Reklama

Reklama

Nadace

(seriál)
Trailer
USA, (2021–2023), 18 h 12 min (Minutáž: 45–69 min)

Předloha:

Isaac Asimov (kniha)

Hrají:

Jared Harris, Lee Pace, Slaney Power, Laura Birn, Leah Harvey, Terrence Mann, Mido Hamada, Geoffrey Cantor, Brian F. Mulvey, Cassian Bilton, Alfred Enoch (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(20)

Obsahy(1)

Seriál Nadace sleduje skupinu vyhnanců z rozpadající se Galaktické říše, kteří se vydají na velkolepou cestu s cílem zachránit lidstvo a vybudovat novou civilizaci. (Apple TV+)

Videa (8)

Trailer

Recenze (97)

Listyx odpad!

všechny recenze uživatele

Pokud jste četli původní Nadaci tak vězte, že seriál s ní nemá nic moc společného. Je to taková multipokurvená, tubovyvážená kravina se shodným názvem. Měli jste nadaci rádi? Přišla Vám zajímavá? Tak máte slušnou šanci si zazvratec, případně alespoň ukroutit hlavičku od tělíčka, páč tomu fakt nebudete věřit. Nic proti hercům, ba musím přiznat, že Seldon byl fajn. Ale ten moment na který se tam mihne to prostě nijak zásadně neovlivní. A tím také končí podobnost s nadací. Psychohistorií se to vlastně nezabývá, ta kdyby tam nebyla tak to ani nikdo nepoznal. No za mě dále nesledovatelné. ()

liskam 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prostě ani kočka ani pes. Po dokoukání tohoto seriálu mohu říct jedno, s Asimovovou Nadací se to srovnávat nemůže, je to nesrovnatelné. Tvůrci si pouze vypůjčili několik slov a několik názvů míst a jmen lidí a kolem toho vystavěli naprosto odlišný příběh, který se odvíjí zcela jinak, než předloha. Ani jako kvalitní sci-fi to bohužel moc nefunguje, zejména linka mimo Trantor který by měla být Afou a Omegou celé první řady. Za mě veliká slabota a zklamání, pouhých 35% a 2* ()

Reklama

Bakllazaan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nevidím problém, že se serial knihami JEN inspiruje. Problém je scénář, který není místy úplně dobrý. Osudové scény proto nejsou dost osudové a občas se objevují nelogičnosti. Vyobrezení světa Nadace je na druhou strnanu skvělé, ze záběrů není cítit digibordel. Mnohem více stravitelnější scifíčko, než Ridleyho Vlci - se všemi klady i zápory. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Udělat z knižní Nadace seriál považuji za téměř nesplnitelný úkol. Děj se táhne stovky let, zahrnuje desítky postav a neustále mění měřítko. Dokázal bych si představit adaptaci v podobě půltuctu filmů, z nichž každý by v kinech finančně vyhořel. Apple otevřel peněženku a přišel s tímhle opulentním čímsi. S geniální Asimovovou předlohou to má společného jen hrubý námět, pár jmen a několik postav. Vše ostatní je jiné, a o třídu, spíš dvě horší. Tématem změn je genderová vyváženost, inkluzivita a lobotomizace. Máme postavu brilantního vyjednavače a fenomenálního stratéga? Tak z něj uděláme drsného podivína střílejícího divochy. Máme spletitý konflikt přerůstající v mezihvězdnou válku? Tak jednoho z rivalů vybombardujeme. Primitivizaci neunikly postavy, ani děj. Vzepřeli se jí jen výborně zahraní Hari Seldon a prostřední císař. Pokud byli v záběru, měl jsem pocit, že se dívám na něco hodného pozornosti. Bohužel většina zbytku je tupá, protahovaná nuda. Druhý díl je doslova úmorný a zbytek je čím dál horší. Vizuál je ovšem fantastický. Jenže aby ho člověk vychutnal, musí se na seriál dívat, takže se Nadace nehodí ani jako kulisa k žehlení. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Ocenenou sagu vydal v povidkach a trech knihavh slavny Isaak Asimov ve 40. a 50. letech. Ma vse postavene na dialozich, bez akce. V 80. a 90. letech trilogii rozsiril na sedm dilu. Zfilmovani tedy bylo obtizne. Vypraveni je dost rozvolnene,ale kvuli vysokemu rozpoctu vizualne prekrasne. Neorientoval jsem se v mnozstvi postav jejich motivacich a udalostech. Znalci Asimovovy predlohy si ztezuji na zmeny. Nejen postav, ale treba zmena klimatu, nabozenstvi extremismus, pridani romantiky. Rozehravaji  se nove zapletky, ktere zustavaji nedoresene. Dochazi k zmatkovym skokum v case. Chybi nadhled, atmosfera je velmi vazna a chladna. ()

Galerie (166)

Zajímavosti (10)

  • Dcera autora předlohy, Robyn Asimov, zastává pozici výkonného producenta. (Martrix)
  • Natáčení 2. série probíhalo také ve Španělsku, na Maltě, Islandu, v Německu a Irsku. (FriggoCZ)
  • V knihách Seldon (Jared Harris) nikdy nejde na Terminus. Ve skutečnosti jde o kritický bod zápletky – nejde tam nikdo, kdo má nějaké znalosti o psychohistorii. (mikki089)

Související novinky

WandaVision je nejstahovanějším seriálem roku

WandaVision je nejstahovanějším seriálem roku

29.12.2021

Letošní žebříček nejstahovanějších seriálů roku ovládlo studio Marvel spolu se studiem Disney. Pirátství samozřejmě není nic chvályhodného a prvenství v tomhle směru vlastně není až zase taková výhra… (více)

Hororový Hellraiser oznamuje obsazení

Hororový Hellraiser oznamuje obsazení

08.10.2021

Remake kultovního hororu Hellraiser byl před pár dny dotočen, tvůrci tak nyní mohou oznámit plné obsazení. Režisér David Bruckner (Temný dům) spolu s autorem originálu Clivem Barkerem údajně… (více)

Apple má s Nadací velké plány

Apple má s Nadací velké plány

23.09.2021

Od té doby, co kabelovka HBO zaznamenala obří a zejména dlouhodobý úspěch se seriálem Hra o trůny, se ostatní snaží o něco podobného. Netflix to zkouší přes Zaklínače, Amazon bude mít Pána prstenů, a… (více)

Reklama

Reklama