Reklama

Reklama

Clint Eastwood jako nemilosrdný polda na stopě zločinu, jehož nejlepším parťákem je ráže 44 Magnum. Neznámý střelec ohrožuje San Francisco. Žádá výkupné, jinak bude dál zabíjet. Policie nemá zpočátku proti šílenci žádnou šanci. Vyšetřování přebírá Harry Callahan, který je schopen použít jakékoli metody, jen když protivníka zneškodní. Jde po vrahovi brutálně a naprosto nekompromisně. Mimořádný divácký úspěch filmu veterána americké žánrové kinematografie, Dona Siegela (Invaze lupičů těl, Zářivá hvězda, Cooganův styl), podnítil výrobu hned čtyř pokračování s detektivem Harrym Callahanem, jehož nezapomenutelným způsobem ztvárnil Clint Eastwood. Kriminalista vyzbrojený suchými hláškami a revolverem Smith & Wesson 29 .44 Magnum proslavil typ antihrdinského policisty, který ačkoliv stojí na straně zákona, nikdy neváhá při honbě za spravedlností mantinely zákona překročit. Scénář inspirovaný dobovým případem sériového vraha zvaného Zodiac se sice odehrává v New Yorku, avšak půdorys thrillerového vyprávění nezapře vyostřenější parafrázi na klasické westerny i noirové detektivky 40.–50. let. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (473)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Klasika staré akční americké školy, jedno z krimi které ovlivnilo celý taliánský subžánr Poliziotteschi, zhruba tak ve stejné době +- 2 roky. Clint Eastwood (v nové dráze nekompromisního policajta, po všech těch westernových a válečných rolích). Jako inspektor Callahan s jeho legendární Magnum 44 si hraní v tomto filmu doslova užívá, nemiluje slávu, je bezkonkurenční, násilný, cynický, ale také zábavně vtipný a hlavně neuvěřitelně "COOL". Film je hláškovitý ale i nekompromisně tvrdý, úvodní scéna ve městě dnes už legendární. Právo a pořádek v San Franciscu tedy v džungli plné násilníku, bere tvrdě do svých rukou i když někdy na hraně legálních postupů, dojde i na pěsti:-) Jinak tento film byl pátým společným projektem s akčním specialistou Donem Siegelem, film je na druhou stranu i hodně diskutabilní, nicméně se dočkal řady úspěšných pokračování opět s Clintem v hlavní roli, filmy jako Magnum Force, Neúprosný, Francouzská spojka nebo Náhlá zkouška, se taktéž zařadily mezi klenoty amerického kriminálního žánru jako takového.. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Stará klasika s C. Eastwoodom, ktorú som si po rokoch opäť rád pripomenul. San Francisco je nutné vyčistiť a k tomu je potrebný presne tento typ policajta-drsňáka s veľkou búchačkou. "Viem o čom premýšľaš..Vystrelil som päť či šesť krát. Vieš, v tom zmätku som spanikáril aj ja a úprimne neviem. Mal by si sa skôr spýtať, budem mať šťastie? ". 80% ()

Reklama

viperblade 

všechny recenze uživatele

A zrodila se hvězda. I přesto, že Clint už v té době měl za sebou hodně úspěšné filmy (především westerny s Leonem) tak stejně byl pro něj Dirty Harry přesně ten typ role, který z něj udělal drsňáka první kategorie. Clint zde stvořil kultovní postavu (speciálně v USA je tohle bez nadsázky kultovní film, který zná prakticky každý) v jejímž stínu (v dobrém slova smyslu, Clint měl ještě řadu skvělých a jiných rolí) se pohybuje prakticky dodnes. Tohle je skvělý a opravdu drsný film, jehož závěrečná scéna je opravdu silná. Úplně z ní sála to rozčarování a pachuť 70. let minulého století. Film, který je po právu legendou. 100 %. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

I know what you're thinking. "Did he fire six shots or only five?" Well, to tell you the truth, in all this excitement I kind of lost track myself. But being as this is a .44 Magnum, the most powerful handgun in the world, and would blow your head clean off, you've got to ask yourself one question: Do I feel lucky? Well, do ya, punk? ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Vytýkat tomuto filmu jeho fašizující sklony je hloupé. Vždyť je to sakra jen film. Řekl bych, že uctivého zacházení s násilníky je v reálném životě až až, tak proč neulevit fantazii, alespoň na filmovém plátně. Naopak mi ve filmu chybělo víc takového přímočarého jednání. Navíc, jak čas běží, je inspektor Callahan jen slabým odvarem následujících drsoňů. Když už bych chtěl filmu něco vytýkat, zaměřil bych se spíše na kvalitativní, než pseudomorální kritéria, třeba místy drhnoucí scénář, či ne úplně vychytanou kameru. Ale Callahan je v podání Eastwooda, tak zajímavá postava, že dokáže tyto drobné nedostatky překlenout. ()

Galerie (115)

Zajímavosti (80)

  • V prvotní verzi scénáře, kdy Harry blafuje jestli vystřelil pětkrát nebo šestkrát dával zbraň k vlastní hlavě. (Kulmon)
  • Když v roce 1974 začal v San Francisku působit další šílenec, který si přezdíval "Zabiják Zebra", objevily se na zdech ozdobně vyvedené nápisy: "Drsný Harry, kde jsi, když tě potřebujeme?" (Gastovski)
  • Warnerům se podařilo film natočit za celkem rozumné 4 miliony dolarů. Jen v USA film vydělal slušných 36 milionů. (Rodriguez)

Související novinky

Důchodci vracejí úder

Důchodci vracejí úder

26.03.2008

Varování na úvod: tahle zpráva je už tak trochu rozcvičkou na 1. apríl. To ale neznamená, že bychom si z vás otevřeně dělali srandu. Jen je potřeba zvěsti o těchto dvou projektech brát s jistou… (více)

Reklama

Reklama