Reklama

Reklama

Nadace

(seriál)
Trailer 3
USA, (2021–2023), 18 h 12 min (Minutáž: 45–69 min)

Předloha:

Isaac Asimov (kniha)

Hrají:

Jared Harris, Lee Pace, Slaney Power, Laura Birn, Leah Harvey, Terrence Mann, Mido Hamada, Geoffrey Cantor, Brian F. Mulvey, Cassian Bilton, Alfred Enoch (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(20)

Obsahy(1)

Seriál Nadace sleduje skupinu vyhnanců z rozpadající se Galaktické říše, kteří se vydají na velkolepou cestu s cílem zachránit lidstvo a vybudovat novou civilizaci. (Apple TV+)

Videa (8)

Trailer 3

Recenze (97)

Eterninox 

všechny recenze uživatele

S Asimovovou předlohou to mnoho společného nemá, a většina "kladných" postav (snad až na Harrisova Seldona) mi přišla značně nesympatická a nezajímavá. Naštěstí to dost zachraňovaly mocenské hry tří císařů, v čele se skvěle obsazeným Lee Pacem, a také vypiplaný vizuál a speciální efekty. Na vysokorozpočtovou adaptaci jednoho z nejzásadnějších děl moderní sci-fi je to ale i tak značné zklamání. 65% ()

Grizzly 

všechny recenze uživatele

Absolutni shit. Tesil jsem se moc, ale zvladl jsem jen tri dily a i to je zbytecne moc. S Asimovem to nema lautr nic spolecneho. Chapu, ze v dnesni dobe se tezko toci predloha, ktera uplne nesplnuje jednoduchou zabavu pro troglodyty a navic se totalne vymyka vsem woke standartum. A neni to povinny negersky genderbend, ktery by mi vadil. To ze je Hardin cernoska neni to, co to posralo. Je to totalni prekopani (mozna nepochopeni) charakteru postavy kde se vsechno hrouti (plus to, ze herecka je naprosto strasne toporna, ale budiz). A ten dil, ktery se odehrava na lodi mirici k Terminu byl obzvlast vydarenej. V pribehu kde se resi osudy Galaxie v horizontu tisicu let mne opravdu nezajima, kterou ufnukanou cernosku vyjebal nejaky mistni retard a ona je z toho ted smutna. Mimochodem ono je hezky a emancipovany udelat z muzskych postav zeny, ale je k tomu taky potreba udrzet tu silu postavy a ne ji kvuli tomu predelat na precitlivelou chudinku, jejiz dulezitost v pribehu je pouze ta, ze ji nekdo ojede. To je naopak celkem dost velkej navrat ke stereotypu. A to rikam jako nekdo, komu vubec, ale vubec nevadi stereotypy v kinematografii a obzvlaste pak ty gendrove. Mozna je to moji nekritickou laskou k predloze, ale proste nechapu proc tocit neco, co se vydava za adaptaci, kdyz to nema s predlouhou spolecneho nic nez nazev. Snazil jsem se od toho odprostit a koukat na to jako na proste scifi. Ale nejde to. Nefunguje to ani tak. Krom trojpostavy cisare. To bylo cool. ()

Reklama

Vanchovi 

všechny recenze uživatele

Chcel by som dať vyššie hodnotenie, ale zaspal som pri 6 z 10 častí, takže vyššie ísť nemôžem. Nie žeby to bolo vyložene zlé, nápad je celkom zaujímavý (knižnú predlohu nepoznám), ale to spracovanie je tak nudné, suché, bez emócií. Najzaujímavejší na tom celom je vizuál, ktorý je fakt super, perfektné zábery vesmíru a oblohy na rôznych planétach. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Že Asimov napsal nějakou Nadaci jsem do vydání seriálu netušil. A vlastně je mi to úplně jedno, číst to nebudu. Já chtěl vidět prostě nějaký Sci-Fi seriál, byl v tom vesmír, jako úplně hloupě to nevyznívalo, vypadalo to hezky atp. Ale po dokoukání celé první série mám prostě pocit, že jsem koukal na neskutečně roztahaný prolog, který teprve uvozuje něco, co dost možná už nikdy neuvidím, protože S02 mě může úplně jednoduše naprosto minout a i kdyby ne, už si fakt nebudu pamatovat, co se v S01 dělo. Po 10 dílech prostě mát pocit nedodělanosti a toho, že jste koukali na něco ,co zůstalo jen velmi jemně nakousnuté. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

O těch knihách vím totální prdlajs, takže mě nějak netrápilo, že to jde asi úplně mimo předlohu.. On totiž ten příběh tak jak je nastřelenej a vyprávěnej je v zásadě funkční a poutavý. Mé hodnocení je ale ve výsledku (po konci první série) rezervované hlavně díky poslednímu dílu kde se najednou dějová linka okolo Nadace nepochopitelně a náhle (jakoby to najednou začal psát úplně někdo jiný) zvrhla v blábolení idiota a zachraňuje to tak nakonec Linka tří Cleonů, která mě ze startu série spíše otravovala aby v průběhu organicky evolvovala do toho nejzajímavějšího z celého seriálu. ()

Galerie (166)

Zajímavosti (10)

  • Natáčení 1. série probíhalo v Irsku, na Maltě a na španělských ostrovech Fuerteventura a Tenerife. (Martrix)
  • Dcera autora předlohy, Robyn Asimov, zastává pozici výkonného producenta. (Martrix)
  • Ke konci epizody se Brother Day (Lee Pace) krátce objeví bez trička a je vidět, že nemá pupík. Jelikož je klonem, tak se nenarodil s pupeční šňůrou. (mikki089)

Související novinky

WandaVision je nejstahovanějším seriálem roku

WandaVision je nejstahovanějším seriálem roku

29.12.2021

Letošní žebříček nejstahovanějších seriálů roku ovládlo studio Marvel spolu se studiem Disney. Pirátství samozřejmě není nic chvályhodného a prvenství v tomhle směru vlastně není až zase taková výhra… (více)

Hororový Hellraiser oznamuje obsazení

Hororový Hellraiser oznamuje obsazení

08.10.2021

Remake kultovního hororu Hellraiser byl před pár dny dotočen, tvůrci tak nyní mohou oznámit plné obsazení. Režisér David Bruckner (Temný dům) spolu s autorem originálu Clivem Barkerem údajně… (více)

Apple má s Nadací velké plány

Apple má s Nadací velké plány

23.09.2021

Od té doby, co kabelovka HBO zaznamenala obří a zejména dlouhodobý úspěch se seriálem Hra o trůny, se ostatní snaží o něco podobného. Netflix to zkouší přes Zaklínače, Amazon bude mít Pána prstenů, a… (více)

Reklama

Reklama