Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(7)

Nelítostný bandita terorizuje Divoký západ při pátrání po bývalém členovi svého gangu, který začal nový život v tichém městě, kde žijí jen ženy. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (166)

misterz 

všechny recenze uživatele

Western kde sa síce moc nestrieľa, no záver v tomto smere ohromí finálnou prestrelkou. Celkom akoby si nechával guľky až nakoniec... Svojou vlastnou produkciou opäť raz Netflix zahviezdil. V poslednom čase neviem ani o jednom príklade, ktorý by ma od nich sklamal...Godless predstavuje netradičný western nielen svojou formou, ale i koncepciou dejovej linky, pri ktorej sú divákovi servírované informácie ohľadom minulosti hlavných postáv pekne pomaly a postupne na báze flashbackov, pričom spolu tak zaujímavo dotvárajú hlavnú os príbehu. Formálna stránka tiež nadchla. Dlhé statické zábery kamery, krásne scenérie, zmysel pre farebnosť... to všetko bolo super. Som spokojný aj s hercami, hlavne záporák bol zaujímavý, dokonca sa mi pozdával viac ako hlavný kladný hrdina, ktorému by trochu viac charizmy navyše neuškodilo. Na druhú stranu je ale tiež pravda, že miestami sa mi tempo snímku zadalo až príliš lenivé, pričom niektoré scénky mi prišli ako zbytočné, nebolo to však nič hrozné, ide čisto iba o vec vkusu a subjektívny pohľad. Verím tomu, že väčšina ľudí ocení všetko od prvej až po poslednú minútu. Silný nadpriemer, s dlhým váhaním nad plným počtom. 85/100 ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Jednoruký bandita s partou desperátů lační po krku zatoulané ovečky ze svého stáda a zanechává za sebou spoušť jako z apokalypsy. Pomalý, vláčný, atmosférický western první kategorie s famózní přestřelkou v závěru. Jeff Daniels je v roli ústředního psance dokonalý a ten zbytek sekunduje na výbornou. Další obrovská paráda z programové nabídky Netflixu. ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

Protože Godless vystřelil na Netflixu ve chvíli, kdy se zároveň prokousávám velkolepým Panstvím Downton, ve kterém bezmezně zbožňuji Michelle Dockery, neměl jsem proti přírůstku do mého oblíbeného žánru šanci. Snad právě proto, že je Alice Fletcher úplný protikladem Lady Mary, mi právě ona přijde jako hlavní hrdinka celého velkofilmově působícího zážitku. Atmosferická porce je totiž více než vydatná a stejně jako archetypální story se všemi potřebnými ingrediencemi je autorský zázrak Scotta Franka zároveň poctou snad všemu, na co si divák z westernu vzpomene. Mně nejčastěji zasvítilo Tenkrát na západě, Sedm statečných, Rychlejší než smrt nebo V pravé poledne, tedy samé známé kousky. I proto je jasné, že kdo nemá prostředí prérií, ostruh a koltů proklatě nízko rád, mohl by se touto výpravou spíše protrápit. Naproti tomu ti, kteří roky čekají, až se v kinech objeví nějaký pořádný nový zápaďák, měli by okamžitě zamířit směrem k televizi. Ty vztahy tesané do kamene, ty dialogy o důležitých věcech, ty progresivní zápletky? V kombinaci s prokreslenými hrdiny a se záporákem, kterého nejde nenávidět? Nezapomenutelná lahůdka. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Nejsem sice moc fanda westernových seriálů, ale tohle jsem si nenechal ujít. Rozjez a celé tempo seriálu je dost pomalé, ale postupně pronikneme do jeho děje. Název ho dokonale vystihuje. Vše se točím kolem města plného žen a jednoho bandity. Toho honí parta šílených lupičů, kteří nemají s nikým soucit. Honba za pomstou je vlastně hlavní téma. Postupně se dozvídáme pozadí historie města a jednotlivých postav. I když tam moc akce není, finále nám to skvěle vynahradí. Je tam luxusní přestřelka, kterou jim může závidět leckterý western. Obsazení není moc hvězdné, ale atmosféra je celkem hutná. Rozhodně se to Frankovi povedlo. Taky musím vyzdvihnout skvělou hudbu. "Umí to s koňmi." ()

cheyene 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Westerny mám rád a vítám tedy každý nový počin, jenž vyvrací tvrzení, že tento žánr je již mrtvý a nemá čím zaujmout moderního diváka. Godless je zdařilou minisérií, v níž se to hemží zajímavými postavami. Pochválit musím i samotné zpracování, zejména kameru a hudbu, avšak herecké výkony jsou též na skvělé úrovni. Příběh je sám o sobě povedený, ovšem dle mého je jeho roztažení do sedmi epizod spíše méně šťastnou volbou. Celému seriálu chybí pravý spád, jenž jsem měl rád třeba na starším počinu Hell on Wheels či Hatfields & McCoys. Z toho důvodu tedy nemohu dát plné hodnocení, avšak i přesto jsem za každý podobný kousek vděčný. ()

Galerie (259)

Zajímavosti (3)

  • Hlavní motiv minisérie není smyšlený. Scenárista a režisér filmu Scott Frank při pátrání v historii Nového Mexika našel několik případů, kdy se podobná tragédie ve zdejších důlních městečkách skutečně stala. Ta myšlenka města bez mužů ho nadchla natolik, že se rozhodl ji použít jako hlavní motiv pro svůj chystaný western. (Sidarius)
  • Mnoho jmen odkazuje na slavné westernové nebo westernově laděné filmy a zároveň souvisí se scenáristou a režisérem snímku Scottem Frankem. Hlavní záporná postava se jmenuje Frank, tedy stejně, jako hlavní záporák v Tenkrát na Západě (1968), a je to také příjmení scenáristy a režiséra filmu. Hlavní kladná postava (ne bez poskvrnky) má příjmení Goode (což odkazuje na film Hodný, zlý a ošklivý, 1966) a hlavní námezdní pistolník těžařské společnosti má příjmení Logan, což je odkaz na westernově laděný komiksový film Logan (2017) (na jehož scénáři se Scott Frank podílel). (Sidarius)
  • Námezdní pistolník Ed Logan vypadá (a to nejen obličejem, ale i oblečením a hlavně charakteristickým kloboukem s úzkou zaoblenou krempou) jako o cca 14 let starší verze námezdního pistolníka Butlera z westernového filmu Krajina Střelců (2003). Obě role ztvárnil herec Kim Coates, takže jde o zcela zjevný záměr tvůrců Godless a pocta staršímu westernu. (Sidarius)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Idris Elba míří na Divoký západ

Idris Elba míří na Divoký západ

21.11.2019

Netflix zaznamenal na poli drsných westernů poměrně solidní úspěch se svojí minisérií Godless od Scotta Franka a nyní se tak chystá na druhé kolo. Tentokrát vsadí na film The Harder They Fall, v němž… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Mindhunter a Stranger Things pokračují

Mindhunter a Stranger Things pokračují

03.12.2017

I letos Netflix vytasil řadu povedených seriálů. GLOW, Godless nebo Punisher sesbírali spoustu chvály, a to samé potkalo i Fincherova Mindhuntera, jenž má definitivně potvrzenou druhou sérii. Tým… (více)

Reklama

Reklama