Reklama

Reklama

Království

(seriál)
  • Dánsko Riget (více)
Trailer 1
Drama / Horor / Mysteriózní / Komedie
Dánsko / Francie / Německo / Švédsko, (1994–2022), 14 h 20 min (Minutáž: 60–79 min)

Hrají:

Ernst-Hugo Järegård, Kirsten Rolffes, Søren Pilmark, Ghita Nørby, Jens Okking, Baard Owe, Peter Mygind, Udo Kier, Holger Perfort, Laura Christensen (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(13)

V době, kdy Netflix ještě neexistoval ani jako půjčovna DVD, natočil režisér Lars von Trier televizní sérii Království, odehrávající se v útrobách kodaňského špitálu postaveného na místě, kde kdysi byly jen mokřiny a stará bělidla. Lékaři zde dennodenně zápolí s limity medicíny i vlastními kolegy, Švédové tu proklínají Dány a záhady a hrůzy se zde mísí s nadsázkou a humorem. Televizní série, proslavená svými sépiové tóny a chóry umývačů nádobí, se postupem času stala kultovní a zařadila se mezi nejvýznamnější díla quality TV. (KVIFF.TV)

(více)

Recenze uživatele Renfield k tomuto seriálu (2)

Království (1994) 

Obdivuhodné, co je ta "dánská pakáž" schopna natočit. Ale začneme pěkně od začátku, tedy od úvodní sekvence každého dílu, ta je snad více než dokonalá a výborně navnadí... jakmile do Království nahlédnete, jste polapeni. Protože opravdu nemám rád nemocnice (kdo by měl, snad jen paní Drusse), ani seriály o dění v nich pojednávající, tak jsem se Království dlouho vyhýbal. Až jedou přišla doba, kdy už z filmografie Larse von Triera nebylo příliš z čeho vybírat a já se tedy pustil do tohoto seriálového skvostu. Nemocnice plná velice podivných doktorů a "doktorů", o nic méně podivnějších pacientů a spousty jiných postav. Všichni výborně napsaní a především zahraní. Scénář je opravdu dokonalý, těžko říct, jak Lars Království vidí, je to sice občas možná horor, ale já ho vnímám spíše jako parodii. Parodie je to potom povedená, protože především u posledního dílu jsem se nasmál opravdu hodně. Pro mě legendární jsou scény z umývárny nádobí... co k nim dodat. Jak už to u Larse von Triera bývá zvykem, opět tu máme velice povedenou, občas až reportážní kameru, dále pak dobré použití filtrů a výbornou hudbu Joachima Holbeka! Těžko chválit jednotlivé herce, bylo by to na dlouhé psaní, ale samozřejmě nesmím opomenout výkon Ernsta-Huga Järegårda, protože jeho Stig je prostě úchvatný, i když pracovat bych s ním určitě nechtěl. No a můj neméně oblíbený doktor Krogshöj v podání Sørena Pilmarka, vlastně nejen doktor i zedník a zaříkávač... 95% ()

Série 2 (1997) (S02) 

Nečekal jsem, že to může být ještě šílenější, ale očividně může! Postavy jako bratříček, Aege, cholerický doktor "alternativní medicíny", Stig a jeho hovory s mísou, nebo spíše jejím obsahem, Bondo a jeho nádor, Moesgaard a jeho sbírka a jak se proměnil doktor Krogshøj... I přesto, je druhá série o něco slabší, máme tu sice zajímavý a šílený vývoj v postavách, máme tu stejnou výbornou úvodní sekvenci, zůstala i výborná kamera a filtry, stejně tak povedená hudba a nakonec samozřejmě bezchybná režie. Ale někde to skřípe, něco tu chybí, z mého pohledu je to atmosféra a jakési mystično první série. To je ovšem jen nepatrný mínus, dánská pakáž to opět zvládla a natočila geniální pokračování. Velké mínus je to, že poslední část je značně otevřená a třetí série velice chybí. Alespoň si můžeme spoustu otazníků domyslet sami, i když, vymyslí to někdo tak jako mozek Larse von Triera? Těžko. 85% ()

Související novinky

KVIFF.TV exkluzivně uvádí Trojúhelník smutku

KVIFF.TV exkluzivně uvádí Trojúhelník smutku

20.12.2022

Streamovací platformu KVIFF.TV nemohli fanoušci filmu v uplynulém roce přehlédnout. Jako jediná přinesla do České republiky poslední počin režisérské legendy Larse von Triera – třetí sérii Království… (více)

Režisér Lars von Trier bojuje s Parkinsonem

Režisér Lars von Trier bojuje s Parkinsonem

09.08.2022

Ačkoli bývá někdy označován za provokatéra a kontroverzní osobnost, šestašedesátiletý dánský režisér Lars von Trier (Melancholie, Antikrist) dodnes patří mezi jedny z nejunikátnějších hlasů moderního… (více)

Kultovní seriál Království se dočká 3. řady

Kultovní seriál Království se dočká 3. řady

21.12.2020

Mysteriózní seriál Království od Larse von Triera (Antikrist) se v roce 2022 dočká třetí řady. Kultovní hit z let 1994 a 1997 vyprávěl znepokojivý příběh dvou neurochirurgů z Kodaně a už původně byl… (více)

Reklama

Reklama