Reklama

Reklama

Godzilla

  • Československo Probuzená zkáza (více)
Trailer

Obsahy(1)

Japonsko dalo světovému filmu mnoho velikánů, ale žádný z tvůrců ani herců se co do známosti nemůže měřit s padesátimetrovým monstrem celosvětově známým pod poangličtěným jménem Godzilla. Úspěch původního filmu, který držíte v rukou, odstartoval boom filmových monster v Japonsku, jejichž popularita se udržela až dodnes. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (160)

Mol 

všechny recenze uživatele

ゴジラSpadla mi brada. Protože tohle je esence čistokrevného monster filmu. Nechápu proč jsem takovou dobu otálel se na tento počin podívat. Už úvodní titulky s hororovým zvukovým doprovodem mají předzvěst něčeho strašlivého a možná se pro mě staly nejlepšími úvodními titulkami všech dob. Gojira se naplno ukáže až od půlky filmu, protože první část buduje hutnou atmosféru s nástiny monstra. Plná síla kaiju se projeví po vstupu do Tokia, kde za monstrem zůstává jen oheň a hromady sutin. Záběry města v plamenech se siluetou Godzilly jsou orgie pro oči. Kaiju se oproti ostatním filmům pohybuje pomalu a neohrabaně a tím přidává na opravdovosti. To samé armáda, která tu opravdu má nějaký efekt a tak stíhačky dokáží netvora zahnat do moře. Filmu neskutečně sluší černobílá, která spolu s hudebním doprovodem dělá film temným a strašidelným. Jedinou výtkou tak pro mě zůstává část, kdy se řeší přemlouvání profesora Daisuke Serizawa-hakase. Přišlo mi to zbytečně natahované, ale chápu, že se jedná o snímek natočený po hrůzostrašné válce a tak se lamentuje nad zkázonosnými vynálezy. Obětování se pro lidstvo a páska přes oko profesora Serizawa, z něj však v mých očích dělají neskutečného frajera. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Trochu propagandistický snímek, který má hodně slabou dějovou linku hlavně v první půli. Ve druhé se to už rozjede a dostává to svojí myšlenku, u které jsme dostali náznak v půli první. Godzilla a její pohyb nebyl špatný, ale mohli si více pohrát například s exteriéry, kdy vidíme, že to jsou dřevěné či papírové zmenšené makety. ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Po některých dalších godzillích filmech, letmém seznámení se zápletkou a rokem vzniku, by si člověk řekl, že to bude asi trochu hloupý film. Jenže ejhle, on vůbec hloupý není a ani ty triky ani na dnešní dobu nevypadají hloupě a směšně. Asi bych nedokázal vyjmenovat pět věcí, pro které se mi ten film hodně líbil a kterými bych podpořil své hodnocení, ale prostě to tak je. Hodně se mi to líbilo a mé hodnocení je zcela zasloužené. Už jen pro ty podvodní scény v závěru nebo Godzillí řev. ()

BigDeal 

všechny recenze uživatele

Ale áno, miestami to vyzerá smiešne; herecké výkony priemerné, príbeh takisto a Godzilla je chlapík v gumenom kostýme. Lenže ono to aj napriek tomu dokáže vybudovať tiesnivú atmosféru a to vďaka (na svoju dobu) celkom slušným trikom, samotnej Godzille a nervy-drásajúcemu sláčikovému soundtracku. Teším sa na neskoršie odviazanejšie Godzilla filmy. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Ostudně přiznávám, že jsem byl od mládí "odkojený" na Emmerichově Godzille a k původnímu filmu jsem se dokopal až teď. Originální Gojira působí z hlediska dnešního diváka na mnohých místech vcelku směšně a rozhodně se na filmu stihl za ta desetiletí od premiéry podepsat a citelně zakousnout zub času. Nicméně i tak jde o technicky zdařilý kaiju film, jenž nabízí nejednu působivou scénu a přetavuje na velké plátno nejznámější přerostlé monstrum v dějinách kinematografie. Ať už jde o ikonický "roar", atomový dech, destruktivní scény s ničením města či "likvidátor kyslíku" - Hondova Godzilla má své "vintage" kouzlo. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (58)

  • Povojnové Japonsko trpelo nedostatkom gumy, kvôli čomu boli prvé Godzilla obleky vyrábané zo železa. Oblek objavujúci sa v tomto filme vážil 0,1 tony a bolo v ňom 50°C. Kvôli vysokej teplote sa muselo natáčať s častými prestávkami, pretože odpadnutie herca nebolo nič výnimočné. Kvôli veľkej hmotnosti museli byť vybraní dvaja herci (Haruo Nakadžima & Kacumi Tezuka), ktorí mali silu a vytrvalosť. (MerlinPolcic)
  • Haruo Nakajima povedal, že z obleku bol taký spotený, že by potom zo svojho tielka naplnil polovicu vedra. (MerlinPolcic)
  • Budovou, ktorej vežu s hodinami vo filme Godzilla strhne, je obchodný dom Waco, postavený v roku 1932 v oblasti Ginza. Budova stojí dodnes. (beso74)

Související novinky

Godzilla -1.0 dostane i černobílou verzi

Godzilla -1.0 dostane i černobílou verzi

21.12.2023

Nová inkarnace nejslavnějšího monstra japonské kinematografie od studia Toho Company je nečekaným (skromným) blockbusterovým hitem letošního roku. Snímek Godzilla Minus One s odhadovaným rozpočtem… (více)

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

18.02.2019

6. ročník festivalu science fiction filmů a kultury letos v únoru a březnu postupně zavítá do 4 českých měst. Těšit se můžete na mezigalaktické novinky i legendy žánru, které si znovu vychutnáte na… (více)

Reklama

Reklama