Reklama

Reklama

Lví král

  • USA The Lion King (více)
Trailer 5

Obsahy(1)

Snímek Lví král od studia Disney, jenž režíroval Jon Favreau (Kniha džunglí), se odehrává v africké savaně, kde se narodil budoucí panovník všeho živého. Malý lví princ Simba zbožňuje svého otce, lvího krále Mufasu, a připravuje se na svou budoucí vládu. Avšak ne všichni se z malého Simby radují. Mufasův bratr Scar, původní následník trůnu, spřádá své vlastní, temné plány. Souboj o Lví skálu plný intrik, dramat a po nečekané tragédii skončí Simbovým vyhnanstvím. Za pomoci dvou nových přátel musí Simba dospět a stát se tím, kým je mu souzeno být. (Falcon)

(více)

Videa (23)

Trailer 5

Recenze (533)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Do puntíku doslovný remake, který je sice vizuálně fantasticky nápaditý, ale scénáristicky naprosto identická kopie slavného originálu bez jakéhokoliv dodatečného nápadu, zlepšováku či momentu překvapení (vyjma brouka hovnivala). Favreau tak zůstane zase jenom hitmakerem který natočil pozlátko atakující stamilionové hranice v kinech, ale duše původního snímku zůstala na svém míste bez hnutí. V podstatě komerčně asi OK, ale jinak naprosto zbytečný update něčeho, co bylo téměř perfektní. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Leví kráľ sa nesie v znamení predchádzajúceho filmu Jona Favreaua ( Kniha džunglí ), vyniká precíznou animovanou prácou a prepracovanámi detailami. Technická stránka je teda na vysokej úrovni, otázkou je, či to stačí. Film je remaké pôvodného filmu od Disneyho a podľa mňa mohol byť scenár trochu inovovaný, nielen otrocky skopírovaný. ()

Reklama

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Když přišla do kina Favreauova Kniha džunglí, sbírala podstatně pozitivnější recenze, bylo to zase totiž něco úplně jiného a člověka to z hlediska vizuálu dokázalo ohromit. Remake Lvího krále jde stejnou cestou (označení hraného remaku bych vynechal, na rozdíl od Knihy džunglí tu chybí jediná skutečná postava), vypadá dechberoucně, ne-li přímo fotorealisticky a neinformovaný člověk by si při nevyhnutelné repríze v televizi mohl myslet, že se jedná o přírodopisný dokument, pochopitelně do té doby, než začnou zvířata mluvit. Samozřemostí je, že i tentokrát Disney těží z ikonických, leč přezpívaných písniček letitého animovaného muzikálu a příběh v podstatě úplně kopíruje ten původní. I proto jsem byl rád a doporučuji i ostatním, že jsem klasiku z roku 1994 už hezkých pár let neviděl a nepamatoval si všechny detaily, o to více na mne ono připomínání fungovalo. Taktéž pomůže, pokud nejste úplně fanatickými fanoušky této série (navíc jsem viděl už jen dvojku), ti totiž budou, hádám, o něco rezervovanější. Pamatuji si, že jsem takhle před pár měsíci brblal u Aladina, kterého jsem viděl snad 100x...jsou to však pouze drobnosti, které Disneyho nijak neohrozí v honbě za další utrženou miliardou v kinech. Nová cílovka je zkrátka obrovská a další CGI/hrané adaptace známých animovaných klasik setsakra lákavé. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Sklamanie. Pamätám si, aký boom bol okolo prvej verzie v roku 1994 – ľudia brali naše kino útokom a aby túto pecku videli, boli ochotní zaplatiť za to, aby v natrieskanej sále mohli sedieť aspoň na schodoch a na zemi, čím zrejme porušili bezpečnostné paragrafy, ale v 9O. rokoch to bolo fuk. Keď sa Jon Favreau o 25 rokov neskôr rozhodol natočiť „remake“, zaskočilo ma to. Napokon som si povedal: „prečo nie?“ Výsledok je však naozaj mimoriadne slabý. A myslím si, že problém nie je v tom, že som z „takýchto“ filmov vyrástol; naopak, Jonova predchádzajúca Kniha džungle bola bomba za 4*. Leví kráľ je však strašne dlhý a väčšina minutáže je bezradne vyplnená príšerne predvídateľným scenárom a postavami tak banálnymi, že už snáď ani viac banálnejšie byť nemohli. Bavili ma iba dve super pesničky, slušné (ale nie geniálne) akčné finále, pár ako-tak vydarených fórikov a dvojka Pumbaa a Timon. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Vizuálně absolutně překrásná 3D CGI kopie (ne pouze remake, ale fakt echt kopie) 2D tradičně animovaného originálu. To je v podstatě asi jediná výtka - logicky ale zcela zásadní. Vztah diváků k této verzi se bude nejspíše odvíjet primárně od toho, jak moc rádi mají tu původní. Z ní si Favreau a spol. vzali vše dobré a podstatné (děj, scény, postavy, písně) - z uměleckého hlediska je to samozřejmě extrémně kontroverzní a možná až za hranou morálky, mnoha lidem to ale pravděpodobně bude fuk (obzvlášť pochopitelně dětem, kteří "starou" klasiku neviděli a po tomhle nejspíš už ani nikdy neuvidí). Skutečná výzva by bylo natočit to s reálnými zvířaty - jenže to by asi tvůrci skončili u soudu za týrání zvířat. ;-) Čistě z hlediska zážitku bych dal možná i 90 %, ale za to regulérní obšlehnutí scénáře z principu nemůžu dát víc než 70 %. P. S. Seth Rogen se pro nadabování Pumby snad opravdu narodil. :-) ()

Galerie (71)

Zajímavosti (27)

  • V německé verzi dabingu namluvila dospělou Nalu herečka Magdalena Turba, která v originále z roku 1994 dabovala Nalu jako lvíče. (NiWi)
  • Ve scéně, kdy se Timon a Pumba snaží odlákat pozornost hyen, zazpívá Timon „Be our guest..“ („Buď naším hostem“), načež oba začnou utíkat. Jedná se přitom o melodii a zároveň název ikonické písně z další Disney pohádky Kráska a zvíře (2017). (TaNya_)
  • V písni „Hakuna matata“ Pumba zazpívá výraz „prdnul“, načež se podiví, že ho Timon nepřerušil. V původní kreslené verzi Lví král (1994) byl v tuto chvíli přerušen právě Timonem se slovy „ne před dětmi“. (Mr.curry)

Související novinky

Studio Disney oznámilo várku odsunů premiér

Studio Disney oznámilo várku odsunů premiér

10.11.2023

Obě letošní hollywoodské stávky už sice skončily, ale škoda byla nenávratně napáchána a studia začínají kalkulovat, jak přeskládat premiéry svých snímků, u nichž se nestihlo dokončit natáčení, nebo… (více)

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

18.06.2022

A máme to tu zase. Studiu Disney se strategie aktualizování svých klasických a divácky velmi populárních animovaných franšíz finančně velmi dobře vyplácí a po hraných předělávkách Popelky, Krásky a… (více)

Prequel Lvího krále nabírá obsazení

Prequel Lvího krále nabírá obsazení

27.08.2021

Oceňovaný režisér Barry Jenkins do svého prequelu Lvího krále začíná obsazovat herce. Prvními posilami se tak stali Kelvin Harrison Jr. (Chicagský tribunál) a Aaron Pierre (The Underground Railroad).… (více)

Nová hraná Sněhurka našla představitelku

Nová hraná Sněhurka našla představitelku

23.06.2021

Už brzy hodlá Disney do kin vytáhnout i jednu ze svých největších klasik. Po hraných adaptacích slavných pohádek jako Lví král, Popelka či Mulan totiž do kin dorazí také plánovaná Sněhurka a sedm… (více)

Reklama

Reklama