Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Užovka (Matěj Hádek) je ztracen ve svém vlastním životě. Je mu už skoro čtyřicet a nemá holku ani práci, přičemž cítí, že má poslední šanci sám se sebou něco udělat. Naskytne se mu šance, kterou nehodlá promarnit. Jeho bratr Kobra (Kryštof Hádek) je magor, nezodpověděné dítě a feťák, bydlící s věčně opilou matkou (Jana Šulcová). Staví vzdušné zámky a vykrádá chatky. Ve chvíli, kdy se ukáže, že by Užovka mohl být už konečně šťastný, se objeví Kobra. Užovka se mu rozhodne dát pořádnou lekci, situace se ale vymkne kontrole. (Falcon)

(více)

Recenze (815)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Film výstižně popisuje atmosféru chudého maloměsta, provincionality a ubohosti hlavních hrdinů. Všechno působí věrohodně. Příběh je neokoukaný a jeho konec spíš cynický než moralizující. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Na místní poměry dobrý, na Prušinu slabší. Je to v pohodě zahraný, v dobrých momentech odlehčený, akorát mi to bylo nějak dlouhý, přišlo mi, že se tam fůra věcí hrozně rozkecává a jede se tam moc linií, které příběh neposouvají... A ten konec mi prostě neseděl, takovej trochu bezradnej.... Ale mohlo v tomhle hodnocení hrát roli, že jsem měl upito a už od půlky se mi strašně chtělo čůrat. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Pár věcí mu to vadilo, to ne, že ne. Rozkolísaná kamera, často nakřivo bez jakéhokoliv důvodu nebo vnitřního smyslu, některé poněkud zbytečně zdlouhavé nebo dokonce zbytečné scény, nevyřčené reakce na to, co se bráchovi stane ke konci (a co se mu vlastně stane? Můžeme se jen domnívat.), chybí zakončení linie matky i babičky. (A vlastně i dědečka, který je tu celou dobu chudák jako páté hlídací kolo u vozu.) Jenže celkově ten film funguje - střípky minulosti si divák musí poskládat sám, a kupodivu to dává smysl, postavy jsou nejednoznačné (tedy až na feťáka, ti se nemění), pomalé zabředání do jemných nitek problémů a hlavně kompromisů velmi dobře vymyšlené, herecké výkony vynikající - jeden vedle druhého. (Škoda, že tam jako vtípek nehrál i třetí z bratrů Hádků, který je doktorem.) Řekl bych kandidát na několik Českých lvů, kdyby se ta soutěž nezdiskreditovala posledním ročníkem, kdy vše dali jen správně angažovanému filmu za angažovanost. Líbilo se mi, že scénář nechává divákům prostor k domýšlení, nic není natvrdo dořečeno, přesto vodítek máme dost k diskuzi. Kdy ještě je člověk za slušňáka, a kdy ho kompromisy donutí chovat se jako podrazák? A kdo je vlastně podrazák? Jak to, že nakonec si jde sednout v podstatě nejslušnější postava příběhu? O tom film právě je - nic se nedá jednoznačně odsoudit nebo pochválit, stejně jako je tomu v životě. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Zklamání. Rok 2015 v sobě nesl záchvěv jistého vzestupu českého filmu z dosavadního bahna, ve kterém se poslední roky potácí. Schmitke mi tuhle mediální bublinu potvrdil, Kobry a užovky mi ji splaskly. Kdyby je nepředcházela aura skvělého dramatu, vůbec by mě nenapadlo nad filmem uvažovat jinak, než jako nad naprosto průměrným tuzemským filmem, který se po sto padesáté opět zabývá sociálním pohledem na české buranství. 5/10 ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Bratři jak se patří, za jejichž výkon by se nemuseli stydět ani Affleckové nebo Matt s Dejmonem. Teď vážně, musím přiznat že mě občas ta vole socka a smažka neskutečně srala, někdy oba braši, někdy všichni, ale stejně tak si České lvy plně zasloužili, jen na babičku zapomněli 😜 👍 ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Ty vole, kdo jinej by měl hrát ve filmu o Kobrách a užovkách než bří Hádkové? Castingovej majstrštyk (teda jestli tihle dva na nějakej casting vůbec museli chodit). Ale jasně, není to jen díky ftipnýmu příjmení, ale jak Kryštof tak Matěj tenhle film nakopli neskutečným způsobem, hlavně Kryštof tu hraje jak o život. A z Prušinovskýho se stává majstr českýho filmu, dobře pro něj- jeho seriály a teď už i filmy maj normálka evropský parametry, nebo alespoň Kobry a užovky je maj zcela určitě, konečně se českej tvůrce nesnaží točit po "halyvůdsku", nesnaží se točit další komediji z normalizace anebo se nesnaží, aby herci proprcali celej jeho film. Smekám svojí vošuntělou adidas kšiltovku, tohle je pro mě po Pelíšcích, Samotářích a Čtyřech sluncích nejlepší českej film po roce '89. Navíc podtrženej jakože hódně líbezvučným soundtrackem- Prago Pyčo Union, Bratři Orffové (jejichž pésnička "Na hadím ocase" tu dostává, díky scéně, ve který je použitá, zcela novej rozměr :-) nebo Květy. Smutný, vtipný, realistický, depresivní a hlavně současný, pecka. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Depresivní existenciální drama, které mě překvapilo svou odlišností od jiných filmů, které jsem z poslední tuzemské tvorby viděl. Zvláštní humor, který nakonec po kapkách mizí a mění se v jednu velkou depku. Na strávení lehký film to rozhodně není a kupodivu funguje film i přes nesympatičnost všech postav, tu a tam se dá sympatizovat s postavou Matěje Hádka, ale on i nakonec vychází jako řádnej hajzl. Musím říct, že točit o takových lidech mi přijde těžké a Prušinovský se toho zhostil bravůrně. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Tohle je opravdu tragikomedie, příběh smutný i veselý najednou. Hádek brothers super, Polišenská skvělá (jako vždy), skvělý a trefný výběr hudby. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Po několika nadšených recenzích, komentářích a doporučeních jsem musel vidět film, který někteří už rovnou hodnotí jako český film roku, ba dokonce jako nejlepší český film posledních let. Úvodem musím vyzdvihnout odvážnou volbu režiséra Prušinovského obsadit bratry Hádkovy tímto způsobem. Kdyby se na jejich obličeje podíval někdo, kdo je nezná a byly mu předestřeny povahové rysy Kobry a Užovky, myslím, že by většina obsadila Matěje jako Kobru a Kryštofa jako Užovka. Byl to lehce riskantní tah, o to více se ukázal jako mimořádně úspěšný. Kryštof hraje doslova extraligu, jeho výkon mě naprosto uchvátil a jen jsem zíral na jeho zorničky, velkohubé a sprosté hlášky a chtěné i nechtěné taneční kreace. Matějova postava mě zase zasáhla do srdce, celou dobu mi jej bylo nesmírně líto a v skrytu duše jsem mu usilovně fandil, aby ten svůj život zvládl, aby vše překonal a podařilo se mu uloupit si kousek životního štěstí. Návštěvníka Činoherního klubu nepřekvapí suverénní výkony ve vedlejších rolích v podání Jana Hájka a Lucie Žáčkové. Stejně tak si myslím, že vhodnější herečku než Janu Šulcovou pan Prušinovský nalézt nemohl. Kobry a užovky se dají asi zařadit do kategorie sociální drama, nezařadil bych je však vedle filmů jako Štěstí nebo Poupata, vyzařuje z nich trochu něco jiného. Nejpřihodnější se mi zdá označení tragikomedie, protože na mnoha místech jsem se smál, ačkoli to nebyl smích uvolněný, ale smích, při němž mě zároveň mrazí. Kobry a užovky mají určitě potenciál stát se filmem roku 2015 a pokud nás kritici a akademici zase nějak nepříjemně nepřekvapí, myslím si, že musí posbírat minimálně tři herecké Lvy. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

I když jsem zarytým odpůrcem české filmové tvorby a zastánce názoru, že všechna česká filmová tvorba po filmu Pelíšky nestojí za nic, po shlédnutí tohoto počinu musím konstatovat, že český filmový rybníček není až zas taková odpadní žumpa jak by se mohlo na první pohled zdát. Kobry a Užovky mají výborně rozpracovaný příběh dvou bratří, jejichž představitelé, bratři Hádkové, podávají fenomenální výkon, u kterého jsem jim věřil každé slovo a pózu. Příběh samotný nemá téměř žádná hluchá místa, což v kombinaci s výborným spojením dramatu a komedie dělá z tohoto filmu skvělou podívanou. Jsem moc rád, že ze záplavy Ordinací, Ulic, Kameňáků, Babovřesk a dalších podobných prohřešků vůči přírodě občas jako fénix z popela povstane dílo jako je toto, které nám dokazuje, že český film má pořád šanci prosadit se. Skvělá práce! ()

Beastmaster4 

všechny recenze uživatele

Naprostý luxus, strašně dlouho jsem neviděl český film na takové úrovni. Pro mě je to takový český REQUIEM ZA SEN a to je dámy a pánové filmová lahůdka ;) Dál nebudu nic psát, snad jen to, že bratři, Matěj a Kryštof Hádkovi, za tenhle výkon zaslouží 100% nějaké to ocenění. No s za mě body, s kterými moc nehýřím, což znamená 5 ;) ()

snaked 

všechny recenze uživatele

Vynikající. Viděno 23. 2. ve Světozoru. Promítač zprasil poslední záběry filmu tím, že zatáhl oponu dřív, než film skončil. (Opětovné roztažení na poslední záběr a titulky to fakt nezachránilo.) Shame on you! ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Naprostá pecka a bezesporu dílo, které patří do TOP10 porevolučních filmů. Tohle je prostě život a Prušinovský ho dokázal podat tak, že mi z toho občas běhal mráz po zádech. Absolutorium si samozřejmě zaslouží i Žváček za scénář, u kterého je znát, že ho autor nemohl spíchnout jen tak na koleni. Co se týče bratrů Hádkových, tak se nejspíš jedná o jejich nejlepší výkony vůbec a zejména Kryštof Hádek podal smažku a čórkaře naprosto věrně. Ale pozadu nezůstávali ani další herci jako Jan Hájek nebo Jana Šulcová coby chlastající matka. Po dlouhé době český film, který si zaslouží 100%. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Ach ta nová česká kinematografická tvorba. Slova nerozumíš, samé huhňání, zesílíš zvuk TV digi FULL HD - něco slov slyšíš a pak zvukový šok z diskotéky. Totéž co u Případu pro exorcistu či Modré stíny - samé herecké huhňání. Za tohle cena Českého lva? Oceňovat by se měla i profesionalita obrazového a zvukového záznamu a nejen děj a herecké podání nějakých hereckých huhňáků. Pánové, když chcete točit, pořiďte opravdu kvalitní záznamovou výbavu a netočte jakousi amatérskou digitální kamerou s integrovaným mikrofonem. ()

oLí 

všechny recenze uživatele

Slušná depka, víc než dobře zahraný ale co hlavně - celý uvěřitelný a celý jako namalovanej obraz části naší dnešní společnosti, proto ta čtvrtá. 7.5/10 ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Výborní herci, pevně uchopený režijní koncept, hafo výtečných scén, které si pamatuju dokonce rok po zhlédnutí. Nejpříjemnější na Kobrách a užovkách ovšem je, že zdaleka nepředstavují jenom to klasicky český uchcaný sociální drama, ale nebojí se vést postavy po méně vyšlapaných cestách a ve svých vrcholných momentech mají grády, jaký se u českýho filmu poslední dobou často nevidí. 85 % ()

Handle 

všechny recenze uživatele

Kobry a užovky mají skvělou psychologii postav a herecké výkony jsou věrohodné, ale tady s chválou končím. Jako celek mě to nebavilo, příběh mi nepřišel zajímavý, za pár dní si zcela jistě nevybavím jedinou scénu. Kde se tu vzalo 83 % je mi tak trochu záhadou, ale na druhou stranu musím objektivně uznat, že filmařské kvality to má. 2,5* ()

Kamca_ 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že tenhle film mě hodně zklamal. Čekala jsem mnohem víc podle těch ukázek. Matěj Hádek se do této role docela hodil. Naopak jeho brácha Kryštof Hádek se mi tady vůbec nelíbil. Celý to mělo divnou atmosféru, která mi ten večer moc nesedla. Snímek měl světlý chvíle, ale ty horší spíš převládaly ... 55%. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Príbeh je síce celkom zaujímavý aj keď pojednáva o totálnych lúzroch, ale mne ten Prušinovského štýl príliš nesedí. Most zachraňovala aspoň komediálna stránka, ale tento film je úplne bez humoru, takže ma to vôbec nebavilo. 4/10. ()

Související novinky

VOD tipy na konec srpna

VOD tipy na konec srpna

19.08.2023

S příchodem druhé poloviny srpna se nám léto pomalu přehouplo do své finální fáze, a pokud už vám příležitostné deštivé počasí narušuje plány na rozverné venkovní aktivity, nemusíte klesat na mysli,… (více)

Nový seriál televize Mall.tv

Nový seriál televize Mall.tv

28.03.2019

Ústřední trio mediální agentury VJJ je mladé, nadějné a odhodlané přicházet s unikátními kreativními koncepty, kterými zasáhnou srdce koncového spotřebitele a přepíšou dějiny marketingové komunikace.… (více)

23. Český lev - výsledky

23. Český lev - výsledky

05.03.2016

Filmovým králem Českých lvů za rok 2015 se stává film Kobry a užovky. Film si přímo z vyhlašování ocenění odnesl šest sošek Českých lvů. Za nejlepší film si cenu převzali producenti Jan Prušinovský a… (více)

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2015

V letošním přehledu nej filmů, které viděli naši top uživatelé v roce 2015, jsme dali prostor i filmům s jiným rokem výroby/uvedení než 2015. Anketu vyhrál postapokalyptický akčňák Šílený Max:… (více)

Reklama

Reklama