Reklama

Reklama

Oliver Stone: Neznámé dějiny Spojených států

(seriál)
  • Česko Americké století očima Olivera Stonea (více)
Ukázka z filmu 2
USA, (2012–2013), 9 h 40 min (Minutáž: 58 min)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Jako režisér a producent zůstal Oliver Stone věrný své pověsti kontroverzního tvůrce i ve střihovém dokumentu, který se v deseti hodinových dílech věnuje některým aspektům moderní historie USA. Spolu s britským scenáristou Mattem Grahamem a americkým historikem Peterem J. Kuznickem nabízí publiku kritický pohled na USA jako velmoc sledující napříč nejrůznějšími dějinnými situacemi – od 2. světové války po současnost – vlastní dobyvačné a ziskuchtivé cíle. Ze seriálu uvádíme třetí díl, věnovaný atomové bombě, a desátý díl, zabývající se přístupem prezidentů Bushe a Obamy k válce proti terorismu. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (8)

Ukázka z filmu 2

Recenze (138)

classic 

všechny recenze uživatele

Mládeži neprístupný, o to väčšie nutkanie spapať zakázané ovocie, lebo detičky sa v škole učia kraviny, príde možnosť zistiť skutočnú pravdu, že de - facto AMERIKA JE AGRESOR, ktorý klame a podvádza a manipuluje s davom, keď sa ku kormidlu dostanú mocní, tak po nás POTOPA ! Kontroverzný dokument, aký je sám TVORCA OLIVER STONE, ktorý si servítku pred ústa nekladie, preto vravím, že poznať pravdu je dôležitejšie ako veriť klamstvám ! A keď sa hovorí PRAVDA, tak všetci sa idú z toho hádam posrať !!!! ()

LINKIN 

všechny recenze uživatele

S postupujícími díly čím dál tím evidentněji doleva, ale to mě nepřekvapilo, co taky čekat od starýho lišáka Stonea. Překvapilo mě, že mi to vůbec nevadilo, naopak jsem obdivoval, jak sofistikovaně dokáže Stone selektovat předložené útržky z historie, aby nezainteresované diváctvo mohlo jasně rozlišit, kdo byl ten hodný a kdo zlý. Nejsou to žádné neznámé dějiny USA, nedozvíte se, že Kennedyho zabili mimozemšťani ani že Lewinská je panna. Není to víc než pohled jednoho bývalého vojáka z Vietnamu, co se po návratu začal sjíždět kokainem, aby si na stará kolena uvědomil, že USA je imperiální monstrum a ke spáse se lidstvo dostane jen skrze mír a lásku. ()

Reklama

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Spočiatku mi veľmi vadilo, že to nezobral Stone od začiatku osídľovania Ameriky, že sa vyhol pozadiu zvolenia Kennedyho za prezidenta, či jehi prejavu, či akýmkoľvek prepojeniam na finančný sektor, na tých 85 najbohatších, ktorí majú mať majetok ako 3,5 miliardy ľudí, prípadne na ľudí, ktorí môžu ovládať celý systém a byť ešte viac na vrchole. Tým sa však venujú iné dokumenty, ktoré spájajú dosť nedôveryhodné či ťažko overiteľné informácie a tak som clekom rád, že Stone zvolil cestu ľahko overiteľných faktov, aby ukázal smerovanie nielen USA, ale aj tohto sveta. Môže mu byť vyčítané určité ľahkovážne zobrazenie zvyšku sveta, či ľavicových systémov, no tu išlo hlavne o USA a poukázanie na zamlčovanú pravdu, taktiež prvý diel sa dá vnímať ako celkom slabší, aspoň ja som ho tak vnímal, no plný počet hviezd si tento seriál zaslúži a rozhodne ho odporúčam. Na mňa to pôsobilo až desivo. Môžte to brať ako alternatívny výklad, no je zrejme tvrdý pohľad na ďalšie impérium, ktoré pomyselný blahobyt a moc zabezpečilo nielen pár vyvoleným, ale hlavne to dosiahlo cez vojny, tajné programy, manipulácie a rozpínavosť. O slobode, demokracii, či ušlachtilých záujmoch sa nedá hovoriť. Stone poodhalil ilúziu a dal návod k zamysleniu. Určite to chce od neho dávku odvahy venovať svoj život boju s klamstvami, prípadne ponúkať iný pohľad, určite mnohokrát zakopol, no radšej ako byť politicky korektný populista, ktorý by bol zbabelý sa postaviť väčšine. Teda podľa mňa, aj keby za vecami bolo niečo viac, tak by podľa mňa pomohlo, keby sa z tohto ľudia poučili. Škoda, že ľudí viac zaujímajú zábavné a životu nepodstatné rozprávky a ilúzie, ktoré ich držia ďaleko od skutočnej rozprávky. ()

mcleod 

všechny recenze uživatele

Celkově velmi zdařilý seriál dokumentů představující autorův alternativní pohled na dějiny 20. století a předkládající obrazově hodně zajímavý materiál složený výhradně z původních záběrů. Jen několik výtek bych měl... předně chybělo pár poměrně podstatných detailů, a to především negativních událostí spojených se Sovětským svazem. Navíc závěr celého seriálu mě moc nenadchl jakousi vizí mírového světa zanechávající pachuť nepromyšlenosti. Přesto však oceňuji představený neotřelý pohled na americkou roli ve světovém dění i na vnitřní americké politické boje. Oliver Stone má o všem jasnou představu, přesto byla všechna jeho tvrzení podložená pevnými argumenty... lidé s podobnými levicovými ekonomicko-politickými postoji se často nebojí i hledání složitých souvislostí a komplikovaných analýz, a to je divákovi představeno i zde v případě různých vlivů, vazeb, názorových pozadí a podmíněností postojů a rozhodnutí amerických představitelů. A právě touto komplexitou dokáží takové analýzy zaujmout už jen proto, že představy protikladných ekonomicko-politických názorů a postojů jsou většinou už na první pohled značně zjednodušené. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Desetihodinová obžaloba drtivé většiny amerických vlád od konce druhé světové války po současnost má podobu detailně vyladěného střihového dokumentu, v němž každý záběr přesně zapadá do toku Stoneova komentáře, na správných místech zní ta správně vybraná hudba a předestřené scény z hollywoodských filmů často získávají netušený rozměr (víte, o čem je doopravdy Gladiátor nebo co se skrývá v podtextu Star Wars?). Stoneův nejoblíbenější záběr jsou padající bomby a v celém seriálu se autor neustále vrací k osobě ministra zemědělství a Rooseveltova viceprezidenta Henryho Wallaceho, jehož ekvivalent nachází až v Gorbačovovi. Ano, je to zaměřeno na amerického diváka, je to kritika z levicových pozic, místy připomínající listování normalizovanou učebnicí dějepisu, kterou ještě pamatuju, ale zápal pro věc a řemeslná úroveň se Stoneovi upřít nedá. Pro zdejší lidi pod třicet to může znamenat úplně nový úhel pohledu. Proč ne. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (13)

  • Všechny titulky v seriálu ve stylu psacího stroje byly napsané fontem Bohemian Typewriter českého typografa Lukáše Krákory. (Narcius)

Související novinky

Oliver Stone hvězdou 48. MFF Karlovy Vary

Oliver Stone hvězdou 48. MFF Karlovy Vary

24.04.2013

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary ocení Křišťálovým globem za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii amerického scenáristu, režiséra a producenta, trojnásobného držitele Oscara… (více)

Reklama

Reklama