Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden panák – oslepnete. Dva – zemřete. Čeká na vás v trafice, v dárkové tašce od kamaráda, na svatební hostině… Víte, co pijete? Kdokoliv ho může sehnat v trafice, najít v dárkové tašce od kamaráda, dostat na svatební hostině. Případ, který spojil policii, soudy, novináře i politiky. Skutečná událost, která se může kdykoli zopakovat. Na sklonku letních prázdnin v roce 2012 zatřásly Českem události, které veřejnost, kriminalisté ani právníci nepamatují. Alkohol vyrobený ze směsi etanolu a prudce jedovatého metanolu zabil během několika týdnů nejméně třicet osm a vážně přiotrávil nejméně osm desítek lidí. Nicméně „potenciál“ namíchané směsi by mohl usmrtit 158 000 lidí... Srpen 2012. Ruda Fulín (David Máj) dělá ve firmě na výrobu ostřikovačů a hrozí mu vyhazov. O to víc potřebuje zaujmout obchodníka Malotu (Lukáš Vaculík) nápadem, jak rekordně srazit cenu lihové směsi, kterou pod rukou prodají… Uklízečka Iveta (Kristýna Podzimková) má trable s mámou (Veronika Freimanová). Obě rády alkohol ze stánku za rohem a jejich potíže rázem vypadají menší… Září 2012. Kapitán Hálek (Vasil Fridrich) si potrpí na svůj klid, ale je pověřen vyšetřováním kauzy s největším počtem obětí a obviněných od roku 1989. Jak rychle dokážou s drsným kolegou Zakopalem (Martin Finger) najít vraha v podobě 10 000 litrů otrávené směsi, aby konečně přestali umírat lidé? (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (366)

POMO 

všechny recenze uživatele

Výborná výpověď “jak to bylo”. Realistická, detailní, strhující, emocionální, děsivá. A v druhém dílu s detektivní rovinou i trefně suchohumorná - ta závažnost a boj s časem by jinak bez odlehčení uvrhla diváka do snad až nežádoucí depky. Dramaturgicky našlapané dvě hoďky s neokoukanými a skvěle vybranými herci, podle kvalitního scenáře, který zručně operuje s každou postavou a významnou scénou. Což jsou tady vlastně všechny - akorát ty emocionální jsou navíc ve skvěle dlouhých záběrech. Paní režisérka válí. HBO kvalita od ČT. ****1/2 ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Tuhle jsem jel na kole a jedna ženská mi před nosem otevřela dveře od auta. Spojitost s Metanolem to má takovou, že jsem na obojí čuměl úplně stejně. Ale zatímco bábu za volantem jsem od plic seřval, Terezu Kopáčovou chci pochválit, a to hodně. Vlastně chci pochválit úplně všechny a všechno, protože na tomhle filmu je špatně jedině to, že má pravdivou předlohu. Můj prožitek byl maximální, a to hlavně díky uvěřitelným civilním výkonům všech herců. Klobouk dolů, jak sebevědomě oba díly fungujou. A co předvedla Kristýna Maléřová na konci, to bylo definitivně na frťana... ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Zdařilé kriminální drama, které se podrobně věnuje metanolové aféře z roku 2012, kdy se na trhu objevil jedovatý alkohol.. Spojení lidské hlouposti s chamtivostí je opravdu smrtící kombinace a v tomto případě doslova.. Je to pěkně natočené, ve svižném tempu odsýpající, herecký ansámbl bezvadný, hudební podmaz vyhovující, ode mne dnes večer bez připomínek, zato s mrazením v zádech.. ()

Rohy212 

všechny recenze uživatele

Nebýt známých hereckých tváří, nebylo by těžké splést si ho s vyspělejší zahraniční produkcí. Tím, jak kamera proklouzává po místnosti, zrychluje a zpomaluje, kde si o to příběh říká, a drží se detailů, navozuje Kopáčová pocit autenticity a mechanizace. Uvádí diváky do procesu a zároveň je pocitově vrací do nedávné minulosti. Záporné postavy přitom od začátku chytře stylizuje za mříže nebo snímá z nelichotivých přehnaně detailních úhlů. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Tohle byla jízda! Navzdory, dnes už známým, faktům, šokující, děsivé a velmi dobře natočené i zahrané drama. Podle mě: hororové drama. Lukáš Vaculík byl senzační. Celé dobré. Scénář, napětí i vypětí zúčastněných postav, příběhy postižených a zemřelých byly, přes minimalistickou stopáž, vykresleny silně a výstižné a finální scéna u soudu... tak ta byla skutečně srdcervoucí. Posmívat a vysmívat se lidem, že si dali rádi panáka ze stánku, očerňovat je a zlehčovat tak tento strašný zločin, to se mnou zametlo, jako už dlouho nic. Paní Tereza Kopáčová natočila tuto minisérii velmi kvalitně. Je to důstojná pocta všem postiženým a mě jenom těší, že se toho dryjáku z mého okolí nikdo nenapil. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (20)

  • V histórii prvá metanolová kauza bola vo vtedajšom Československu už v roku 1941. Predmetom kauzy bolo, že hostinský zakúpil z neprevereného zdroja lieh, ktorý následne pridával spoločne s vodou do nápojov a tie predával svojim hosťom. Jeden zákazník, ktorý požil alkoholický nápoj obsahujúci lieh bez overeného pôvodu o dva dni neskôr zomrel na otravu metylalkoholom. Hostinský prišiel o živnosť a rodine musel zaplatiť jednorazovo 8000 korún a každomesačnú rentu 270 korún po dobu 20 rokov. (Raccoon.city)
  • Ve druhém díle, v čase 59:57 na displeji spektrometru svítí datum 2017, tedy o celých 5 let později než by se měl film odehrávat. (Globus_Jirka)
  • Budova Krajského soudu, kterou můžeme vidět ke konci 2. části, je ve skutečnosti Zlínská poliklinika. Dále budova Krajského ředitelství policie je ve skutečnosti budova č. 32 ve Svitu. Skutečné Krajské ředitelství je od toho filmového vzdáleno asi 250 m. (Verulinek13)

Reklama

Reklama