Reklama

Reklama

Vražda na Nilu

  • Československo Smrt na Nilu (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Jedna loď, několik vražd, mrtvola, několik podezřelých a jeden geniální detektiv. Hercule Poirot chce prožít příjemnou dovolenou na luxusní lodi Karnak, která se plaví po Nilu. Pokojný výlet se však změní v drama, když někdo zavraždí bohatou Linnet Ridgeway-Doylovou. Pachatelem může být jen některý z cestujících! Ale kdo? (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (228)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Vrátila jsem se k tomuto snímku po několika letech a vyhrál to u mě na celé čáře, Agatha Christie je prostě královna detektivek.. Výborná atmosféra napětí i podezřívavosti, všichni jsou podezřelí, protože všichni lžou.. Herecký ansámbl do jednoho úžasný, Peter Ustinov a David Niven skvělá dvojka, no a Mia Farrow jako odložená snoubenka fantastická.. Závěrečné rozuzlení skvostné.. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Francouz jménem Pollard, v jistých kruzích též znám jako Belgičan Poirot, opět vyšetřuje úkladnou vraždu v prostředku hromadné dopravy. Stavba příběhu není žádným překvapením (seznámení s postavami, jejich konfrontace s budoucí obětí, mord, vyšetřování formou postupného obvinění všech přítomných, další mordy a finále v salónku, kde se všichni sejdou, aby pachatel ze sebe sejmul to břímě a ostatní posbírali brady z podlahy, jak to ten kníratý sedlák, co nespoléhá na štěstí, rozlouskl).. Hvězdně obsazené (Watson Niven skvělý), občas vtipné, uteče to jak voda v Nilu a přinutí diváka řešit tu egyptskou zabíjačku spolu se slovutným Herculem. Ten kdyby byl co k čemu, tak by si vzal na palubu parníku kouzelný zvon soudce Ooky, nechal všechny podezřelé sáhnout a pak se podíval, kdo má čisté ruce. A že by si je lodní topič před tím musel umýt, to vám snad nemusím radit, monsieur.. ()

Reklama

Mi Nü-Chai 

všechny recenze uživatele

Nějak nejsem schopna přijít netelevizním a 'nesuchetovským' Poirotům na chuť, tenhle mi připomínal ze všeho nejvíc pruského důstojníka na odpočinku, nikoliv distinguovaného snobského Belgičana. Jinak je Smrt na Nilu zdlouhavá, nudná a i přes hvězdné zastoupení má překvapivě necharismatické postavy. Alespoň že půvab Olivie Hussey byl jako vždy osvěžující. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Platí to, co už napsali jiní: Ustinov je v roli Poirota brilantní, ale nehodí se do této role typově. Výprava je pochopitelně o poznání velkolepější než v případě příslušné epizody mladší televizní série. Poněkud nepříjemná je snaha, točit film "trochu jako komedii". Jednotlivé postavy tím ztrácejí životnost a stávají se podivnými a zhola neuvěřitelnými figurkami. Je to ovšem pochopitelné, neboť tahle látka jednoduše nepatří na velké plátno podobně, jako nepatří detektivky Agathy Christie do jedné přihrádky s Williamem Shakespearem či Jamesem Joycem. Ať chceme nebo nechceme, Christie je jen dobře napsaný "brak", nikoli drama světového formátu. Jak už jsem ostatně psal v komentáři stejnojmenné epizody zmíněného britského seriálu, použité motivy jsou notně konvenční a nevynalézavé. Režisérova snaha po filmovém ztvárnění tudíž logicky směřuje ke komediálnosti a nadsázce, neboť ta vytváří kýžené alibi pro nepravděpodobnosti a neuvěřitelnosti všeho druhu. Tahle symbióza detektivky s komedií ostatně není nikterak řídká a právě přelohy ACh si o podobné pojetí říkají vskutku vehementně... Celkový dojem: 70% Zajímavé komentáře: kinej ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Kvalitní kriminální thriller, který už byl sice několikrát zpracován, takže nepřekvapí svým odhalením skutečných pachatelů. Ale i tak nabízí kvalitní napínavou podívanou. Slavný belgický detektiv Hercule Poirot (dobrý Peter Ustinov) namá klid ani na své dovolené. Spolu s plukovníkem Racem (David Niven) musí vypátrat vraha bohaté ženy Linnet Ridgeway (půvabná Lois Chiles). Jako na potvoru všichni pasažéři na výletní lodi mají velkou motivaci pro její smrt. Jako služka Linnet Louise Bourget (půvabná Jane Birkin), kterou nechtěla uvolnit ze své služby, nebo Linnetou žalovaná spisovatelka románů Salome Otterbourne (Angela Lansbury). Obě ale také umírají. Další podezřelí: bohatá Van Schuyler (Bette Davis), která toužila po Linnetiných perlách, její svérázná a vzteklá společnice slečna Bowers (Maggie Smith), jejíž rodina byla sražena na dno Linnetiným otcem, mladý komunista a nepřítel bohatých Ferguson (Jon Finch), dcera spisovatelky Otterbourne Rosalie (Olivia Hussey), americký právník Linnet Andrew Pennigton (George Kennedy), který zpronevěřil dosti peněz, a doktor Bessner (Jack Warden), který byl s Linnet ve velkém sporu. A nakonec dva skuteční pachatelé, kteří se zdáli mimo podezření: Linnetin manžel Simon Doyle (Simon MacCorkindale) se svojí milenkou Jacqueline (půvabná Mia Farrow), kteří měli skvělí plán a dobré provedení, ale nepočítali s Herculem. Hercule měl styl práce takový, že postupně obvinil všechny ze zločinu. Tím je dostal pod psychický tlak a pak jen pozoroval nejistotu a podivné chování možných pachatelů. Docíli tím také větší spolupráce nevinných i zdánlivou splupráci vinných. Nepřekvapující zápletka, ale skvělé a napínavé zpracování. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (31)

  • Film byl natočen na parníku Memnon. Ve filmu nese název Karnak. (Kulmon)
  • Vtipný moment nastal pri milostnej scéne medzi Lois Chiles a Simonom MacCorkindaleom, keď Chilesovi pristála na zuboch otravná púštna mucha. Herci pokračovali, ako najlepšie vedeli, ale štáb vybuchol od smiechu, keď Guillermin našťastie zavolal „strih“ a nariadil ďalší záber. (Arsenal83)
  • Väčšinu času loď sprevádzali menšie člny, ale motory museli vypnúť, pretože boli také hlučné, že rušili natáčanie. (Arsenal83)

Související novinky

Zemřela herečka Angela Lansbury

Zemřela herečka Angela Lansbury

11.10.2022

Přichází smutná zpráva ze Spojených států, v požehnaném věku šestadevadesáti let totiž v úterý 11. října zemřela v kalifornském Los Angeles americká herečka Angela Lansbury. Jen za pár dnů by přitom… (více)

Gal Gadot v pokračování Orient expresu

Gal Gadot v pokračování Orient expresu

30.09.2018

Filmová adaptace klasiky Agathy Christie Vražda v Orient expresu v loňském roce vydělala 352 milionů dolarů a potěšila jak diváky, tak kritiky – zaslouženě se tak dočká pokračování. Snímek s názvem… (více)

Reklama

Reklama