Reklama

Reklama

Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel

  • Česko Stoletý stařík, který vyskočil z okna a zmizel (více)
Trailer 3
Švédsko / Rusko / Velká Británie / Francie / Španělsko / Německo, 2013, 109 min

Režie:

Felix Herngren

Předloha:

Jonas Jonasson (kniha)

Kamera:

Göran Hallberg

Hudba:

Matti Bye

Hrají:

Robert Gustafsson, Mia Skäringer, Iwar Wiklander, David Wiberg, Jens Hultén, David Shackleton, Ralph Carlsson, Georg Nikoloff, Alan Ford, Simon Säppenen (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Allanu Karlssonovi je 100 let. V domově důchodců, kde v tomto věku tráví svůj zbývající čas, pro něj chystají velkou narozeninovou oslavu. Ale vitální stařík ještě nechce zůstat v bačkorách v křesle. Má docela jiné plány. Rozhodne se pro útěk. Poté, co vyleze z okna, se vydává na úžasný a naprosto nepředvídatelný výlet... Shodou náhod se mu do rukou dostane kufr plný peněz. Než se naděje, má v patách gang zločinců, sem tam se objeví nějaká mrtvola a mezi společníky, které na své cestě přibere do party, je i velmi neskladná slonice. Kromě toho po něm samozřejmě pátrá policejní sbor v čele s nepříliš schopným komisařem. Pro kohokoliv jiného by to bylo životní dobrodružství, ale s podobnými věcmi už má Allan bohaté zkušenosti. I když se nikdy nezajímal o politiku, byl nechtěně hlavním aktérem mnoha důležitých událostí 20. století. Bezděčně se podílel na vynálezu atomové bomby, stal se dobrým přítelem několika amerických prezidentů a mezi jeho další "známé" se při jeho životní pouti zařadili i Stalin, Churchill, Mao Ce-tung nebo Kim Ir-sen. (Bioscop)

(více)

Recenze (978)

nunka 

všechny recenze uživatele

To sa naozaj nikomu nezdá tento film tak trochu preceňovaný? Je severský, absurdný, s čiernym humorom, je svojský, no nemôžem si pomôcť, že mi príde aj dosť lacný a naivný. Maskéri sa s dedkom veľmi nevyhrali a síce nemôžem porovnať s knihou, celý dedkov trip ma nejako obišiel. Nemá núdzu o zábavné nevyspytateľné momenty, šikovné poprepájanie postáv, no nebavil ma, ani nijak špeciálne nenadchol. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Starčekovi Karlssonovi v historických exkurzoch trochu pripomínajúceho Forresta Gumpa robia na ceste spoločnosť takisto podarené postavičky. The Hundred Year-Old Man Who Climbed Out of the Window and Disappeared prináša do domácností dobrú náladu v absurdných a príjemne vypichnutých situáciách. Samotná snímka určite prináša príjemnú priamočiaru zábavu v typicky severskom absurdnom duchu. Odkazuje na schopnosť z banálnych životných okamihov vykresať neobyčajný záver, aby bol divák neustále bombardovaný náložou originálneho humoru pohľadom človeka, ktorého vo svojich sto rokoch prekvapí už len máločo. Režisér Felix Herngren sa rozhodol sfilmovať príbeh deduška, ktorý sa v deň svojich stých narodenín rozhodne opustiť bezpečné brány domova dôchodcov. Vypravuje sa na neuveriteľnú cestu plnú nečakane nadobudnutého bohatstva, nečakaných mŕtvol, nemotorných gangstrov až po novonadobudnutých priateľstiev. ()

Hunt 

všechny recenze uživatele

Nejsympatická hlavní postava, systémem vyprávění a pojmutí připomíná Foresta Gumpa, avšak zde veškerá podobnost končí- prihlouple historky, nudné a často až smutné, jak je to hloupé ()

ajuska 

všechny recenze uživatele

Nebudu tady vytahovat, že knížka je lepší, protože se tam vejde dvojnásobek děje a je možné si v ní lépe slovně hrát s mluvou vypravěče. Film předlohu přenáší na plátno skvěle, zachovává humor, obě linky se dobře proplétá, zkrátka baví. Kombinace absurdní zápletky a jednoho bláznivého životního příběhu vyprávěného s pořádnou dávkou nadsázky dělá z filmu parádní podívanou. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Neodolatelný severský humor opět po delší době udeřil s plnou intenzitou. Přestože je celý příběh, postaven v nemalé míře na vypravěčské bázi Forresta Gumpa, daleko více crazy a několik důležitých postav 20. století zesměšňuje takovým stylem, že úroveň nadsázky se zdá být bez limitů, vše od dialogů až po vývoj hlavní natvrdlé postavy působí naprosto přirozeně, humor neustále překvapuje a scénáři se hlavně dokonale daří skloubit obě dějové roviny do vysoce originálního a osobitého celku. Nečekejte hluboké myšlenky, morální poučení a už vůbec ne věrohodný obraz novodobých dějin, chtějte se pouze zasmát a odreagovat nad filmem tak bláznivým, ale zároveň tak krásným a jedinečným.... A co teprve kniha. :) 85% ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Allan je rozhodně nejvtipnější člověk v kategorii 60+ a do kapsy by strčil i polovičku konkurentů ze skupiny 60-. Už jsem během filmu chtěl být John McClane, Fanfán Tulipán, Batman, jeden z Ninja želv anebo stolička pod Sharon Stone, ale že budu mít někdy chuť hrát si na stoletého dědka, toho bych se nikdy nenadál. Tak pohodový film, že i moje vesnice jménem Pohodlí by mohla závidět. (Challenge Tour 2015, film č.12) ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Ta přirovnávání k Forrestu Gumpovi jsou sice v každém komentáři, ale oprávněně, pravdou totiž je, že kdo Forresta někdy viděl, ten si na něj při staříkovi prostě musí vzpomenout...v některých scénách jsem se až "zastyděl", jak nehorázně tvůrci od Gumpa kradou. Což ale nic nemění na tom, že film je, stejně jako Zemeckisův majstrštyk, skvělej a v naprosto dobrém slova smyslu líbivej a vlezlej, pouze mapuje evropskou historii a je seversky drsně černohumornej. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Prívlastok storočný je tu skutočne na mieste. Ten film trpí sklerózou (a pár ďalšími pridruženými chorobami). A útrpne neinvenčné napĺňanie šablón úspešných západných vzorov, posunuté do absurdity takmer troškovského rázu akosi oceniť neviem. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Švédský Forrest Gump z jiné země, z jiného období dějin a bez Toma Hankse. Přesto vtipný a přívětivý film fandící staříkům, kteří oproti skutečnému životu dávají zabrat mladším a silnějším gaunerům. Příjemní herci a nápaditý scénář jsou asi největší filmařskou devízou. ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Já skoro nemám slov. Takhle jsem se už hodně dlouho nezasmála. Začátek mě dohnal až k slzám. Hodně zvláštní a absurdní příběh, který mi stylem trošku připomínal Forresta Gumpa, akorát méně amerického a více absurdního. Za mě hodně slušné 4* ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Mrzí ma, že tvorcovia nesfilmovali ešte mnoho fantastických Allanových zážitkov z knižnej predlohy, ale zároveň ma teší, že tie, ktoré sfilmovali, stáli za to. Aj keď knižná predloha je o kus ľudskejšia a v človeku zanechá viac než filmové spracovanie, ktoré mi prišlo viac menej stavané na čiernom humore, na čom síce stavia i kniha samotná, ale tá ľudskosť a pohladenie na duši mi predsa len akosi chýbali. Navyše k záveru mohli Allanovi dopriať jubilejnej 100ke už aj trochu ženskej rozkoše (čitatelia vedia o čom hovorím). ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Spíše než k Forrestu Gumpovi, který je zdaleka nejkompaktnější, bych Staříka přirovnal k Bejaminu Buttonovi. Ten koncept je krom mysteriózního nádechu Buttona podobný, bohužel ani jeden z filmů není dotažený k dokonalosti. A je to celkem haluz, protože Button mi přišel šíleně dlouhý a rozvleklý, zato Stařík se na dvouhodinové stopáži zdá být místy příliš zkratkovitý a dané flashbacky do historie vždy vybafne jakoby zpoza rožku. V paralele k současnostní dějové linii je škoda, že si Alan nebere vždy alespoň nějaké ponaučení ze své bohaté životní cesty, takže obě linky ani nepůsobí příliš provázaně. Je třeba ale dodat, že i přes zmíněné drobnosti jde o velmi zábavný film. 75% ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

V porovnání s knihou filmové zpracování dobrodružství stoletého staříka ztrácí, protože chybí tak třetina děje a historických postav potkal Alan Karlsson (Robert Gustafsson) mnohem více. Tím pádem se na scénu nedostaví Bennyho bratr Bosse a dějová linie s policejním vyšetřováním doznala také změn. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Perfektná, severská dobrodružná komédia, zabavil som sa ako už dávno nie. Človek sa nemôže ubrániť istým asociáciám s Forrestom Gumpom, avšak tento snímok má v sebe inteligentnejší, nápaditejší humor a bez zbytočného amerického pátosu a popcornovej formy. Miestami sú humorné scénky tak brilantné a vymyslené, až som sa pučil od smiechu. Odporúčam každému, kto má rád osobitý severský humor a nápaditý dobrodružný príbeh. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Forrest Gump na severský způsob bez uchcaného patosu a s lepším příběhem. No jak zpívá Nohavica: "Tak se žije tady na severu / Větry fučí ze všech směrů / Když není máslo jíme heru / Furt dva metry od maléru / Tak se žije tu u nás." 8/10 ()

liskam 

všechny recenze uživatele

Nádherně úsměvná záležitost. Na tenhle film se prostě nedokážete zlobit! Nedokážete mu cokoli pořádně vyčíst. Prostě ho jen pozitivně ohodnotíte, napíšete komentář a budete si ho pamatovat. Zejména dokonalý vypravěčský styl a jeho pohodovou pozitivní atmosféru kterou vyvolává. Skvělá režie a casting! Za mě 84% ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

|60%| Trailer ve mě vyvolal rozporuplné pocity, tudíž jsem nevěděl, jestli mi to vůbec stojí za shlédnutí. Nakonec jsem to dal a dopadlo to celkem obstojně. Je to teda netypická komedie. Není nějak přehnaná, možná místy, ale rozhodně se z ní mohlo vytěžit víc. Přidat pár vtipných momentů. Víc zabrousit do flashbacků či minulosti staříka a něco dalšího poupravit atd. Třeba, když už se blížil konec filmu, tak už asi poslední půlhodka mě začala tak trochu nudit – už to nemělo takový náboj. Ale přesto se tu najde dost dobrých scén. Párkrát jsem se zasmál, i nějaká ta zajímavá myšlenka zde je. Postavy mi přišli místy úplně blbé. Ale herci to hráli dobře, to já neříkám. Ale třeba postava policajta mi zezačátku sedla a později jsem si uvědomoval, že je pěkně tupej. Není z mé strany žádné urážení, asi to patřilo k filmu, no. Takže určitou rozporuplnost jsem cítil. Ale zase na druhou stránku ocenuji jistou originalitu. Nápad byl rozhodně výborný. Kladem je i vhodná hudba. No, to je asi vše co jsem chtěl napsat. Mírně nadprůměrná záležitost, která na to jedno shlédnutí bohatě stačí a i zabaví. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Vždycky jsem chtěl být gangster a Forrest Gump si nechtěně dali rande, které vyústilo v nechráněný sex. Vzniklo toto dítko, jež má z obou rodičů něco, ale ani se příliš nepokouší o nějakou samostatnost. Kdybych ty dva filmy neznala, možná bych poprávu ocenila svěžest tohoto snímku i vtip, s nímž je vyprávěn. Jenže já je znám, takže mi nezbývá než konstatovat, že se jedná o prachsprostou vykrádačku. ()

Související novinky

Z Willa Ferrella bude stoletý stařík

Z Willa Ferrella bude stoletý stařík

29.08.2017

Možná si ještě pamatujete na švédský hit Stoletý stařík, který vylezl z okna, jenž to dotáhl až k oscarové nominaci na masky. Jen 4 roky starý film sesbíral chválu od diváků i kritiků, takže nikoho… (více)

Best Film Fest 2014

Best Film Fest 2014

09.12.2014

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 11. do 17. prosince tohoto roku Best Film Fest, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

10.07.2014

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 10. do 16. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Reklama

Reklama