Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Drama muže odsouzeného na smrt a ženy, která hledá způsob, jak ulehčit poslední dny jeho života. Sestra Helen pracuje jako sociální pracovnice v černošské čtvrti v New Orleansu. Ve vězení se setkává s cynickým a brutálním vrahem Matthewem Ponceletem pár týdnů před jeho popravou. Její úsilí o pomoc člověku v nouzi se postupně mění ve snahu dosáhnout alespoň zmírnění jeho trestu. Mezi Helen a Matthewem se přitom vytváří zvláštní vztah. Zatímco ona těžce hledá cestu jak překonat vlastní pochyby, musí vězeň přiznat svoji vinu... Silné drama vzniklo podle stejnojmenného bestselleru, v němž jeptiška Helen Prejeanová vypráví osobní zážitky při setkáních s vězni z cel smrti. Scénář k filmu napsal scenárista a režisér Tim Robbins (Bob Roberts, The Cradle Will Rock). Hlavní postavu pozoruhodným způsobem ztvárnila Susan Sarandonová (Atlantic City, Čarodějky z Eastwicku, Thelma a Louise, Nebezpečný klient a Soumrak), která byla za svůj výkon v hlavní roli oceněna Oscarem. Vězně čekajícího na poslední den svého života si zahrál Sean Penn (Nejsme žádní andělé, Hra, Tlumočnice, 21 gramů, Milk). Za svůj výkon v Robbinsově snímku byl oceněn Stříbrným medvědem na 46. MFF v Berlíně v roce 1996. (Česká televize)

(více)

Recenze (292)

Teen.AGE.r 

všechny recenze uživatele

Víte, celý film, byl tak trochu o ničem, taková pěkně natočená agitka proti trestu smrti... Nebýt onoho velmi silného finále (posledních 15 minut) hodnotím za 3*, takhle jsou to slabší 4*. Susan mi na oskara nepřišla a Sean ani neměl moc prostor hrát (až na těch posledních 15 minut). ...75% ()

lapatata 

všechny recenze uživatele

Opravdu vynikající film. Ano, staví se proti trestu smrti, ale vraha nezbavuje viny a diváka citově nevydírá, když ten vrahovi jeho trest přeje. ()

Vlkopec 

všechny recenze uživatele

Ani nevím, jestli je to drama muže odsouzeného na smrt. Na příběhu je dramatická snad jen snaha dosáhnout pro hlavního (anti)hrdinu zrušení trestu smrti, která ale postrádá opravdový náboj, protože kdyby byla úspěšná, stejně by to nevedlo k žádné katarzi. Ani hlavní hrdinka vlastně neprožívá žádné velké drama - kvůli svému charakteru i poslání má, zdá se, jen jednu cestu a neprochází žádnou skutečnou krizí. Sarandonová i Penn jsou ovšem výteční a film stojí za shlédnutí i kvůli připomenutí, že vstřícnost a (cosi jako) odpuštění má vždycky svou hodnotu. ()

sk.Martin

všechny recenze uživatele

Povedené drama s emočně naprosto devastujícím koncem. Tim Robbins mě režisérsky hodně potěšil. Neméně i oba herečtí přestavitelé. ()

Rozmarýna 

všechny recenze uživatele

Náhodou viděný film, o kterém jsem předem nic nevěděla, mně nijak nenadchl. Ve filmu se v podstatě jen mluvilo, nic se nedělo, místy jsem se nudila. Mohl být kratší. Sarandon byla dobrá a kvůli ní dávám 3 hvězdičky. Jestli ten film měl vzbudit lítost nad vrahy a přemýšlení o vhodnosti trestu smrti, tak se u mně minul účinkem. Já jsem pro trest smrti u všech vražd prokázaných přímými důkazy. U odsouzených na základě nepřímých důkazů jsem pro doživotí, kdyby došlo k justičnímu omylu. ()

Bogrant 

všechny recenze uživatele

Namáhavý existenciálny zážitok, pri ktorom si neviete vybrať na ktorú stranu sa postavíte, pretože aj s jednou aj s druhou rovnako súcitíte, aj ju do istej miery odsudzujete. Tim Robbins sa po úteku z väzenia výborným spôsobom vrátil do ďalšieho. ()

Janoss98 

všechny recenze uživatele

Je to asi trošku, tak když stavíte dům. Máte pozemek, uděláte sklep, vyměříte rozměry, začnete dělat kostru domu, cihly, malta, pak bude následovat omítka, střecha, dveře, okna, elektrika, atd atd, až vznikne dům a vy začnete vybavovat interiér všemožnými přístroji, nábytkem, obrazy, záclonami... Když tohole všechno dokončíme, tak máme hotovo a můžeme si pogratulovat, že máme silný a jasný základ a detaily dodělají vizuální efekt a vše je tak, jak má být. Podobně staví i tento film, začne nějakým pevným základem, který stojí a drží všechno ostaní (jeptiška a vězeň) a pak už to jede, jak jsem nahoře psal. Určitě víte co z toho bude, ale ten interiér, který tenhle dům má, je sakra zajímavý:) 90% ()

Feacher 

všechny recenze uživatele

Málokterý film mě dokáže rozplakat a tento se mezi ně sice nezařadí, ale zařadí se mezi ty, kterým se to téměř povedlo. Silný příběh, zajímavé myšlenky a ponaučení nejen pro postavy, ale i pro diváka. Herecky úžasně zvládnuté, ocenění naprosto zasloužená. 95 %! ()

McIron 

všechny recenze uživatele

"Incredible filmmaking," napsal uživatel na IMDB, a naprosto správně! O Pennovi a Sarandon není třeba psát, ale Tim Robbins se jeko režisér opravdu vytáhl, film je dokonalý, temný, precizní a navíc kladoucí otázky, na které nedokáže odpovědět ani přesvědčený zastánce ani přesvědčený odpůrce absolutního trestu. Navíc se Timovi povedlo udělat film bez zbytečných klišé, většinou. Takže 5 hvězdiček naprosto zaslouženě! Mimochodem - několik mých oblíbenýh herců slavilo velký úspěch se svým režijním debutem (Costner, Redford), nebo v tomto případě skorodebutem (Robbins). Bravo! ()

Noc17 

všechny recenze uživatele

Patří k těm nejsilnějším filmům, které jsem kdy viděla, uvízne pod kůží a nutí k zamyšlení nad trestem smrti, výborně zpracovaný...skláním se před odvahou zpracovat popravu s prostřihy toho co bylo spácháno, herecký výkon Susan Sarandon byl právem oceněn Oscarem. ()

Pattrick 

všechny recenze uživatele

Nevšední film o morálce o vztahu a o trestu smrti. Nádherné postavy, které jsou tak sugestivně zahrané, že jsem se konce bál tak, jak u žádného filmu. I přesto, že se dozvíme co se dozvíme, byl Matt člověk, kterého mi bylo líto a to film chtěl dokázat, což se mu povedlo. Skvělá režie, která dýchá celým filmem a ty dvě hodiny utečou neskutečně rychle. Bylo mi líto rodin, bylo mi líto sestry Helen, bylo mi líto Matta, ale film skončil tak, jak skončit měl. 90% Alespoň zase po dlouhé době mi tekly slzy :o) ()

Pecca007 

všechny recenze uživatele

Největším problémem tohoto filmu je pomalejší a nudnější první polovina. Tim Robbins zde scénáristicky selhal, jelikož dialogy ještě neměly co divákovi nabídnout a příběh se ještě pořádně nerozjel. Až druhá polovina mi dala jasně najevo, proč je vlastně tento film ověnšený, tolika cenami a nominacemi. Dialogy jsou už cítit emocemi, herci začínají projevovat svůj herecký talent a Robbins vypráví tento příběh naprosto perfektně! Robbins se tohoto kontroverzního námětu ujal velmi chytře. Protože je do tohohle příběhu zapletena i církev, tak Robbins podává příběh objektivně a né jednostranně. Divák si může vybrat jestli vrahovi odpustí nebo ne, protože Robbins už od začátku dává najevo, jak film skončí a ve scéně popravy divákovi předává věčné, pravdivé poselství, které výjde u úst Seana Penna. Co se toho týče. Oskara si měl odnést spíše on, protože podal podle mě mnohem lepší výkon, než Susan Sarandon. Ovšem, Sarandon se taky za svůj výkon vůbec nemusí stydět. Ještě bych pochválil R. Lee Erneyho, protože v každé scéně, kde se objevil, bylo jasně cítit to chladné, emociální napětí. By the way: rolička Jacka Blacka mi vehnala úsměv do tváře. 70 %. ()

Lincool 

všechny recenze uživatele

Na to, že sa film snaží poukázať na nezmyselnosť trestu smrti, predkladá málo argumentov. Osobne odmietam trest smrti z principiánych dôvodov, ale Matthew Poncelet (Sean Penn) tu neni žiadna nevinná obeť a v niektorých chvílach mu možno tú smrť aj prajete. Z rovnakých principiálnych dôvodov sa mu snaží pomôcť sestra Helen (Susan Sarandon) a rovnako sa v niektorých chvílach musí pýtať samej seba, či je to správne. Výborná psychologická dráma s výbornými hereckými výkonmi, ktorá však vo mňe nezanechala žiadnu väčšiu stopu. Asi aj preto, že už mám dávnejšie v týchto otázkach celkom jasno. ()

Karel1974 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý film o tom co předchází trestu smrti, dokonale vykreslené emoce příbuzných obětí. Patrně bylo účelem filmu vyvolat odpor proti trestu smrti. Mě film v žádném případě nepřesvědčil o tom, že trest smrti je přežitek. ()

billcarson 

všechny recenze uživatele

Každá "civilizovaná" společnost v minulosti trestala zločince nejhrubšího zrna smrtí. V dnešní tzv. vyspělejší době se tak už prakticky vůbec neděje. Proč? Prý jsme zmoudřeli, já si myslím pravý opak. Každopádně výkon hlavně Seana Penna je vynikající. Robins dokázal problematické téma vhodně zpracovat a hlavně ukočírovat a i na hudbu měl opravdu čuch, jelikož Eddie Vedder z Pearl Jamu je klasa. ()

Unn 

všechny recenze uživatele

Na mě film nezapůsobil. Ne že bych postavám nevěřila trápení, spíš děj a souvislosti mi nevytvářely nějakou smysluplnou hodnotu. Charakter vraha byl poněkud zvláštně nakombinován a rozhodně jsem nepocítila žádnou lítost k jeho situaci. A jeptiška Helen byla tak mírumilovná až to vypadalo místy opravdu divně. No, měla jsem co dělat, abych to vůbec dokoukala. ()

pelegryna 

všechny recenze uživatele

Sice možná naštvu spoustu lidí, ale chvílemi to byla taková tuctová nuda, že ani nyní po letech, kdy jsem to shlédl podruhé mi neutkvělo nic než oči Basseta paní Sarandon.Dle mého nebýt Peenna a Sarandon , nebude nikdo, kdo by v tomto filmu stál za vzpomenutí a postavit tak velké téma a na dvou hercích je vážně málo.Tedy závěrem...průměr. ()

Reklama

Reklama