Reklama

Reklama

Pro hrst dolarů

  • Česko Za hrst dolarů (více)
Trailer

Když se dva hádají, třetí se směje. Clint Eastwood v hlavní roli filmu, který napsal pravidla spaghetti westernu. Prach, vítr, žhavé slunce Nového Mexika. Do města rozděleného válkou dvou klanů přichází cizinec. Je klidný a mlčenlivý, z nebezpečí hrozícího ze všech stran si nic nedělá. Brzy rozehraje riskantní plán: nabídne své služby oběma soupeřícím rodinám s cílem využít jejich nepřátelství ve svůj prospěch... První výprava režiséra Sergia Leoneho na westernovou půdu předznamenala zrod legendy. Leone čerpal ze snímku Tělesná stráž (Jodžimbo) Akiry Kurosawy, ve kterém je záhadným hrdinou bezejmenný samuraj bez pána. V rozhovorech se však přihlásil i ke klasičtějším inspiračním zdrojům (byla mezi nimi také Goldoniho hra Sluha dvou pánů). Hlavní postava redefinuje obvyklý typ kladného westernového hrdiny – z ulízaného džentlmena typu Limonádový Joe se protagonistou náhle stává cynický, osamělý pistolník, jehož motivací není ani tak dobro, jako spíš vidina výdělku. Clint Eastwood vytvořil v této postavě novou ikonu – drsňáka s kamennou tváří a dokonalou muškou, který otevírá ústa, jen aby vypustil lakonickou hlášku (režisér o Eastwoodovi prohlásil, že má dvě herecké polohy – s kloboukem a bez). Dobrodružnou pouť neproniknutelného pistolníka doprovází hudba Ennia Morriconeho, pro kterého se spolupráce s Leonem stala výtahem ke slávě. Nejslavnější hudební motiv z Pro hrst dolarů později použil i Quentin Tarantino v Kill Bill 2. Snímek Pro hrst dolarů vznikl v roce 1964 a byl vzápětí následován snímky Pro pár dolarů navíc (1965) a Hodný, zlý a ošklivý (1966). „Dolarová trilogie" se stala milníkem žánru a stylistickým vzorem všech příštích spaghetti westernů. (Česká televize)

(více)

Diskuze

levhart

levhart (hodnocení, recenze)

Tenkrát na západě je pro mne nepřekonatelný western a tak jsem se rozhodl shlédnout i dolarovou trilogii od stejného režiséra. Tento první díl je pro mne velké zklamání. Abych uvedl jednu věc za všechny : přestřelka na hřbitově a ani jedné bandě není divné, že ti vojáci opření o hrob se při tom střílení ani nehnou a jeden je jde dokonce ještě odprásknout....

odpadlik123

odpadlik123 (hodnocení, recenze)

Výročí 50 let od premiéry tohoto stěžejního kousku a tedy 50 let nesmrtelného žánru spaghetti westernu! Viva l'italia!

Nin

Nin (hodnocení, recenze)

majo25: Nesouhlasím s tebou, 59% je moc, ten film je očivídně 58%, maximálně 58,5%.

majo25

majo25 (hodnocení, recenze)

to Eru: priame pokračovanie to nie je, ale za nepriame ho možno tak označit, pre mna teda určite: rovnaký režisér, rovnakí herci (konkrétne 4-5), rovnako americko-mexické pohraničie "divokého západu", rovnaké politické pomery (občianka vojna), rovnaký (priam totožný) štýl prevedenia, rovnaké celkové vyznenie atď.

majo25

majo25 (hodnocení, recenze)

Horší ako dvojka, a jednoznačne nudnejší. Eastwood nemože sam tahat tento western. Preto len ľahší nadpriemer. Uvidíme, ako bude vyzerat trojka, kt. má najvyššie hodnotenie. Moje hodnotenie: 59%

špaček421

špaček421 (hodnocení, recenze)

Yojimbo není nudnej, občas jsou tam hluchý místa, ale jinak je to zábava... I když Sanjuro (pokračování) je daleko lepší.

herthaner

herthaner (hodnocení, recenze)

Měl jsem tu smůlu, že jsem tenhle film shlédl až po Tenkrát na Západě a Hodný, zlý a ošklivý, proti těmto dvěma skvostům je to opravdu mírně nudné, zápletka velmi jednoduchá a několik chyb či chybiček... Neznamená to však, že by šlo o špatný film. Jako rozjezd velice dobrý, pro Leoneho a i Morriconeho.

oLí

oLí (hodnocení, recenze)

me tento Leoneho film prisel ze vsech ctyr, ktere jsem videl ( dolarovka a once upon ) nejslabsi a moc nerozumim tem nynejsim 85% procentum. zacatek i konec vybornej, ale jinak strasna nuda i pres clintovo charisma, me to prislo hrozne mrtvy, malo postav, jako kdyby to bylo spis divadelni predstaveni

špaček421

špaček421 (hodnocení, recenze)

Podle imdb:
Remade as Per un pugno di dollari (1964)
 -  Per un pugno di dollari (1964) is a remake of Yojimbo.
Django (1966)
 -  Much like Leone's a Fistful of Dollars, Django is a remake of Akira Kurosawa's Yojimbo.
Kozure satsujin ken (1976)
The Warrior and the Sorceress (1984)
Last Man Standing (1996/I)
Inferno (1999/II)
"Kaze no yôjinbô" (2001)
 -  Is a TV show remake of Yojimbo.
Sukiyaki Western Django (2007)

MrCreosote

MrCreosote (hodnocení, recenze)

Já znám teda jenom dva remaky - Fistful of dollars a Last man standing. Jaké jsou ty další?

Uživatel Toyotomi smazal svůj příspěvek.

Toyotomi

Toyotomi (hodnocení, recenze)

Jo, já měl na mysli jen remaky Yojimba. Hmmm, tu knížku neznám, ale asi si ji přečtu, jen tak pro moji zajímavost ^__^

špaček421

špaček421 (hodnocení, recenze)

Jenom dva? Vím o víc... V zajímavostech u Yojimba je psáno: "Inspirováno románem "Rudá žeň" (Red Harvest) z roku 1929, od amerického spisovatele a bývalého detektiva Dashiella Hammetta (napsal mimochodem také román “Maltézský sokol“). George Lucas, známý Kurosawův fanoušek, točil Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediho (1983) pod falešným názvem "Modrá žeň", jednak kvůli utajení a jednak jako odkaz na svého oblíbeného japonského režiséra. "

Toyotomi

Toyotomi (hodnocení, recenze)

Uh? Jakou knihou? Možná je ten příběh starší, ale právě Kurosawovo vyprávění zremakovali hned dva režiséři.

špaček421

špaček421 (hodnocení, recenze)

Stejně i původní Yojimbo je inspirovaný americkou knihou... Takže ten příběh původně nevymyslel ani Kurosawa. A i ta kniha má kořeny určitě mnohem dál...

MrCreosote

MrCreosote (hodnocení, recenze)

Tohle je otázka vkusu, protože já jako milovník Leoneho westernů s Eastwoodem jsem přesvědčen, že tuhle větu nikdo nikdy neřekl líp než Eastwood. Nic proti Mifunemu, v Yojimbu válel, ale ten film mě celkově nijak nedostal. Já radši kolty než katany..

Uživatel Toyotomi smazal svůj příspěvek.

MrCreosote

MrCreosote (hodnocení, recenze)

No, Pro hrst dolarů má u mě před Yojimbem jednu nespornou výhodu - při jeho sledování se mi narozdíl od Yojimba nechtělo spát:) Ne fakt, nejsem filmový ignorant, ale když Eastwood zahlásí ,,Připrav tři rakve," tak to od něj zní daleko stylověji než od Mifuneho.

Uživatel Toyotomi smazal svůj příspěvek.

Dan9K

Dan9K (hodnocení, recenze)

Davson: Myslím, že knižní adaptace má smysl tak jako tak vždycky, pokud je udělaná dobře, protože tomu příběhu dá nový rozměr takřka zákonitě...

InJo

InJo (hodnocení, recenze)

Davson: Přesně tak, tenhle příběh totiž působí velice univerzálně a nadčasově (proto také fungoval dobře i v 90. letech v podobě filmu Poslední zůstává) a v každém z těch filmů figuruje (a funguje) jiná atmosféra, estetické cítění (jak už podotknul berg.12), jiná doba atd.

Davson

Davson (hodnocení, recenze)

Remake, stejně jako třeba knižní adaptace, má smysl, pokud dá tématu nový, jiný rozměr. Myslím, že to se Leonemu celkem povedlo, takže nevím, co je na tom tak špatně.

InJo

InJo (hodnocení, recenze)

Toyotomi: Předpokládám, že po nás ostatních chceš, abychom tomuhle filmu všichni dali jednu hvězdu jako ty (a propos - proč ne rovnou odpad?!), a Yojimbovi automaticky 5 hvězd už jen za to, že má původní příběh.

Uživatel Toyotomi smazal svůj příspěvek.

berg.12

berg.12 (hodnocení, recenze)

Kurosawa a Leone (potažmo Sturges) jsou si navíc esteticky natolik vzdáleni, že sám jejich filmy za remaky ani nepovažuju.

InJo

InJo (hodnocení, recenze)

Yojimbo možná lepší je, o to se nehádám (jednak jsem ho ještě neviděl a za druhé je to zcela subjektivní pohled na věc), ale podle mě skoro jistě není známější než Pro hrst dolarů. I když i tohle je samozřejmě velice subjektivní názor, koneckonců ani o tohle mi nejde (BTW když už jsem u toho - Sedm samurajů je velmi dobrý film, ale Sedm statečných je moje srdcovka, takže tady jsou mi názory ostatních celkem ukradené:). Jen se mi prostě nelíbí to nadávání na Sergia za to, že zremakeoval něčí film a sklidil za to úspěch - to IMHO svědčí jen o tom, že natočil dobrý film - Kurosawu tím snad nijak nepoškodil...?

Uživatel Toyotomi smazal svůj příspěvek.

InJo

InJo (hodnocení, recenze)

Toyotomi: V tom případě je v hollywoodu spousta sviní... Trošku odvážné tvrzení, nemyslíš? Navíc tohle je (pokud vím) jediný remake v Leoneho filmografii - všechny jeho další filmy už jsou původní (a většina i IMHO lepší). Tohle byl jen takovej rozjezd, navíc Leone nemůže za to, že jeho remake je slavnější než Kurosawovův originál...

Uživatel Toyotomi smazal svůj příspěvek.

InJo

InJo (hodnocení, recenze)

Docela frajeřina, když Sergia považuje za debila někdo, kdo je schopný napsat slovo "oběvý" (2 hrubky v jednom krátkém slovu, proboha!)...

Uživatel Toyotomi smazal svůj příspěvek.

fedoo

fedoo (hodnocení, recenze)

to berg.12
Toto som potreboval počuť, aby som s kľudným logickým uvažovaním mohol pozerať westerny. dík. Konečne to chápem.

berg.12

berg.12 (hodnocení, recenze)

To je přece otázkou pistolnické cti. Ono nejlepší způsob, jak někoho oddělat, je v noci a zezadu, ale co bychom z těch westernů potom měli, že.

Dan9K

Dan9K (hodnocení, recenze)

nějak nemám rád, když někdo neumí střílet do hlavy :-)

peteq

peteq (hodnocení, recenze)

Jestli jsou ty další z trilogie ještě lepší tak je musím vidět,protože tohle je fakt pecka!nadčasový snímek který musel ve své době šokovat precizností a jednoduchostí zároveň(prakticky mezi 2 domy)...Clint je dokonalý a o hudbě nemluvím...

Související novinky

Pro hrst dolarů se dočká seriálové verze

Pro hrst dolarů se dočká seriálové verze

30.09.2020

Slavný western Sergia Leoneho Pro hrst dolarů, jenž je sám o sobě remakem samurajské klasiky Yojimbo Akiry Kurosawy, se dočká seriálového zpracování. Příběhu o potulném cizinci, který svým důvtipem… (více)

Reklama

Reklama