Reklama

Reklama

13 hodin: Tajní vojáci z Benghází

  • USA 13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi (více)
Trailer 2

Jedenácté výročí útoku na newyorská Dvojčata se teroristická bojůvka operující na severu Afriky rozhodla „oslavit" útokem na americkou ambasádu v libyjském Benghází. Její zaměstnanci sice již předem tušili, že se něco chystá, tajné služby však jejich pocit ohrožení relativizovaly. I proto se pracovníci ambasády ocitli tváří v tvář obrovské přesile prakticky bez větší ochrany, kterou by si pobyt v „třaskavém" regionu jinak určitě zasluhoval. Neměli by sebemenší šanci, kdyby v oblasti nepůsobila skupinka „bezpečnostních analytiků", bývalých elitních mariňáků. Ti hodí za hlavu všechny psané i nepsané postupy, především nařízení, aby se do ničeho nevměšovali, a rozhodnou se bránit ambasádu do poslední kapky krve. Časový údaj ve filmu odkazuje k době, po kterou se nerovný boj o ambasádu sváděl. (CinemArt)

(více)

Videa (8)

Trailer 2

Recenze (682)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Na Bayovi si velmi vážím jeho jedinečného rukopisu. Ano, Míša je velký americký patriot což je mně sympatické, problém je v tom, že pro evropské publikum můžou být některé dialogy zdlouhové a zbytečné a když ne pro euro publikum, tak pro mě určitě. Ovšem jak dojde na akci, tak to je mls nad mls, ta uvodní chaosácká byla navíc podpořena geniální hudební kompozicí. Sestřihat film od keců a máme akční velebiják, ze kterýho paradoxně nejhůř vychází současnej americkej establišment. Bay sází na klasický hrdinský military patos což mě spešl u něj nikdy nevadilo. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Byly tam momenty, které šly trochu přes čáru, ale jinak akce jsou prvotřídní. Sebeobětování pro vlast se zbraní v ruce je čest pro správného chlapa. To ano. Směrem k této pravdivé události si dovolím podotknout, že s osobní zodpovědností (či sebereflexí) se bývalá americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová moc nepárala. Takže vina zůstala bez adresáta. Koho dnes zajímá objektivní pohled? Navozující důvěrně známé. "Já nic, já muzikant" ()

Reklama

silentname 

všechny recenze uživatele

Michael Bay celkom prekvapil týmto filmom. Počul som o ňom dosť pozitívneho, tak som sa nechal navnadiť a môžem povedať, že som ostal celkom spokojný. Veľmi dobre je tu vybudovaná atmosféra, akcia je rovnako skvelá a veľmi dobre môžeme spoznať našich hrdinov a sledovať ich príbeh počas celého filmu s veľkým záujmom. To je veľmi pozitívne. Lebo ich osudy nám rozhodne ukradnuté nie sú. V prvej tretine je film síce trošku pomalý a chvíľku trvá než sa reálne vybuduje to, k čomu sa chceme dostať, ale nemyslím si, že by sme tu mali nejaké reálne zbytočné momenty. Možno mohol byť film trošku kratší, ale nie je tu nič, čo by mi reálne vadilo. Možno tu bolo pár divných momentov a možno sme mohli dĺžku filmu a niektoré dialógy skrátiť, ale na druhú stranu nemám pocit, že by ma tu niečo pri sledovaní vyslovene rušilo. Za pozretie film rozhodne stojí. Či už pre fanúšikov životopisných drám, alebo aj akčných filmov. Michael Bay konečne prišiel s niečím, čo skutočne stojí za pozretie. A nielen pre obrovské množstvo výbuchov. Jediné, čo by som možno mohol ešte trošku povedať je fakt, že by som asi chcel, aby zo mňa film dostal trošku viac emócií. Predsa len tu vidíme útoky na skutočných ľudí, no akosi to vo mne nevybudovalo dostatočne silné emócie. Ale nemôžem povedať, že by mi osudy hrdinov boli ukradnuté a nebolo mi ľúto, keď sa niektorému z nich niečo stalo. Čo som ale nepochopil je fakt, že je tu scénka, kde sa spustí smutná klavírová hudba po tom, čo teroristom vybuchne bomba, ktorou chceli zlikvidovať našich hrdinov. Mali sme cítiť voči teroristom snáď ľútosť? Tomuto som neporozumel. Ale inak musím len zopakovať, že som s celkovým výsledkom spokojný. Hodnotenie: B+ ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Z mistra Baye se stal totální šulin. Odporná propagandistická lež. Ničím jiným tento snímek není. Za pochvalu stojí vyloženě jen speciální efekty a akce, kvůli které se na film každý kouká, ale ani ta akce není nějaký extrémně úžasným zázrakem. Úvodních 40 minut je 40 nejulhanějších minut, které jsem za hodně dlouhou dobu viděl. Už ty úvodní žvásty, co si Bay troufl napsat do titulek, jsou hodně silným kafíčkem a ustojí je jen ti úplně duševně nejomezenější diváci a divačky. Fujtajb!. Celá zápletka stojí za tím, že si "nejmírumilovnější" USA, šířící ve světě mír a lásku, postaví v centru Libye "diplomatickou" základnu (NIKOLI AMBASÁDU), kde se plánují protilibyjské operace. Je to zhruba totéž, jako by si jednotky ISIS postavily vedle Bílého domu teroristický areál. Samozřejmě, že tak rozsáhlý komplex je trnem v oku každého rozumného Libyjce. Kdo by se cítil příjemně, kdyby se k němu nastěhoval nepřítel. Dalším hnusem jsou ty všudepřítomné patriotistické žvásty, které mi rvaly uši. Vůbec tím nejtrapnějším bylo na celém snímku sledovat asi 20 minutové rozhovory všech zúčastněných vojáků s rodinami. Samozřejmě, úplně každý měl manželku a minimálně 2 malé děti, aby v očích všech diváků vypadali jako ti nejvíc hrdinští tatínkové, kteří dělají ze světa lepší místo. Sem tam mrkla na diváka odporná reklama, třeba když se jela jedna těhotná manželka s dětmi občerstvit do McDrivu. To bylo opravdu kouzelné! Samozřejmě, že po dojemných hovorech nemohlo následovat nic jiného než boj tatínků proti odporným teroristům, kteří bránili svoji vlast před invazí nepřítele. Bez amerických píčovin se dnes již neobejde téměř žádný americký film. Tady to ovšem blilo do očí od první minuty a prezentované lži u filmu, který se honosí tím, že je "based on true story", to opravdu nebylo v mých silách přehlédnout. Film určený výhradně pravidelným návštěvníkům nějakého lobotomického ústavu. Závěr potom byla trapárna toho nejvyššího kalibru. Pokud se kouknete zhruba od 45. minuty, tak se to v rámci možností přežít dá. Bohužel jako celek je to odpad nejhrubšího zrna. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Jo, Michael Bay pořád umí natočit za málo peněz sakra hlasitou muziku a také atmosféra, kdy nevíte, komu vůbec můžete věřit, se Míšovi nečekaně povedla. Jenže co s tím, když se poslední hodina jinak slibného filmu zvrhne v pouhé nudné odstřelování ze střechy baráku s již až příliš patetickými dialogy a nulovým finále. Ne, závěrečnou uplakanou čtvrthodinu vážně za nabušené finále nepovažuji. Ještě, že je tady nečekaně sympatické televizní obsazení, které to jakž drží i v Bayových slabších chvilkách. Z tohoto námětu se zkrátka dalo vytěžit mnohem více. ()

Galerie (205)

Zajímavosti (27)

  • Údajný „americký“ film, o kterém žoldáci ve filmu mluví, který pobouřil muslimské obyvatelstvo, měl být film „Innocence of Muslims“. Žádný takový film s názvem „Innocence of Muslims“ nikdy natočen nebyl. Původně vznikal jako „Dessert Warrior“, příběh o kmenové válce zapříčiněné příletem komety a ani po jediném veřejném promítání pro minimum diváků nic nenaznačovalo protináboženský charakter. Posléze se na internetu objevil chaotický a nesourodý sestřih z onoho filmu, ve kterém ovšem byly bez vědomí herců části dialogů primitivně a zřetelně předabovány protimuslimským obsahem. V této podobě bylo video přeloženo i do arabštiny a rozšířilo se po celém světě. (Hawaj)

Související novinky

Affleckové a Rudá četa

Affleckové a Rudá četa

31.08.2017

Ben Affleck se po necelé dekády režírování u Warner Bros. vydává ke konkurenci. Jeho nový projekt se jmenuje Red Platoon a natočí ho pro studio Sony, které s ním určitě prahne po oscarových… (více)

Mizerové 3 s novým režisérem?

Mizerové 3 s novým režisérem?

10.06.2015

Michael Bay má plné ruce práce. Momentálně točí akční thriller 13 Hours a do budoucna ho chce urvat hned několik projektů. Nejhlasitěji o něj bojují válečný akčňák Sabotage, sci-fi Time Salvager a… (více)

Reklama

Reklama