Reklama

Reklama

Nadace

(seriál)
Trailer 3
USA, (2021–2023), 18 h 12 min (Minutáž: 45–69 min)

Předloha:

Isaac Asimov (kniha)

Hrají:

Jared Harris, Lee Pace, Slaney Power, Laura Birn, Leah Harvey, Terrence Mann, Mido Hamada, Geoffrey Cantor, Brian F. Mulvey, Cassian Bilton, Alfred Enoch (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(20)

Obsahy(1)

Seriál Nadace sleduje skupinu vyhnanců z rozpadající se Galaktické říše, kteří se vydají na velkolepou cestu s cílem zachránit lidstvo a vybudovat novou civilizaci. (Apple TV+)

Videa (8)

Trailer 3

Recenze (97)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv vizuálně je to neskutečně nádherné a s hereckým obsazením nemám sebemenší problém, ačkoliv mě všech deset dílů bavilo a na každý nový jsem se těšil, ačkoliv se mi líbila hudba a těším se na druhou sérii, výš s hodnocením prostě jít nemůžu. A to jednoduše proto, že tohle není Nadace, kterou napsal Asimov. Tohle je úplně nová věc. A to je na tom to nejhorší, navíc tahle nová móda je čím dál častější. Kvalita epizod létá od slušného nadprůměru do naprosto luxusních výšin, jako celek to asi jakž takž funguje, ale mohlo (a mělo) to být lepší. Úplně by třeba stačilo, kdyby to byla adaptace. A ačkoliv se jen tomu těžko věří, v současné době nalezneme mnohem lepší space opery poměrně snadno. Takže tři hvězdy jsou poměrně adekvátní. Neznalcům předlohy asi vadit nebude, že je to jiné, ale čtenáři byť jen jednoho dílu by mohli býti rozezleni. A nejspíš také budou. Vizuál TOP, scénář průměr. 65%. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Že Asimov napsal nějakou Nadaci jsem do vydání seriálu netušil. A vlastně je mi to úplně jedno, číst to nebudu. Já chtěl vidět prostě nějaký Sci-Fi seriál, byl v tom vesmír, jako úplně hloupě to nevyznívalo, vypadalo to hezky atp. Ale po dokoukání celé první série mám prostě pocit, že jsem koukal na neskutečně roztahaný prolog, který teprve uvozuje něco, co dost možná už nikdy neuvidím, protože S02 mě může úplně jednoduše naprosto minout a i kdyby ne, už si fakt nebudu pamatovat, co se v S01 dělo. Po 10 dílech prostě mát pocit nedodělanosti a toho, že jste koukali na něco ,co zůstalo jen velmi jemně nakousnuté. ()

Reklama

gumbo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bohužel to dopadlo tak, jak se k tomu celou sérii schylovalo. Hodně slabým "cliffhangerem", který měl asi upoutat na další řadu, ale většinu diváků odradí. Musím pochválit vizuál, hudbu a některé pasáže, kdy to začínalo vypadat zajímavě. Ale celkově to je nuda k uzoufání. Bohužel to nemá moc momentů, které by diváka vtahovali, děj je zmatený, chování postav nesmyslné, prostě to tak nějak bez vedení plyne od ničeho k ničemu. Škoda, předlohu jsem nečetl, ale pochybuji že by Asimov napsal takovou nudnou soap operu, bez hlubokých myšlenek postavenou na hliněných nohách. 55% ()

papaguy 

všechny recenze uživatele

Based on the novels by Isaac Asimov. A tím by mohla recenze skončit. Ale člověku to nedá.... Fanoušek knížek, z nichž část jsem četl, zřejmě zažije rozkol osobnosti. Na jednu stranu plesá, že milovaná sága doputovala i do filmového nebe. Druhá část, ta věčně nespokojená, bude hledat mouchy a řešit, jestli to je málo/dost podle předlohy. Není. A je to dobře. Obě holky své role zvládly a přirostly mi k srdci. Poněkud "shakespearovské" dialogy či monology možná mohou někoho uspávat. Mě se líbily. Dávaly pokusu o převod monumentální knižní ságy do televizní řeči až literární kvalitu.... PS.: Ty digitální opening title á la marvel by se měly už zakázat. ()

kiros179 

všechny recenze uživatele

Po dvou sezonách naprostá spokojenost. Jako velký sci-fi a fantasy fanoušek, který Nadaci několikrát četl, nemám nejmenší problém s tím, že si seriál jde svoji cestou, když se drží pouze hlavní linie knižní série Isaaca Asimova, naopak je to pro mě osobně osvěžující.  Seriál má skvělý vizuál, za který by se nestyděl jakýkoliv film, který aktuálně běží v kinech. Jared Harris či Lee Pace ve svých rolích úžasní a samotný příběh po dvou sériích drží tempo a člověk se vždy těšil na další díl. Není to úplná dokonalost, ale pohybuje se to hodně vysoko a pár dílů bylo naprosto úžasných. Když vidím hodnocení místních uživatelů, musím se tak trochu smát - každý totiž musí všechny ujistit, že knihy četl a že ví, že to bylo v knížkách jinak, a tudíž je toto celé špatně - srandovní, leč realita. 90% ()

Galerie (166)

Zajímavosti (10)

  • Konec epizody je natočen v Prachovských skalách, kde se natáčelo od 17. února do 24. února 2023. (FriggoCZ)
  • Dcera autora předlohy, Robyn Asimov, zastává pozici výkonného producenta. (Martrix)
  • Mimo toho, že byly některé postavy oproti knižní předloze upraveny tak, aby byl seriál genderově vyvážený, bylo několik postav vytvořeno navíc. Jsou to především postavy Brother Day (Lee Pace), Brother Dusk (Terrence Mann) a Brother Dawn (Cassian Bilton). (Martrix)

Související novinky

WandaVision je nejstahovanějším seriálem roku

WandaVision je nejstahovanějším seriálem roku

29.12.2021

Letošní žebříček nejstahovanějších seriálů roku ovládlo studio Marvel spolu se studiem Disney. Pirátství samozřejmě není nic chvályhodného a prvenství v tomhle směru vlastně není až zase taková výhra… (více)

Hororový Hellraiser oznamuje obsazení

Hororový Hellraiser oznamuje obsazení

08.10.2021

Remake kultovního hororu Hellraiser byl před pár dny dotočen, tvůrci tak nyní mohou oznámit plné obsazení. Režisér David Bruckner (Temný dům) spolu s autorem originálu Clivem Barkerem údajně… (více)

Apple má s Nadací velké plány

Apple má s Nadací velké plány

23.09.2021

Od té doby, co kabelovka HBO zaznamenala obří a zejména dlouhodobý úspěch se seriálem Hra o trůny, se ostatní snaží o něco podobného. Netflix to zkouší přes Zaklínače, Amazon bude mít Pána prstenů, a… (více)

Reklama

Reklama