Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televízna adaptácia románu Jána Jonáša o premenách slovenskej dediny na sklonku II.svetovej vojny a v povojnových rokoch. (oficiální text distributora)

Recenze (11)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Slovenská dedina a jej základ v obrábaní pôdy, ktorý narazil na kolektivizáciu. Iná zápletka tam aj pri tom skvelom hereckom obsadení, bohužiaľ, nie je, a tak chudobný dej je pretkávaný len nalievaním pohárikov a popri tom vtipnými prípitkami. –––– Pán v knihe Mojžišovej spomína, ktoré zvieratá sú dobré, a ktoré nemilé. O mechanizmoch nehovorí nič. Z toho treba vyvodiť, že ich neschvaľuje. ()

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Celkový dojem kazí, jako už klasicky u podobných snímků, příšerná hudba. Taky je občas cítit značné natahování. Kdyby byl ze seriálu dvoudílný film, určitě by to bylo ku prospěchu. Na druhé straně  - slušné obsazení a absence patetismu, na to, co je popisováno, což se cení. Poměrně věrné zobrazení života na dědině. Práce, pijatika, práce, vztahy... Kořeněné společenskými otřesy a změnami. Pánboh stvoril volky a čert spolky. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

V době natáčení šlo jednoznačně o příklad té lepší části československé televizní produkce. Na první pohled je patrné, že slovenská kulturní scéna byla v 70. letech zasažená normalizací podstatně méně, než tomu bylo v Čechách. Ze seriálu dýchá nepoměrně méně ideologie, než bychom očekávali. Chybí černobílé vidění světa, zastánci starých pořádků mají lidskou tvář, nejde o karikatury ani odpudivé, odsouzeníhodné kreatury. Je patrné (a v tom tvůrci opravdu nevodí diváka za nos), že změny poměrů vnímala a přijímala slovenská veřejnost mnohem líp než lidé v českých zemích, zvýšení životní úrovně většiny obyvatel bylo nepopiratelné, průmyslové investice pomohly nastartovat prosperitu i v opomíjených zapadlých regionech. Rozpad starého řádu tedy nebyl tak bolestný a násilný. Ze srovnání s Nejmladším z rodu Hamrů vzniklým v téže době vychází Jedenáste prikázanie s přehledem jako vítěz, ale s výjimkou pamětníků, kteří si rádi připomenou tváře někdejších slovenských hvězd, bych se zdráhal seriál někomu doporučovat. Tempo je na dnešní poměry nepříjemně rozvláčné a seriál pokulhává po dramaturgické stránce. Celkový dojem: 45 %. ()

j.sorensen 

všechny recenze uživatele

Celý seriál sráží naprosto otřesný hudební doprovod, ketrý "jako by" byl složen naprosto náhodně, z jiných filmů a seriálů a ledabyle do seriálu poskládán. Žádná skladba nekoresponduje s děním na obrazovce, jednou je to hudba z veselky, podruhé zas jak z pohádky, jindy jak ze dvora Ludvíka XIV. Seriál jsem dokoukal s vypětím všech sil a jestli se dá troch srovnat s Rodáky, tak tomu nesahá ani po ty pety. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama