Reklama

Reklama

Bowling for Columbine

  • Kanada Bowling for Columbine (více)
Trailer 2

Vážný i humorný, sarkastický pohled na posedlost USA zbraněmi. Na pozadí masakru na Columbineské střední škole se režisér Michael Moore vydává na pouť po Spojených státech, aby blíže prozkoumal příčiny, které ženou Američany neustále žít v paranoidním strachu před zlem, servírovaným všemocnými médii. Slavný celovečerní dokument se stal kasovním trhákem a vyvolal vášnivé polemiky mezi diváky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (390)

RajAthen 

všechny recenze uživatele

Demagog s dobrým srdcem i cílem odkrývá, že může být cosi shnilého ve Státech spojených, ačkoliv obsah filmu má mnohem větší přesah. ()

Mr. Kodama 

všechny recenze uživatele

Opět hodně jednostraný snímek zachycující několik zajímavých faktů o USA . Ohání se například vysokým počtem obětí střelných zbraní ale už neuvede, že 56% tvoří sebevraždy. Zápletku filmu tvoří pokrytecké příběhy typu stáhnutí munice z K-martu či stupidní rozhovory, kde sestříhali vesměs pouze Moorovi otázky. Na druhou stranu občasné vtipné pasáže a animace vytrhávají film z paranoidního patosu. 65% Každopádně bych doporučil shlédnout raději Sicko. ()

Homer.p 

všechny recenze uživatele

Moc pěkně a zjišťuji, že u nás je to s těmi sdělovacími prostředky naprosto shodné jako v USA. Také v nás vyvolávají pouze negativní emoce a vidím to kolem sebe, když je každý jenom nasranej a čeká jenom na to, až přijde o práci. Ale toho Charltona Hestona mi bylo líto. To si na stará kolena nezasloužil. ()

cdome.82 odpad!

všechny recenze uživatele

Problém tohoto filmu je ten, že to není dokument, ale aktivistická fikce. "Fakta" jsou vylhaná, manipulovaná, zatajovaná, vymyšlená. Nemá smysl se o tom dál rozvádět, stačí se porozhlédnout po internetu, nebo si prostě zajít na web WHO a srovnat Moorem prezentovaná čísla s těmi skutečnými. O manipulacích typu "výslech předsedy NRA", který je předsedou čestným a vážně nemocným, takže opravdu je mimo, ale po celý den a musí se o něj pečovat, to už Moore nepovažuje za důležité zmínit. Takže - jako dokument - jasný odpad. ()

teddinka1 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi, že nechává mluvit lidi, nebojí se zeptat a poukázat na množem vážnější problémy, než které jsou podsouvány. K tomuto dokumentu mě napadá, že je dobré shlétnou: Thank You for smoking... Krásně vidět, k čemu jsou lobbisti (jak za cigarety, alkohol a zbraně) ()

Franc1s 

všechny recenze uživatele

Amíci a zbraně kam se povídáš. Vynikající dokument o američanech s bouchačka za pasem,žijící paranoí z médií, kde jsou krmeni jen samou smrtí, vraždami, násilím. Směřováni k tomu, že za vše mohou černoši, hrani her, dívání se na akční filmy a atd. A o tom jak Amerika se vměšuje do ostatních států, vyvolává převraty, atentáty a války není třeba mluvit. A to srovnání s Kanadou, zajímavý. Film opravdu k zamyšlení, i když některá fakta mohou být překroucena,stále je na tom obrovský kus pravdy. A Charlton Heston a ta jeho skupina, pěknej shit teda! ()

bono22vox 

všechny recenze uživatele

Michael Moore kašle na objektivitu a výsledkem je nejzábavnější dokument o zbraních, jaký jste kdy viděli. Strhující, vtipný a partyzánský dokument, který nám dokládá, že film je mocnější než poloautomatická karabina Heckler & Koch... ()

GTS_PUNK 

všechny recenze uživatele

Šokujúco-fascinujúci dokument poukazujúci na problematiku predaja, držania a kontroly zbraní v Spojených štátoch, ktorú spustil až masaker na škole, ktorej názov je dnes po celom svete synonymom zlyhania systému, čo sa týka dostupnosti zbraní. Michael Moore sa nebál otvoriť jednu z Pandoriných skriniek USA, jednu z tabooizovaných tém a podsunúť ju divákovi s jedným jediným cieľom - šokovať. Svojským spôsobom sa mu to veľmi dobre darí - na diváka vyťahuje enormný počet vrážd v USA za rok, ukazuje fanatické davy na zjazdoch NRA a poukazuje na odlišnosť s "bratom USA" Kanadou, pričom sa vám až nechce veriť, že dve susediace krajiny sú až tak rozdielne. V jednej z nich totižto nie sú ľuďom každý deň v správach podstrkované negatíva, v jednej z nich sa ľudia neboja nechať v noci odomknuté dvere svojho domu, v jednej z nich sa ľudia neboja jeden druhého. Spojené štáty tou krajinou nie sú. Tam sa ľudia začali pod ťarchou televíznej negativity báť samých seba, ale nechcú si to priznať. Boja sa vlastného odrazu v zrkadle a radšej obvinia kohokoľvek iného len nie seba za chyby, ktorých sa dopustili. Bowling for Columbine nemá priamo kritizovať gigantický zbrojný priemysel stojaci za vyše 11 000 vraždami v USA ročne, ale má sarkasticky rýpnuť do hniezda afrikanizovaných včiel, ktorých sa Američania tak boja. Tými afrikanizovanými včelami sú oni sami. ()

gemi 

všechny recenze uživatele

Tento dokument by měl vidět každý, kdo si pohrává s myšlenkou, že by chtěl žít v USA. Je tam totiž něco hrozně, ale hrozně špatně. Druhá půlka filmu ukazuje problém se zbraněmi v širších souvislostech a přestože přináší více otázek než odpovědí, jsou velice zajímavé. Například čím to, že Kanada je zaplavená zbraněmi zhruba stejně jako USA, ale lidi se tam nestřílí na potkání? ()

Dreadlord 

všechny recenze uživatele

Má někdo vůbec rád Charltona Hestona po tomto filmu? Má ho někdo rád potom co ho na svých koncertech kritizovali U2? I Michael Palin se o něm zmiňoval v souvislosti se zbraněmi v jeho famozním cestopisu Himalaya...Ten může být oblíbený pouze v Americe. Jak už bowling for columbine vypovídá není to žádná pacifistická velmoc. Pokud nás chtěl Michael Moore co nejvíc protiamericky naladit tak se mu to opravdu povedlo. ()

Lokran 

všechny recenze uživatele

mnozí kritizují fahrenheita, že už to není ono. já mám pocit, že i fahrenheit má něco do sebe, byť pravda, tady je zřejmě využito mnohem méně fabulací a účelových záběrů. jinak tak jako v případě fahrenheita bylo pro mě velice těžké tenhle dokument strávit. typický američan je pro mě navěky, neohrabaný, naivní, obézní, rasistický, šovinistický, xenofobní a náboženský fanatik, který stejně tak jako římané, vše co je za hranicemi USA označuje "zde jsou lvi" a ve všech okolo visí jen potenciálního nepřítele. chjo... 90% ()

Bartoloměj 

všechny recenze uživatele

filmík u kterého se opravdu nenudíte. řekl bych, že dokument je trochu silné slovo. zajímavý pohled na ameriku a její posedlost střelnými zbraněmi a vším co zabíjí, s několika zajímavýma statistikama týkajících se zbraní a vražd. dále pak porovnání s okolním světem a spousta otázek proč je to v usa jinak. Moor se ve svém pátrání dotýká tolika otázek-nezaměstnanost, etnika, dostupnost zbraní, média, vládou uměle vytvářený pocit strachu a konzum atd.atd., že opravdu přinutí člověka přemýšlet. Co mi vadí je nemožnost vytvořit si z jeho údajů, která jsou v mnoha případech podávána jednostranně, vlastní názor, kterému by se dalo alespoň trochu říkat objektivní. Taky bych občas ocenil alespoň nástin možnosti řešení. Scény jako třeba s fotkou holčičky u Hestona a ukazování jizev po kulkách v k-martu, radši komentovat nebudu, navodili mi ten obvyklý pocit studu za autora, při kterém odcházím na záchod, do lednice, do ložnice .... no prostě kamkoli a vracím se až po nich. ()

masata 

všechny recenze uživatele

Pohled na civilní armádu USA. Vtipné, ironické, smutné, veselé. Zveličené? Trochu. Dokument má tempo. Menší osvěta mentality Američanů, výborná cartoon vsuvka o historii USA ()

melipa 

všechny recenze uživatele

Moore žonglující s pojmy, dojmy a fakty chvíli mluví o vztahu ameriky ke zbraním, o možných důsledcích různých tragedií, kde hlavní roli sehrály zbraně v rukou detí, ale nakonec to stejně skončí jako PR na levici, a samozřejmě si nezapoměl rejpnout do Bushe. Čista demagogie od levičáka s lehkým ftipem a zajimavými archivními záběry. Jak to ten Moore dělá, že ty jeho kecy tolik lidí žere? Myslim, že toto nemá moc s dokumentem co dělat, je to jen souhrn názorů a polemik jednoho američana. Už kvůli těm 87% procentům, všech těch 5* ostatních a Oscaru mám chuť dát odpad! ()

DadysGirl 

všechny recenze uživatele

Do dneska si pamatuju husi kuzi z promitani v kine pred x lety... Americani jsou magori... Michale Moore bylo jmeno, ktere bylo jeden cas dlouho slyset... A ja tenhle dokument doporucuju pouste ve skolach! veznicich i na uradech... ()

MaJes 

všechny recenze uživatele

Perfektný Dokument, ktorý dokazuje Amíkom, že by sa mali o mnoho viac starať o svoje interné problémy ako vŕtať do rôznych národov a problémov do ktorých ich je nič a s ktorými nemajú nič spoločné ... ()

Ceja 

všechny recenze uživatele

Vždycky jsem si myslel, že ti lidé tam za mořem ti velcí AMERIČANÉ jsou hloupý, ale teď už to vím a ještě jsem se jim mohl i zasmát... ()

Související novinky

Shame on you Mr. Bush!

Shame on you Mr. Bush!

26.09.2006

Známý výrok Michaela Moora vyslovený při přebírání Oscara za dokument Bowling for Columbine v roce 2002 byl jedním z prvních otevřených útoků na Bushovu administrativu a takříkajíc zavedl nový trend … (více)

Reklama

Reklama