Reklama

Reklama

Vražda v Orient expresu

  • Velká Británie Murder on the Orient Express (více)
Trailer

Albert Finney jako Hercule Poirot v nejslavnějším detektivním případu Agathy Christie. Britský film, oceněný Oscarem.  Orient expres, luxusní vlak, projíždějící celou Evropou - od Istanbulu až po Calais - se jedné prosincové noci roku 1930 stává dějištěm případu, k jehož vyřešení musí Hercule Poirot, který se čirou náhodou ocitl mezi jeho cestujícími, zapojit veškerý svůj důvtip a genialitu. Má k tomu dostatek času, protože vlaku, uvězněnému sněhovou kalamitou kdesi v jugoslávském vnitrozemí, nezbývá než trpělivě čekat na vysvobození ze závějí. A zatím se tedy slavný belgický detektiv pokouší vypátrat, kdo je pachatelem neobvyklé vraždy amerického milionáře - a jaký byl její motiv...
Námět tohoto románu poskytl A. Christie skutečný případ - únos v rodině světoznámého letce a amerického národního hrdiny Charlese Lindbergha. Oscara získala Ingrid Bergmanová jako nejlepší herečka ve vedlejší roli, snímek byl nominován v dalších pěti kategoriích (A. Finney jako nejlepší herec, scénář, kamera, kostýmy, hudba). Získal také řadu cen Britské filmové akademie. Za zmínku stojí jeho hvězdné obsazení - kromě jmen, uvedených v noticce, např. ještě: Jean-Pierre Cassel, Wendy Hillerová, Sean Connery, Martin Balsam, Vanessa Redgraveová nebo Anthony Perkins. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (353)

novoten 

všechny recenze uživatele

Od záplavy páry a optimistického startu náhlého dobrodružství až po dusivé vyústění všech stop a lavinu sněhu. A mužíček Poirot ve změti podezřelých činů a náznaků od prvního nástupu na vlak až k finálnímu odhalení. Ta pointa přitom nijak těžká není a při chvilce zmateného hádání by ji určitě trefil každý. Ale ta důmyslná a atmosférická cesta k ní je nezapomenutelná. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Po chvilce váhání dávám nejvyšší počet hvězdiček, protože Sidney Lumet opět dokázal, že umí. Vražda v Orient expresu je klasickou detektivkou, kde se postupně odhaluje motiv, provedení vraždy a identita vraha. Snímek má mysteriózní atmosféru, skvělé herce již podle jmen a i přes svoji delší stopáž dokáže diváka stále bavit a udržet v pozornosti. Pouze rozjezd filmu je takový slabší. Konečné sezení v jídelním voze pak ovšem nemá chybu. ()

Reklama

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Uf, no neviem neviem-mám rád detektívky, tie old-school asi najviac, ale Vražda v Orient Expresse ma nudila aj rozčulovala, čo je pre mňa samého malým šokom zvlášť z toho dôvodu, že režisérom je borec menom Sidney Lumet!!! Vadila mi tá prehnaná teatrálnosť všetkých postáv a najviac mi liezol na nervy samotný Albert Finney, ktorý mi pripomínal skôr nejakú karikatúrku alebo niečo medzi psychopatom, detektívom a Adolfom Hitlerom (v niektorých pasážach:) Áno , Hercule je excentrik, ale napr. v podaní Petra Ustinova si zachováva aj isté dekórum a nevyzerá ako šašek. Pod vplyvom všetkých negatívnych aspektov a vnemov mi začala vadiť aj tá vykonštruovanosť príbehu aj konečné rozuzlenie a už ma celé to negatívne nastavenie neopustilo:) Som sakra sklamaný a dôvody prečo tak nízke hodnotenie nech vyrieši Poirot!!! ()

Genero 

všechny recenze uživatele

Můj vztah ke klasické detektivce je více než vlažný, Agathu Christie jsem kdysi odložil s prvním malým černouškem a nechal ji hnít někde na dně knihovny. Do života jsem vybaven pouze tou základní poučkou, že vrahem je zahradník. Když máme dnes takové sychravé odpoledne, Olga Walló se tolik vyvztekala s českým dabingem a oblíbenec Sean Connery na mě z obrazovky promlouvá hlasem Jana Teplého, rozhodl jsem se odolat pokušení a nepřepnout na obligátní strhující publicistiku o pražském arcibiskupství na ČT2. A udělal jsem dobře. Albert Finney je jako belgický mentální Herkules úžasný, svou postavu sice pojal jako postaršího žlučovitého prostatika, ale klubko nitek vedoucích k pachateli rozmotává celkem energicky. Než mašinfíra zatopí pod kotlem, je mezi osobami ve vagónu první třídy vrah a já marně vyhlížím šviháka s cvikrem na nose, ve slamáku a brďáckých zelených montérkách. O to víc bylo pro mě rozuzlení překvapivé a i když se v Orient Expressu dvě hodiny jenom žvanilo, musím hodnotit pozitivně. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Já bych rád dodal jednu pěknou větu, kterou řekne Holly v Červeném trpaslíkovi, ale tím bych okamžitě řekl celou pointu a jestli ji někdo nezná, tak by to byla velká škoda, i když čekat se to dá, ale nemusí a to je právě to kouzlo dobrých detektivek, jako Vražda v Orient expresu dozajista je, protože Agatha Christie dokázala psychologii postav vypsat do detailu. Spolu s fascinujícím vyprávěním její detektivky prostě nikdo nikdy nezapomene a Vražda v Orient expresu je jednou z nich. Hercule Poirot je zde ztvárněn vcelku zajímavě. Hercem, který ho ztvárnil pouze jednou, ale o to víc zajímavě a opravdově. Proto je nakonec tento film tak neobvyklý a přesto povedený, protože David Suchet je sice herec, kterého znají všichni, ale takhle je alespoň o neobvyklou věc na světě více. --- Vrah je dozajista v této místnosti... ()

Galerie (126)

Zajímavosti (28)

  • Poirota měl hrát původně Alec Guinness. (Kulmon)
  • Martin Balsam a Anthony Perkins se již setkali při natáčení filmu Psycho (1960). (Hopkins)
  • Ve scéně, kdy stojí vlak na nádraží můžeme vidět plakáty, na kterých je vyobrazen Mustafa Kemal Ataturk. Plakáty se však začaly vylepovat až po jeho smrti, která následovala přibližně až o 3 roky později, než snímek vyobrazuje. (Hopkins)

Související novinky

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Sidney Lumet: 1924 – 2011

Sidney Lumet: 1924 – 2011

10.04.2011

Když debutujete filmem ráže Dvanácti rozhněvaných mužů, je jasné, že vaše režisérská kariéra bude krasojízda. V případě legendárního Sidneyho Lumeta, který zemřel v sobotu 9. dubna ve věku 86 let, to… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno