Reklama

Reklama

Než přišla bouře

  • USA Adrift (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Ve filmu o přežití natočeném podle skutečného příběhu vyústí náhodné setkání dvou mladých lidí nejdříve v lásku a posléze v největší dobrodružství jejich života, když musí čelit jednomu z nejkatastrofálnějších hurikánů, jaký byl kdy v historii zaznamenán. (Vertical Entertainment)

Recenze (204)

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Docela mě překvapilo, že se střídají dvě časové roviny, ale na konci jsem pochopil. Protože nepatřím mezi lidi tvrdící, že je Shailene Woodley ošklivá, protože mám rád moře a protože mi to připadlo realistické, hodnotím docela vysoko. Někteří lidé tu kritizují, ale zajímalo by mé, jak by se tento skutečný příběh měl dát převést na plátno líp. ■ Víc by se mi líbil název "Unášení". ■ Till the End of the World se mi ale líbilo víc. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Příběh Tami Ashcraft je horor, ze kterého nechci zažít ani deset minut ve snu. Nemám problém uvěřit té velké romanci, ani beznadějné, příšerné situaci, ve které se Tami ocitla, problém je v tom, že z filmu vše vyznívá vlažně. Myslím, že tento film je důkazem toho, že i když se sejdou schopní tvůrci, nemusí být úspěch zaručen... ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Romantika mimo mora, dobrodružstvo na mori. Tento žánrový mix je natočený vcelku dobre, kamera sa činí, len tomu chýba silnejšie uchopenie diváka. Snímok utečie rýchlo ako rýchlo pritečie voda do podpalubia a zajtra si naň už nespomeniem. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Začínám mít pocit, že Baltasar Kormákur opravdu není dobrý režisér. Podobně jako v Everestu se snaží vyprávět film z prostředí, v jehož reálných lokacích by se obtížně natáčelo. Volí proto cestu nekončících greenscreenů, jež jsou na první pohled patrné a ničí tak pocit realistického nebezpečí, který se za pomoci jiných výrazových prostředků snaží divákovi předat. Druhým zásadním problémem filmu je pak podle mě jeho zvolená narativní struktura. Adrift od samého počátku střídá 2 časové linie. Linie A začíná na samém počátku příběhu a během filmu doputuje do jeho středu. Linie B ve zmíněném středu začíná a během filmu doputuje do konce příběhu. Koncept, který se možná zdá zajímavý na papíře, Kormákur vůbec nezvládá a střídá obě linie tak rychle, jako kdyby se bál, že divák na jednu z nich zapomene. Logickým vyústěním je tím pádem absence diváckých emocí, kdy divák prostě nemá čas na to, začít se emočně jedné z linií příběhu věnovat. Vrcholem scenáristické neschopnosti a tvůrčí rezignace je pak závěr filmu a jeho doslovné vysvětlení "překvapivého twistu". Adrift je tak více než průměrný survival film, jehož nejsilnější stránkou je romantika, která by ale při zpětném pohledu měla být spíše podporujícím motivem, než jediným funkčním apsektem snímku. 4/10 ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Snaha skloubit plnohodnotnou romantiku s bojem o život na rozbouřeném moři úplně nejde k sobě a ani jeden aspekt filmu se tady úplně nepovedl. Herecká chemie mezi Claflinem a Shailene Woodley je na bodu mrazu, ba mi až vyloženě místy lezla na nervy, styl retrospektivního vyprávění příběhu se zde taky úplně nehodil a mimo scénu, kdy loď zasáhla bouře, není o co stát. Pomalé, táhlé vyprávění, zpětné seznamovací zážitky zpomalující děj a přešlapování na místě na lodi, kdy tvůrci sami nevěděli, co divákům předat. Nečekejte žádný herecký ani scénáristický skvost a už vůbec ne film společný s přírodním survivalem. Vlastně nečekejte spíš vůbec nic a film přehlídněte. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Tenhle žánr patří k těm několika málo, které nevyhledávám. Jenže Shailene Woodley vyhledávám všude a pořád, takže i když jsem ji musel vidět trpět, tak dostala spoustu prostoru. Přesvědčilo mě i jméno na režisérské stoličce, viděl jsem už pár jeho islandských počinů a zpravidla jsem byl spokojen. Ve výsledku tomu tak bylo i v tomto případě. Jedno překvapení a jedna top scéna - asi nikdo na světě si nevychutnal burákové máslo tak procítěně jako Shailene Woodley... ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Výborný film založený na skutečném příběhu , krásne seznámení dvou lidi společné dobrodružství a cesta ke štěstí skrz moře a sám život. Neuprosný hurikán ale náhle vše změní a začína boj o přezití na moří proti slunci vodě hladu, beznaději, bolesti samotě a největšímu nepříteli halucinacemi. Jedinné co tomu filmu nedáva dokonalost je soundtrack dost spackaný nezaživný nevhodný jediná chyba filmu bohužel. Herecké obsazení super. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Snímek Adrift nabídne napínavý příběh založený na skutečné události, což skvěle lícuje s hereckými výkony ústřední dvojice v podání Shailene Woodley a Sama Claffina. Až do tohoto bodu je tedy snímek příjemným filmovým překvapením na dlouhé nedělní odpoledne. Avšak poté "nastoupí" povětšinou hluché scény na moři, kdy se snímek doslova "potácí" na mrtvém bodě, přičemž je zakončen očekávaným a rovněž velmi hloupým "plot-twistem". Ve finále tedy dostaneme snímek, který začínal s velmi nadějným potenciálem, avšak i tento světlý bod se zcela potopil pod tajfunem filmové průměrnosti. Škoda. „Come sail with me.“ ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Lodičkové survivaly mě zase tak moc neberou, tedy pokud to není neustálý boj s vodním živlem potažmo pokud okolo bárky nekrouží žraloci. A nic z toho se tu neděje. Vlastně jsou tu jen kluk a holka na lodi, občas maj hlad, žízeň nebo řešej zranění a ve flashbacích se vrací k tomu, jak se poznali a co je dostalo společně na loď. Já nevim, ale tohle se asi ani nějak zábavně natočit nedalo. Hurikán, který to mohl všechno ještě trochu vytrhnou také za mnoho nestál. No a aby toho nebylo málo, tak to Kormákur zabil neskutečně debilnim koncem. Shailene Woodley, kvůli které jsem se na to vlastně díval, mě nazklamala, ale to je tak jediná pozitivní věc, kterou k tomu můžu napsat. 30% ()

berny2468 

všechny recenze uživatele

Než přišla bouře je film, jehož příběh by se s klidným srdcem dal odvyprávět v 15 minutách. Místo toho je zde natáhnut téměř do 100 minut, kdy se k “udržení”pozornosti tvůrci rozhodli vyprávět nezajímavým, zmateným a ničím nepřekvapujícím způsobem. A závěrečný jakoby plot twist nemá čím překvapovat. Kormákur je však řemeslně zručný a scény na moři jsou natočeny skvostně a uvěřitelně. Herci ale moc přesvědčivý nebyli a Shailene Woodley mne snad poprvé i iritovala (a to i přesto, že málokdy nebyly vidět její bradavky) a Sam Claffin nemá na to, aby utáhl nějaký film. Musím říct, že jsem byl z tohoto snímku nemile překvapen. Pár lidí mi ho čas od času doporučovalo a dané téma mě baví. Ale snímek krom poctivého řemesla nic nenabízí. Snaží se předvědčit diváka o sofistikovanosti příběhu, ale ten nabízí je prázdno a ploché postavy. Velké zklamání. 3/10. ()

Marsik 

všechny recenze uživatele

NETFLIX - Hezký příběh i zpracování. Smekám před tehdy mladou Tami, přežít 40 dní na otevřeném moři, to chce velkou vůli. 75% (J) ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Mám ráda filmy, ve kterých se hrdin/k/a musí vzepřít osudu a postarat se o sebe - například na moři, ve vodách, kde žádné lodě neplují a kam letadla nelétají. S filmem Než přišla bouře jsem ale měla malý problém od začátku: nesedli mi herci, zejména Shailene Woodley mi byla strašně nesympatická. Jasně, i tak jsem jí držela palce a málem jsem nadšeně zatleskala, když si poradila s kosatkou. Jenže celá ta věc: jsem z Kalifornie, nechci se vrátit, nevím, co chci, ale možná chci tebe... Uáááá. Ve výsledku je tenhle film spíš romantickým příběhem z bárky na moři, jejíž osudem je ztroskotat... Anebo ne? ()

Vxxx 

všechny recenze uživatele

Koukalo se na to hezky, ale žádný zázrak. Oceňuji střídání dějových linek a také délku filmu. Oba herce znám a mám relativně ráda, ale po tomto filmu pochybuji o hereckých schopnostech obou. Plus to ke konci šíleně hrálo na city. Možná by i slzička ukápla, ale byla jsem rozptýlená faktem, že ta pipka střílela ty světlice někam do pr**** než aby mířila nad sebe... Asi se na to už znovu nepodívám, ale vzpomínat ve zlém snad nebudu. 3* ()

dejww 

všechny recenze uživatele

Snímky s touto tématikou mám obecně velmi rád. Nelze říct, že by zde bylo něco inovativního. Naopak. Všechno jede podle poměrně jasné linie. Mohu ocenit rychlí vtahující začátek. Co však rozhodně nemohu ocenit je identický plot twist s celou řadou filmů podobného žánru. Takže pokud jste tento zvrat neviděli již mnohokrát, tak to asi můžete shledat velmi slušnou podívanou. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Adrift je typická survival dráma, ktorá má veľmi priehľadnú schému. Ak by sa držala stroskotaneckej línii a pridala do dramatizácie šokantné a trilerové prvky, bola by vďačnejšia divácky a vytvorila by aspoň nejaké napätie. Táto cukríková línia s medzivzťahovými dialógmi a netflixovské "podľa skutočnej udalosti" je priamočiarou agitkou dokonalého vzťahu, ktorý poznačila katastrofa, pretože iná, vnútrovzťahová - ani v náznaku, tam nie je. To je skutočná tragédia filmu, nie ten hurikán. ()

TominoLa 

všechny recenze uživatele

Docela jsem se těšil. Everest se mi moc líbil a Adrift měl fajn obsazení a slušný trailer. Výsledek už tak dobrý není. Rozjezd se mi líbil moc, ale flashbacky už tak zajímavé nebyli a celkově tohle všechno už jsem viděl iks krát a i lépe. Ač mám moc rád filmy na moři tak více jak 6/10 dát nemohu. Kormákur po Everestu vcelku zklamal. ()

dom156 

všechny recenze uživatele

První část, kde jde hlavně o flashbacky ohledně seznámení dvou hlavních postav je celkem nezajímavá a zbytečně dost utahaná. V této části máme možnost vidět snad všechny možné záběry na odhalené části těla případně stojaté bradavky hlavní herečky. Těchto záběrů je první půlhodina přímo prošpikovaná a celkem v takovém počtu záběrů to bylo únavné a otravujicí. Posléze se dostaneme dějem na vrak lodi a boj o záchranu života. Zde film překvapivě dostane hloubku a dá se mu částečně věřit prožívaný příběh. Ke konci, když se na plátně objeví osudný hurikán, tak při záběrech v větší výšky je velmi dobře vidět nekvalitní práce s CGI. Kdy vlny jsou rozmazané a nepůsobí věrohodně. Čekal jsem od toho více a dostal jsem velmi průměrné blatíčko. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

V Adrifte nič nefunguje. Napriek 2 dejovým líniám sa nudím. Je tu láska aj boj o život a ja neprežívam žiadne emócie. To, že SW ako producentka vrazila svoje prachy do projektu, ktorý jej ich asi nezarobí späť je jej vec. Ale prečo film, ktorý má dokonca 3 scenáristov, vyzerá akoby bol poskladaný z radu náhodných a tým väčšinou nezaujímavých "mikro"príhod, to mi je záhadou. Teší ma jedine fakt, že som na to nešiel do kina. lebo by som asi v polke odišiel preč. Ale inak je to ideálny film na rande, pretože budete mať kopu času venovať sa partnerke, bez toho, aby vám niečo veľké ušlo. Zdá sa mi, že keby Baltasar Kormákur sfilmoval hoci Francúzsku revolúciu alebo život Krista, bola by z toho nuda. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Kdyby mi někdo řekl, že mě bude nudit devadesátiminutový snímek o katastrofě na moři s dvěma hereckými sympaťáky v hlavních rolích, vysmála bych se mu. Bohužel tomu tak skutečně bylo, zvolenou formu vyprávění (utahané flashbacky snažící se ukázat chemii mezi ústřední dvojicí) nepovažuji za šťastnou a od Kormákura bych čekala i trochu lepší vizuální zpracování (realističtější moře jsem viděla i v animácích od Pixaru, bouři si divák taky moc neužije). Z ospalé letargie mě vytrhnul vlastně jenom závěrečný zvrat, který mé hodnocení zaokrouhluje do vod lehkého nadprůměru. ()

Související novinky

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Reklama

Reklama