Reklama

Reklama

Smrtelné zlo: Probuzení

  • USA Evil Dead Rise (více)
Trailer 1

Snímek Smrtelné zlo: Probuzení, od tvůrců hororové klasiky, přesouvá děj z lesů do města a vypráví zvrácený příběh dvou odcizených sester, jejichž shledání přeruší probuzení démonů posedlých masem, což je vrhne do totálního boje o přežití, v němž čelí té nejhorší verzi rodiny, jakou si lze představit. (Vertical Entertainment)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (513)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Americký režisér Sam Raimi má môj rešpekt a uznanie. Keď som ako puberťák prvý krát videl jeho horror "Evil Dead" (Lesný duch) tak som sa skoro dosral od strachu. Tento film sa stal pre mňa jedným z najvýraznejších a najkultovejších horrorových snímkov. Je to silne atmosferické dielo. V roku 2013 bol vyprodukovaný remake. Ten je utopený v krvi, hnuse a gore, ale desivá atmosféra Raimiho originálu tomu chýba. Prešlo ďalších desať rokov a neskúsený írsky režisér Lee Cronin sa rozhodol opäť oživiť "Lesného ducha". No prišiel s progresívnou, prevratnou novinkou. Démonický lesný duch nebude vyčíňať v lese, ale v rozpadajúcom sa paneláku uprostred mestského getha. Progresívne to nie je len kvôli zmene prostredia, ale aj vďaka kastrácii mužského elementu. Sú tam len samé nesympatické kundy a dve transgenderové čudá. Vírus neoliberálnej woke propagandy už infikoval aj horrorovú tvorbu. Toto je ešte horšie ako ten nepodarený remake. ** ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Přesto, že nejsem fanda série, mě nové Evil Dead celkem zaujalo. Je dobré to vidět v novém kabátě, případně od jiného tvůrce. Je to dost děsivé a dějí se tam vážně nechutnosti. Alyssa Sutherland v roli matky předvádí skvělý výkon. Přežije vůbec někdo tuhle noc plnou hrůz ve starém domě, kde skoro nic nefunguje? Tato rodinka si skutečně projde peklem. Dost se mi to líbilo, hlavně závěr v drtičce. :D "Maminka pase červy." ()

Reklama

mzss1 

všechny recenze uživatele

[49%] Viděno v kině. Dobře, uznávám, že je asi spíš chyba ve mně. Novodobé horory mě už přestávají bavit, a to jsem miloval filmy jako je Conjuring, no a co se týče starších pecek, určitě mám rád staré EVLIL DEAD a i jiné starší kousky. Verze z r 2013 mi záhadným způsobem hodnocením i komentem zmizela z CSFD? Sabotáž? No, podruhé se na to dalo koukat trochu líp, ale furt to byla hovadina a tohle? Myslím, že se to k EVIL DEAD nedá vůbec přiřadit. Takže dost se srovnáváním. Tento nový přírůstek k téhle sérii si jde vlastní cestou, což je sice fajn, ale vůbec mě to nebavilo. Klidně na to můžu pohlížet jako na jakýkoliv jiný současný horor. Má to dobrou technickou stránku, kameru, krev, vizuál posednutých lidí, ale tím to pro mě bohužel končí. Nevyděsilo mi to, nezabavilo mě to a na tak krátkou stopáž jsem se prostě nudil. Nic zásadně špatného zde nevidím, takže to do průměru dávám, ale tentokrát volím nejsilnější 2*. Prostě mě to nějak minulo, je mi líto, nic osobního a ani zarytého v tom není. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Nový Evil Dead je audiovizuální porno a brutální nekompromisní jízdou. Lee Cronin se teď slušně vyhoupl do první ligy a snad se bude hororů držet, rozhodě má, co nabídnout. Změna prostředí v bytovém komplexu je vítaná a refrešující. Jsou tu sympatické úplně všechny postavy, které překvapivě i výborně hrají (malá holčička hraje úžasně- nový dětský talent na scéně), technická stránka s kamerou je vyhnána k dokonalosti, po řemeslné stránce je to TOP Tier 1 hororová událost a to samé se dá říct i o zvukových efektech a maskách, tady zkrátka není žádná konkurence. Potěší i výborně zpracované Gore ( byť jsem upřímně čekal ještě větší masakr, chtěl jsem více sousedů na masomlejn a překvapil i off screen kill), to je jediná větší výtka, ale kvůli tomu nehodlám srazit hvězdu, protože finální gore combo motorovka-drtička se zařadí mezi Top gore scény všech hororů vůbec. Potěší, že krví je zalitý nejen celý barák od střechy po sklep, ale i parkoviště společně s hlavní hrdinkou. Došlo i na příjemné odkazy ( brokovnice, motorovka nesmí chybět), přečítání stránek Necronomiconu je tu podáno správně děsivě a povedla se i atmosféra, která je místy nepříjemná a správně creepy. Alyssa Sutherland a její úsměv rozhodně znepokojí a je to záporák jak se patří. Potěší, že ikdyž tu vystupují děti, tak na prdel tu dostane úplně každý. Někdo si stěžuje, že tu absentuje humor, ale upřímně si tu humor nedokážu představit, tohle není žádný odlehčený comedy splatter, ale temný, zlý, atmosférický, brutální a nekompromisní horor, kde odlehčenost by mu jen ubrala na síle a intenzitě. Letos nic brutálnějšího v kinech neuvidíme. Při sledování se mi vybavovaly všechny pecky z dětství od Inside po Martyrs a přesně mezi tuhle sortu patří nový Evil Dead. PS: Snad film finančně vydělá, protože 10 lidí na premiéře je bída. 9/10. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Nevím, o kolikáté pokračování jde, nicméně máme rok 2023, takže asi není překvapením, že se maskéři a trikaři náležitě vyřádili, tudíž to méně otrlým divákům způsobí nepříjemné chvíle. Děj se za produkčního dohledu Sama Raimiho přesunul z lesů do města, ve kterém vypráví zvrácený příběh dvou odcizených sester. Jakmile se holky shledají a vypadá to na lepší příští, na scénu naskočí probuzené dávné zlo. Celé to má velmi slušný spád a až do konce tvůrci (kteří si skrze skvostné tržby mnou ruce) se záplavou krvavého násilí moc nepoleví. Ano, mohli být místy nápaditější a rafinovanější, nicméně morbidní gagy nechybí, atmosféra je temná a bezútěšná a fakt nedá oddechnout, přeživší členové rodinky navíc proti bubákům využívají všemožné domácí spotřebiče či pomůcky jako nůžky či struhadlo. Znovu to vidět rozhodně nechci, každopádně mírný žánrový nadprůměr. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (26)

  • Jeden z řádků přehrávaných na desce uvádí, že existují „3 svazky knihy“. První svazek je v původním filmu Evil Dead (1981), druhý svazek v remaku (2013) a třetí je v tomto filmu. (HanzoBureshi)
  • Film obsahuje několik odkazů na jiné klasické kousky ze svého žánru, například Vymítač ďábla (1973) – zvracení, nebo Věc (1982) – závěrečný mutant. (Haymar)

Související novinky

Další Smrtelné zlo je na cestě

Další Smrtelné zlo je na cestě

27.04.2024

Legendární hororová série Evil Dead se po letech rozjíždí do vysokých otáček. Poté, co loňský počin Smrtelné zlo: Probuzení od Leeho Cronina zaznamenal v kinech velký divácký zájem a na světových… (více)

Hororové spin-off filmy na obzoru

Hororové spin-off filmy na obzoru

06.02.2024

Krvelační démoni divákům nehodlají dát pokoj. Po komerčním úspěchu loňského snímku Smrtelné zlo: Probuzení to vypadá, že hororová série Evil Dead po letech chytila nový dech. Film Leeho Cronina s… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Čeká nás várka hororových pokračování

Čeká nás várka hororových pokračování

02.11.2023

Jak nám letos ukázalo třeba australské Mluv se mnou, americké Smrtelné zlo: Probuzení nebo v současnosti v kinech i na streamu čerstvě úřadující snímek Pět nocí u Freddyho, hororovým filmům s nízkým… (více)

Reklama

Reklama