Reklama

Reklama

Všichni ve městě mu vyhlásili válku. A tak začal bojovat... Navenek obyčejný muž jménem William Foster jednoho dne uvízne v dopravní zácpě. To postihuje čas od času každého průměrného člověka. Avšak pro Fostera je to poslední kapka. Muž vezme kufřík, vystoupí z auta a pěšky se vydá na cestu „domů“. Od té chvíle odstraňuje z cesty všechno, co mu brání v dosažení cíle. Rozzuří se na korejského prodavače kvůli předražené kokakole, baseballovou pálkou zmlátí dva chuligány, kteří ho chtěli okrást. A shodou okolností se dostane ke sportovní tašce, plné střelných zbraní. Pořád chce jen jediné, dostat se ke své bývalé manželce a k dcerce, která ten den slaví narozeniny. Jenže je tu problém: je to opravdu jen obyčejný úředník, nebo spíš nebezpečný psychopat? Jeho bývalá žena ví své… Vynikající kriminální drama natočil režisér Joel Schumacher v roce 1992. Příběh jeho filmu je fiktivní, avšak nepochybně inspirovaný mnoha skutečnými případy. V nezvyklém dramatu s prvky černého humoru vzbudil pozornost představitel hlavní role Michael Douglas, který se představil ve zcela nezvyklé poloze. (Česká televize)

(více)

Recenze (1 095)

Ondis 

všechny recenze uživatele

Film, který vás po celou dobu nenechá odtrhnout oči od obrazovky a s napětím sledujete jak precizně hraje Douglas svoji roli psychopata. ()

Haymar 

všechny recenze uživatele

Neni moc filmu, na ktere se da koukat porad dokola, nikdy neomrzi a vzdycky jste z nich znovu a znovu nadseni - stejne jako napoprve! Falling down je jednim z nich. Paradoxne jsem oba dva pany - jak Schumachera tak i Douglase, nikdy nemusel - ale timhle me naprosto odrovnali, jednoznacne pro me jejich masterpiece! Michael Douglas jako prumerny obcan ze stredni vrstvy, typicky sociopat, kterymu proste jednou rupne v kouli, rekne si DOST! a vydava se vstrict svemu poslednimu dobrodruzstvi. A divak, i kdyz vi ze je to "spolecensky naprosto nepripustne", s nim proste musi soucitit a drzet mu vsechny palce, az do horkeho konce. Protikladem je zde naprosto civilni a (opet) perfektni Robert Duvall - coby obycejny polda, ktery se jen chce dostat celej domu (do penze)... Vyborny pribeh, skvela rezie a dokonala dynamika pribehu, vcetne gradujiciho finale. K tomu pripoctu par vynikajicich scen - scena v obchode, v parku, u telefonni budky (ze by odkaz na budouci film? :-) ), oslava narozenin - v cele s legendarni scenou s vynikajicim "náckem" v army-shopu...Proste brilantni !!! ()

Ještěřák 

všechny recenze uživatele

Celkem pyskatá obžaloba věcí, které jsou na draka but we get used to it, s velmi kýčovitým koncem, kde ale podle mě zlo a hloupost zvítězilo nad dobrem, inteligencí a schopností účinně kriticky přemýšlet. Je to už 20 roků, co minimálně v Česku kultovní ekonomicky nehodnotný exarchitekt jaderných hlavic dal se stříkací pistolkou v ruce nažrat žralokům, ale mnohé se stále nezměnilo. ()

Mo. 

všechny recenze uživatele

Příběh chlápka, který se naštval na všechno a na všechny a vydal se na cestu, z které není návratu. William Foster v podání Michaela Douglase odmítne dál snášet absurdity fungování dnešní společnosti a začne se chovat tak, jak bychom se občas rádi zachovali i my - tvrdě se ohradí proti věcem, které se mu nelíbí, místo toho, aby je pouze přehlížel a dělal, že neexistují. Hrdina filmu prochází městem a setkává se s různými sortami lidí, od bezdomovců, přes kriminálníky, prodavače, zazobance až po neonacisty. A jeho spravedlivý hněv narůstá. A on se ho nesnaží krotit. Michael Douglas ve své nejlepší formě. ()

Prochy38 

všechny recenze uživatele

M. Douglas v jedné ze svých nejlepších rolí. J. Schumacher se opravdu vyznamenal. Kouzelné na tomto thrilleru je hned několik věcí. Fakt dobrá jízda začíná hned první sekundou filmu. Skvěle nadabovaný a geniální M. Douglas. Jak se to bude vyvíjet člověk nemůže nijak odhandout. Jak to skončí není jasné. A Bůh ví, jak by to vlastně dopadlo, kdyby byl závěr jiný.... Opravdu povedená podívaná. Mých 4,439* :). ()

J*A*M*A*L 

všechny recenze uživatele

Filmy od Joela Schumachera mají vždycky velice solidní a originální příběh (pokud nepočítám komiksovou ságu Batmana) a Volný pád je zrovna ten, který mezi ně patří.Ovšem většinou od těchto filmů čekám tedy slušnou zábavu a i napětí (i když to v tomto filmu vůbec nechybělo).No a asi jsem i od tohoto snímku čekal mnoho a dvakrát tak mě zrovna neuspokojil, ale zase jsem se vůbec nenudil.Michael Douglas hraje senzačně a i tady jako ztřeštěnej maník hrál skvěle, ale prostě mi na tom filmu něco nevonělo a já ani sám nevím co.Např.Telefonní budka byla naprosto senzační.Už ani nevím, jak dlouho to trvalo, ale když odečtu úvodní asi čtyři minutky, tak se celý film odehrával na jednom místě a byl celou dobu napínavý a nenudil jsem se u něj.Za to zde jsem se také nenudil, ale jak už jsem řekl něco mi zde nesedlo.Jinak docela dobrý film.87% ()

Schuldiner 

všechny recenze uživatele

Po letech jsem to teď měl možnost znovu shlédnout a srážím hodnocení. O celé dvě hvězdy. Proč (skoro) všichni účinkující působí tak okatě provokativně, resp. proč se snaží (skoro) všichni Douglase tak okatě nasrat? Jako by se tam nevyskytovali žádní seriózní normální lidé.. Až na pár výjimek. V žánrových škatulkách chybí označení - komedie. Ale to není vada filmu, to je jen tak pro upřesnění... A i když mě některé ty komediální vsuvky pobavily, do tohoto filmu se nehodí. Zkrátka, dost to ubírá na intenzitě a dramatu. Pro odlehčení zde prostě nemá být místo. Brání mi to uvěřit té tíze situací.. ()

Perverz 

všechny recenze uživatele

Teď koukám, že je to rok 1993, film touhle dobou rozhodně nezavání. Kdyby tam bylo 2010 vůbec by mě to nepřekvapilo. Když se chce Michael Douglas dostat domů, tak mu prostě uhněte. Nemá dnes dobrý den, trochu mu klape na karpet, a vy ho musíte srát? Prostě jděte z cesty, ale vy néé, no tak se potom nedivte, jak to dopadá. Tu jeho nasranost občas i chápete, chcete snídani, ta se podává jen do 11:30 a je pár minut po? Si děláte prdel, že mi ji nedáte? Kurvy!! Ani chvíli jsem se nenudil.. Ta úvodní scéna, v zácpě, to je skvost, až se mi z toho horka zapotila předkožka. U palce. ()

Itar 

všechny recenze uživatele

Nějak mě to minulo. První půlka filmu je na pět, ale čím víc se blíží konec, tím míň mě osudy jednotlivých postav zajímaly. Asi nejhůř jsem snášel linku postavy Roberta Duvalla, díky které se děj nepříjemně štěpil a snižoval jinak dobře nastavené tempo. Konec je pak trestuhodné sklouznutí do vod klišé. Douglas jinak palec nahoru, ostatní ne až tak. ()

tterez 

všechny recenze uživatele

Frustrace je sviňa. Tohle byl super snímek o tom, když vám ze všech těch běžných hovadin přeskočí. Vlastně se dost divím, že se to děje tak málo. :-) 80% ()

Marrty3 

všechny recenze uživatele

Film u kterého si asi každý řekne "Sakra, přesně takhle bych chtěl aby můj den probíhal". Jsou tu bohužel dost slabé momenty a některé postavy jsou neuvěřitelné otravné. Pak ale přijde na scénu Michael Douglas a je okamžitě všechno přesně naopak. Postava, které se prostě divák nemůže nabažit. Dlouho jsem neviděl zahrát roli tak přesvědčivě. Precizní film, který řadím do mezi 3 nejlepší, které v roce 93´ vznikly. ()

Honzeek95 

všechny recenze uživatele

Nechce se mi věřit, že byl během počátku 90. let v Los Angeles takový bordel, že by si jím bez problému kráčel psychopat, který by spáchal asi 5 velkých zločinů a všechny mu bez problému prošly. Po celý film jsem nevěděl, zda je Bill opravdu blázen, anebo prostě normální člověk, kterému vytekly nervy. Nakonec z toho vyplynula jasně ta první varianta, což je škoda, protože to shazuje snímek o úroveň níž. ()

vorry 

všechny recenze uživatele

Skvělý životopisný film. Navíc M. Douglas v hlavní roli vypadá stejně jako můj soused - Pan Zdebor :) ()

derryl 

všechny recenze uživatele

Bravo! Michael Douglas "jde domů" a bere s sebou skvělou podívanou. Tak si představuji drama se vším všudy. Atmosféra, napětí, silný příběh. Díky! ()

Disease 

všechny recenze uživatele

Kdysi dávno jsem na doporučení zkouknul a dojmy nic moc, ale jsem rád, že jsem tomu dal druhou šanci. On to totiž až tak psychologický thriller není, spíš (hlavně zezačátku) satira a má to silné prvky černé komedie. Robert Duval tu ovšem Douglase herecky silně válcuje. ()

Fryštok 

všechny recenze uživatele

Zašel jsem moc daleko na to, abych se mohl vrátit. Víš jak se to pozná, Beth? Stane se to, když na cestě překročíš určitý bod, ze kterého se již nemůžeš vrátit na začátek, ale musíš pokračovat až do konce. / I'm past the point of no return, Beth. (...) ___________ Kondenzovaná nasranost na západní způsob života, podána se vší decentností skrze jednodušší způsob vyprávění - střídání linií mezi pachatelem a policií. _______ Film, který potvrzuje, že golf je sport pro morálně (i mentálně) zaostalé jedince. ______ Velká škoda, že se již podobně společensko-kritické filmy nenatáčejí (a pokud se nějaký takový už náhodou natočí, tak svojí kvalitou těžko dosahuje tomuto filmu). ()

woodsman 

všechny recenze uživatele

30 rokov stara klasika kokos toto su filmy fakt genialne neni co vitknut dneska co natacaju to su neskutocne sracky Douglas tu ukazal svoje kvality ()

Související novinky

Zemřel režisér Joel Schumacher

Zemřel režisér Joel Schumacher

23.06.2020

Ve věku 80 let zemřel slavný scenárista a režisér Joel Schumacher. Tvůrce poslední rok zápolil s rakovinou, nakonec však tento boj prohrál. Schumacher, jenž svoji homosexualitu od počátku kariéry… (více)

Reklama

Reklama