Reklama

Reklama

Clint Eastwood jako nemilosrdný polda na stopě zločinu, jehož nejlepším parťákem je ráže 44 Magnum. Neznámý střelec ohrožuje San Francisco. Žádá výkupné, jinak bude dál zabíjet. Policie nemá zpočátku proti šílenci žádnou šanci. Vyšetřování přebírá Harry Callahan, který je schopen použít jakékoli metody, jen když protivníka zneškodní. Jde po vrahovi brutálně a naprosto nekompromisně. Mimořádný divácký úspěch filmu veterána americké žánrové kinematografie, Dona Siegela (Invaze lupičů těl, Zářivá hvězda, Cooganův styl), podnítil výrobu hned čtyř pokračování s detektivem Harrym Callahanem, jehož nezapomenutelným způsobem ztvárnil Clint Eastwood. Kriminalista vyzbrojený suchými hláškami a revolverem Smith & Wesson 29 .44 Magnum proslavil typ antihrdinského policisty, který ačkoliv stojí na straně zákona, nikdy neváhá při honbě za spravedlností mantinely zákona překročit. Scénář inspirovaný dobovým případem sériového vraha zvaného Zodiac se sice odehrává v New Yorku, avšak půdorys thrillerového vyprávění nezapře vyostřenější parafrázi na klasické westerny i noirové detektivky 40.–50. let. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (473)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Miluju Harryho "punk". Tohle slovo od nikoho jiného tak skvěle nevyzní. "Vím, na co myslíš. Vystřelil šestkrát, nebo jen pětkrát? Abych pravdu řekl, sám jsem v tom rozrušení zapomněl. Jenže tohle je Magnum 44, nejlepší pistole na světě, která by ti rozstřílela hlavu na cucky. Radši se sám sebe zeptej: "Je dnes můj šťastný den?" Je nebo ne, hajzle? ... Těžko říct jestli je v této sérii lepší 1. nebo 2. díl. Mě osobně se líbily oba, přesto každý z nich je jiný. PS: Docela mě před začátkem filmu zajímalo, když je dneska doba remaků, jestli by bylo možné natočit i remake tohodle. Můj názor: Lidi ani to nezkoušejte! 80% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Stará klasika s C. Eastwoodom, ktorú som si po rokoch opäť rád pripomenul. San Francisco je nutné vyčistiť a k tomu je potrebný presne tento typ policajta-drsňáka s veľkou búchačkou. "Viem o čom premýšľaš..Vystrelil som päť či šesť krát. Vieš, v tom zmätku som spanikáril aj ja a úprimne neviem. Mal by si sa skôr spýtať, budem mať šťastie? ". 80% ()

Reklama

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že jsem tento film nikdy neviděl až do data, kdy píšu tento komentář... Nějak mi v dobách VHS unikl a myslím, že jako dítě a puberťák by na mne ani tak zdaleka nezapůsobil jako dnes ... V podstatě není co komentovat a dodávat. Tohle je prostě jasná kultovní klasika. Při sledování filmu jsem si uvědomil, kolik akčních filmů z něj po dalších téměř 40 let čerpá nápady a opakuje myšlenky ... Všechny ty Smrtonosné zbraně, Smrtonosné pasti nebo v nedávné době třeba klipová jízda 12 Rounds atd., atd. ... Dirty Harry ovšem nabízí jako film obrovský "prostor" a děj pro zábavu, obsahuje tolik témat, perliček z různých "sub-sub-subžánrů" ... Nesoustředí se striktně na jednu dějovou linku, ale plynule přechází z jedné části do druhé. Dlouhá stopáž je zde vyloženě výhodou. A jako celek je to obrovská zábava, která podle mého názoru ovlivnila "akční svět" více než drtivá většina podobných ("příbuzných") kultovních klasik a v podstatě můžu zmínit i kulturu obecně či třeba videoherní trh (GTA...) apod. ... Film od začátku svým dokonalým zpracováním, špičkovými i když decentními hereckými výkony dává divákovi pocit obrovské svobody hlavního hrdiny, který jezdí a běhá po obrovském San Franciscu a prožívá různá dobrodružství. Tento film se prostě povedl, je to průkopnický klenot a nejedná se o žádný levně vypadající grindhouse ... Opravdu špičkově provedená práce ve všech ohledech, tomuto filmu nejde nedát plný počet právě ve vztahu k jeho úctiodnému věku... ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Dirty Harry je americká klasika Dona Siegela o jednom drsném a (tak nějak) poctivém sanfranciském policajtu Harry Callahanovi. Tenhle film tak předznamenal jednu pěknou sérii, z níž se mi sice hodně líbily jen první dva díly, ale i další tři pokračování stojí za vidění. K tomuto filmu nemám extra výhrady, hudba Lalo Schifrina je skvělá, stejně jako Clint Eastwood v hlavní roli. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Drsná cool postava ztvárněná pekelně charismatickým Clintem Eastwoodem; to je něco na co si vždy potrpím. Podobně jako asi pro vždy budu milovat tyhle osamělé bojovníky za lepší společnost, zvlášť, když je hraje někdo s tím nejzajímavějším hlasem na téhle planetě, kdo pod bundou schovává Magnum 44. Jen jediná věc mi na tom filmu vadila; totiž že se z něj vytratila jakási vizualita. Možná je to jen moje malá úchylka, možná, že podobný problém bude mít řada mladších diváků, v každém případě v době kamerových filtrů a extrémně vizuálně podmanivých filmů, je na Drsném Harrym zatraceně poznat, že vznikl před téměř 40 lety. A je to celkem škoda. "Znásilnění? Jak jsi to mohl vědět?" "Když nahý muž pronásleduje s řeznickým nožem ženu a má při tom erekci, asi nebude vybírat peníze na červený kříž." ()

Galerie (115)

Zajímavosti (80)

  • V době uvedení do kin byl snímek označen kritiky jako fašistický. (Roztržitý Luke)
  • Předpokládalo se, že se role Harryho Callahana ujme Frank Sinatra. Ten však roli odmítl. Dalším, koho producenti oslovili, nebyl nikdo jiný než Paul Newman. Ten ale zrovna neměl na natáčení Harryho čas, a tak doporučil Eastwooda. Tato volba se povedla na výbornou. Nabídku na hlavní roli dostal také Steve McQueen, ten ji však kvůli pracovní vytíženosti odmítnul. (Javert)
  • V prvotní verzi scénáře, kdy Harry blafuje jestli vystřelil pětkrát nebo šestkrát dával zbraň k vlastní hlavě. (Kulmon)

Související novinky

Důchodci vracejí úder

Důchodci vracejí úder

26.03.2008

Varování na úvod: tahle zpráva je už tak trochu rozcvičkou na 1. apríl. To ale neznamená, že bychom si z vás otevřeně dělali srandu. Jen je potřeba zvěsti o těchto dvou projektech brát s jistou… (více)

Reklama

Reklama