Reklama

Reklama

Nadace

(seriál)
Trailer 3
USA, (2021–2023), 18 h 12 min (Minutáž: 45–69 min)

Předloha:

Isaac Asimov (kniha)

Hrají:

Jared Harris, Lee Pace, Slaney Power, Laura Birn, Leah Harvey, Terrence Mann, Mido Hamada, Geoffrey Cantor, Brian F. Mulvey, Cassian Bilton, Alfred Enoch (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(20)

Obsahy(1)

Seriál Nadace sleduje skupinu vyhnanců z rozpadající se Galaktické říše, kteří se vydají na velkolepou cestu s cílem zachránit lidstvo a vybudovat novou civilizaci. (Apple TV+)

Videa (8)

Trailer 3

Recenze (97)

kiros179 

všechny recenze uživatele

Po dvou sezonách naprostá spokojenost. Jako velký sci-fi a fantasy fanoušek, který Nadaci několikrát četl, nemám nejmenší problém s tím, že si seriál jde svoji cestou, když se drží pouze hlavní linie knižní série Isaaca Asimova, naopak je to pro mě osobně osvěžující.  Seriál má skvělý vizuál, za který by se nestyděl jakýkoliv film, který aktuálně běží v kinech. Jared Harris či Lee Pace ve svých rolích úžasní a samotný příběh po dvou sériích drží tempo a člověk se vždy těšil na další díl. Není to úplná dokonalost, ale pohybuje se to hodně vysoko a pár dílů bylo naprosto úžasných. Když vidím hodnocení místních uživatelů, musím se tak trochu smát - každý totiž musí všechny ujistit, že knihy četl a že ví, že to bylo v knížkách jinak, a tudíž je toto celé špatně - srandovní, leč realita. 90% ()

DoubleJack 

všechny recenze uživatele

"ANO" jsem fanouškem Isaaca Asimova a "NE", nečetl jsem Nadaci. Proto nejsem ovlivněn knižní předlohou a můžu nechat předstudky stranou. Bohužel, pokud bych měl seriálovou Nadaci popsat jedním slovem, bylo by to "Zklamání", které je porovnatelné s loňským Raised by Wolves. Děj se neúměrně táhne, přichází ne vždy chytlavé linky a do konce seriálu nemá člověk jasno, proč daná postava dělá právě to, co dělá. Výsledkem je pak zbytečný chaos. Ten má očividně podle děje vést k nějakému "vyššímu plánu", ale ten je pro diváka špatně uchopitelný, a proto ve výsledku vyzní vše prázdně. Herecké výkony obou hlavních představitelek občas fyzicky bolí, a tak jedinými přínosy seriálu zůstávají vždy skvělý Jared Harris a původní nosná myšlenka, která má co říct i v dnešní době. ()

Reklama

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

O těch knihách vím totální prdlajs, takže mě nějak netrápilo, že to jde asi úplně mimo předlohu.. On totiž ten příběh tak jak je nastřelenej a vyprávěnej je v zásadě funkční a poutavý. Mé hodnocení je ale ve výsledku (po konci první série) rezervované hlavně díky poslednímu dílu kde se najednou dějová linka okolo Nadace nepochopitelně a náhle (jakoby to najednou začal psát úplně někdo jiný) zvrhla v blábolení idiota a zachraňuje to tak nakonec Linka tří Cleonů, která mě ze startu série spíše otravovala aby v průběhu organicky evolvovala do toho nejzajímavějšího z celého seriálu. ()

Hawaj 

všechny recenze uživatele

Je mi jedno jak to napsal Asimov či zda se to drží předlohy, nečet jsem to, ale hele todle byla dobrá scifárna a byla moc dobře udělaná. Sice trochu přemoudřelá, až měl člověk místy pocit, že některý postavy musej srát mramor místo hoven a žít v nadčasový a nadvesmírný nirváně jak byly eklektický, ale zapadalo to do sebe. Všechna čest. Výprava a skvělý vizuální efekty to posunuly ještě dál. Herecký výkony byly taky velmi dobrý. Lee Peace doslova rostl před očima a Laura Birn byla velmi slušně znepokojivá a uvěřitelná. Já jsem až na pár detailů velmi spokojenej. ()

Xicht0r 

všechny recenze uživatele

Nadace jsem kdysi četl a první trilogii považuji za kvalitní scifi. Seriálová adaptace je tragická v pochopení psychohistorie a charakterů hlavních postav. Nadměrná mystifikace celého tématu, které bylo v originálu naopak tvrdou logikou a "matematikou" je do nebe volající. Gender swap některých postav je zhmotnění ubohosti dnešní doby a neúcta k předloze. Ironicky jediný zajímavý prvek je trio Empire, které herecky táhne Lee Pace, ač v předloze není na toto téma ani čárka. Celá linka kolem Terminusu je špatná a ubrečené a děsně "speciální" hrdinky tomu nepomáhají. Vizuál po několika dílech už taky ztrácí na síle (a zjevně i financích) a ke konci série už to působí místy spíš vtipně (viz velkolepé zjevení Seldona před komparzem 20 lidí). Předpokládám že další série vznikne, jelikož je třeba plnit stream služby čímkoliv a generické scifi pár lidí asi přitáhne, bohužel. ()

Galerie (166)

Zajímavosti (10)

  • Natáčení 2. série probíhalo také ve Španělsku, na Maltě, Islandu, v Německu a Irsku. (FriggoCZ)
  • Mimo toho, že byly některé postavy oproti knižní předloze upraveny tak, aby byl seriál genderově vyvážený, bylo několik postav vytvořeno navíc. Jsou to především postavy Brother Day (Lee Pace), Brother Dusk (Terrence Mann) a Brother Dawn (Cassian Bilton). (Martrix)
  • V České republice se natáčelo od 7. dubna do 8. července 2022, a to na lokacích, jako jsou Ostrava, Sedlec, lom Homolák, Pardubice, Nevřeň, Střemy, Prachovské skály, Tisá, Dobříš, zámek Kačina, Kladno, Praha (například v budově Právnické fakulty Univerzity Karlovy) a Prague Studios. (CamilleS)

Související novinky

WandaVision je nejstahovanějším seriálem roku

WandaVision je nejstahovanějším seriálem roku

29.12.2021

Letošní žebříček nejstahovanějších seriálů roku ovládlo studio Marvel spolu se studiem Disney. Pirátství samozřejmě není nic chvályhodného a prvenství v tomhle směru vlastně není až zase taková výhra… (více)

Hororový Hellraiser oznamuje obsazení

Hororový Hellraiser oznamuje obsazení

08.10.2021

Remake kultovního hororu Hellraiser byl před pár dny dotočen, tvůrci tak nyní mohou oznámit plné obsazení. Režisér David Bruckner (Temný dům) spolu s autorem originálu Clivem Barkerem údajně… (více)

Apple má s Nadací velké plány

Apple má s Nadací velké plány

23.09.2021

Od té doby, co kabelovka HBO zaznamenala obří a zejména dlouhodobý úspěch se seriálem Hra o trůny, se ostatní snaží o něco podobného. Netflix to zkouší přes Zaklínače, Amazon bude mít Pána prstenů, a… (více)

Reklama

Reklama