Reklama

Reklama

Český žurnál

(seriál)
  • angličtina Czech Journal
Trailer
Česko, (2013–2020), 30 h 50 min (Minutáž: 52–84 min)

Hrají:

Vít Klusák, Filip Remunda, Martin Dušek, Jan Keller, Václav Bělohradský, Radovan Klučka, Jana Lorencová, Jana Bobošíková st., Jiří Krytinář, Aneta Langerová (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(30)

Obsahy(1)

Dvacet autorských dokumentárních filmů, které se kriticky vrací k důležitým událostem a tématům v rozmezí let 2012 - 2020. Autoři zprostředkovávají kauzy a fenomény z různých oblastí společenského a politického života neotřelým pohledem a odhalují i nečekané souvislosti. Režie jednotlivých se ujali výrazní čeští dokumentární režiséři a režisérky. Většina filmů podnítila polemické společenské debaty. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Bachy k tomuto seriálu (20)

Život a smrt v Tanvaldu (2013) (S01E01) 

Už jen ty komentáře tady jsou krásným vybubláním a ukazatelem toho, proč je tenhle snímek důležitej, kam mířil a kolika témat se dotkl. Souhlasím - je to jen skica, ale už ta funguje a rezonuje. ()

Rozezlení (2013) (S01E02) 

"Von je ještě v urně..." Jasně, je to spíš galerie charakterů a mudrlantů, ale jako lehká sonda to funguje hodně dobře. Spoustu náčrtů a tónů, spoustu podotázek a podnětů k diskuzi. A zvlášť takhle s odstupem několika let to rezonuje možná ještě o fous víc. Rozezlení nejdou úplně k jádru problému, ale jak tak čmárají okolo, dotknou se o to více témat. Spatřit v té galerii Bobošíkovou, Hampla a Volfovou, které ještě čeká dlouhá kariéra kreatur je vopravdu zvláštní pocit. A jen tak nastřelím téma památníku v Berlíně nebo třeba koncentračního táboru Lety. V tomhle díle je toho opravdu hodně. Jen to chce vnímat. ()

Pančovaná republika (2013) (S01E03) 

Bohužel, tady první slabota a hned solidních rozměrů. Buď víc tlačit na kulturu alkoholismu nebo investigativnějš přímo do vyšetřování. Takhle nic nového a jeden patvar. Na rozdíl od předchozích kousků moc nových otázek a témat k diskuzi nepřináší. Tudy ne. ()

Spřízněni přímou volbou (2013) (S01E04) 

Souhlas - kluci mají na víc a umí hlouběji. Pár střípků tam je a Remunda je prognóz, ale klouže to po povrchu. ()

Svobodu pro Smetanu (2013) (S01E05) 

Švanda je to...švanda, kde víc přesahu je v tykadlování samotném, než v tomhle díle Žurnálu, ten extra do hloubky nejde a rozhodně nevyvolá tolik otázek jako třeba Smrt v Tanvaldu. Jenže já mám ty kluky rád a ještě, že je tu někdo přiznaně angežovanej a leje do těch dokumentárních vod takový zvláštní příměsy. Nemusím o tom vyprávět všude kolem, ale bavit mě to bavilo a Smetana z toho všeho vyleze jako člověk, co to má poměrně přesně srovnané v hlavě a s ledovým klidem to rád komukoliv vysvětlí. ()

Dělníci bulváru (2014) (S02E01) 

To, že je mi z toho blbě, tady přece znamená úspěch. Jedna z těch hlubších sond, která vyvrací častou výtku, že Žurnál vybírá zajímavá témata, aby o nich pak nic neřekl. Klusák je hlava otevřená, umí se ptát a umí reagovat. A jeho síla je právě v tom záběru a ponoru do jednotlivce. Nevadí mi, že Vít nemíří na víc "dělníků". Ti, kteří jsou tady prozatím stačí. Vzal mě do jiný dimenze a ukázal mi jednak zevrubně, jednak se sarkasmem a jednak hodně chytlavě něco, co mi doposud bylo dost cizí. Dík za to, ty blitky si po sobě uklidím. ()

Gadžo (2014) (S02E02) 

Jo, tohle je třeba výbornej díl. Tentokrát není prostor stěžovat si u Žurnálu na "super téma, ale nikterak hlubokej ponor". Chápu, že je to idealisticky zjednodušené, ale taková to holt byla zkušenost. A to zkušenost přímá. Zatímco všichni ostatní remcají o negativních zkušenostech nepřímých. Jasně, že svět je plnej barevnějších charakterů, ale Tomáš prostě na některé barvy narazil a představil je i právě proto, abychom na to my příště nekoukali jako na problém o dvou vrstvách, dvou barev a dvou stran. Baví mě ta angažovanost ČŽ a baví mě ty následné debaty - > cíl splněn. ()

Zločin pana Chytila (2014) (S02E03) 

Mám tu angažovanost Žurnálu rád a Bystřičan ji evidentně má zmáklou. Je to možná jediná cesta, jak se dostat z toho "Já nevím nic....já jsem kameraman." Všichni jsme a nemuseli bychom být. ()

Já, horník! (2014) (S02E04) 

Tma...nejen dole. Moc slaboučký. ()

Obnažený národ (2014) (S02E05) 

Nikam. Nikam to nevede a ještě nelze setřepat dojem, že to dost možná ani nikam nemířilo. Prázdno. ()

Pět zrození (2015) (S03E01) 

Najděte si komentář noctambule a podepište mě tam. A ne, není chybou točit pouze v jedné nemocnici. Chybou je vnímat dokument jako výpověď o stavu českého porodnictví. Erika jej tak nevnímá ani neprezentuje. 3,5 ()

Matrix AB (2015) (S03E02) 

Za Klusáka, jeho odvahu a jeho tvorbu jsem ohromně rád a možná ještě raději jsem, že si vzal takové téma. Problém je, že výsledek těm, kteří chápou základní principy moc neřekne a ty ostatní zřejmě nepřesvědčí. Nedivím se, že s takhle odtažitým objektem nešlo jít více na dřeň, ale výsledek to bohužel trošku zkopne. Přesto rozhodně - je třeba vidět. 3,5* ()

Ubytovny (2015) (S03E03) 

Málo :( ()

Má vlast Afghánistán (2015) (S03E05) 

Správné otázky a trefný epilog. Jenže víc tam není. ()

Český Alláh (2016) (S04E01) 

Pořád si držím dojem, že události posledních měsíců na české veřejné scéně nabízely daleko zajímavější a důležitější materiál. Výsledkem je cílené panoptikum, které se soustředí na podružnosti. A pak je jeho vedlejší efekt nechtěná devalvace tématu. Koukejte, magoři jsou všude, tak se do toho radějc nehrňte. Špatná cesta. ()

Výchova k válce (2016) (S04E02) 

S ohledem na to, jak vysoké funkce v dokumentu vystupují (ministr obrany, kandidát na prezidenta republiky, šéfové POKOSu, ale i spousta dalších) mě fakt baví ten argument kritiky "vždyť je to tendenční, dala tam jen idioty". Každej si tady dělá, co chce...a já mám vopravdovou radost, že Adéla Komrzý udělala tenhle kousek k žurnálu. Kdyby si to někdy přečetla, tak, že vole dík! Hlavně, že třeba finančně gramotnej nejme skoro nikdo a základy společenských věd voukrouháme, jak můžeme. A až se dočtete ke komentáři KRYSIOPICE, tak ne...tam fakt stačí říct jenom takhle "ne". ()

Exekuce (2016) (S04E03) 

Jo, tenhle kousek mohl a měl bejt určitě lepší. A jo, i mně nesedí to, jakou roli ve snímku hrajou mrňata a kolik podtémat režisérka nakousne a nedojí. Chtěl bych buď delší stopáž nebo hlubší ponor k jednomu tématu. A těch pod témat tam je...chování exekutorů, odcizení od společnosti, bludnej kruh půjček, praktiky věřitelů, insolvenční dražby, zinscenované výměny správců. Končím s mínuskama. Pak je tu velký chvályhodný ale. Exekuce, ale i dluhy a rozdíl v má/nemá je neskutečně aktuální téma a je vopravdu čím dál nutnější tady otevírat diskuzi. Projít si pár spisů v insolvenčním řízení doporučuji většině mudrlantům. Všichni víme, že za chyby se platí, ale taky všichni víme, že jenom přiměřenej trest má nějakej smysl. Pelikánův příspěvek o průměrných platech osob v právu je na místě a smích exekutorů vypovídá víc o nich než o Pelikánovi. Ta nadřazená pozice, kdy si z vrchu odplivneme s tím, že "ten si za to může sám" nás opravdu vede jen k tomu, že jednou tohle budeme říkat o kamarádech, o příbuzných v podobný situaci a nakonec ten plivanec schytáme zpátky. Takže za mě za příspěvek díky, ačkoliv bych ho taky radši viděl barevnější. ()

Krtek a Lao-C' (2016) (S04E05) 

Sorry, ale tohle je hrozně málo. Jednou z toho může vylézt cenná připomínka něčeho, co se dělo, ale dneska tam pro mě o moc víc není. Když se vrátím k úplně první epizodě, tak Tanvald jde na malém prostoru ohromně hluboko a nastoluje poměrně dost nepříjemných otázek. Tady extrémně rozsáhlý téma, ale hluboko nejdeme nikde. Na co, se mám ptát po Krtkovi? Kam mě ta hoďka posunula? ()

Spolužáci (2017) (S05E03) 

Žeru Kratochvíla. Čím dál víc. A to s tím, že jeho Spolužáky považuju za doposud asi nejsilnější kousek žurnálový skládačky. Tomáš nevystupuje k ostatním ani s despektem, ani ze stupínku dolů. Zároveň se nebojí ptát na nepříjemný věci a rozhodně nedělá z objektů debily. Schytá za to pak spoustu komentářů podbarevenejch politickým smýšlením autorů, kde místo výpovědní hodnoty dokumentu řešíme aktuální politickou situaci, která je nepřekvapivě výsledkem názorových hodnot společnosti jež právě Tomáš sonduje mimo svou bublinu a ještě větší spoustu poznámek o nadřazenosti městského liberála, ač přesně o pravej opak v dokumentu jde. Tomáš totiž nejede dělat "osvětu na vesnici". Ale poměrně zevrubně zkoumá, proč šly všechny ty názorový proudy jinou cestou a jaký hodnoty za nima stojí. A jasně, že vobčas vyjde sám z některejch scén jako osel, ale neskloní se k tomu, aby soudil. Dík za to, protože těch přínosů a podnětů je v tomhle kousku až až. ()

Hranice práce (2017) (S05E04) 

Moooooc důležitá věc. Díky za ní! ()

Reklama

Reklama