Reklama

Reklama

Obsahy(1)

James Bond, agent 007, skončil aktivní službu a užívá si zasloužený odpočinek na Jamajce. Klid však nemá dlouhého trvání – objeví se totiž jeho starý přítel Felix Leiter ze CIA a požádá ho o pomoc. Mise na záchranu uneseného vědce se ukáže být zrádnější, než se na začátku zdálo. Bond se během vyšetřování dostane na stopu nevyzpytatelného zločince, který disponuje nebezpečnou a velmi ničivou novou technologií. (Forum Film CZ)

(více)

Diskuze

Kaufman

Kaufman (hodnocení, recenze)

V postdaltonovce se Connery znovu představí jako Bond. 

 

WTF??????

 

 

 

 

a spíše ignoruje daltonovku, navazuje na conneryovskou linii.

 

 

WTF???

 

 

O jakým filmu píšeš? 

na příspěvěk reagoval Ondr4H, Bluntman, dragon94

Ondr4H

Ondr4H (hodnocení, recenze)

Bond je pro mne nějaký mýtus, každý herec tomu dal svoji vizi a dal mu svůj pohled na věc.

Není možné aby Bond řešil ukradenou jadernou bombu v 60. letech a pak v 90. letech bojoval s ukradeným satelitem. Ale je to jedna a ta samá osoba. Brosnan neřeší Blofelda , protože ho zabije Moore poté co ho zpracuje Connery. Brosnan taky nespolupracuje s Felixem, protože ho zabijí za Daltona.

Craig ten mýtus narušil, protože příběhy na sebe navazují a vidíme vývoj. Prostě je to jeden pohled na Bonda i s Blofeldem a Felixem. Ale je pravda že i Craigovy Bondovky neustále odkazují na předešlé filmy na které nenavazuje.

I ten konec v novém filmu naznačuje že Bond je ten mýtus a v podobě jaké ho známe zanikl...

 

Prostě pohádka pro dospělé...

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

Kaufman

Pokud jenom netrolluješ, tak doporučuji zapracovat na porozumění psaného projevu. Se obtěžuj si pořádně přečíst, co jsme si psali s tittem, případně co jsem psal já v předminulé reakci na Tebe. A aby bylo jasno, já tvrdím, že Diamanty se dají vykládat jak tak (navazují na Tajnou službu), tak i onak (nenavazují na Tajnou službu, naopak navazují na Žiješ jenom dvakrát), protože je to řešeno šalamounsky. Je to doklad toho, jak pochybná je ta kontinuita v bondovkách.

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

Ondr4H , Kaufman

Kaufman: Snažit se tu řešit pojetí ne/návaznosti a pojetí Bonda jako postavy je docela náročné, ale pokud po mně chceš něco, na co máš odpověď v mé předchozí reakci v celém jednom odstavci i s osvětleními různých výkladů, asi bude chyba na Tvé straně. Bondovky tam máš přímo jmenované, máš tam z nich názorné ukázky, máš tam i možné porozumění (můj, tittův). S čím tedy nesouhlasíš/co nechápeš?

Ondr4H: Jo, pokud si pamatuji dobře, Cary Grant byl původně zvažován před Connerym a Brosnan byl zvažován před Daltonem (Brosnan ale nemohl, protože byl vázán na seriál, kterému vzrostla popularita, když byl Brosnan spojen s Bondem). A jasně, Brosnan (pojetím) navazuje na Moorea, souhlas; Craig třeba je svůj a navazuje v něčem na všechny předchozí. Já ale spíš řešil, na kolik dění jedné bondovky ovlivňuje dění jiné bondovky, což před Craigem bylo minimálně. Vždycky to byl cyklus postavený na možnosti znovuobnovy s novým představitelem. 

na příspěvěk reagoval Kaufman

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

A.MacGyver , Kaufman

A.MacGyver: Bond je Bond, akorát je pokaždé jiný, respektive jinak pojatý - podobně jako ten Sherlock, případně Batman, ne jako Indiana Jones (který je pořád jedním jediným Indianou Jonesem, a to v různých médiích). Kvůli diskontinuitě a neustálému recyklování nemůže Craigův Bond cokoliv pošpinit, je jedním z mnoha. 

 Kaufman: Zjednodušeně o tom, že bondovská franšíza je plná ne/návazností, případně polonávazností, a že není jediný Bond, ale jsou různě pojatí Bondové. Pokud nechápeš tu citovanou větu, tak viz to, co jsem jako reakci psal tittovi. 

Názorněji. Podívej se na konec téhle bondovky Žiješ jenom dvakrát: https://www.youtube.com/watch?v=X0Xl_KKRDOE&t=194s . A teď se podívej na začátek téhle bondovky Diamanty jsou věčné: https://www.youtube.com/watch?v=f5UVTCsqFdk . No a mezi těmihle dvěma conneryovkami byla jedna lazenbyovka, ve které to pro Bonda skončilo, jak to skončilo, že. Titto zastává názor, že Diamanty spíše navazují na otevřený konec V tajné službě Jejího Veličenstva, já se přikláním víc k tomu, že se V tajné službě ignoruje a Diamanty přímo navazují na otevřený konec Žiješ jenom dvakrát. Pointa je v tom, že ten opening Diamantů se dá brát jak tak jako titto, tak i tak jako já, protože celá ta franšíza je beztak o nových začátcích - nových pojetích - s novým představitelem, není to žádný seriál s na sebe navazujícími díly (až do craigovek). 

na příspěvěk reagoval Kaufman

Ondr4H

Ondr4H (hodnocení, recenze)

Bluntman

Pochopím že je to chyba, ale Brosnan hodně navazuje na Daltona svým pojetím. Nevím jestli si to pamatuji dobře, ale Brosnan byl zvažován před Daltonem a až pak později se mu dostalo pocty.

na příspěvěk reagoval Bluntman

Kaufman

Kaufman (hodnocení, recenze)

Bluntman

V postdaltonovce se Connery znovu představí jako Bond a spíše ignoruje daltonovku, navazuje na conneryovskou linii.

 

Ehm co to meleš?:-D

na příspěvěk reagoval Bluntman

A.MacGyver

A.MacGyver (hodnocení, recenze)

Bluntman

Už nemám sílu, OK :)

Pro tebe je Bond již několikátá postava, pro mě je Bond jedna a ta samá. Ani já ani ty na tom nic nezměníme. Takto s tím budeme žít dál :)

na příspěvěk reagoval Bluntman

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

A.MacGyver

Pořád se točíš na tom, že James Bond je James Bond, a tak No Time To Die je rouhačské vůči celé franšíze. Zcela opomíjíš, že No Time to Die dává najevo, jak přenositelná jsou jednotlivé označení, ignoruješ, že craigovky zcela zjevně fungují jako svým způsobem uzavřený cyklus - a zapomínáš, jak plná diskontinuit je celá ta franšíza (viz příklady v předchozích reakcích). Přirovnání k Indianu Jonesovi je mimo, a to čistě z toho důvodu, že v Jonesovi na sebe jednotlivé části navazují, skládačky - seriál mapující mladá léta, různě vmezeřené videohry, celovečerní filmy, byť vzhledem ke dvojce s achronologickým pořadím - do sebe zapadají. Přirovnání k Sherlocku Holmesovi je přesnější, jenže u Sherlocka stejně jako u Bonda jde o to, že je to pokaždé jinak pojatá postava, která se akorát jmenuje stejně. Knižní Sherlock zemřel, knižní Sherlock taktéž po vlně protestů a nátlaku fanoušků nevysvětlitelně vstal z mrtvých, divadelní Sherlock byl dokonce polidštěn svatbou, filmoví Sherlockové byli jak vážnější a temnější, tak komediálně odlehčení, zasazení do minulosti i aktualizovaní. Bond je Bond, ale pokaždé jinak pojatý Bond, soft reboot s každým novým představitelem, v řadě různých cyklů (conneryovský, lazenbyovský, mooreovský, daltonovský, brosnanovský, craigovský...) - a s různými odbočkami (neoficiální bondovka s Connerym, komediální "adaptace" Casino Royale). Proto stížnost, že tento Bond cokoliv likviduje, je zcela mimo. 

(SPOILERY) Bond je postava, která umřela a znovuzrodila se Xkrát. V jedné conneryovce je zabit před úvodními titulky, abychom se dozvěděli, že to byl pouze někdo s jeho maskou. V jiné conneryovce je zase nafingována Bondova smrt, aby pak byl na misi v přestrojení jinde. V postdaltonovce se Connery znovu představí jako Bond a spíše ignoruje daltonovku, navazuje na conneryovskou linii. Žádný pořádný vývoj, žádná pořádná návaznost, nic v tom bordelu založeném na recyklování nemůže zničit to předchozí ani následující.

na příspěvěk reagoval A.MacGyver, Kaufman, Ondr4H

A.MacGyver

A.MacGyver (hodnocení, recenze)

Bluntman

Ano, pravda. Každé dva roky se narodí někdo jménem James Bond, má tu čest dělat v tajné službě, dostanete kódové označení 007, kámoš se jmenuje Felix, miluje pokaždé stejný drink, v garáži má DB5, miluje ženy a hazard atd. To dává smysl... Ty nechápeš fakt, že se to točí 60 let. Kdyby ta postava stárla, je jí dnes sto. Indiana Jonese také hrálo X herců (mladý Jones atd) ale je to pořád stejná postava. Až za 50 let budou točit nového Bonda, bude to furt ten samej co byl ve filmu Dr. No. Sherlocka Holmese také hrálo sto herců a v příběhu sta let a je to stále ta samá postava. Kapíto? :) Lépe to vysvětlit nedokážu. Sorry... 

Spoilery ok, sorry. Jdu promazat mé příspěvky.

na příspěvěk reagoval Bluntman, Darren98

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

titto , A.MacGyver

titto: Znovu jsem si pustil konec Žiješ jenom dvakrát a začátek Diamanty jsou věčné, protože už je to několik let, co jsem to viděl naposled. Přijde mi, že Diamanty ignorují V tajné službě Jejího Veličenstva, naopak se jejich začátek vztahuje k nedořešenému konci ze Žiješ jenom dvakrát, kde Blofeld Bondovi unikl. S trochou fantazie se to ale dá brát i jako pomsta za zavražděnou Bondovu ženu (už si nepamatuji, jestli její existenci Diamanty jakkoliv uznávají - myslím, že ne). Je to začátek vyložitelný oběma způsoby, osobně se přikláním k navázání na Žiješ a ignorování Tajné služby. Není to žádné Quantum, že.  

 

A.MacGyver: Mé argumenty jsou, že 1.) Není čas zemřít přichází s pojetím nahraditelnosti/střídání postav, a to jak stálejších vedlejších (M, Q, MoneyPenny), tak i nově hlavní; 2.) bondovská franšíza je tak plná podivných ne-návazností, soft rebootů apod., že je nesmyslné štkát nad tím, že tenhle bondovský cyklus jakkoliv uškodil těm předchozím; 3.) není na místě vztahování nějakých ontologických jistot, protože pokud by Bond byl celou dobu jedna a tatáž postava, je fakt zvláštní, jak nestárne, jak se absolutně nevyvíjí (až na craigovky). 

Btw dost nebereš ohled na spoilery. Je Ti jasné, že to zde můžou číst lidé, kteří Není čas zemřít ještě neviděli? 

na příspěvěk reagoval A.MacGyver

A.MacGyver

A.MacGyver (hodnocení, recenze)

Bluntman

Pochop, že to je literární postava, která má to štěstí že se točí 60 let. Musí se přizpůsobit herci, době atd. Nikdo nikdy neřekl že to je navazující seriál. Bondovky jsou uzavřené děje, které se občas více či méně propletou. Ale James Bond je postava, její jméno, která má rodný list, jména rodičů atd. Karel Novák ve službách jejího Veličenstva se bude furt jmenovat Novák. Nepřejmenuje se na James Bond. Co je na tom těžkého pochopit??? Kdyby Bonda hrál stále Connery, tak je po smrti a i kdyby ne, bylo by mu sto. Kdyby žil Fleming a stále psal příběhy o Bondovi, už skoro 70 let, také by to byla pořádá jedna a ta samá postava. James Bond, otec Bond, nevlastní brácha Ernest Blofeld, byl ženatý, má dítě, je mrtvý, zažil několik M i Q, zachránil 25x celý svět. Je to stále jeden člověk, tedy postava ;) 

na příspěvěk reagoval Bluntman, Darren98

Ondr4H

Ondr4H (hodnocení, recenze)

A Moore první co udělá tak zabije Blofelda a dá kytici na hrob Tracy.

Prvních dvacet Bondovek je jedna a ta samá osoba.

 

Craig je soft reboot a uzavřený příběh.

 

Největší smysl by bylo navázat na prvních dvacet Bondovek a Craiga ignorovat. Jak z toho vybruslí netuším. Na dalsí reboot nejsem zvědav.

titto

titto (hodnocení, recenze)

Bluntman

Proc myslis, ze diamanty ignoruji tajnou sluzbu a navazuji na zijes jenom dvakrat? Ja mam za to, ze na zacatku diamantu ten hon na Blofelda, co Bond podnika, je prave reakce na zavrazdeni Tracy, ne?

na příspěvěk reagoval Bluntman

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

Z čeho přesně vychází ten názor, že James Bond je stejným Jamesem Bondem ve všech filmech, tj. od šedesátých let až do současnosti? Zrovna u craigovských bondovek je to naprosto nesmyslné už z toho tolikrát zde zmiňovaného důvodu přenositelnosti kódového označení ("jména" - M, Q, MoneyPenny, čísla - 007). A i kdyby craigovky byly něco jako prequel, tak pořád po něm může nastoupit regulérní Bond, který je tím nezničitelným seladonem conneryovského typu. 

Navíc bondovská série je plná podivných nenávazností. Jedna lazenbyovka odkazuje na conneryovky už úvodní titulkovou sekvencí, případně se v dialozích vůči nim vymezuje ("To by se tomu druhému chlápkovi nestalo!"), zato následující conneryovka jakoby ignorovala onu lazenbyovku a navazovala na předchozí conneryovku - no a minimálně jedna z moorovek uznává lazenbyovku, a tudíž přítomnost Bondovy zavražděné ženy. Bondovky nikdy nebyly seriálem, ani nějakým komplexním universem ala universalácké horory anebo marvelovky v současnosti, vždy to byl nehorázný bordel (co do ne/návazností), který vždy stál na rozpoznatelných - a variovaných - proprietách. Že má někdo problém s tím, že tou variovatelnou proprietou se stal Bond, je tak nějak jeho/její problém. Bond se vždy uzpůsoboval dobovým vlivům, dle mého nejotravněji u moorovek, které zdaleka nejvíc zastarávají.  

na příspěvěk reagoval titto, A.MacGyver

titto

titto (hodnocení, recenze)

Yoshitsune

Vsak ja nerikam ... teda, popravde, zpocatku jsem ho nesnasel uplne stejne jako ted NTTD (tj. jako film dobry, jako bondovka nasrat), ale tehdy meli v multikinech akci, ze po nejakou dobu vsechno promitali za 50 Kc, tak jsem toho vyuzil a sel na CR dohromady trikrat a nakonec jsem ho vzal na milost. NTTD je stejny ... bondovka je to predevsim proto, ze je tam James Bond, ale jako zanr je to spis podryvani bondovske tradice. Ale co, pujdu jeste dvakrat a ono se to podda :-D

na příspěvěk reagoval Yoshitsune

A.MacGyver

A.MacGyver (hodnocení, recenze)

Ondr4H

To už nemá cenu řešit. Nekonečné a zbytečné. Psal jsem svůj názor. Stejný jako ty na Skyfall mám já na Casino Royale a QoS. Máš pravdu, vyhrál jsi tu na chatu na plné čáře. Už to nebudu komentovat :) 

Hezký den... 

Ondr4H

Ondr4H (hodnocení, recenze)

titto

Já myslím že Craigovi by slušela ještě jedna taková klasicka bondovka. Casino Royale mám rad ale pak mi přijde že dlouho něco hledali až to našli, v podstatě nic hledat nemuseli a je hned konec.

Jakmile jsem uslyšel tajemný ostrov tam se kuchtí zase něco co vyhladí svět a Bond je jediný co to zastaví, úplně jsem dětinskou radost. Nemluvě bondově ikonickém autě s kulomety.

Yoshitsune

Yoshitsune (hodnocení, recenze)

titto

Casino Royale je super, Bondovi na Vesper záleží a to ještě v době, kdy se sní nevyspal a neměl od ní zaručený pich. 

na příspěvěk reagoval titto

Ondr4H

Ondr4H (hodnocení, recenze)

A.MacGyver

A proč bych měl se řídit nějakým hodnocením? Skyfall bez Bonda by fungoval bez problémů, ale No time to die ne. 

Jako vyčítat Bondovi tajné ostrovy, to je fakt konec všecho. Tajna zakladna padoucha je snad středobod každé druhé bondovky.

na příspěvěk reagoval A.MacGyver

titto

titto (hodnocení, recenze)

Ondr4H

To je teda dost podvratnej nazor :-) ja naopak Skyfall uvital jakoze konecne zase bondovka, po tech predchozich dvou experimentech. Konecne zase humor, hlasky, flirtovani s holkama. Zatimco NTTD jde po vzoru Casina a jeste radikalneji.

na příspěvěk reagoval Yoshitsune, Ondr4H

Yoshitsune

Yoshitsune (hodnocení, recenze)

Já né že bych nerespektoval ostatní, ale velice dlouhý čas (několik let) sem od určitých lidí, poslouchal a nechal si radit, které hry mám hrát, které hry mám mít rád, které hry mám nenávidět. A to že sem byl mladší neni omluva, takže sorry jako, ale tohle už fakt ne :) 

Wacoslav1

Wacoslav1 (hodnocení, recenze)

A.MacGyver

Já nemám problém s tím finále. Problém je, že ty emoce tam na mě vůbec nepůsobily. SPOILER! Bond mrtvej a mě to bylo úplně fuk. Když umřela Tracy v OHMSS tak mě to úplně sebralo, ale tady nic. Lea jenom potvrzuje, že jako Bondgirl úplně mimo a když není chemie mezi ní a Craigem tak zákonitě ani to finále nemůže fungovat.

Uživatel A.MacGyver smazal svůj příspěvek.

Ondr4H

Ondr4H (hodnocení, recenze)

]V[()Rt

Já jsem si žádné idealogie nevšiml, v Bondovi jsou agentky běžné jestli se na tohle se naraží.

V tomto bondovi není nic, co by nebylo za posledních 60 let v jinych Bondovkách.

 Co byla úplná novinka, že Bond není zas takový psychopat jak se zdálo za Craiga a že měl Bond rodinu co nevznikla někde omylem.

Související novinky

Aaron Taylor-Johnson je údajně krůček od Bonda

Aaron Taylor-Johnson je údajně krůček od Bonda

19.03.2024

Hollywoodem občas kolují fámy, které nejsou nikým potvrzené, ale mluví o nich tolik lidí, že se považují takřka za pravdu. Nejinak je tomu při šíření skazek o tom, kdo by si měl zahrát příštího… (více)

Seriálové rebooty na cestě

Seriálové rebooty na cestě

16.04.2023

Milovali jste v dětství Pobřežní hlídku, Hvězdnou bránu, RoboCopa nebo snad Pravou blondýnku? Pak vás možná bude zajímat, že se všechny tyto značky a pár dalších dočkají v budoucnu seriálových… (více)

Matt Reeves natočí minisérii o Busteru Keatonovi

Matt Reeves natočí minisérii o Busteru Keatonovi

21.01.2023

Zatímco pokračuje v práci na sequelu k jeho komiksovému Batmanovi, rozhlíží se mezitím režisér Matt Reeves (Válka o planetu opic) i po dalších zajímavých projektech. A jeden takový mu nyní právě… (více)

Blade našel nového režiséra

Blade našel nového režiséra

22.11.2022

Po pečlivém zvažování a hledání vhodných kandidátů na režii nového Bladea nakonec šéf studia Marvel Kevin Feige přece jen našel. Po odchodu Bassama Tariqa (Mogul Mauglí) a odkladu produkce tak práci… (více)

Reklama

Reklama