Reklama

Reklama

Clint Eastwood jako nemilosrdný polda na stopě zločinu, jehož nejlepším parťákem je ráže 44 Magnum. Neznámý střelec ohrožuje San Francisco. Žádá výkupné, jinak bude dál zabíjet. Policie nemá zpočátku proti šílenci žádnou šanci. Vyšetřování přebírá Harry Callahan, který je schopen použít jakékoli metody, jen když protivníka zneškodní. Jde po vrahovi brutálně a naprosto nekompromisně. Mimořádný divácký úspěch filmu veterána americké žánrové kinematografie, Dona Siegela (Invaze lupičů těl, Zářivá hvězda, Cooganův styl), podnítil výrobu hned čtyř pokračování s detektivem Harrym Callahanem, jehož nezapomenutelným způsobem ztvárnil Clint Eastwood. Kriminalista vyzbrojený suchými hláškami a revolverem Smith & Wesson 29 .44 Magnum proslavil typ antihrdinského policisty, který ačkoliv stojí na straně zákona, nikdy neváhá při honbě za spravedlností mantinely zákona překročit. Scénář inspirovaný dobovým případem sériového vraha zvaného Zodiac se sice odehrává v New Yorku, avšak půdorys thrillerového vyprávění nezapře vyostřenější parafrázi na klasické westerny i noirové detektivky 40.–50. let. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (473)

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Jestli jsem někdy viděla nějaká další pokračování, tak už si to nepamatuju a nemůžu provést pořádné srovnání, ale každopádně platí následujicí: Na Dirty Harrym oceňuji zejména, že je to úplně čistý (hihi), přímý a jasný film bez odboček, bez nimrání v osobním životě (jak inspektora, tak záporáka) a bez přílišného lpění na vysvětlování politických inklinací a interpretací. I když se postavy zrovna baví o tom, jestli je nebo není nějaký zákon úplně na prd, tak jejich dialog zůstává věcný a nespadá do skrytého vypravěčství či komentování. Divák se sám rozhodně, jestli s takovou postavou souhlasí nebo jestli ho takový "message" filmu uráží, ale film sám se nestaví do role kazatele. I když jsou tam teda všude ty kříže a Ježíšové, tak nevím, jak moc jsem si nasedla na lopatu. Další věc, co mě mile překvapila, že ten film není sexistický ani misogynistický, protože vzhledem k angažmá Clinta Eastwooda jsem tak nějak automaticky předpokládala, že bude. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Vytýkat tomuto filmu jeho fašizující sklony je hloupé. Vždyť je to sakra jen film. Řekl bych, že uctivého zacházení s násilníky je v reálném životě až až, tak proč neulevit fantazii, alespoň na filmovém plátně. Naopak mi ve filmu chybělo víc takového přímočarého jednání. Navíc, jak čas běží, je inspektor Callahan jen slabým odvarem následujících drsoňů. Když už bych chtěl filmu něco vytýkat, zaměřil bych se spíše na kvalitativní, než pseudomorální kritéria, třeba místy drhnoucí scénář, či ne úplně vychytanou kameru. Ale Callahan je v podání Eastwooda, tak zajímavá postava, že dokáže tyto drobné nedostatky překlenout. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $4miliónovTržby USA $35,976,000Tržby Celosvetovo $36,130,000Clint Eastwood a jeho klasické herecké polohy pištoľníkov 60.-70.rokov sú tu rázne poznať, aj keď tu zastáva zákon ako policajt v uliciach San Francisca, stále to je ten neotrlí sekáč čo pred ničím neustúpi. Dej filmu sa inšpiruje vtedajším incidentom s kriminálnymi činmy psychopata s prezývkou Zodiac, tu premenovaní na Scorpion a mierne pretvoreným príbehom, teda charakterom tohto vydierača na chlapíka čo by rád prišiel k rýchlim peniazom cez páchanie vrážd. Film si zakladá trošku na brutálnosti, či dokonca na obscénnosti čo ma prekvapuje na tú dobu, film ma slušný spád, aj keď podobných detektívnych prevedení tu už bolo neúrekom ale dá sa to stráviť. Trošku mi to pripadalo miestamy ako taký predchodca série Smrtonosná zbraň, hlavne keď Drsný Harry ide na výsuvnej plošine pre samovraha na strechu budovy. /70%/ ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

"Vím na co myslíš. Vystřelil jsem už šestkrát nebo jen pětkrát?! Tak schválně, co myslíš, máš dnes svůj štastný den? ". Sice sem tam logika skřípe a vedlejší postavy jsou více než ploché a někdy i hloupé (viz soudce přesvědčující Harryho proč nemůže zatknout hlavního padoucha), ale vše vynahrazuje skvělá atmosféra. Navíc ty skvělé překety s kamerou. Nestarnoucí klasika. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

K certu se vsema kecama o rasismu sovinismu a policejni brutalite dnes uz ten film nema takovy efekt ale dokazu si predstavit ze ve sve dobe zpusobil pozdvizeni Eastwood je zkratka frajer co se s tim nemaze a ten mladej talentovanej psychopat Robinson je sice snazivej ale na Harryho Callahana se proste a jednoduse nechyta libova drsna kriminalka a taky zacatek uspesne serie ()

Galerie (115)

Zajímavosti (80)

  • Když v roce 1974 začal v San Francisku působit další šílenec, který si přezdíval "Zabiják Zebra", objevily se na zdech ozdobně vyvedené nápisy: "Drsný Harry, kde jsi, když tě potřebujeme?" (Gastovski)
  • Warnerům se podařilo film natočit za celkem rozumné 4 miliony dolarů. Jen v USA film vydělal slušných 36 milionů. (Rodriguez)
  • Na Filipínách byl film objednán jako výcvikový film. (Kulmon)

Související novinky

Důchodci vracejí úder

Důchodci vracejí úder

26.03.2008

Varování na úvod: tahle zpráva je už tak trochu rozcvičkou na 1. apríl. To ale neznamená, že bychom si z vás otevřeně dělali srandu. Jen je potřeba zvěsti o těchto dvou projektech brát s jistou… (více)

Reklama

Reklama