Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden panák – oslepnete. Dva – zemřete. Čeká na vás v trafice, v dárkové tašce od kamaráda, na svatební hostině… Víte, co pijete? Kdokoliv ho může sehnat v trafice, najít v dárkové tašce od kamaráda, dostat na svatební hostině. Případ, který spojil policii, soudy, novináře i politiky. Skutečná událost, která se může kdykoli zopakovat. Na sklonku letních prázdnin v roce 2012 zatřásly Českem události, které veřejnost, kriminalisté ani právníci nepamatují. Alkohol vyrobený ze směsi etanolu a prudce jedovatého metanolu zabil během několika týdnů nejméně třicet osm a vážně přiotrávil nejméně osm desítek lidí. Nicméně „potenciál“ namíchané směsi by mohl usmrtit 158 000 lidí... Srpen 2012. Ruda Fulín (David Máj) dělá ve firmě na výrobu ostřikovačů a hrozí mu vyhazov. O to víc potřebuje zaujmout obchodníka Malotu (Lukáš Vaculík) nápadem, jak rekordně srazit cenu lihové směsi, kterou pod rukou prodají… Uklízečka Iveta (Kristýna Podzimková) má trable s mámou (Veronika Freimanová). Obě rády alkohol ze stánku za rohem a jejich potíže rázem vypadají menší… Září 2012. Kapitán Hálek (Vasil Fridrich) si potrpí na svůj klid, ale je pověřen vyšetřováním kauzy s největším počtem obětí a obviněných od roku 1989. Jak rychle dokážou s drsným kolegou Zakopalem (Martin Finger) najít vraha v podobě 10 000 litrů otrávené směsi, aby konečně přestali umírat lidé? (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (366)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Tuhle jsem jel na kole a jedna ženská mi před nosem otevřela dveře od auta. Spojitost s Metanolem to má takovou, že jsem na obojí čuměl úplně stejně. Ale zatímco bábu za volantem jsem od plic seřval, Terezu Kopáčovou chci pochválit, a to hodně. Vlastně chci pochválit úplně všechny a všechno, protože na tomhle filmu je špatně jedině to, že má pravdivou předlohu. Můj prožitek byl maximální, a to hlavně díky uvěřitelným civilním výkonům všech herců. Klobouk dolů, jak sebevědomě oba díly fungujou. A co předvedla Kristýna Maléřová na konci, to bylo definitivně na frťana... ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Distribuce toxického alkoholu představovala v českém prostředí velký případ, který pobouřil veřejnost - vyhlásit v Česku známém vstřícným a liberálním vztahem ke konzumaci alkoholu dočasnou prohibici znamenalo jednak akt zoufalství, jednak nemalou politickou odvahu. Výsledkem televizního zpracování kauzy ale není velký film, natož pak mimořádné drama. Ambiciózní a kvalitní kinematografie by dokázala událost přetavit v působivý žánrový snímek, který by oslovil široké mezinárodní publikum. Výsledkem české snahy je něco, co sice můžu bez nejmenších problémů označit za místní nadprůměr, ale zároveň za cosi, co zdaleka nevyužívá svůj potenciál. Poctivě čtyřhvězdičkové jsou jedině thrillerově znějící zvuková podmalba a především postava kšeftaře bez skrupulí v podání charismatického Lukáše Vaculíka. Snímek se drží všeobecně známých faktů a nesnaží se o investigativní průzkum toho, co se skrývalo pod povrchem. Na tom měl podíl fakt, že scénáristka Lenka Szántó zpracovávala kauzu během zahraničního pobytu v Izraeli a spoléhala se jen na mediální výstupy. Za mě 3,5 hvězdičky, tentokrát proti svým zavedeným zvykům zaokrouhluji nahoru, protože česká kinematografie potřebuje jakoukoli vzpruhu. Celkový dojem: 70 %. ()

Reklama

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době zase parádní česká kriminálka, která si na nic nehraje, prostě jen ukazuje pravou tvář tvrdé vyšetřovací práce kriminalistů, za což velké plus. Očekával jsem, že si někdy vezmou metanolovou aféru filmaři jak se říká na paškál, ale oni s filmem zabývající se touto tragédií přišli již po šesti letech. A já osobně to nepovažuji za uspěchané, ba naopak. Nějak jsem nemohl pochopit, proč z toho udělali celkově dva díly o délce 180 minut, ale věřte, že se mé obavy rozplynuly po pár vteřinách, film uteče jako voda. Musím poslat jednoznačnou pochvalu za tím nápadem vytvořit sice dva díly, ale každý se zaměřením na jiné osoby. První část je samozřejmě věnovaná těm "chytrolínům", kteří s tím nápadem jak vydělat velké prachy přišli. A také těm lidem, ke kterým se náhodou ten vadný alkohol dostal. Je pomalejší, ale dokáže strhnout úctyhodnými hereckými výkony a mrazivou hudbou. Druhá se zaměřuje na investigativní práci vyšetřovatelů, má rychlejší spád děje, tady mě bavil Finger. Já osobně jsem z filmu trochu znechucený (tedy zejména z jednání těch provinilých), protože ty dotyčné zodpovědné osoby se chovaly jako faktické hyeny a bylo jim jedno, že zavinili smrt mnoha desítek lidí a další hromadné skupině způsobili doživotní následky, hlavně že na tom peněžně vydělali. Fakt hnus. Jinak film opravdu podařený, na plný počet to není, ale nemá to k němu zas tak daleko. Za mě dávám 82 % ()

campix 

všechny recenze uživatele

Česká televizní tvorba vystrkuje růžky a v krátkém sledu za sebou vypouští dva kvalitní počiny Metanol a Dukla 61. Metanol se zabývá tématem metanolové aféry, která před pěti lety ochromila Českou republiku, na svědomí měla desítky životů a zapříčinila prohibici. Poměrně ambiciozní projekt kladoucí si za cíl popsat průběh této aféry, jejíž strůjci nakonec vyfasovali dlouhé roky ve vězení. Ukázka české vyčůranosti a zároveň blbosti a touhy urvat si pro sebe alespoň pár korun, za kterou zaplatilo životem nemalý počet lidí v především sociálně slabších regionech a slabších vrstvách, kde konzumace levného alkoholu probíhá ve velkém. Po technické stránce solidně provedené, ale co film sráží je vyloženě béčkové herecké obsazení, které je opravdu znát. Jediný, kdo snese nějaké přísnější měřítko je Lukáš Vaculík, ale i tak hodně povedený český televizní projekt. ()

ChArLeNe 

všechny recenze uživatele

Čo sa stane, keď sa spojí ľudská hlúposť a chamtivosť na strane výrobcov a distribútorov (až mrazí z toho, ako to predávali ďalej keď zistili, že to zabíja). Na druhej strane konzumenti, čo chcú ušetriť na kupovanom alkohole. Tí, čo zarábajú málo by mali dvojnásobne vedieť, ako rozumne narábať so svojimi peniazmi. Každý človek sa musí rozhodnúť, čo má pre neho väčšiu váhu, či chľast/chvíľkový pôžitok alebo zdravie. A na tretej strane laxné opatrenia na výrobu a distribúciu alkoholu, vďaka čomu sa táto kauza mohla uskutočniť. Muselo sa stať až niečo také, aby sa sprísnili opatrenia, hanba. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (20)

  • Spolumajitel firmy Fros, Tomáš Fládr, si zahrál ve druhém díle. [Zdroj: Deník.cz] (Duoscop)
  • Natáčelo se také v prostorách, kde se měl metylalkohol míchat. Tedy v prostorách bývalé Opavie v Lepařově ulici. V areálu sídlí firma Fros, jejíž zaměstnanci se ve filmu objevili jako komparzisté. [Zdroj: Deník.cz] (Duoscop)
  • Budova Krajského soudu, kterou můžeme vidět ke konci 2. části, je ve skutečnosti Zlínská poliklinika. Dále budova Krajského ředitelství policie je ve skutečnosti budova č. 32 ve Svitu. Skutečné Krajské ředitelství je od toho filmového vzdáleno asi 250 m. (Verulinek13)

Reklama

Reklama