Reklama

Reklama

Chalupáři

(seriál)
  • Slovensko Chalupári
TV spot 2
Československo, 1975, 8 h 38 min (Minutáž: 39–55 min)

Hudba:

Luboš Fišer

Hrají:

Jiří Sovák, Josef Kemr, Jana Hlaváčová, Josef Vinklář, Jiří Schmitzer, Jiřina Bohdalová, Ilja Prachař, Josef Větrovec, Božena Böhmová, Mahulena Bočanová (více)
(další profese)

Epizody(11)

Obsahy(1)

Seriál komediálních příběhů F. Vlčka a V. P. Borovičky, který již od své premiéry v roce 1975 potěšil řadu diváků mnoha generací, čerpá svůj humor ze symbiózy člověka městského a člověka vesnického. Popularitu získal nejen pro své hvězdné obsazení, ale i pro základní tón, jímž je tolerance, lidská vzájemnost a porozumění. (Česká televize)

(více)

Videa (14)

TV spot 2

Recenze (593)

Handle 

všechny recenze uživatele

... asi protože jsem jiná generace. Tohle je pro mé rodiče, nebo možná ještě spíš pro prarodiče a to je nejspíš důvod proč ho hodnotím takto. Oni tomu humoru rozumí, já ne. I když něco vtipného se tam také najde, avšak jak tu zaznělo - spíše to beru tak, že to ''má být vtipné, ale není''. Pro mě dvě hvězdy, ale jsem schopný chápat i vyšší hodnocení. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Poctivá nálož lidové zábavy s herci mezinárodního charakteru. Josef Kemr a Jiří Slovák jsou chalupáři na slovo vzatí. Pět hvězd nedávám jenom proto, že ač seriál má to štěstí, že není úplně ideologický, tak pořád v tom cítím takovou tu soudružnost let minulých. Náraz vesničana s rodilým Pražákem je nicméně nápad za československý milion. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších československých komediálních seriálů a to nejen díky skvělým příhodám, ale zejména pak skrze hvězdné obsazení, kterému tentokrát vévodí Jiří Sovák s rolí Evžena Humla, jenž mu dokonale sedl, a Josef Kemr, kterému postava Bohouše Císaře taktéž padla jako přišitá. Oblíbil jsem si také Josefa Větrovce či Vladimíra Menšíka, který tu i v menším prostoru potvrzuje své herecké kvality. Za zmínku stojí také Josef Vinklář jakožto zeť Alois řečený Siola. :) Chalupáři mají tu úžasnou vlastnost, že jsou skvělou oddechovkou, mají kouzelné prostředí útulné vísky a vedle ostatních zmíněných kladů také nezapomenutelnou úvodní písničku s hlasem Waldemara Matušky. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Podle mě je tenhle seriál strašně přeceňovaný a osobně se k němu stavím více než vlažně. Některé díly mi přijdou takřka nesledovatelné, jak jsou komunistické / nudné (Chudák dědeček, Zasloužilý všeumělec, Kapřín), postava Humla mě v Sovákově podání nesnesitelně iritovala a nepochopil jsem, proč zde Schmitzer hraje jeho vnuka, když to byl ve skutečnosti jeho syn a věkový rozdíl mezi nimi byl jenom 29 let (celkově mi přijde, že ten seriál dělal ze Sováka s Kemrem strašný dědky, přitom Sovákovi bylo 55 a Kemrovi 53) - podobných nepochopitelných momentů tam ale je víc, jako například Skořepová s Lackovičem nabarvení načerno (přišlo mi to podobně trapné jako Polívka s Labudou v Romingu), nebo zavádějící titul seriálu, který reálně o žádném "chalupaření" není, protože místo dvou chalupářů sleduje osudy celého defilé postav, a to, že dvě z nich spolu bydlí zrovna v chalupě, je pro seriálový děj veskrze zcela podružný detail, a Evžen s Bohoušem by mohli bydlet v podstatě kdekoli jinde a vyšlo by to nastejno - humor je zde založen na psychologii jednotlivých postav a jejich konfrontaci, což je univerzálně přenositelné do libovolného prostředí (v té souvislosti mě napadlo, že mi přijde zajímavé, že si zde Kemr rok před Menzelovou komedií Na samotě u lesa zahrál takřka totožnou postavu starého muže (!), kterého si koupí noví majitelé i s chalupou a musí se pak s ním sžívat). Líbilo se mi jen pár epizod (Kapr, Romeo z autobusu, Režisér, Náhradník) a malá Mahulena Bočanová, která je zde neuvěřitelně roztomilá, jinak je mi podobná normalizační produkce obecně veskrze protivná, a to jak poplatností době, tak popularitou u mainstreamového publika a notorickým reprízováním v televizi. ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Nejlepší český komediální seriál, který vznikl za bývalého režimu. Poměrně dobrý scénář byl silně podpořený těmi nejlepšími herci: duo Jiří Sovák a Josef Kemr ala rapl a pohodář nemělo chybu a jejich výrokům se musíte smát i po letech. Vynikající byla i Jiřina Bohdalová jako drbavá ale milá všetečka, rodinka Josef Vinklář, Jana Hlaváčová a Jiří Schmitzer, mladinká Hana Maciuchová, šedá myška Gabriela Vránová a její proměna a spoustu dalších. Nespočet vtipných scének, krásných záběrů na obyčejnou českou vesničku a okolní krajinu a navíc ta ústřední písnička, to je klenot. Sledování tohoto seriálu se nejvíce hodí na léto, protože seriál samotný se v tomto období odehrává a tak je atmosféra naprosto dokonalá. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (171)

  • Když režisér František Filip dostal scénář Františka Vlčka a Václava Pavla Borovičky o příhodách Evžena Humla, který si na vesnici koupí chalupu i s nájemníkem, připadalo mu to jako levné spotřební zboží. „Do Chalupářů se mi tenkrát fakt nechtělo a troufám si tvrdit, že jsem se tehdy nemýlil, i když se za své pochyby dodatečně kaju,“ vzpomíná Filip po létech. (rakovnik)
  • V roce 2015 vyšla ke 40. výročí natočení seriálu kniha "Chalupáři" o natáčení a o osudech hrdinů. (M.B)
  • Ide o najsledovanejší TV seriál v Československéj televízie v rokoch 1971 -1989 s percentualnou sledovanosťou 93%. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřela herečka Hana Maciuchová

Zemřela herečka Hana Maciuchová

26.01.2021

Ve věku 75 let dnes v Olomouci po dlouhé nemoci zemřela česká filmová, televizní a divadelní herečka Hana Maciuchová. Nejvíce diváku si ji jistě bude pamatovat z televizních obrazovek. Zahrála si v… (více)

Zemřel režisér František Filip

Zemřel režisér František Filip

09.01.2021

Ve věku 90 let zemřel český režisér a scenárista František Filip. Zprávu o úmrtí plodného tvůrce televizní produkce přinesla Česká televize. Absolvent pražské FAMU má k dnešnímu dni na svém kontě na… (více)

Věra Tichánková 1920 - 2014

Věra Tichánková 1920 - 2014

09.01.2014

Ve věku 93 let zemřela herečka Věra Tichánková. Manželka herce Jana Skopečka a dlouholetá členka Divadla S. K. Neumanna v Praze (1951 - 1982) studovala vysokou školu chemicko-technologickou, následně… (více)

Reklama

Reklama