Reklama

Reklama

Richard Wagner

(seriál)
Velká Británie / Rakousko / Maďarsko, (1983–1984), 8 h 58 min (Minutáž: 50–65 min)

Režie:

Tony Palmer

Scénář:

Charles Wood

Hrají:

Richard Burton, François-Eric Gendron, Vanessa Redgrave, John Gielgud, Ralph Richardson, Laurence Olivier, Ekkehard Schall, Marthe Keller, Franco Nero (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Koprodukčný 10-dielny životopisný seriál o jednom z najslávnejších nemeckých skladateľov.  Drážďany, rok 1848. Richard Wagner pôsobí ako dvorný kapelník na dvore saského kráľa Filipa II. Augusta. Strnulý život v šľachtickom mestečku ho však ubíja a Wagner sa proti obmedzeným a hlúpym dvoranom búri. Jeho prejavy v sebe majú ohnivé slová a napriek snahám jeho manželky Minny vystúpi v revolúcii v roku 1849 na barikády. Po potlačení revolúcie naňho vydajú zatykač, a preto musí utiecť. Uplynie viac než desať rokov, kým opäť vkročí na nemeckú pôdu a nastúpi na cestu, ktorá ho preslávi. (Incantator)

(více)

Recenze (5)

Faidra 

všechny recenze uživatele

Zase si jednou za čas procvičím kondicionál prohlášením, že svět by blažen byl, kdyby takových seriálů bylo bývalo natočeno víc. Nezbývá než doufat do budoucna, ale s účastí Burtona a Oliviera mohou počítat už pouze nebeské ateliéry, tak se můžeme spolehnout jen na britskou a evropskou televizní tvorbu, která dává jisté naděje. Ale že by někdo příběh jednoho z největších a nejrozporuplnějších géniů hudby nebo kohokoli jiného dokázal podat s takovou přesvědčivostí, bez obvyklých biografických klišé a se skvělými herci, tomu je mi zatěžko uvěřit. Richard Burton vdechl Wagnerovi mnohé ze sebe samého, ať už nepokoj a bouřliváctví nebo unavenou deziluzi a propad do beznaděje. A bolestně nám připomíná jak to, že vše velké se rodí ze smutku a neklidu, tak fakt, jak velkého herce jsme v něm ztratili. ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Pokud bych hodnotil Wagnerovu hudbu, dal bych 5*. Pokud Wagnera člověka, dal bych 1*. Atmosféra seriálu se blíží náladám v tvůrcově hudbě, melodramatické a táhlé, jindy úderné a bojovné. Jenže někdy jako kdyby sám Wagner byl absolutním nadčlověkem, jehož vůle je zákonem, jedinou silou, jediným právem. Svým způsobem je to mistrovství tvůrců vyjádřit tyto rozpory v jeho postavě, někdy mi to však přišlo až odpudivě obdivné. A letmé odsouzení Mozarta v posledním díle mě vyloženě naštvalo. ()

Tosca 

všechny recenze uživatele

10 částí, celkem 509 minut (každá část má zhruba 50 minut). Seriál, který mi kdysi objevil Wagnera. Seriál má své mouchy, ale stále nebylo o Wagnerovi natočeno nic lepšího. Burton, Redgraveová či Kellerová jsou ve svých rolích úžasní. Hudbu nahrál a dirigoval sir Georg Solti, velký wagnerovský dirigent. Skvělá výprava a nádherná kamera Vittoria Storara. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Všechno to natáčení na reálných místech, a všechny ty herecké hvězdy v epizodních rolích zastírají fakt, že scénář klouže po povrchu postav, a často ho drží nad vodou jen Wagnerova hudba a Burtonovo vyhasínající charisma. Lokace se mění, Wagner jako politický uprchlík cestuje z místa na místo, za sebou zanechává dluhy, Minna trpí jeho postelovými avantýrami, až přijde Ludvík II... Těch osm hodin to zaznamenává monotonně, odškrtává si jednotlivé životní milníky, ale emoce, či výraznější scénu, nic z toho se do tohoto kolosu dostat nepodařilo. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama