Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden panák – oslepnete. Dva – zemřete. Čeká na vás v trafice, v dárkové tašce od kamaráda, na svatební hostině… Víte, co pijete? Kdokoliv ho může sehnat v trafice, najít v dárkové tašce od kamaráda, dostat na svatební hostině. Případ, který spojil policii, soudy, novináře i politiky. Skutečná událost, která se může kdykoli zopakovat. Na sklonku letních prázdnin v roce 2012 zatřásly Českem události, které veřejnost, kriminalisté ani právníci nepamatují. Alkohol vyrobený ze směsi etanolu a prudce jedovatého metanolu zabil během několika týdnů nejméně třicet osm a vážně přiotrávil nejméně osm desítek lidí. Nicméně „potenciál“ namíchané směsi by mohl usmrtit 158 000 lidí... Srpen 2012. Ruda Fulín (David Máj) dělá ve firmě na výrobu ostřikovačů a hrozí mu vyhazov. O to víc potřebuje zaujmout obchodníka Malotu (Lukáš Vaculík) nápadem, jak rekordně srazit cenu lihové směsi, kterou pod rukou prodají… Uklízečka Iveta (Kristýna Podzimková) má trable s mámou (Veronika Freimanová). Obě rády alkohol ze stánku za rohem a jejich potíže rázem vypadají menší… Září 2012. Kapitán Hálek (Vasil Fridrich) si potrpí na svůj klid, ale je pověřen vyšetřováním kauzy s největším počtem obětí a obviněných od roku 1989. Jak rychle dokážou s drsným kolegou Zakopalem (Martin Finger) najít vraha v podobě 10 000 litrů otrávené směsi, aby konečně přestali umírat lidé? (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (366)

campix 

všechny recenze uživatele

Česká televizní tvorba vystrkuje růžky a v krátkém sledu za sebou vypouští dva kvalitní počiny Metanol a Dukla 61. Metanol se zabývá tématem metanolové aféry, která před pěti lety ochromila Českou republiku, na svědomí měla desítky životů a zapříčinila prohibici. Poměrně ambiciozní projekt kladoucí si za cíl popsat průběh této aféry, jejíž strůjci nakonec vyfasovali dlouhé roky ve vězení. Ukázka české vyčůranosti a zároveň blbosti a touhy urvat si pro sebe alespoň pár korun, za kterou zaplatilo životem nemalý počet lidí v především sociálně slabších regionech a slabších vrstvách, kde konzumace levného alkoholu probíhá ve velkém. Po technické stránce solidně provedené, ale co film sráží je vyloženě béčkové herecké obsazení, které je opravdu znát. Jediný, kdo snese nějaké přísnější měřítko je Lukáš Vaculík, ale i tak hodně povedený český televizní projekt. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Tohle byla jízda! Navzdory, dnes už známým, faktům, šokující, děsivé a velmi dobře natočené i zahrané drama. Podle mě: hororové drama. Lukáš Vaculík byl senzační. Celé dobré. Scénář, napětí i vypětí zúčastněných postav, příběhy postižených a zemřelých byly, přes minimalistickou stopáž, vykresleny silně a výstižné a finální scéna u soudu... tak ta byla skutečně srdcervoucí. Posmívat a vysmívat se lidem, že si dali rádi panáka ze stánku, očerňovat je a zlehčovat tak tento strašný zločin, to se mnou zametlo, jako už dlouho nic. Paní Tereza Kopáčová natočila tuto minisérii velmi kvalitně. Je to důstojná pocta všem postiženým a mě jenom těší, že se toho dryjáku z mého okolí nikdo nenapil. ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Momentálně nejlepší česká televizní režisérka se obula do všeobecně známého případu, o němž prakticky nikdo neví mnoho z jeho pozadí. Velmi zajímavé bylo i seznámení s výběrem z poškozených, s opilými povaleči by se divák těžko identifikoval, takhle jen koukal a říkal si, že se to mohlo stát i jemu. Druhá část by si zasloužila i rozdělení do dvou dílů, tolik v ní bylo informací. Ale vše podáno srozumitelnou formou, byť ve velmi ostrém tempu. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

To je tak, keď odborník na wikipediu ide robiť biznis. Kľudne to môže dopadnúť smrťou ľudí a pre takéhoto samonedouka aj doživotím. Tento prípad si skoro každý z nás zažil na vlastnej koži, pokiaľ teda má vek nad 30. Čiastočná prohibícia a zatvorenie podnikov ako za lockdownu na pár dní. Niekde aj jeden takýto deň stačil, aby Slováci pili v útrobách nejakej pivničky načierno. Aj vtedy sa ukázalo, že alkohol je v našej spoločnosti tak pevne zakorenený, že aj keby 90% fliaš bolo otrávených, stále sa nájde dostatok ľudí, ktorí to radi risknú. Film Metanol je silný svojim príbehom a príde mi až taký, že úplne nadčasový. Viem si predstaviť, že toto sa mohlo stať na našom území v akejkoľvek dobe a do budúcna sa vôbec nedá vylúčiť, že sa zopakuje. Metanol je naša mentalita. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Distribuce toxického alkoholu představovala v českém prostředí velký případ, který pobouřil veřejnost - vyhlásit v Česku známém vstřícným a liberálním vztahem ke konzumaci alkoholu dočasnou prohibici znamenalo jednak akt zoufalství, jednak nemalou politickou odvahu. Výsledkem televizního zpracování kauzy ale není velký film, natož pak mimořádné drama. Ambiciózní a kvalitní kinematografie by dokázala událost přetavit v působivý žánrový snímek, který by oslovil široké mezinárodní publikum. Výsledkem české snahy je něco, co sice můžu bez nejmenších problémů označit za místní nadprůměr, ale zároveň za cosi, co zdaleka nevyužívá svůj potenciál. Poctivě čtyřhvězdičkové jsou jedině thrillerově znějící zvuková podmalba a především postava kšeftaře bez skrupulí v podání charismatického Lukáše Vaculíka. Snímek se drží všeobecně známých faktů a nesnaží se o investigativní průzkum toho, co se skrývalo pod povrchem. Na tom měl podíl fakt, že scénáristka Lenka Szántó zpracovávala kauzu během zahraničního pobytu v Izraeli a spoléhala se jen na mediální výstupy. Za mě 3,5 hvězdičky, tentokrát proti svým zavedeným zvykům zaokrouhluji nahoru, protože česká kinematografie potřebuje jakoukoli vzpruhu. Celkový dojem: 70 %. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (20)

  • Hlavního distributora si zahrál Lukáš Vaculík, přičemž ve skutečnosti se tato osoba jmenuje Jiří Vacula. Je tedy zajímavostí tato podoba jmen. (Jim008)
  • Hned ze začátku filmu, kdy se Malota (Lukáš Vaculík) seznamuje s Fulínem (David Máj) u výměny pneumatiky, se mu Malota představuje jako Karel Hofman. Poté nechá pozdravovat Sikoru od Maloty, tedy jeho pravého jména. O pár okamžiků později, když pozdrav vyřizuje, tak vysloví jeho celé jméno – Jiří Malota. To se ale nikdy nemohl dozvědět. (HolyKeeper)
  • Ve 14. minutě, když si Ruda Fulín (David Máj) vyhledává na Wikipedii informace o methanolu, zobrazí se mu jako jeden z vyhledávacích návrhů „Methanolová aféra“, která ale v té době ještě neexistovala. (Pepa_M13JP)

Reklama

Reklama