Reklama

Reklama

Rod Draka

(seriál)
  • USA House of the Dragon
Trailer 5
USA, (2022–2024), 18 h 4 min (Minutáž: 51–67 min)

Předloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Paddy Considine, Olivia Cooke, Emma D'Arcy, Matt Smith, Steve Toussaint, Eve Best, Rhys Ifans, Sonoja Mizuno, Fabien Frankel, Milly Alcock, Emily Carey (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(18)

Seriál, odehrávající se 200 let před událostmi Hry o trůny, zachycuje Targaryeny vládnoucí Sedmi královstvím, ale také vlastní rod na pokraji občanské války. Ještě před narozením syna šokuje král Viserys celou říši prohlášením, že jeho dcera Rhaenyra se stane nástupcem trůnu. Jakmile se narodí zdravý syn, události rychle naberou nový směr a mnozí spřádají plány, které by princezně znemožnily usednout na Železný trůn. S intrikami na obou stranách a říší na hraně zániku zažijete vzestup a pád Rodu Draka. (Magic Box)

(více)

Recenze uživatele darthvader77 k tomuto seriálu (10)

Potomci draka (2022) (S01E01) 

Absolutně kulervoucí pilot, který s ničím neztrací čas a jede jenom děj, děj a děj. Jsou zde zasazena semena, která budou klíčit v dalších epizodách. Úplně člověk je v šoku kolik se toho stihne stát za necelou hodinu a 15 minut skoro až úvodní film. Charaktery jsou fantastické a herci naprosot výborní narozdíl od původní GoT tu nejsou žádné slabé články jako Emilia Clarke. Scény s draky a turnaje to je něco co člověk v této době jen tak nevidí a je vidět kolik peněz do toho HBO investovala a proč ASOIAF universe. Všechny postavy ať už Rhaenyra, Viserys nebo Daemon působí fantasticky jsou perfektně zahrané a líbí se mi jak jsou i jednotlivé rivality představeny. Frančíza je na cestě k vykoupení jako Jaime Lannister je ovšem otázka zda tvůrci neposerou i tento arc. Zatím mám ovšem vůli jim dát druhou šanci přes všechn stupidní odkazy na největší bitvu zklamání v historii televize. ()

Nezvedený princ (2022) (S01E02) 

Jedna hvězda dolů za zbytečné odsuny od předlohy za účelem spektáklu. Jinak ovšem ale fantastická epizoda s Shakespearovskými dialogy, mistrnými herekcými výkony znovu překonávající dokonce i GoT. Milly Alcock má velice silnou přítomnost o které si neschopné dřevo Emilka Clarková mohla nechat pouze zdát. A peníze na tomhle seriálu jsou vidět. Je to až paradoxní jak o něco horší a něco lepší tento seriál dokáže být zároveň. ()

Druhý svého jména (2022) (S01E03) 

Stále je zde obrovský důraz na spektákl. Obležení Kamenoschodů moc smysl nedává z hlediska logistiky nebo strategie, ale závěrečná scéna epizody má katarzi, co se týče Daemona, který přiliš často přechází do Ramsaye Boltona ačkoliv jako Jaime Lannister by byl zajímavější. Líbí se mi, jak Milly Alcock není žádná paní Marie. Uráží lidi bez rozmyslu, chodí s prasečí krví na hlavě a její impulzivnost jako teenager dodává jejímu charakteru potřebné šediny, tudíž se snad nebude opakovat přeměna Ježíše v Hitlera jako v GoT 8. Paddy je absolutně fantastický a ty Shakespearovské dialogy tam hází jako kdyby byl někde v divadle.  Též se mi líbí, že Alicent je vyobrazena jako velice nejednoznačná postava. Je totiž ambiciózní a jsem rád, že přiznala, která matka by nechtěla mít syna za krále. Obecně s ní udělali tvůrci nejlepší práci. Jinak ty prachy jsou ve výpravě, na CGI krásně vidět. Královský les byl nádherný. Šup na další epizodu. ()

Král Úzkého moře (2022) (S01E04) 

Já si myslem, že pro změnu toto byla naprosto fantastická epizoda, která si zaslouží pět hvězd. Daemon dostal trochu šedin odmítnutím dokončení jeho zvracenosti a tím, že se snaží ukázat realitu nižších tříd a připravuje Rhaenyru na vládu, což je v podstatě v rozporu s tím, že by králem chtěl být on sám. Alicent se vykresluje též jako zajímavá postava rozdělená mezi svobodou a ambicemi. Všichni hrají jako o život, dialogy jsou fantastické oceňuji znovu výpravu, Královo přístaviště působí jak svůj vlastní vesmír. No a Paddy je prostě jako vždy k sežrání. Též ty pletichy a intriky jsou výborné. Těším se, co bude dál. ()

Osvítíme cestu (2022) (S01E05) 

No mne jakožto velkému japanofilovi přišlo fantastické, že se rozhodl ser Cola spáchat harakiri alias seppuku. Samotná epizoda naprosto fantastická. Daemon sice je vykreslen zle, ale opět je tam nějaká nejednoznačnost. Dále tám mám absolutně bombastickou výpravu, co se týče Driftmarky. Sety, kostýmy, jídlo, svícení je naprostá fantazie. Baví mne, že si někdo myslí, že Alicent je postava bez agendy a souhlasím s lordem Hightowerem v této epizodě stojí pevně i bez krále. Larys se ukazuje jako pěkná krysa a ten jeho Shakespearovský monolog ou jé. Tato epizoda jednoznačně za plných počet i díky Ramin Djawadimu. ()

Princezna a královna (2022) (S01E06) 

No nechápu, proč zrovna tato epizoda je tak podceňovaná. Larysův závěrečný Shakespearovský dialog se kterým se dá v mnohém souhlasit přestože to je sociopatický přístup, tak sám o sobé je za pět hvězd. Oceňuji nakonec volbu udělat z Velaryonů černochy, protože to dělá z Viseryse a Rhaenyry mnohem větší svině. Jinak obě herečky jsou naprosto fantstické a navázali na předchozí mladší dámy s nadhledem a grácijí. Daemon je dospělejší, usedlejší a vidět ho s kompletně změněným pochodem myšlenek to je něco naprosto fantastického stejně jako interakce s rodinou. Těším se na další epizody. ()

Náplavomarka (2022) (S01E07) 

Tak za mne tato epizoda má několik problémů a to hlavně zase tma jak v prdeli nebo v epizodě Long Night což sedí, ale i tak to nedokázalo tuto doboru epizodu shodit. Daemon ukazuje znovu svoje lidštější stránky, napětí mezi rody stoupá. Dětští herci jsou perfektní a celá jejich konfrontace je vynikající. Líbí se mi dialogy mezi Rhaenys a Corlysem ty jsou dobře napsané a diskuze o odkazu je skvělá. Alicent naprosto magnificentní a též její diskuze s Ottem. No a Valyrijská svatba a způsoby pohřbívání no to jsou ty worldbuildingové věci, které mi tak chyběli v posledních sezónách. Dobrý to seriál. ()

Pán přílivů (2022) (S01E08) 

A drak přišel ještě jednou a naposled, aby zařval. Pijavice seděla na jeho trůnu a on si ho vzal zpátky. Je prostě naprosto poetické, že Viserysův konec zrcadlí Balerionův. Též mne potěšila Viserysova zlatá maska jako odkaz ke zlaté masce, kterou bolestivě získal v GoTku jeho jmenovec. Vskutku tragédie Shakespearovských rozměrů, kdy Viserys umírá v domnění, že všechno spravil, ale útěchou mu je, že viděl svou rodinu sjednocenou jako poslední věc. Dameon se projevuje jako nebezpečný soupeř s perfketně obsazeným Aemondem se buduje rivalita. Ramin Djawadi tam hází nejlepší ostéčka seriálu no a výprava a všechno opět stojí za to. Za zmínku též je dobré dát Aemondovu absolutně fantastickému roastování. Těším se a zároveň se bojím další dílu, protože tahle epizoda byla cítit jako perfektní finále s krutým zakončením v podobě nepochopoení chtěného od Alicent. ()

Zelená rada (2022) (S01E09) 

Jednoznačně slabší epizoda poznamenáná zbytečnými a hloupými změnami. Sama Rhaenys v traileru a v tomto seriálu říká, že nože vylezou a Rhaenyřino nástupnictví bude napadano, proč zůstává v KP, když Viserys je na pokraji smrti? Velice netaktické. Nahánění Aegona zpomaluje už tak vleklou epizodu. Upřímně řečeno považuji za hloupé rozhodnutí rozdělit poslední dva díly na čistě zelený a černý. Protože tím totálně zapili plynulost děje a myslím si, že obě epizody by fungovali lépe jako jedna hodina a patnáct minut epizoda. Scéna s Larysem byla zvlášntí a trochu dementuje tohoto Shakespearovského záporáka nicméně to nebylo tak hrozné, jak jsem slyšel. Mysaria potěšila. Akcent je nepochybně divný, ale líbí se mi jak je jednou z nejšedivějších postav v seriálu. Trochu divné bylo, že Aemond zapomněl na Aegonovi děti. A v neposlední řadě stupidní závěr. ()

Černá královna (2022) (S01E10) 

Nemysly z předchozího dílu táhnou i tuto epizodu. Daemon škrtí svého lenního pána absolutně bez následku. Stejná žena, kteá na poslední fyzický útok proti ní reagovala buď vztekem a nebo znetvořením prasete jehož krev pak měla na sobě několik hodin. Aemond je idiot. Ale jinak triky jsou skvělé. Bouřlivý konec nádherný. Příprava na válku dostatečně epická přestože nezabít Otta byla chujovina. Obecně seriál trpí tím, že ambice a nemilosrdnost jsou sprostá slova, což ve středověkém světě je zatracená chyba. Daemon zpívající Verithmorovi je krásně tajemné ale škoda, že na úkor Sunfyre. Celkově si myslím, že finále není tak dobré jako závěr první série Hry o trůny. Ale tento seriál splnil to co si předzvevzal to jest umožnit ASOIAF druhou šanci. ()

Související novinky

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

13.02.2024

Spinoffů, prequelů či přímých pokračování jsme se měli ze Západozemí dočkat už několik. V současnosti je jisté, že se letos v srpnu dočkáme druhé série Rodu draka. Dále pak s určitostí vzniká série A… (více)

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

28.09.2023

Stávka scenáristů oficiálně skončila, v následujících dnech a týdnech se musí ještě vyřešit stávka herců, pomalu ale jistě to už vypadá, že se Hollywood ještě před koncem roku vrátí naplno do práce.… (více)

Rod draka pokračuje v produkci

Rod draka pokračuje v produkci

24.07.2023

Spisovatel G. R. R. Martin přidal na svůj blog nový příspěvek, v němž zazněly dvě důležité informace, které by měly potěšit fanoušky Hry o trůny i Rodu draka. Tou první je, že 74letý autor pomalu ale… (více)

Reklama

Reklama