Reklama

Reklama

Český žurnál

(seriál)
  • angličtina Czech Journal
Trailer
Česko, (2013–2020), 30 h 50 min (Minutáž: 52–84 min)

Hrají:

Vít Klusák, Filip Remunda, Martin Dušek, Jan Keller, Václav Bělohradský, Radovan Klučka, Jana Lorencová, Jana Bobošíková st., Jiří Krytinář, Aneta Langerová (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(30)

Obsahy(1)

Dvacet autorských dokumentárních filmů, které se kriticky vrací k důležitým událostem a tématům v rozmezí let 2012 - 2020. Autoři zprostředkovávají kauzy a fenomény z různých oblastí společenského a politického života neotřelým pohledem a odhalují i nečekané souvislosti. Režie jednotlivých se ujali výrazní čeští dokumentární režiséři a režisérky. Většina filmů podnítila polemické společenské debaty. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele ghatos k tomuto seriálu (16)

Život a smrt v Tanvaldu (2013) (S01E01) odpad!

Hrozný demagogický brak. Dnes jsem viděl Klusáka a Remundu v Hyde Parku. Sami potvrdili, že je to autorský dokument, což znamená v překladu agitačku, která se za každou cenu snaží zastávat "slabších" tzn. cikánů. Celkově je jejich stavba dokumentu zavrženihodná (on to ani dokument není, spíše pocitová onanie nad nebohým cikánem). Jejich pohrdání a vysmívání oběti útoku bylo na pár facek, ještě odpornější bylo, když se ti dva dojímavě pohádali nad sirotkem...fakt hnus. -99%...septik!!! PS: V Hyde Parku Klusák vyblil nejhorší sračku, co jsem od něho slyšel, cituji: "já mám pocit, že ti bílí závidí těm rómům jejich svobodu, to že jezdí taxíky a všechny své peníze utratí a nemusí pracovat"...pane Klusáku nerad se k tomu uchyluji, ale musím Vás nazvat debilem. Výborné komentáře: dobytek a Ivoshek ()

Rozezlení (2013) (S01E02) 

Čistě subjektivně mi příjde, že jakýkoliv inovativní pokus o připomenutí Lidic je fajn. Pamatuji si na fiktivní hru Total Lidice Burnout, což považuji za výborný tah http://www.youtube.com/watch?v=RxnP1DtBu3E . Dokument není nějak exceletní, ale svůj účel plní dobře. 65%. ()

Pančovaná republika (2013) (S01E03) 

Vůbec ne špatný dokument, kde se daří v určitých chvílích ilustrovat víceúrovňovou škodlivost alkoholu. Pyramida jenž začíná v nejvyšší politice a končí otravenými lidmi hodně prozrazuje o české nátuře. Systém by měl být samozřejmě nastaven tak, aby chránil konzumenty, ovšem o tom, jestli si dá někdo panáka rozhoduje každý sám a tam by mělo začít řešení celého problému (v ideálním případě). 70%. ()

Spřízněni přímou volbou (2013) (S01E04) 

Čím méně Remundy a Klusáka, tím lepší dokument. Některé fragmenty byly fakt vtipné. Dostal mě Šlouf, který drze nakráčel na ústřední výbor Zemanovců a všem se nám vysmál. 63%. ()

Svobodu pro Smetanu (2013) (S01E05) 

Poměrně zajímavý dokument navzdory trapnému režisérskému duu. Roman Smetana je rozumný chlap a nenechal se rozhodit, ani při natáčení. 56%. Výborný komentář: Mylouch ()

Dělníci bulváru (2014) (S02E01) 

Klusák nepenetroval vůbec nic. Pouze nastavil kameru a nechal exhibovat zadrhávajícího hrošíka Novotného ml., který se snaží získat určitý respekt i mimo svůj novinářský žánr (on není takový blb a ani takové hovado, jak se snaží prezentovat, ale tahle stylizace mu přináší peníze a moc). Panoptikum českých "celebrit", jenž je opečováváno např. Olgou (zakomplexovanou ubožačkou, co pohrdavě filozofuje nad českých showbyznisem, přitom ji právě živý tenhle hnůj) je naprosto absurdní. Režisér to měl pojmout více retrospektivně a snažit se hlavně získat svědectví z druhé strany bulvárního odpadu (to značí poškozené, či jinak zapletené osoby s novinářským póvlem). Dělníci bulváru jsou neosvěžující pseudosondou do zbytečného světa hlouposti, marnivosti a lidské zášti. 43%. ()

Gadžo (2014) (S02E02) 

Pane Kratochvíle, Váš manipulativní selfie-dokument o jedné cikánské rodině, které platíte nájem a ti vám za to podlézají myslíte vážně? Vy asi vycházíte z konceptu, že členové většinové bílé společnosti jsou omezení rasističtí idoti. Sám jste uvedl, že by se lidé měli stydět za svůj odpor k cikánskému etniku (proč ten odpor mají už 700 let se intelektuálně nezamyslíte). Já to vidím jinak. Podle mě jsou zdejší lidé velmi tolerantní a umírnění. Nechají si obrazně i doslovně řečeno skákat po hlavách od cikánů a český stát jim ještě v tom pomáhá. Nebude to dlouho trvat a dojde k výraznějším rasovým konfliktům, takže si nachystejte kameru a točte to. Třeba Vám časem dojde, kde je skutečná podstata problému. 24%. PS: Vypadáte jako dvojník Jareda Leta, běžte to zkusit do Hollywoodu, tady je Vás škoda. ()

Zločin pana Chytila (2014) (S02E03) 

Ivo Bystřičanovi se zdárně podařilo vykreslit na příkladu Opencard zkorumpovaný systém veřejné správy, kde zodpovědnost nakonec nesou malé ryby. Politicko-ekonomická mafie zase vyhrála. Jako bonus tam vpravil média a jejich práci. Za jeho konfontačně-kritický přístup k médiím palec nahoru. 72%. ()

Já, horník! (2014) (S02E04) 

Bezobsažný a hlavně nic neříkající slet náhodných obrázků o hornickém povolání, kde se vzalo pár osob a ty něco říkali... . Pan Žalud zvolil diletantský přístup a evidentně se mu nepodařil záměr vyprovokovat či pobavit. Ostravsko a zdejší hornická tradice by si zasloužila výpravnější a hlubší analýzu. 30%. ()

Obnažený národ (2014) (S02E05) 

Téma je to dobré, ale Remunda přišel trochu s křížkem po funuse. V roce 2014 je to vyčpělé téma. Spoustu čechů už vyjelo a vyjíždí mimo Chorvatsko a i nároky na dovolenou se změnili (samozřejmě dochází k určitým výkyvům díky ekonomické krizi). Český buranismus ponožkových sandálů (nenosí to jen češi, podívejte se na angličany v Praze), levných paštik a hnusných nafukovaček patři(l) k určitému životnímu stylu. Některé postřehy jsou vtipné (češi pořád vaří). Z druhé strany když si člověk vzpomene na turisty v Praze, kteří se chovají jako ožralé hovada, co chodí za děvkama (dřív angláni, teď třeba dánové), tak mu připadají neškodní čeští pupíčci jako zlatíčka. 53%. PS: Druhá polovina dokumentu je fakt slabá a ty zpomalovačky jsou taky o ničem. ()

Matrix AB (2015) (S03E02) 

Problematický dokument z úplně každého úhlu. Je třeba se podívat na tvůrce Víta Klusáka. Ten se ani nepokouší být nestranný (to je ok a právo režiséra). Jeho zvolená forma úmyslně nepřímo konfrontuje Babiše a dostává ho předem do nevýhody (taktická chyba Andreje). Z psychologického hlediska je zážitek pozorovat Bureše. Má všechny v prdeli, ale buďte klidní. Za blbečky má i byrokraty z EU, premiéry, prezidenty - prostě všechny. Zajímalo by mě, koho vidí jako sobě rovného. EU je pro něho zdroj peněz. Zároveň moc dobře ví, že současná sebevražedná multikulturní politika EU je neudržitelná (dle mého názoru tomu věří, protože se řídí selským rozumem). Výborně ho rozebral Kasl. V pár větách se dost přiblížil reálnému obrazu AB. Andrejko dokáže i pobavit. Vytrolil Svobodu z ODS i smažku, které dál pět táců. V tomhle ho docela chápu. Kupuje si lidi. Každý den se setkává se servilitou a ubohostí homo sapiens (sám tak lidi označuje). Jinak zamrazila slova J. Rena. Přesně charakterizoval úpadek Francie. Logicky se obával islamistů on i Andrej (Paříž mu dala za pravdu). Dále uvedu příklad neoprávněné a oprávněné kritiky AB. Neoprávněná - intelektuální kritizování jeho strany za "formálně komunistickou". Je to na složitější debatu, ale takzvané tradiční strany prolezlé kmotry slouží jako výborné krytí. Můžete si koupit úplně každého a není na vás vidět (např. naše mezinárodní hvězda Krejčír a jeho mrtvý kůň "myslím to upřímně"). Oprávněná - predátorské chování, posedlost kontrolou. Takhle je to ze vším. Bureš je dobrý manažeris, není debil a umí řešit problémy. Z druhé strany se jedná o člověka bez ideí, přesahu, morálky, vnitřního fluida a chce všechny a všechno nezdravě ovládat. Pro jeho stranu by bylo ideálních 10%. Jako budoucí premiér je rizikový. Z druhé strany kouká plešatá hlava Sobotky..., no tak si vyberte :) ! Jeden z těch dvou bude premiér. Já ho samozřejmě volit nebudu. V dnešní době potřebujeme zcela jiné idealisty ;). 68%. PS: Monika...strašlivě laciná kikinka :) :) :). ()

Ubytovny (2015) (S03E03) odpad!

Pan Kratochvíl si opět autorský vybral svůj fetiš - cikány. Tentokrát je využil/vložil do ubytoven. Že se to týká i "bílých ďáblů" ho moc nezajímalo :) . Opět skrze svůj autorský demagogický dokument příkladně zlynčoval většinovou společnost. Samozřejmě nekoncentroval svůj pohled na osobní odpovědnost (několikrát mu to pár lidí připomnělo - marně). Podle něho by se měla česká společnost vytvořit dokonalé podmínky (hlavně pro menšiny) - klidně i na svůj úkor. Sponzorovat je z daní je přece "morální" povinnost . Pan Tomáš Kratochvíl je pomatený ultralevicový aktivista, který dostává nehorázný prostor pro svou tvorbu v ČT. Pan režisér je takový produkt současného multikulturního, korektního, "humanistického" brainwashingu. Aktivistka Čonková byla speciální bonus :) :) :) ...byla výborná. Ta malá skřetice vyhrožovala, téměř plakala, úmyslně vyvolávala konflikty...svým chováním určitě spoustu lidí přesvědčila. -75%...SEPTIK!!! ()

Český Alláh (2016) (S04E01) 

Silnější v jednotlivých fragmentech. Vznik a zánik v české politice Bloku proti islámu. Nejde o nějaký ucelenější pohled. Spíše podle postaviček v tomto hnutí si uděláte svůj vlastní obrázek (démon Volfová). Druhá linie je naopak o protipólu antiislamistů. Je tam třeba takový medializovaný pár nebo klasická sluníčkářka. Tam je to zajímavější z psychologického hlediska. 64%. ()

Krtek a Lao-C' (2016) (S04E05) 

Trefovat se do Číny je snadné, ale ta má několik rovin/úrovní. Jedná z nich je diplomatická, což je pro ČR prospěšné, i když např. havlisté si to nemyslí. Pak je tu ekonomická rovina nebo osobní každého člověka, kde samozřejmě funguje (auto)cenzura. Ta je zaplacena bohatší společností, větším národním sebevědomím, ale opět platí, že je něco za něco. Pochopit čínskou mentalitu pro našince není snadné a nevhodné chování čínských vítačů nahrálo jejich pohledu na věc. Také nelze třeba srovnávat SSSR a současnou Čínu. To je zavádějící a neodpovídá to současné situaci. Remunda zachytil svůj pohled na česko-čínský guláš. 66%. ()

Spolužáci (2017) (S05E03) 

Pan Kratochvíl je manipulativní antidokumentarista, který si řeší nějaký svůj osobní problém. Nejde o to, že si to dělá podle svého. Horší na tom je jeho cíl převychovávat, moralizovat, mentorovat a hlavně prožívat sám sebe. To, že si z některých spolužáku udělal užitečné idioty není potřeba ani řešit. 28%. ()

Hranice práce (2017) (S05E04) 

O Uhlové si můžete myslet, co chcete, ale určitě je podnětné rozvinout diskuzi na téma nejhůře placených prací v ČR. 59%. ()

Reklama

Reklama