Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pokračování filmu Frankensteinova nevěsta. Když se syn Henryho Frankensteina, Wolf von Frankenstein (Basil Rathbone) rozhodne vrátit se se svou rodinou do otcova sídla, čeká ho nemilé překvapení. Při průzkumu otcovy laboratoře objeví jeho monstrum (Boris Karloff) a sluha Igor (Bela Lugosi) ho přesvědčí, aby ho oživil. Wolf doufá, že se mu to nepodaří, ale poté, když jsou někteří místní nalezeni mrtví, je mu jasné, že bohužel uspěl. Místní obyvatelé tuší kdo je pachatelem a tak povolají policejního inspektora, aby to zastavil. Wolf v záchvatu paniky zastřelí Igora a monstrum, které tak přišlo o jediného přítele, unese Wolfova syna. (topr harley)

(více)

Zajímavosti (10)

  • Místo, kde se odehrává děj prvních dvou filmů, se jmenuje Goldstadt. V tomto snímku je městečko přejmenováno na Frankenstein. Následující dva snímky se odehrávají ve fiktivním městě Vasaria (nebo Visarie). (liquido26)
  • Poslední film, ve kterém se Boris Karloff objevil v roli Monstra. Svou klasickou roli si pak zopakoval ještě dvakrát - během baseballového utkání celebrit v roce 1940 a v Halloweenském speciálu seriálu ROUTE 66 v roce 1962. (liquido26)
  • Boris Karloff se během natáčení tohoto filmu stal poprvé otcem. V den jeho 51. narozenin (23. 11 1938) se mu narodila dcera Sara. (liquido26)
  • Pro roli barona Wolfa Frankensteina byl rovněž zvažován Claude Reins. (liquido26)
  • Do role barona Wolfa von Frankenstein byl původně obsazen Peter Lorre, který se narodil ve městě Rózsahegy (dnešní Ružomberok) pod jménem László Löwenstein. Těsně před natáčením však vážně onemocněl a roli tedy po něm převzal Basil Rathbone. (DaViD´82)
  • Universal si byl dobře vědom toho jak zoufale Bela Lugosi potřebuje práci, že mu platili směšnou gáži pětiset dolarů za týden natáčení. Režisér Rowland V. Lee byl touto neúctou tak znechucen, že původně naprosto vedlejší roli Ygora nechal přepsat, tak aby se stala jednou z hlavních a Lugosi si tak vydělal alespoň trochu slušné peníze. (DaViD´82)
  • Jde o nejdelší anglicky mluvený film z klasické série Universalovských monster horrorů. Delší byla pouze španělská verze Draculy. Většinou byla stopáž těchto filmů v rozmezí 70 až 80 minut. Účelem bylo aby se film stihl za den vícekrát "protočit" a stihlo se tak více představení. (DaViD´82)
  • Dwight Frye, který se objevil v předchozích filmech jako pomocník Fritz a Karl, měl původně hrát i v tomto filmu. (DaViD´82)
  • Původní záměr byl natočit film v barvě. Po zkušebních záběrech se však natáčelo raději černobíle, jelikož na barevných záběrech nevypadala Karloffova nazelenalá maska vůbec dobře. (DaViD´82)
  • Namaskovat Karloffa do podoby monstra zabralo v průměru kolem čtyř hodin. (DaViD´82)

Reklama

Reklama