Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden panák – oslepnete. Dva – zemřete. Čeká na vás v trafice, v dárkové tašce od kamaráda, na svatební hostině… Víte, co pijete? Kdokoliv ho může sehnat v trafice, najít v dárkové tašce od kamaráda, dostat na svatební hostině. Případ, který spojil policii, soudy, novináře i politiky. Skutečná událost, která se může kdykoli zopakovat. Na sklonku letních prázdnin v roce 2012 zatřásly Českem události, které veřejnost, kriminalisté ani právníci nepamatují. Alkohol vyrobený ze směsi etanolu a prudce jedovatého metanolu zabil během několika týdnů nejméně třicet osm a vážně přiotrávil nejméně osm desítek lidí. Nicméně „potenciál“ namíchané směsi by mohl usmrtit 158 000 lidí... Srpen 2012. Ruda Fulín (David Máj) dělá ve firmě na výrobu ostřikovačů a hrozí mu vyhazov. O to víc potřebuje zaujmout obchodníka Malotu (Lukáš Vaculík) nápadem, jak rekordně srazit cenu lihové směsi, kterou pod rukou prodají… Uklízečka Iveta (Kristýna Podzimková) má trable s mámou (Veronika Freimanová). Obě rády alkohol ze stánku za rohem a jejich potíže rázem vypadají menší… Září 2012. Kapitán Hálek (Vasil Fridrich) si potrpí na svůj klid, ale je pověřen vyšetřováním kauzy s největším počtem obětí a obviněných od roku 1989. Jak rychle dokážou s drsným kolegou Zakopalem (Martin Finger) najít vraha v podobě 10 000 litrů otrávené směsi, aby konečně přestali umírat lidé? (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (365)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Momentálně nejlepší česká televizní režisérka se obula do všeobecně známého případu, o němž prakticky nikdo neví mnoho z jeho pozadí. Velmi zajímavé bylo i seznámení s výběrem z poškozených, s opilými povaleči by se divák těžko identifikoval, takhle jen koukal a říkal si, že se to mohlo stát i jemu. Druhá část by si zasloužila i rozdělení do dvou dílů, tolik v ní bylo informací. Ale vše podáno srozumitelnou formou, byť ve velmi ostrém tempu. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pred časom som sa rozhodol, že nebudem hodnotiť, ale iba komentovať dokumentárne filmy, pretože si myslím, že za svoj úspech vďačia vo veľkej miere atraktivite námetu. Dvojdielny televízny film Metanol som vnímal ako hraný dokument s vysokou atraktivitou, ktorý bol nakrútený podľa skutočných udalostí spred niekoľkých rokov a tak mám problémy s jeho hodnotením. Otrasný príbeh ukázal aké rozmery môže nadobudnúť chamtivosť v spojení s nedostatočnou erudíciou. Sústredil sa na hlavných aktérov a priebeh vyšetrovania. Údajne boli nasadené maximálne počty policajtov, ale potom mi nebolo jasné, prečo sa hlavní vyšetrovatelia sťažovali na nedostatok ľudí a nemohli sa ani poriadne vyspať. Chýbala mi tam zmienka o pôvode nálepiek a ochranných známok, inak povedané o úlohe Colnej správy. Opätovne som sa utvrdil o negatívnej úlohe obhajcov a sudcov pri nastoľovaní spravodlivosti. Pozitívne som vnímal výber a výkony hercov, osobitne Lukáša Vaculíka. Prečítal som si údaje o toxicite metanolu a prvé dve vety obsahu filmu považujem za zavádzajúce. Celkovo považujem film za veľmi významný z hľadiska osvety, pretože chamtivosť ľudí ostáva nezmenená a o nejaký čas môže nejaký truľo prísť s ešte geniálnejším nápadom. Najmä ak bude nezvládnuteľne túžiť po bazéne. ()

Reklama

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Alkohol nad 20% už nepiji! Ještě štěstí, že miluji portské víno :-) (hodnocení 50%, zas taková pecka na 80% to nebyla!) Zajímalo by mne, jak to, že Vaculík vypadá ve svých 55 letech jako starý 80 letý dědek. A to je přitom abstinent, nechodí po zábavách a nepracuje manuálně v těžkém průmyslu. Prý ale kouří 50 cigaret denně... pak doporučuji na ten ksicht nějaký krém +55, protože v 60 letech už bude hrát jen pradědečky. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tady Česká televize trefila bingo svým námětem a bohudík svým zpracováním nic nezprasila, takže divácké koncese pro jednou byli kvalitně investovány. Nechci ještě propadat bujarímu veselí, že se v zemi mlékem a strdím oplývající konečně něco podařilo, když ještě čekáme na druhý díl, ale první krok šel správným směrem. Takhle si představuji moderní thriller, s dynamickou kamerou a tahem na bránu. Prakticky debutující Terezka Kopáčová z lehkostí válcuje zkušené televizní režisérské matadory. Vysoko nastavenou laťka z prvního dílu se podařilo udržet, dokonce emotivní dopad díky scéně u soudu byl ještě vyšší a musím říct, že krom pachatelů považuju za lidský dobytky všechny ty právníky, které hájí prokazaletný zmrdy a vrahy a říkají tomu práce. Jediný co ve druhém díle nepovažuji za úplně vydařené, byla orientace v postavách a v distribuci chlastu. To, ale nemění nic na pocitu, že jsem viděl velmi kvalitní záležitost. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Na samém počátku byla ryze osobní, vcelku běžná a víceméně pochopitelná přání: Kdo by nechtěl mít vlastní bazén ... a komu by bylo jedno, jestli přijde o práci ? Na úplném konci byly desítky mrtvých a navždycky poznamenaných - desítky obětí neznalosti, hamižnosti, bezohlednosti a lhostejnosti. Jistě ... svou roli sehrála i náhoda - lehkomyslná a nepředvídatelná jako vždycky. Náhoda, která se nechová racionálně ani logicky - a vstupuje do našich životů zpravidla neočekávaně ... a bez pozvání. Ale k zodpovědnosti ji hnát nemůžete - náhodu z toho vynechte, protože žádná náhoda vědomě ani nevědomě nerozvážela po kraji smrt ... s vidinou rychlého nelegálního výdělku. Ten příběh působí VELICE autenticky, umocněný pravdivým základem a profesionálním oddělením zorného úhlu pachatele (1. díl) od pohledu vyšetřovatele (2. díl). Názorně ukazuje, že svět není černobílý, přesto pro mnohé z aktérů metanolové kauzy skončil v temnotě ... přičemž litovat můžete jenom oběti. Solidní 4* P.S.: 1) Vážně byla prohibice ukončena předčasně ? Vážně se jen souhrou šťastných okolností kriminalistům podařilo včas najít a zajistit neprodané zásoby smrtícího alkoholu ? Pokud tomu tak bylo, není stát o nic lepší než ti, kdož byli po právu souzeni - a odsouzeni; 2) Myslela jsem, že je bezpečné nakupovat tvrdý alkohol ve velkých obchodních řetězcích ... teď už si tím ani zdaleka nejsem tak jistá. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (20)

  • Natáčelo se také v prostorách, kde se měl metylalkohol míchat. Tedy v prostorách bývalé Opavie v Lepařově ulici. V areálu sídlí firma Fros, jejíž zaměstnanci se ve filmu objevili jako komparzisté. [Zdroj: Deník.cz] (Duoscop)
  • Hlavního distributora si zahrál Lukáš Vaculík, přičemž ve skutečnosti se tato osoba jmenuje Jiří Vacula. Je tedy zajímavostí tato podoba jmen. (Jim008)
  • V roku 1992 došlo zatiaľ k najväčšej otrave ľudí na svete metylalkoholom. Stalo sa to v Indii a zomrelo pri tom 684 ľudí. Všetci vinníci, ktorí to mali na starosti, dostali trest smrti. K najväčšej metanolovej otrave v Európe prišlo v Estónsku. Prípad sa nazval Metanolové otravy v Pärnu, kde zomrelo na následok otravy 68 ľudí, 40 ľudí bolo postihnutých slepotou či poškodením mozgu, iné vážne postihnutia utrpeli traja ľudia. Hlavný vinník bol odsúdený iba na 5 rokov a jeho hlavný distribútor iba na 2 a pol roka. Ďalších šesť spolupáchateľov dostalo ročné tresty, asi 12 ďalších ľudí dostal trest na pol roka. Neočakávane mierne tresty viedli k vážnej diskusii v estónskej spoločnosti a spôsobili pokles nelegálneho predaja alkoholu. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama