Reklama

Reklama

Vládcové nebes

(seriál)
  • USA Masters of the Air (více)
Trailer 2
USA, 2024, 8 h 28 min (Minutáž: 48–77 min)

Tvůrci:

John Orloff

Předloha:

Donald L. Miller (kniha)

Hudba:

Blake Neely

Hrají:

Austin Butler, Callum Turner, Anthony Boyle, Nate Mann, Bel Powley, Barry Keoghan, Stephen Campbell Moore, Sam Hazeldine, Josiah Cross, Ncuti Gatwa (více)
(další profese)

Epizody(9)

Počas druhej svetovej vojny riskujú svoje životy letci 100. bombardovacej letky – bratstva ukutého z odvahy, straty a triumfu. (Apple TV+)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (92)

kinderman 

všechny recenze uživatele

Je skvělé, že po Bratrstvu neohrožených a Pacifiku vznikl vysokorozpočtový seriál vzdávající hold také posádkám bombardovacích letounů. Ať jsou hrdinové vyprávění ve vzduchu, nebo uzemněni v zajateckém táboře, jedná se se o napínavou a vtahující podívanou. Ta navíc disponuje majestátním ústředním hudebním tématem B. Neelyho a natolik zdařile sestříhanou úvodní titulkovou sekvencí, že mi pokaždé šel mráz po zádech, a když to přeženu, tak jenom ta by stačila na maximální hodnocení. ()

Paxxx.cz 

všechny recenze uživatele

Vznik Masters of the Air vedl přes docela komplikavanou cestu, každý kdo to trošku sledoval to moc dobře ví - první teaser se objevil už v roce 2014 (pod názvem Mighty Eight) a od té doby přišlo zneklidňující ticho po pěšině, až jsme se nakonec dozvěděli, že projekt byl u HBO zrušen (kvůli vysokým nákladům potřebných pro dokončení tohoto seriálu) a nakonec se toho (naštěstí) ujal Apple TV. Seriál se za mě docela vydařil, ale rezervy tu jsou - jelo se podle ověřené šablony a dostali jsme několik velmi vydařených epizod obsahujících osudy několika sympatických postav. Samozřejmě je zde spousta CGI pasáží v leteckých bitvách, ale to mi vyloženě nevadilo, protože atmosféra bojů byla zachycena skvěle. Podařil se i výběr herců - především Butler, Turner a Mann. Skvěle zde byly zpracovány některé věci - to jak rozdílně přistupovali k bombardování američani vs britové, dále i to jak obrovský význam mělo nasazení stíhaček P-51 do války (jakožto doprovodných ledatel bomdardérů), přispěvěk letců z Tuskegee a taky pocit beznaděje, které posádky cítily při obrovských ztrátách a velkému počtu misí. Jestli bych něco vytknul, tak je to fakt, že nám bylo naservírováno "jen 9" epizod a ne 10 (jako tomu bylo u Bratrstva neohrožených a Pacifiku) a hned mě i napadne o čem mohla tato nevzniklá epizoda být - zoufale málo prostoru tu totiž bylo věnováno dni D. Šlo i vidět jak seriál v poslední třetině už trochu ztrácel dech, ale poslední díl byl top... Přesto docela dobrý počin (ale vzhledem k tomu vysokému rozpočtu jsem čekal malinko více) pro fandy žánru a sečteno podtrženo spokojenost, protože mi je jasné, že nějakého dalšího velkého seriálu nebo filmu ze 2. světové války se v dohledné době jen tak nedočkáme, protože studnice nápadů je asi vyčerpána...8/10. ()

Reklama

jirijost 

všechny recenze uživatele

Čekali jsme na tenhle seriál dlouhé roky a jsem rád že letos jsme se nakonec dočkali. Pár epizod mi trvalo než se mi Vládcové nebes dostali pořádně pod kůži ale od pátého dílu už to byla jízda a s napětím jsem sledoval každou jejich misi. Samozřejmě některé věci by se tomu daly vytknout, jako bombardování Brém které vlastně vůbec v seriálu nebylo, nebo Den D. Zase ale chápu že tvůrci chtěli udržet jisté napětí o osudu Clevena a rozhodli se to takhle vynechat. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Vtahující seriálová záležitost, v níž se vrací prověřený producentský tým, aby nám odvyprávěl ne zcela známou kapitolu nejhrozivějšího konfliktu v dějinách lidstva. Masters of the Air zaujmou již na první pohled vybroušenou audiovizuální stránkou, která Vás dokonale vtáhne přímo do kokpitu bombardéru, v němž společně s hrdinnými členy posádky budeme čelit hrůzám války. V tomto bodě je tedy všechno jaksepatří dokonalé, jelikož všechno v prvních několika epizodách funguje jako dobře promazaný stroj. Bohužel, s přibývajícími díly se celá pracně budovaná atmosféra s několika stěžejními charaktery začne trestuhodně "rozmělňovat" a drolit, což má za následek pomalé upadání do ospalé letargie. Nastalou situaci nezlepšuje ani fakt, že se o několika stěžejních bitvách pouze mluví v rámci úspěšně splněné mise – divák si tedy pouze může domýšlet, jak onen střet mohl vypadat. Tvůrci ale ovšem najdou ztracené tempo v momentu, kdy se přesuneme do německého zajateckého tábora, pročež právě v ten moment se z naleštěné podívané stane špinavá a depresivní podívaná, v níž se definitivně ukují hlavní charaktery a u nichž jsem téměř nedýchal napětím. Co tedy dodat na závěr? Masters of the Air určitě nedosahuje kvalit dnes již legendárního "Band of Brothers", avšak jakožto poměrně výživný vhled do života 100. bombardovací letky to ale v rámci svých možností udělá velmi dobrou službu. Pokud jste tedy fanoušky vojenství a hledáte nepřiliš známé hrdinské příběhy té doby, Masters of the Air je určitě tím pravým, u čeho můžete strávit nějaký ten čas. Skvělá práce! (Apple TV+) „You’re a navigator, Crosby. You should be able to, I don’t know, find England.“ ()

Nethar 

všechny recenze uživatele

Kvalitní přírůstek k Bratrstvu neohrožených a Pacificu. Zatímco jsem čekal na další díly, pustil jsem si znovu oba předchozí seriály a stále to patří k tomu nejlepšímu, co bylo z druhé světové války takto zpracováno. Band of Brothers je špička, Pacific výborně navázal. Zde je to podle mě už trochu víc seriálové a příběhové, protože ve vzduchu se zase tolik totálně odlišných bojových scén vymyslet nedá, objevují se více zážitky jednotlivých postav "ze země". Ale povedlo se. ()

Galerie (105)

Zajímavosti (18)

  • B-17 Flying Fortress se stal se třetím nejvyráběnějším bombardérem všech dob za čtyřmotorovým Consolidated B-24 Liberator a víceúčelovým dvoumotorovým Junkers Ju 88. (Maulincio)
  • Na seriálu se pracovalo deset let. S rozpočtem 250 miliónů amerických dolarů se stal jedním z nejdražších seriálů v historii. (Dalfor)

Související novinky

Doctor Who má novou tvář

Doctor Who má novou tvář

09.05.2022

Stanice BBC oznámila novou hlavní tvář slavného a desítky let běžícího seriálu Doctor Who. Titulní roli již čtrnáctého Pána času tak počínaje další sérií ztvární 29letý rwandsko-skotský herec Ncuti… (více)

Tom Hanks plánuje pokračování Greyhound

Tom Hanks plánuje pokračování Greyhound

13.04.2022

Herec Tom Hanks (Most špiónů, Sully: Zázrak na řece Hudson) a jeho produkční partner Gary Goetzman (Zprávy ze světa, Soukromá válka pana Wilsona) si zřejmě našli nový domov na streamovací službě od… (více)

Fukunaga a cyberpunkový komiks

Fukunaga a cyberpunkový komiks

28.03.2021

Režisér první řady Temného případu či nové bondovky Není čas zemřít Cary J. Fukunaga si vybral svůj příští snímek. Bude jím adaptace cyberpunkového komiksu Tokyo Ghost pro studio Legendary. Příběh se… (více)

Reklama

Reklama