Reklama

Reklama

Klér

  • Polsko Kler (více)
Trailer
Polsko, 2018, 132 min

Kamera:

Tomasz Madejski

Hrají:

Arkadiusz Jakubik, Robert Więckiewicz, Jacek Braciak, Janusz Gajos, Joanna Kulig, Adrian Zaremba, Ignacy Klim, Michał Gadomski, Katarzyna Chlebny (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Církev a víra, jak blízko a daleko mají k sobě... Tři kněží, tři pohledy na polskou katolickou církev, na její „poklesky“ jako pedofilie, korupce, chamtivost, přetvářka a s tím spojená problematika celibátu, alkoholismu, touhy po penězích, moci a funkcích. Režisér Wojciech Smarzowski vstupuje na fary, do kanceláří vysokých církevních hodnostářů, doprovází do zákristií ministranty a faráře, vrací se do církevních útulků minulých let a nahlíží do duší kléru i farníků. Jako by desatero neexistovalo... V polských kinech film zaznamenal rekordní návštěvnost, film vidělo více než pět milionů diváků. V roce 2018 získal řadu národních cen. Úspěšně byl uveden i v zahraniční distribuci a na mezinárodních festivalech. Film se z velké části natáčel v České republice, především scény v kostelích, kam byl filmařům vstup na polském území „zapovězen“. Renomovaný režisér Wojciech Smarzowski ve svých filmech otvírá nejpalčivější rány polské společnosti. Nechodí kolem, nezměkčuje, pojmenovává věci napřímo, i když bolestivě. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (174)

angel74 

všechny recenze uživatele

Uznávaný režisér Wojciech Smarzowski zase jednou tnul do živého, když se ve svém snímku Klér bez jakýchkoliv okolků pustil do kritiky katolické církve. Nenechal na ní nit suchou, i proto jsem překvapená, že se silně věřící Poláci hrnuli do kin v tak hojném počtu. Ještě víc mě však udivil samotný film, a to i přesto, že jsem si o náboženství nikdy nedělala žádné iluze. Bylo mi dost šoufl z toho nekompromisního vyobrazení všech možných neřestí, ve kterých se současní církevní hodnostáři utápějí. (85%) ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Kdo má stejně jako já a tvůrci názor, že církev je mocenská struktura plná nejhorších zmrdů zajímajících se jen o vliv, intriky, uplácení, zneužívání dětí a vykořisťování hloupých věřících, přičemž o nějakého Boha absolutně nejde, musí bezpodmínečně Kler vidět. Srdce mi plesalo při představě, jak se na to těm zasraným kněžím kouká, když vidí, jak někdo odhaluje fungování celého toho zkurveného svinstva. 95% ()

Reklama

Aky 

všechny recenze uživatele

Nemám slabost pro katolickou církev a pro polskou už vůbec ne. Ale jednostranně, tendenčně natočená agitka, v níž se v celé církvi nenajde žádný nezločinec, vyjma jediného vlastně svatého, mne nejen nebaví, ale notnou část stopáže otravuje. Navíc se všechno vleče a velmi zbytečně komplikuje. I tři* vlastně dávám z milosrdenství. ()

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

Sledujeme príbeh troch kamarátov, katolíckych kňazov a ich na prvý pohľad obyčajné životy. Pod zovňajškom vyrovnaných, duchovných mužov sú to však ľudia s pokriveným charakterom, mnohými chybami a nedostatkami. Nie, že by to nebol tradične kvalitne technicky spracovaný, dobre zahraný poľský film... ale pozerať sa viac ako dve hodiny na skorumpovaných, pedofilných batmanov, naviac v pomalom tempe a len s malým množstvom silných scén, nie je nič extra zábavné. Tento snímok veru nenechal na cirkvi a jej predstaviteľoch nitku suchú. Alkoholizmus, korupcia, pedofília a mnohé iné neduhy vyobrazujú poľskú katolícku cirkev ako poriadne pokrivenú organizáciu. Od 5*, ktoré sú tu tak často udeľované je však Kler na míle vzdialený. Stopáž je pridlhá a v určitých momentoch to už začínalo byť príliš pomalé a nudné. Ale našlo sa zopár extrémne dobrých scén: pokus o lynč, vatra, úvodná alkoholická hra, vypočúvanie zneužívaného muža pred arcibiskupom a zopár ďalších... Lepší priemer... 60 %!! ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Film ktorý treba vidieť. Oceňujem že netlačí na pílu a do určitej miery vytvára sympatie k hlavným predstaviteľom a pohráva si s divákom. Jednak ukazuje skutočného vinníka čo je cirkevný systém a zároveň ukazuje ďalekosiahle dôsledky. Silné. A na zamyslenie. Keby bolo viacej takýchto filmov možno by trochu ten cirkevný fanatizmus ustúpil. Niektoré veci používa Smarzowski účelovo ale v rámci tejto témy sa asi inak ani nedá. Dôležitý film o skurvenej katolíckej cirkvi. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (9)

  • Sdružení katolických novinářů prohlásilo, že za filmem stojí nepřátelé Polska, a dodalo: „Vyzýváme všechny, kteří se každou neděli modlí k Bohu, aby bojkotovali tento film ponižující katolíky. Braňme naše duchovní před veřejným haněním! (JoranProvenzano)
  • Mimo jiné se natáčelo v katolickém kostele v Orlové. (JoranProvenzano)
  • „Kdybychom čekali na povolení natáčet v polských církevních budovách, tak na něj čekáme dodnes. Proto jsme natáčeli v České republice. Povolení jsme dostali do 14 dnů,“ prohlásil režisér Smarzowski na LFŠ 2019 v Uherském Hradišti. (klukluka)

Související novinky

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

25.04.2019

Letošní ročník mezinárodního filmového festivalu Kino na Hranici v Těšíně (27. 4. – 3. 5. 2019) představí více než 150 hraných a dokumentárních filmů z Polska, Česka a dalších zemí střední a východní… (více)

Reklama

Reklama