Reklama

Reklama

Bratři

Trailer 2
Česko / Slovensko, 2023, 135 min

Obsahy(1)

Film Bratři vypráví jeden z největších příběhů studené války o odbojové skupině bratrů Josefa (Oskar Hes) a Ctirada Mašínových (Jan Nedbal). Rodina Mašínových se v komunisty ovládaném Československu stává terčem pronásledování a bratři věří, že po vzoru otce, hrdiny protinacistického odboje, lze proti diktatuře bojovat jedině se zbraní v ruce. Zároveň si jsou vědomi odpovědnosti vůči mámě (Tatiana Dyková Vilhelmová) a sestře (Karolína Lea Nováková). Zakládají odbojovou skupinu, která má na svědomí řadu násilných činů, jejichž vyšetřováním je pověřen kapitán Státní bezpečnosti Koller (Stefan Konarske). Mašínové se stávají nejhledanějšími muži v zemi. Pokusí se o útěk do Západního Berlína, kde plánují vstoupit do americké armády s cílem osvobodit Československo. Pátrání po pětici členů odbojové skupiny pokračuje ve východním Německu, kde začíná jeden z největších honů na lidi v novodobé historii. Jen málokteré téma české historie vzbuzuje tolik emocí jako příběh snímku Bratři. (Cinemart)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (305)

Flynn 

všechny recenze uživatele

Společně s Úsvitem je toto pro mne velice milé překvapení z českých luh a hájů. Kvalitní filmařina s příběhem o kontroverzních postavách našich dějin. Chlapi to měli těžké, to jim nikdo brát nemůže a doba byla svinská. Ovšem to co předváděli, tak to taky nebylo zrovna košér a odnášeli to i nevinní lidé, kteří jen dělali svou práci. Útěk skrz Východní Německo se jevil jako sci-fi dokud jsem si nepřečetl, že bylo skutečně nasazeno cca 20tis příslušníků všemožných orgánů. To klobouk dolů co se jim povedlo. Zajímavě natočeno, dobré obsazení s fajn hereckými výkony. Na české poměry kvalitní kus. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Keď v rámci nejakého boja za "slobodu a solidaritu" proti inému režimu, robíš prakticky to isté, čo robia tí na opačnej strane barikády, od ktorých požaduješ čestnosť, si stále hrdina, alebo si už vrah? Ja len že, Ja som tú pointu asi príliš nepochopil. Oni prakticky páchali zverstvá pre svoj sen a teraz by si mali zaslúžiť akýsi druh rešpektu?? Nechápem. Vždy som si myslel, že zlo plodí zlo, čo sa tu aj permanentne po dejovej stránke preukazuje. Tak aká "pocta"? Či čo vlastne mal za úlohu tento snímok. ()

Reklama

KIT.HL 

všechny recenze uživatele

Dobře a citlivě natočeno, nikde se netlačí na pilu. Udělali co mysleli , že je správné. Pohledy na ně se různí. Mě je to fuk.  Za mě jsou to ti co konali co cítili, že mají konat. Bojovat za svobodu je správná věc. Všemi prostředky.  Na zlo platí jen větší zlo. Ne všichni žvanillé tady by to dokázali. Ani já bych to nedokázal.  Takže hrdinové ! Po filmařské stránce , je to malé české a chápu že obsáhnout tento kus našich dějin  nebylo lehké. Takže jak tu někdo psal ten útěk si zasloužil jistě víc prostoru a filmařiny.. Takže víc peněz. ()

Ondatra 

všechny recenze uživatele

Události s bratry Mašínovými jsou dodnes kontroverzními tématy a málo se o nich mluví. Spousta lidí spekuluje, jestli to byl hrdinský čin nebo to byli pouze vrazi. A právě tento film aspoň celou situaci přiblíží lidem a divákům. Tvůrci ale věděli už předem, že je to kontroverzní téma, a proto se dali na cestu, že půjdou neutrální cestou, kde si názor udělá každý divák sám. Jedná o nekomplikovaný akční snímek, který neklade otázky ani se nezabývá důsledky. Díky spolupráci s Německem se jedná o špičkově natočený film, který z hlediska kamery mi přijde jako jeden z nejlepších za rok 2023. O příběhu to bohužel, ale už říct nemohu. Dialogů zde moc nenajdete a když už jo, tak jsou to spíše krátké a úderné věty. Celý film je spíše obrazem té temné a ponuré atmosféry komunistických 50. let. Často také slýchávám, že film je ideálním adeptem na Oskara. Podle mě ale cizinci nemůžou absolutně pochopit v souvislosti s českými dějinami, co všechno pro Česko znamenali bratři Mašínové. Stejně jako u Pelíšků, cizinci nepochopí humor, protože neznají kontext a souvislost. Jan Nedbal a Oskar Hes předvádí zatím své nejlepší dosavadní výkony. Dokonale ve filmu prochází fyzickou proměnou, kdy ke konci nejdou vůbec poznat. Oni dva působí opravdu jako dva sourozenci, přitom to jsou pouze herečtí kamarádi. 6,5/10 ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Docela trvalo, než někdo našel koule a natočil jeden z největších příběhů našich moderních dějin. Už jen za to zaslouží tvůrci respekt. Mise bratří Mašinů bude zřejmě navždy patřit mezi nejkontroverznější etapy české historie. Epstein bohužel úplně neprodal velkolepost ani krutost jejich počínání a naivní Akademie, která si myslela, že zrovna toto ohromí na Oscarech, tomu také moc nepomohla. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (18)

  • Ve chvíli, kdy přichází vyšetřovatel (Stefan Konarske) na velitelství (cca 41. minuta), má na výložkách tři hvězdy v řadě. V další scéně v kanceláři a i předtím v autě má hvězdy do trojúhelníku. (Topper.H)
  • Miloš Forman se velmi zajímal o možnost točit podle knihy Jana Nováka „Zatím dobrý“, která téma bratři Mašinů zpracovává. (sator)

Související novinky

31. Český lev - výsledky

31. Český lev - výsledky

09.03.2024

Tradičně v pražském Rudolfinu se v sobotní večer 9.3. 2024 odehrál slavnostní ceremoniál, při kterém byli předáni Čeští lvi za ty nejpovedenější bijáky, jež jsme mohli v našich končinách na plátnech… (více)

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

15.01.2024

V pondělí 15. ledna 2024 dopoledne byly na tiskové konferenci České filmové a televizní akademie (ČFTA) odhaleny nominace v rámci 31. ročníku předávání cen Český lev. Na začátku tohoto ceremoniálu… (více)

Nezlomní a obětovaní - festival plný premiér

Nezlomní a obětovaní - festival plný premiér

23.10.2023

Proti nacismu ano, proti komunismu ne? Některé rodiny se postavily oběma totalitním režimům. Třeba Mašínovi. Tématem čtvrtého ročníku festivalu filmů o XX. století je protikomunistický odboj, a to v… (více)

Reklama

Reklama