Reklama

Reklama

Černobyl

(seriál)
  • USA Chernobyl
Trailer 1
USA / Velká Británie, 2019, 5 h 11 min (Minutáž: 59–65 min)

VOD (1)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Černobyl, pětidílná minisérie z koprodukce společností HBO a Sky, rekonstruuje příběh o jaderné havárii z roku 1986, jedné z nejhorších katastrof v historii způsobených člověkem, a o obětech, které byly učiněny pro záchranu Evropy před nepředstavitelnou pohromou. Dne 26. dubna 1986 otřásla jadernou elektrárnou v Černobylu na Ukrajině mohutná exploze, která uvolnila nebezpečné radioaktivní látky nejen na ukrajinském, běloruském a ruském území tehdejšího Sovětského svazu, ale také do oblastí Skandinávie a západní Evropy. Jared Harris ztvárňuje Valerije Legasova, předního sovětského jaderného fyzika, který vedl vyšetřování tragické události. Stellan Skarsgård hraje sovětského místopředsedu vlády Borise Ščerbinu, kterého Kreml pověřil vedením vládní komise zjišťující okolnosti havárie. Emily Watsonová představuje jadernou fyzičku Ulanu Khomyukovou, která chce odhalit tajemství kolem černobylského neštěstí. (HBO Europe)

(více)

Diskuze

anglanek

anglanek (hodnocení, recenze)

RoboBrouk

Ruské kolo je záhada ... Každopádně zřícený vrtulník nebyl ten první, co je v seriálu vidět,ale to už asi chceme moc ) Zatím to jede podle pravdy. Ty čekáš na odklízeče ze střechy, já zase na Dugu,ale to tam asi nebude.

anglanek

anglanek (hodnocení, recenze)

RoboBrouk

Možná to řeším víc jak je zdrávo,ale prý" se ruské kolo nikdy nerozeběhlo ( já viděl fota jak se točí ) a tady zase vidím,že se pod kolem stojí fronta ...

na příspěvěk reagoval RoboBrouk

RoboBrouk

RoboBrouk (hodnocení, recenze)

Dle mého je ta postava fiktivní...není to ostatně první věc, co si autoři upravili pro potřeby seriálu (viz. ten pád vrtulníku, ten ve skutečnosti spadl za jiných okolností až několik měsíců po havárii). Pokud vím, tak na vymýšlení toho "plánu záchrany" dělal nějakej sbor sovětských fyziků.

 

Osobně se "těším" na epizodu s bioroboty. Doufám, že tam nebudou mít jenom jednu krátkou scénku.

na příspěvěk reagoval anglanek, anglanek

Uživatel RoboBrouk smazal svůj příspěvek.

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

anglanek

Ta je postava, která má zastupovat (spojovat) několik desítek vědců, není skutečná.

"Emily Watson as Ulana Khomyuk, a fictionalized composite character"

na příspěvěk reagoval anglanek

anglanek

anglanek (hodnocení, recenze)

RoboBrouk

Parádní! Viděl jsem toho strašně moc a i jsem tam byl,ale kde se vzala paní ( Emily Watson) v seriálu, tak to mi nějak utíká. Nikde jsem o ni v dokumentech neslyšel

na příspěvěk reagoval TheDarKnig, RoboBrouk

RoboBrouk

RoboBrouk (hodnocení, recenze)

Jak už dával odkaz kolega níže, tak potapěči opravdu přežili, dokonce myslím pracovali dál v Černobylu (Ukrajina měla nedostatek elektřiny, takže zbylé reaktory fungovaly dál a byly vyřazeny až o několik let později). Je to jeden z největších mýtů, který okolo Černobylu panuje (což je pochopitelné, když SSSR v té době vše tutlala) a pravdu jako jeden z prvních zjistil tento autor, který se osobně vydal pátrat na Ukrajinu, aby mohl o události napsat knížku - https://leatherbarrowa.exposure.co/chernobyl

 

Koho tahle událost zajímá, doporučuju si projet album s popisky níže, je to plné historických fotek před/po události se zajímavostmi, které Leatherbarrow dohledal:

https://imgur.com/a/TwY6q

na příspěvěk reagoval anglanek

anglanek

anglanek (hodnocení, recenze)

Sidonka

https://www.chernobylwel.com/cz Mrkni tady. Byl jsem v Pripjat na 3 dny a je to zážitek. Pokud Tě bude zajímat více,tak Tě mohu přesměrovat na člověka,co to tam udržuje a zařizuje vstupní povolení. Strašně moc dohledáš třeba na Instagramu, FB. 

Sidonka

Sidonka (hodnocení, recenze)

Kolem Černobylu bylo kdysi tolik zatajování, lží a upravování skutečnosti, že skutečnou pravdu se asi stejně nikdy nedozvíme, kdo ví, jak to přesně tehdy bylo. Je nějaká oficiální verze, ale i ta se rozchází. Jedny noviny nebo dokument říkají, že kromě nekompetentnosti a navrstveným chybám došlo k selhání lidského faktoru, jinde se píše, že údajně byl vadný už samotný reaktor.

Kdo ví, co samotná tragédie udělala s námi, máma si pamatuje, že na ní několik dní padal v Praze stříbřitý popílek, který poletoval všude ve vzduchu a viditelně jí zůstával na oblečení, já si pamatuji, že jsme neměli jíst ze zahrádky pár dní žádné produkty, ale pořád se vesměs dělalo jako by nic a brzo se vše zametlo pod koberec, s následky se prý sověti vypořádali během pár dní (to nám bylo tvrzeno ze sdělovacích prostředků, nemáme prý zbytečně podléhat obavám). Něco jsme jíst museli, takže se sklízelo z polí navzdory zamořenému ovzduší.

To, jestli přežili tři konkrétní lidé, by ale dohledatelné být mělo, nechápu, proč se i kolem toho tak mlží. Na chernobylzone jsou vyfocené hroby s věnci a jakýsi památník, pod fotkou je napsáno Mitinský hřbitov v Moskvě, zdroj wikipedie, takže jsem se zprvu domnívala, že by to mohli mít ověřené, kdo tam konkrétně leží, viz z článku kromě uvedených konkrétních jmen: "Výbuch reaktoru připravil o život dva zaměstnance a u 134 přítomných pracovníků a hasičů se objevily příznaky nemoci z ozáření, na kterou o několik dní později zemřelo 28 lidí. Většina těchto obětí je pohřbena na Mitinském hřbitově v Moskvě." Ale to je spíše zavádějící.

Do své CSFD pošty jsem dostala tento odkaz, tak předávám dál. Je psaný rusky a automatický překladač píše často nesmyslné věty, ale můžete nahlédnout sami. Děkuju za info, tři stateční potápeči tedy patrně opravdu přežili ( už se zdráhám 100% uvěřit čemukoli).

Z DOPISU:

O preziti / neprezit troch potapacov v Chernobyle aspon takto:

https://www.ukrinform.ru/rubric-society/2449795-prezident-vrucil-nagrady-geroamlikvidatoram-i-rabotnikam-caes.html

Děkuju všem za odpovědi

na příspěvěk reagoval anglanek

Plavii

Plavii (hodnocení, recenze)

Hoonza

Je to skutečně tak. V níže přiloženém odkazu na thetrumpet.com je v perexu přímo odkaz na článek, v němž jsou i fotky, kde ukrajinský prezident Porošenko předává vyznamenání dvoum ze tří potápěčů v dubnu 2018. Boris Baranov zemřel v roce 2005. Anglická wikipedie jejich jména v seznamu obětí neuvádí.

Hoonza

Hoonza (hodnocení, recenze)

hiddenWrath

Jak budu mít chvíli, tak zkusím pohledat, ale zrovna nedávno jsem procházel nějaké články a byla tam přímo fotka jednoho toho potapěče, který přebírá vyznamenání a ta fofka byla cca z roku 2016. Jestli opravdu zemřeli krátce po akci, tak by měli pomníčky s portréty jako všichni ostatní pracovníci / hasiči, tak si někdo můžete dát tu práci a ověřit to... Anglická wikipedie a její seznam obětí se jeví docela důvěryhodně

na příspěvěk reagoval Plavii

Plavii

Plavii (hodnocení, recenze)

Je kolem toho spousta polopravd a dezinformací.

 

Článek z listopadu 2018

"Skupina úspěšně dokončila úkol a vrátila se, jak se zdálo, zcela nezraněná, dokonce se jim podařilo dát několik rozhovorů novinářům, ale neviditelný nepřítel už svou práci vykonával. Alexej a Valerij zemřeli do deseti dnů v moskevské nemocnici. Boris žil o něco déle.“ https://topwar.ru/137926-kak-horonili-spasshih-evropu-chernobylskih-dayverov.html

 

O dezinformaci, že snad měli přežít, se píše v perexu tohoto článek https://www.thetrumpet.com/14007-three-men-who-saved-millions

 

Pak je tu web factroom.ru, který všechny zvěsti o smrti vyvrácí a píše, že krom Baranova, jenž údajně zemřel v roce 2005 žijí oba potápěči dodnes. https://www.factroom.ru/rossiya/tri-vodolaza-spasli-rossiyu-ot-chernobylya

 

Pak je tu ukrajinský, zřejmě vládní web, který naopak uvádí, že všichni tři zemřeli krátce poté události. https://petition.kyivcity.gov.ua/petition/?pid=8702

 

Dtto https://viktoriiako.livejournal.com/76445.html

 

Jako oběti jsou uvedeni i v mnoha jiných zdrojích.

 

Tak si vyberte :))

Uživatel Plavii smazal svůj příspěvek.

Uživatel Plavii smazal svůj příspěvek.

Hoonza

Hoonza (hodnocení, recenze)

Sidonka

Chernobylzone má zastaralé informace, ti potapěči skutečně přežili. Jsem zvědav, jak dopadnou v seriálu, který si ty historické fakta trochu upravuje

na příspěvěk reagoval hiddenWrath, Plavii

Sidonka

Sidonka (hodnocení, recenze)

RoboBrouk

Opravdu velice silný seriál.

Nevím ovšem kde jste vzal informace o přeživší trojici mužů a čemu mám věřit. Podle vás přežili bez následků? Moc bych si to přála. Ovšem... Zrovna jsem se dívala na internet a dva tři články, které jsem dosud namátkou četla, mluví o smrti všech tří hrdinů. Viz článek  Přímé oběti černobylské havárie, na chernobylzone.cz. Říkáte, že jsou kolem toho mýty. Mohu se zeptat, odkud jste čerpal informace? Netvrdím, že internet je věrohodný zdroj, nicméně pravda by mě zajímala:

Baranov Anatolij Ivanovič Datum narození a úmrtí: 13. 06. 1953 – 20. 05. 1986 (32 let), Povolání: Elektroinženýr, vedoucí elektrotechnik,  Příčina smrti: Akutní nemoc z ozáření, V černobylské elektrárně začal pracovat v červnu 1978. Po výbuchu se snažil zamezit šíření požáru. Zastavil přívod vodíku ke generátorům, čímž zažehnal nebezpečí exploze ve strojovně. Minimálně dvě vyznamenání dostal,ale jedno bohužel až posmrtně.

 Ananenko Alexej
Azbuka: Ананенко  Алехеи
Datum narození a úmrtí:  ? – 6. 5. 1986
Povolání:  Inženýr
Příčina smrti: Akutní nemoc z ozáření

 

Bezpalov Valeri
Azbuka – Безпалов, Валери
Datum narození a úmrtí: ? – 6. 5. 1986
Povolání: Voják
Příčina smrti: Akutní nemoc z ozáření

Nechci šířit dezinformace, ale o těchto hrdinech by se měla zjistit pravda. Zasloužili by si to. Jinak čest památce všem "bezejmenným", kteří hasili to nejhorší bez ochranných prostředků a už šli do práce s tím, že věděli, že to nemohou přežít.

na příspěvěk reagoval anglanek, Hoonza

Související novinky

Vrátí se Johnny Depp jako Jack Sparrow?

Vrátí se Johnny Depp jako Jack Sparrow?

06.03.2024

Johnny Depp (Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta) má v posledních letech poměrně turbulentní období. Po soudních tahanicích se svou bývalou partnerkou Amber Heard (Aquaman a ztracené království), z… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Leden plný seriálů

Leden plný seriálů

04.01.2023

Nový rok znamená samozřejmě taky nálož nových seriálů a hned v lednu začneme zjevně zostra. Hollywood totiž odmítá zpomalit, a tak nás už zkraje roku čekají jedny z nejvýraznějších počinů… (více)

Reklama

Reklama