Reklama

Reklama

F. L. Věk

(seriál)
Československo, (1970–1971), 11 h 35 min (Minutáž: 43–63 min)

Předloha:

Alois Jirásek (kniha)

Scénář:

Otto Zelenka

Hudba:

Jiří Srnka

Hrají:

Radoslav Brzobohatý, Jan Pivec, Antonie Hegerlíková, Jaroslav Marvan, Václav Voska, Eva Vosková, Jiřina Štěpničková, Dana Medřická, Jana Brejchová (více)
(další profese)

Epizody(13)

Televizní ztvárnění rozsáhlého románu Aloise Jiráska z období našeho národního obrození je dílem autora Otto Zelenky, režiséra Františka Filipa a dlouhé řady dalších významných umělců. Historie pokořeného a ujařmeného národa, který hledá a nalézá svou ztracenou tvář, získala po vstupu armád Varšavské smlouvy v nových politických souvislostech nový smysl. Divák v ní právem nacházel podobenství s tím, co právě prožíval. A tak se staly pro schvalovatele jakékoliv zmínky o národním sebevědomí a duchovní síle víry nepřípustné. Při premiéře v roce 1971 nesměl být poslední díl F. L. Věka uveden. Teprve po roce 1989 bylo poprvé možné uvést seriál v jeho původní podobě. (Česká televize)

(více)

Recenze (220)

Lukasfox 

všechny recenze uživatele

Tuto klasiku sem videl poprve až ve 20 letech..předtím me to vubec netahlo a dá se říct že bych to asi uplne nechápal, ale nyní musim jedním slovem řici Krása, dokonale provedený serial který vystihl dobu, mluvi se vnem krasnou češtinou výber hercu take memohl být lepší..proste klasická česká škola zfilmovala Jiráska. Jsme ted rád že sem nebyl liný se podivat na první díl...a chytlo me to až do konce!!! ()

papyrosaurus 

všechny recenze uživatele

Špičková práce po všech stránkách. Životní role Radoslava Brzobohatého, nadčasové myšlenky a působivé vylíčení historických reálií. Všudepřítomné pocity vlastenectví a odhodlání pro věc, oslava české řeči a kultury. Takové seriály s historickou tématikou (třeba i jako Sňatky z rozumu ad.) nikdo už nikdy nenatočí....chybí totiž vkus, vůle a kvalitní herci.... ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Buch..buch...buch.. hudební overture jako z Terminátora...Má copánek, ale není to Steven Seagal, táhne se to jako žvýkačka, ale není to tak svěží, byl to vlastenec, a přesto to není Mel Gibson, mávající americkou vlajkou.....Byl to F.L.Věk. Muž, jehož Alois Jirásek, velký to český spisovatel, zplodil z koulí a péra a František Filip, velký to český televizní režisér, ho porodil. Dostal tvář Radka Brzobohatého, který ho uvěřitelně a sympaticky zahrál a dbal na to, aby jeho copánek nikdy nebyl vypelichaný jako ten Seagalův. Na rozdíl od všech amerických seriálů si tenhle zachoval poetiku, ryzí českou hrdost a k (smrti) nudil. Po tomhle národním obrození už české seriály nebyly tak jako dřív. Změnily se a to k horšímu. Proto tenhle seriál ze Zlatého archivního fondu České televize stále má divákům co nabídnout, není podbízivý a ukazuje, že jsme seriály minimálně po řemeslné stránce uměli točit. "My příjdeme", říká si nová generace seriálových tvůrců,"my příjdeme", ale to by mě zajímalo, kdy přijdete s nějakým normálním seriálem, který by se dal reprízovat a nezaplašil diváky svojí nepovedeností. Milovníci historie si pochopitelně připočtou nejméně dalších dvacet procent navíc. 60% ()

Angie91 

všechny recenze uživatele

Všiml si taky někdo, že černobílé filmy nejdou pod hodnocení 70%... člověk by se nad tím měl zamyslet. Tenkrát, když se řeklo herečka tak to znamenalo dámu, která dobře vypadá, umí hrát a zpívat a dokonce i tančit. Tenkrát byli diváci asi o hodně náročnější, než je tomu dnes... Je až neuvěřitelné, že každé rajdě nebo blbečkovi, která/ý se náhodou někde mihne a která/ý neumí ani pořádně mluvit natož hrát, říkáme herečka nebo herec. A přesně o tomhle tenhle film je, tady je Radoslav Brzobohatý opravdu Pan herec a nejen on... Nejbrilantnější herecká etuda :o)) ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Pokud trpíte averzí k Jiráskovi, F.L.Věka zahodíte jako kus papíru. Mě tento autor nikdy emočně nevzrušoval. Možná právě proto jsem tomuto seriálu dal šanci až ve svých 29 letech. Myslím si, že to bylo šťastné rozhodnutí. Znát historické pozadí, politiku té doby a vůbec pojem vlastenectví a národní obrození je důležité pro tento seriál. Jinak půjdete s výsledným verdiktem strmě dolu. Nejsem žádný profesionál, ale základní přehled mám. Nicméně zde se vše od A do Z vydařilo na výbornou. Od herců po kameru, repliky, scénář, režii, kompars, výpravu, atd. Tomuhle se nedá nic vytknout. Klasika, která právem patří do zlatého fondu naší seriálové tvorby. Skoro možná až povinnost. Pokud existuje nějaká filmová či seriálová obdoba povinné četby, měl by do ní patřit i F.L.Věk. Je to dílo, které zraje jako víno. A ač je již staré, čas jeho kvality neotupil. Naopak, vybrousil je. Zvláště v poslední epizodě. 90% ()

Galerie (53)

Zajímavosti (24)

  • Scény pražského jezuitského kláštera, kde František studoval, se natáčely v Broumovském klášteře, ale klášterní zahrada už byla v zámeckém parku v Novém Městě nad Metují. (hippyman)
  • Sám Radoslav Brzobohatý prohlásil, že svojí roli v seriálu nesnášel, protože v ní musel neustále hrát hodného a slušného člověka, což bylo pro Brzobohatého dosti náročné. (MikeCool)
  • Když jede František (Radoslav Brzobohatý) na saních s Lojzíkem (Roman Skamene), projíždí okolo zámku, kde stojí socha Bedřicha Smetany. Ten se však teprve narodil o 27 roků později. (pávek)

Související novinky

Zemřel režisér František Filip

Zemřel režisér František Filip

09.01.2021

Ve věku 90 let zemřel český režisér a scenárista František Filip. Zprávu o úmrtí plodného tvůrce televizní produkce přinesla Česká televize. Absolvent pražské FAMU má k dnešnímu dni na svém kontě na… (více)

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

13.09.2012

Pouhý den před svými osmdesátinami zemřel ve středu 12. 9. jeden z nejvýraznějších českých herců druhé poloviny 20. století. Byl představitelem hlavně mužných rolí, drsnějších i těch, díky kterým byl… (více)

Reklama

Reklama