Reklama

Reklama

Český žurnál

(seriál)
  • angličtina Czech Journal
Trailer
Česko, (2013–2020), 30 h 50 min (Minutáž: 52–84 min)

Hrají:

Vít Klusák, Filip Remunda, Martin Dušek, Jan Keller, Václav Bělohradský, Radovan Klučka, Jana Lorencová, Jana Bobošíková st., Jiří Krytinář, Aneta Langerová (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(30)

Obsahy(1)

Dvacet autorských dokumentárních filmů, které se kriticky vrací k důležitým událostem a tématům v rozmezí let 2012 - 2020. Autoři zprostředkovávají kauzy a fenomény z různých oblastí společenského a politického života neotřelým pohledem a odhalují i nečekané souvislosti. Režie jednotlivých se ujali výrazní čeští dokumentární režiséři a režisérky. Většina filmů podnítila polemické společenské debaty. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele DrBuznička k tomuto seriálu (3)

Svobodu pro Smetanu (2013) (S01E05) 

Spíše zpravodajská relace než dokument s výpovědní hodnotou, která by obstála v čase. Před třemi lety aktuální, dnes již bez jakéhokoli společenského a názorového přesahu. Navíc dílo diváky otravuje narcistní a trapnou sebeprezentací obou autorů, která je tak nějak v jejich dílech samozřejmá, ale v tomto případě hodně nepříjemná. ()

Dělníci bulváru (2014) (S02E01) 

Ať si říká kdo chce co chce, Dělníci nepostrádají silné téma. Není jím ovšem bulvár, ale fascinující postava Pavla Novotného. Takže roumím tomu, že divákům může vadit, že se o bulváru nedozví nic nového a jejich již hotový názor to neobohatí, ale to je pro mě kompenzováno ponorem do soukromí a zároveň fascinující a nechutné mysli hlavní postavy. Problém nastává s vedlejší postavou „novinářky“ Štiplové, která žádným dramatickým obloukem neoplývá a rozbředne se v klasickém klusákovském sporu, kdy se odmítne nadále podílet na natáčení. Autor evidentně považuje za pointu její linky to, že ona sama o celebritách píše, ale na kameře být nechce (opět tradičně klusákovský verbalizováno samotným autorem). Ale přitom její odpověď „Mě nevadí kamera, ale vy“ je zcela pochopitelná, protože Klusák je otravný a odporný člověk a brzo v této republice nezbude nikdo, kdo by si nechal mířit do ksichtu kamerou, za kterou Víteček stojí. Ovšem Štiplová mi film nijak nekazila a její pasáže mě i tak bavily. Vrcholem filmu pak je bravurní debata Klusáka s Novotným - „dokumentární tvorba VS. bulvár“ o tom kdo má a bude vždy mít v naší zemi větší moc. Nadnáší navíc i nepřímo otázku do jaké míry je bulvární sám Klusák (s Remundou), jehož film vlastně nic neodhlauje a pouze divákům přináší atraktivní téma. (Podobná věc nás totiž čeká pravděpodobně i s Remundou, který o Češích v Chorvatsku také nesdělí nic podstatného a akorát se poveze na vlně toho, jak sami vlastním národem opovrhujeme.) Paradoxně bych měl tedy větší strach, že mě s partnerkou na operním galavečeru (samozřejmě v případě, že bych na něco takového chodil) do nepatřičného kontextu zasadí a zneužije spíše Klusák než kdokoli z bulváru. ()

Já, horník! (2014) (S02E04) 

Na začátku jsem si říkal proč to auto řídí bezďák nebo snad nějakej horník? a on to byl zvukař ()

Reklama

Reklama