Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Detektiv John McClane má potíže se svou dcerou Lucy, a když ji vytáhne v noci z přítelova auta, jejich vztah se tím rozhodně nezlepší. Hned nato je John vyzván nadřízeným, aby vyzvedl hackera Matta Farrella a dopravil ho do Whasingtonu na oddělení počítačové bezpečnosti FBI. John najde Matta doma, ale než stačí byt opustit, jsou napadeni ozbrojenými muži a dojde k přestřelce... Matt je počítačový génius, ale ze střelby je vyděšený. Navíc mu nedochází, že se někdo snaží zabít jeho. McClane mu to vysvětlí a dopraví ho na FBI do střediska počítačové bezpečnosti. Z médií se zatím hrnou zprávy o problémech s počítačovým systémem a padá jedno odvětví za druhým. Matt zjistil, že se jedná o takzvaný kybernetický výprodej. Velitel bezpečnostního oddělení Bowman Matta umlčí, ale McClane je zvědavý, a tak mu Matt po cestě do jiného střediska FBI vysvětluje, oč jde. Jejich auto je však cestou napadeno a řidič zabit. McClane začíná být hodně naštvaný, ale nechápe, co všechno se děje... Mattovi už je jasné, že se někdo naboural do systému – ne jen do jednoho odvětví, ale do všech –, aby mohl určovat pravidla hry. Kromě vyřazení počítačové sítě jako takové je už vyřazena celá dopravní infrastruktura i komunikační sítě. Podle Matta bude teď na řadě ovládnutí východního uzlu, který zajišťuje dodávky elektřiny... (TV Prima)

(více)

Videa (6)

Trailer 5

Recenze (1 410)

H34D 

všechny recenze uživatele

Což o to, Bruce Willis ze svého kouzla osobnosti pranic neztratil, ale Live Free or Die Hard už mi rozhodně nepřijde jako přímý nástupce legendární trilogie a myslím, že za pár let se s ním, jako s nedílnou součástí celku Die Hard, počítat jednoduše nebude. Pár úsměvných odkazů na předchozí filmy stále nejsou dostatečná kompenzace pro nulové fuckování a absenci onoho typického, Die Hardovského, chytrého příběhu s nějakými zajímavými zvraty a mocným záporákem. Svět počítačových geeků s bojovou taktikou ala "nahrávám virus" už bohužel není tak cool jako stará, dobrá hromada svalů a bouchaček. Ovšem aspoň to nese výhodu v tom, McClane v tomto podivném světě působí, jako jediný normální a správný člověk, díky čemuž se divák lépe vcítí do jeho role. A co se týče akce, Wiseman mile překvapil, když naservíroval vskutku vydatnou porci všemožných vysokorozpočtových explozí, soubojů a honiček, takže 4 hvězdičky má u mě jisté. 7/10 ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Plno lidí očekávalo z téhle pasti možná to nejhorší, co se čekat dalo. Už jen fakt, že se dostala do kategorie PG-13 něco svědčí. Pak přišel trailer, který akčně nabytou podívanou dokázal u diváka uzemnit neskutečným způsobem a nakonec to završil scénou, kde auto najede na vrtulník a kompletně ho zdemoluje. Konečně po shlédnutí Smrtonosné pasti 4.0 můžu bez problému říci, že se jako pokračování povedlo i na úkor toho, že je omezeno právě dík PG-13 a není tak krvavá, brutální nebo dokonce agresivní jako její předešlé díly, což vůbec nevadí. To co film drží nad vodou je každopádně hlásící Bruce Willis a akční scény, o kterých se samotní autoři chlubily, že s přicházející novou digitální technologií vzniká nová éra akčních scén, které budou bít tak dokonale do očí až si je radostí vykoukáme a musím se přiznat, že jsem se chvílema opravdu nestačil divit. Jenže právě akce a McClane je opravdu to jediné na co se v tomto filmu těšit. Samotný příběh za moc nestojí a spíš v nepřetržité akční jízdě dost překáží. To nemění fakt, že tento film přichází s něčím absolutně novým, neokoukaným a tak realistickým, že se nad akcí budete rozplívat tak příjemně jako já. --- Právě si sejmul vrtulník autem - Došly mi náboje ()

Reklama

monolog 

všechny recenze uživatele

Jupíjajej, ty blbečku! PRÁSK!! Tak přesně tohle bych řekl Wisemanovi, kdybych ho potkal. Jenže ho nepotkám, protože se parchant schovává a třese strachy kdesi uprostřed té díry USA. To co téhle sérii udělal, to se jen tak nevidí. Hyperakční look (filtry a kosmický střih) a hloupé dialogy (a monology navíc i patetické), předimenzované akční scény (všechny) a v určitých trikových sekvencích téměř gumovost herců (když různě poletovali z prava do leva při soubojích a výbuších), nulový příběh (bez jakékoliv lepší hlášky nebo vtipu) a vykrádačky na každém kroku (začátek s dcerou zapírající otce jako z Posledního skauta, občasné scény jakoby okopčený z předchozích dílů viz jméno Lucy Gennero a že teď už to neplatí a nakonec jsem si připadal sebeobětovaně, jako v Armageddonu). V každém akčním filmu je spousta nelogičností, ale v této sérii aspoň nikdy tolik neřvaly do okolí (tedy takto, když někdo spadl z dvacíti metrů na beton, už tam zůstal ležet, nebo když do něj narazilo auto a potom mu rozdrtilo nohy při nárazu o stěnu výtahu, už nekopal atp). Jediným tahákem tohohle filmu je Bruce Willis, ale ani jeho charisma nedokáže utáhnout tuhle okleštěnou verzi Big Bad Johna (v česky dabované verzi mě dostalo slovo "srajda"). A John je vlastně kromě chvilky osaměle patetického monologu v naprosté pohodě. A aby ne. Kolik dostal za tuhle roli? Dvacet, třicet milionů dollarů? Taky bych byl v pohodě a ani by mi nemuseli dávat dubla. Nejhorší díl serie, řekl bych takový malý americký Kameňák. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Len Wiseman autor Underworldu, průměrné krvavé střílečky, která sází na krásu Kate Beckinsale v latexu, se ujal režie jednoho z nejočekávanějších akčních filmů tohoto roku. Bruce Willis zase jednou zapomněl, že hraje ve filmech pochybné kvality, za které ale dostává slušně zaplaceno a vrátil se do první ligy a návrat je to úchvatný. Už od traileru bylo patrné, že film nezůstane za svými třemi bratry pozadu a předvede akci, kterou každý fanoušek Johna McClanea chce vidět. Scénáristé vymysleli perfektní příběh, který je velkým krokem do 21. století. Na vše čemu Bruce Willis nerozumí dostal Justina Longa, v roli hackera, který nechtěně napomohl obrovskému hackerskému útoku na USA, který má za účelem zničit infrastrukturu a poslat USA do doby kamenné(to James Bond v Anglii asi zajásal...). Proti nim stojí ďábelsky namyšlený Timothy Olyphant, krásná Maggie Q a pár dalších nájemných vrahů. Obrovskou pochvalu si zaslouží akční scény. Z traileru polovička vypadalo jako velký průšvih (auto dopadající na jiná dvě, stíhačka s Brucem...), ale výsledek předčil moje očekávání. Len Wiseman akční scény spojil tak dokonale, že si nevšimnete jediné malé chybičky a budete pouze zírat. Po dlouhé době jsem viděl akční scény dělané naživo a ne s použitím stovek počítačových triků a musím říct, že takovéhle scény jsou pro mě stále lepší než cokoliv od WETY nebo ILM. Ani Bruce si nehraje na 20ceti letého začínajícího policistu a všechno dělá tvrdé, přímočaře a nějaké akrobacie se od něj nedočkáte(možná jen průletu sklem, ale to asi nechtěl...). Jeho souboj se zabijákem s akrobatickými sklony je úžasný a připomněl mi souboj Wolwerina s Death Strike z druhých X-menů. Die hard 4.0 je akční povinnost, která nesmí uniknout žádnému milovníkovi akce a já se těším na druhé shlédnutí a třeba se ta jedna hvězdička ještě najde. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Este teraz sa mi chce od radosti vyskat "Yippeee Ki Yay Mother...." ;-) John Mc Clane v dobre odvedenych akcnych sekvenciach s radostou v srdci a s pevnym, stabilnym doskokom preskocil do tretieho desatrocia svojej existencie. Ustredny zaporak je sice zo serie najslabsi, ale o to lepsie posobia jeho sidekickovia (Magie Q po MI3 znova mnamozna ;-) ). Vo vysledku dve hodiny a daco velmi slusnej akcnej zabavy, ktora sice oproti prvym dvom predchodcom trpi obcasnou dychavicnostou, ale rozhodne ma v svojom zanri dnesnej, casto prilis "korektne cistej" konkurencii co povedat. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (59)

  • John McClane (Bruce Willis) nachytá Mai Linh (Maggie Q), vydávající se za pracovnici dopravního dispečinku, poznámkou o policejním kódu "587", což je odhalování na veřejnosti. Podobným způsobem odhalil falešné policisty ve filmu Nebezpečný útěk (1990) i detektiv Harry Caufield (Gene Hackman) na nádraží v Monashee, jen použil kód "314" (exhibicionismus). (Robbi)
  • Předtím, co je vrtulník zničen po nárazu autem, z něj vyskočí Rand (Cyril Raffaelli) na silnici a sluchátka mu spadnou na zem. V dalším záběru si je ale znovu sundává z hlavy. (Gyrobus)
  • Keď si Gabriel (Timothy Olyphant) prezerá McClaneovu (Bruce Willis) zložku, tak je možne vidieť pochvaly a ocenenia za Nakatomi Tower a Chicago Airport, čo sú udalosti z prvej a druhej časti filmovej série. (sciny)

Související novinky

Wiseman upřednostnil Ospalou díru před Mumií

Wiseman upřednostnil Ospalou díru před Mumií

05.08.2013

Už asi víte, že Mumie se dočká dalšího remaku. Tento se bude odehrávat v současnosti, bude o něco temnější a strašidelnější, scénář napsal Jon Spaihts a produkovat hodlá duo Orci / Kurtzman.… (více)

Tvůrce Iron Sky zpátky ve vesmíru

Tvůrce Iron Sky zpátky ve vesmíru

19.11.2012

Ale tentokrát to nebude taková sranda. Alespoň pokud nemáte hodně morbidní smysl pro humor a nedokážete se smát třeba u komiksu Lobo. Jeho tvůrci Keith Giffen a Alan Grant totiž stojí za komiksovou… (více)

Režisér Total Recallu zprzní i Mumii

Režisér Total Recallu zprzní i Mumii

26.09.2012

Už od začátku to neznělo jako dobrý nápad, přestože za ním stála úspěšná scenáristicko-producentská dvojice Alex Kurtzman a Roberto Orci (M.I:III, Star Trek). Studio Universal se rozhodlo… (více)

Brutální Nikita se vrací

Brutální Nikita se vrací

23.02.2010

A tentokrát bude nejen krásná a smrtící, ale bude mít i dobré kung-fu. Maggie Q se sice narodila na Havaji (americkému otci a vietnamské matce), ale jméno si udělala v hongkongských filmech plných… (více)

Reklama

Reklama