Reklama

Reklama

Rod Draka

(seriál)
  • USA House of the Dragon
Trailer 6
USA, (2022–2024), 18 h 4 min (Minutáž: 51–67 min)

Předloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Paddy Considine, Olivia Cooke, Emma D'Arcy, Matt Smith, Steve Toussaint, Eve Best, Rhys Ifans, Sonoja Mizuno, Fabien Frankel, Milly Alcock, Emily Carey (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(18)

Seriál, odehrávající se 200 let před událostmi Hry o trůny, zachycuje Targaryeny vládnoucí Sedmi královstvím, ale také vlastní rod na pokraji občanské války. Ještě před narozením syna šokuje král Viserys celou říši prohlášením, že jeho dcera Rhaenyra se stane nástupcem trůnu. Jakmile se narodí zdravý syn, události rychle naberou nový směr a mnozí spřádají plány, které by princezně znemožnily usednout na Železný trůn. S intrikami na obou stranách a říší na hraně zániku zažijete vzestup a pád Rodu Draka. (Magic Box)

(více)

Recenze uživatele Kaka k tomuto seriálu (11)

Série 1 (2022) (S01) 

House of the Dragon na můj vkus příliš dlouho, táhle a nedostatečně obratně řeší intriky, mocenské boje a psychologickou válku hlavních hrdinů. Jde to mnohdy až do takového extrému, že to defacto "odnese" třeba celá jedna epizoda. A sledování hodiny zadumaných pohledů v potemnělých (sic fantasticky aranžovaných) kulisách není to, proč máme svět GoT tak rádi. Chybí vyváženost, chybí silné postavy, na kterých by se celý příběh nesl a když už tady konečně nějaká je, či se utváří, tak je znásilněna výměnou hlavního protagonisty. Což je další velký problém, který nebyl uchopen vůbec dobře. Pravdou však zůstává, že HoD solidně kopíruje i trademarky, které fungovaly dobře od začátku. Umí místy udělat sevřenou atmosféru, postava Daemona je absolutně na vrcholu a když to rozparádí draci, také to stojí za to. Vzhledem k tomu, jak končí jednička, by mohla být dvojka konečně to pravé ořechové s cca trojnásobným rozpočtem oproti staršímu bratříčkovi. Celkově je jednička překvapivě spíše komorní a chybí jakkoliv velkolepá bitva. ()

Potomci draka (2022) (S01E01) 

Jako by ani nebyla žádná pauza, natož jiný seriál. Jednička House of the Dragon pokračuje suverénně ve šlépějích GoT. Velkolepý úvod, silná režie, vycizelovaný vizuál, se kterým si tvůrci hrají podobně, jako v posledních sériích slavnějšího předchůdce a i postavy jsou dobře definované a zapamatovatelné. První díl je bezpochyby vtahující a nabízející paletu silných a mnohdy typicky kontroverzních scén. ()

Nezvedený princ (2022) (S01E02) 

Průměrné pletky a machinace, typicky "trůnovská" atmosféra a jedna jediná opravdu strhující scéna a to ta s draky na Dragonstone. Trochu málo na jeden z pouhých 10ti dílů, ale chci věřit, že se to po čerstvě vypadající jedničce zbytečně nezpomalí a nezacyklí. ()

Druhý svého jména (2022) (S01E03) 

Příliš dlouhé. Zápletka a tahání za nitky nemá ty potřebné grády, které tomu v GoT dodávali třeba Baelish a nebo Tywin Lannister. Žádná taková rafinovaná figura tady (zatím) není. Zde je navíc i vcelku prapodivně zpracovaná krabí bitva, která svoji strukturou až náramně připomíná Battle of Basterds, jen je z taktického pohledu totálně na hlavu. ()

Král Úzkého moře (2022) (S01E04) 

Zbytečně komplikovaný scénář plný intrik. Máme tu kupu hlavních hrdinů více čí méně zajímavých, kteří se noří stale hlouběji do problémů, přičemž některé z nich jsou doslova vycucané z prostu a nemají příliš silný základ v jinak obstojně napsaném epickém seriálu. GoT měl v tomhle přece jen více šťávy a tvůrčí finesy. ()

Osvítíme cestu (2022) (S01E05) 

Slušný standart. Každý střih, záběr, pohled a gesto mají v naprosté většině svůj význam a důležitost v celé mozaice příběhu avšak strhnout se podaří diváka jen jednou, jak už to v GoT universu bývá zvykem, při svatbě. ()

Princezna a královna (2022) (S01E06) 

Skok o 10 let a temný GoT svět najednou vypadá a tváří se jako mix s Twilight ságou. Spousta plků o ničem, krajně nesympatičtí hlavní protagonisté a spousta twistů, které nedávají příliš smysl a nedrží dramatický oblouk po kupě. Fatální pád směrem dolů. ()

Náplavomarka (2022) (S01E07) 

Jízda na drakovi parádně epická, scéna s okem temná. Má to už trochu lepší "hmotu" a lépe se pracuje s postavami, ale opravdu bych nemusel mít prvních 20 minut předlouhou expozici pohřbu, kdy dostáváme mraky pohledů/impulsů, ale díky nedobré práci s obrazem je všechno ukrutně tmavé a mnohdy nepřehledné. To, že je tmavý obraz nutně neznamená temnotu ve filmu. ()

Pán přílivů (2022) (S01E08) 

Takhle to připomíná mnohem více staré dobré Trůny. Scéna poslední večeře zcela delikátní. Paddy Considine hraje jako o život. ()

Zelená rada (2022) (S01E09) 

Bez finále by byla devítka sotva poloviční. Je ale pravda, že už se pomalu dostáváme do bodu varu mezi postavami a jejich motivacemi. Matt Smith je herecky jinde, než-li ostatní. ()

Černá královna (2022) (S01E10) 

Správná spojenectví, osudová dilemata a klíčové zvraty. Je dobré vědět, že tvůrci nezapomněli tvořit dechberoucí materiál. Jen škoda, že musel přijít až v posledních epizodách s výjimkou té první úvodní. Vyjimečná triková práce, skvělá výprava, závěr v napětí, které by se dalo krájet a zřejmě nejlepší scéna z celé série. ()

Související novinky

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

13.02.2024

Spinoffů, prequelů či přímých pokračování jsme se měli ze Západozemí dočkat už několik. V současnosti je jisté, že se letos v srpnu dočkáme druhé série Rodu draka. Dále pak s určitostí vzniká série A… (více)

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

28.09.2023

Stávka scenáristů oficiálně skončila, v následujících dnech a týdnech se musí ještě vyřešit stávka herců, pomalu ale jistě to už vypadá, že se Hollywood ještě před koncem roku vrátí naplno do práce.… (více)

Rod draka pokračuje v produkci

Rod draka pokračuje v produkci

24.07.2023

Spisovatel G. R. R. Martin přidal na svůj blog nový příspěvek, v němž zazněly dvě důležité informace, které by měly potěšit fanoušky Hry o trůny i Rodu draka. Tou první je, že 74letý autor pomalu ale… (více)

Reklama

Reklama