Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Jiřího Sequense Atentát nás vrací doprostřed jednoho z nejtěžších období českého národa, do doby nacistické okupace. Napínavým způsobem vypráví o činu, který má významné místo v dějinách druhé světové války: o atentátu na nejvyššího představitele nacistické moci v českých zemích, zastupujícího říšského protektora SS Obergruppenführera Reinharda Heydricha. Podává široký obraz této události a pokouší se o postižení nejrůznějších souvislostí. Zvlášť sugestivně pak zachycuje závěrečný hrdinský boj parašutistů v kostele v Resslově ulici v Praze. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (392)

Chřástal 

všechny recenze uživatele

Strohé, osekané skoro až na kost (přestože je tu i linie o rivalitě Abwehru a SS a nechybí pověstné Heydrichovo nasazení svatováclavské koruny - a zajímavého a pro film atraktivního se toho z událostí kolem atentátu nabízelo ještě dost), bez dlouhých řečí a bez patosu, který by se přitom dal těžko vyčítat (Navíc ty kulisy posledního dějství jak od vypočítavého scénáristy – úplně vidím Johna Woo, kostel a ty holubice… huš!). Možná něco chybí, ale nic nepřebývá. Sevřený, působivý film. ___________ A právě v Resslově ulici, směrem dolů po pravé straně, je kostel. (…) Vrátil jsem se sem s Aurélií, když byl kostel otevřený a dala se navštívit krypta. A v kryptě bylo všechno. Byly tu ještě hrozivě čerstvé stopy po dramatu, které se v téhle kobce dovršilo před více než šedesáti lety: okénko z druhé strany, krátká vyhloubená chodbička, stopy střel na stěnách a na stropní klenbě, dvoje dřevěná dvířka. (…) byla tu strašlivá odveta, byla tu vznešenost i šílenství, slabost a zrada, odvaha a strach, naděje a žal, byly tu všechny lidské vášně shromážděné na několika metrech čtverečních, byly tu židovské transporty, zmasakrované rodiny, obětovaní vojáci, byla tu pomsta a politický kalkul, byl tu člověk, který mimo jiné hrál na housle a věnoval se šermu, byl tu zámečník, který nikdy zámky neopravoval, do stěn tu byl navždy vrytý duch odboje, byly tu stopy zápasu mezi silami života a smrti, byly tu Čechy, Morava, Slovensko, v několika kamenech tu byly obsaženy celé dějiny světa. Venku bylo sedm set esesáků. (Laurent Binet, HHHH) ()

Yoss 

všechny recenze uživatele

Poctivá filmarčina 60. rokov, ktorá získava na neuveriteľnosti najmä tým, že tému operácie Anthropoid dokázali spracovať tvorcovia v komunistickom Československu. Po pozretí som mal podobný dojem z dobre odvedenej práce ako po zhliadnutí trezorového Ucha. A vždy si potom poviem, kde by bolo filmové umenie Česka a Slovenska, keby nebolo červeného moru,  ktorý obe krajiny zhumpľoval ekonomicky, morálne a hodnotovo, pričom sa z toho spamätávame dodnes. ()

Brejlil 

všechny recenze uživatele

Věrná rekonstrukce jedné z nejvýznamnějších akcí proti čelným představitelům Říše za 2. světové války. Jednotlivé minusy tu a tam roztroušené v komentářích kolegů jdou na vrub tomu, že ani ne dvacet let po válce nebylo stále dost dobře možné použít pravá jména útočníků, protože "historické zhodnocení aparátčíků" bylo velmi rozkolísané. Co se týče náznaků, že atentát byl hloupost, vykoupená krví nevinných, taková hodnocení se objevovala již za války a to nejenom v protektorátě. Fascinující na rok vzniku je ovšem skutečnost, že ve filmu se vůbec neobjevuje komunistický odboj, ani vůdčí role Moskvy. ()

LucyW. 

všechny recenze uživatele

Nakonec jsem se rozhodla, že za mou touhou dát tři hvězdičky je jen osobní zaujetí, protože problém není ve filmu, ale v tom, že já si atentát na Heydricha představuji trochu jinak... Prostě si myslím, že trochu víc charakteristiky postav by neuškodilo. Ale nechme být. Autor vycházel z dobových znalostí, byť dnes ne tak jednoznačně přijímaných (jak to bylo, nikdo neví). A jak tu všichni opěvují casting, já nevím, co se kvality týče, prosím, ale podoba? A taky jsou většinou tak o 5 let starší. A od Ivanova (Atentát na Heydricha, Nejen černé uniformy) vás upřímě odrazuji, to už radši Smrt boha smrti. ()

Gagner 

všechny recenze uživatele

Prakticky souhlasím s tím, co napsal uživatel Papuchalk. Z takového skvělého námětu, co napsala historie, se dalo vypráskat mnohem více, hlavně co týče představení a ztotožnění s postavami. Za to strhávám jednu hvězdu, ale i přesto tento film patří do zlatého fondu a scéna v kostele byla libová. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

V době uvolnění v šedesátých letech se u nás začal trochu pozitivněji chápat i západní odboj. Díky Kamilu Pixovi a zvláště Miroslavu Ivanovovi (tehdy velice sledovaný seriál a vzápětí i kniha "Nejen černé uniformy") byl do velké míry zrekonstruován osud posledních měsíců života našich parašutistů, kteří provedli atentát na R. Heydricha. Tento počin lze hodnotit z různých hledisek různě, faktem však zůstává nezměrné hrdinství těchto mladých mužů. A Jiří Sequens nám tento příběh podal strhujícím způsobem, jak to on uměl. Jistě by zde historici našli nějaké drobné historické chybičky, dialogy jsou dílem scénáristy, ale nejde o dokument; toto dílo je vysíláno často a je to dobře. Z hereckých výkonů žádný nepřevýšil ostatní. Zajímavost: nikde se tu neobjeví skutečná jména atentátníků, jen zrádce Čurda je správně jmenován jako Karel. A ještě poznámka k těm, kteří se podivují, že se něco ze západního odboje mohlo natočit - ono to tehdy, a zvláště v šedesátých letech, nebylo tak zlé, jak je dnes vykládáno. ()

BigMarthy 

všechny recenze uživatele

Film se mi moc líbil, nemohu tento fakt popřít. Jako milovník historie však musím zaplakat nad stopáží, která mohla být klidně dvojnásobná, ale chápu, že je to pouze mé zbožné přání. Co mi však vadilo, byla pozornost, kterou tvůrci věnovali samotnému atentátu. Důvodně jsem totiž z názvu předpokládal, že se neopomene ani jedna z vteřin akce, která je nám z historie známa. Ale abych nehanil, práce se světlem byla skutečně ukázková. Dobovou atmosféru šlo nasávat plnými doušky. Obzvláště výběr herce, který ztvárnil K.H. Franka byl skutečně zdařilý. I tak ve mně zůstává pocit, že se z námětu dalo vytěžit více, takže bych ubral tak půlku hvězdičky. ()

Gulde 

všechny recenze uživatele

Mrazivě a surově podáno. Na nějaký příběh se tu nehraje, a to je v tomhle případě dobře. "Vzdejte se, nic se vám nestane!" si pamatuji už od útlého mládí, kdy se mi to vrylo do paměti. Tohle by měl každý vidět. ()

waits 

všechny recenze uživatele

To že se Josefu Gabčíkovi a Janu Kubišovi, dvěma stoprocentním hrdinům protifašistického odboje, dostalo filmové pocty v roce 1964, je pro mě s odstupem doby stále neuvěřitelná záležitost. Pamatují si dobře, že ještě na konci osmdesátých let se ve školách o parašutistech z Anglie bud nemluvilo vůbec nebo se jedním dodalo, že šlo o nezodpovědnou hloupost, která vedla k vypálením Lidic. Nesmirně silný příběh, který by se v každém sebevědomém národním povědomí zařadil mezi historické klenoty (stejně jako jím mají být třeba Tři králové - Mašín, Morávek, Balabán!) se povedlo Sequensovi převyprávět svým obvyklým, téměř dokumentárně pojatým způsobem, zde velmi vhodným. (Sequens vlastně ani jinak netočil). NIkdy se nevzdáme! patří vedle Z vyššího principu mravního mezi nejpůsobivější filmové citace odvážných, morálních hrdinů, v tomto případě navíc citace opravdové. Budme rádi, že v Kobylisích konečně stojí památník (přes poznámky některých příslušníků levicové avantgardy, že dnes není vhodné připomínat staré historky s nacionálním základem) a že už konečně v čítankách jsou. Koho by tema bavilo, k doplnění se nabízí výborný knižní Sulc Dva proti Říší nebo Cvančarova trilogie Někomu život, někomu smrt. ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že jsem si nechala hodně dlouhou dobu na to ohodnotit tento film. A teď ho můžu okomentovat s klidným svědomím, vzhledem k dalším novým filmům o této události natočeným. Žádný ho zatím nepředčil a tím pádem tzn., že toto je jedinečné dílo, které bylo natočeno o naší ryze české události, která nám velmi pomohla vůči západním sousedům, ale zároveň způsobila šílenou situaci v Lidicích a Ležácích. Nicméně jsem pro "Atentát", protože bez něj bychom asi byli úúúúplně v hajzlu a rusáci by nás prostě sežrali, takhle nás museli respektovat.... Za mě 100% ()

Cartmof 

všechny recenze uživatele

Zní to blbě, ale tam, kde to Anthropoid s gigantickým rozpočtem zkazil přicházejí zlaté české ručičky a ukazují, jak jednoduché to vlastně je. Ze začátku jsem se trochu bál starého vizuálu a černobílého "filtru". Po cca 10 minutách na něj stejně zapomenete. Krásný film. ()

elisheva 

všechny recenze uživatele

Příliš v tom filmu cítím odsouzení toho atentátu jako takového. Nechci tady nad tím diskutovat, jen mi to vadí proto, že tenhle film ani jinak vyznít nemohl, protože komunisti byli známí tím, že nemají rádi Beneše a cokoli, co tehdy udělal. Rozhodně film poplatný té době. ()

HouseMK 

všechny recenze uživatele

To, co prožívali Heydrichovi atentátníci poslední hodiny před smrtí, nám už sotva někdo poví, ale něco mi říká, že tento film nebyl daleko od pravdy. A je to síla! Doporučil bych ke shlédnutí každému Čechovi a neofašistům. Nevzdávejte to, narozdíl od hlavních hrdinů se vám opravdu nic nestane... ()

jane1106 

všechny recenze uživatele

Kdyby celý film vypadal jako závěrečná "kostelní" sekvence, byla bych spokojená. Zde se Sequens konečně trochu více zaměřuje na jednotlivé postavy a jejich duševní rozpoložení. Bohužel, v předcházejících událostech se mi, dílem i díky otřesnému zvuku na ČT1, dost špatně orientovalo a jelikož se tam pořád dohaduje a málo jedná, podstatně jsem se nudila. Kdybych Atentát měla ohodnotit jednou větou, řekla bych asi, že je tam málo Brzobohatýho.;) ()

Pidzey 

všechny recenze uživatele

Tenhle film to je síla. Hlavně ten konec. Kvalitně zahrané a grandiózně zrežírované. Film patřící do českého zlatého fondu. ()

Související novinky

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

28.12.2020

Ve věku 81 let po dlouhé nemoci zemřel český herec Ladislav Mrkvička. Známou tvář českého filmu můžete znát například ze snímků Atentát či Dostih, popřípadě pak ze seriálů 30 případů majora Zemana,… (více)

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

13.09.2012

Pouhý den před svými osmdesátinami zemřel ve středu 12. 9. jeden z nejvýraznějších českých herců druhé poloviny 20. století. Byl představitelem hlavně mužných rolí, drsnějších i těch, díky kterým byl… (více)

Reklama

Reklama