Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Devětačtyřicetiletý Adaś Miauczyński je typický frustrovaný intelektuál postsocialistické epochy. Jako mizerně placený středoškolský profesor-polonista má spoustu důvodů, proč nenávidět školu a studenty. Bydlí v typickém bytě na sídlišti, které mu skýtá plno podnětů k rozčilení. Od rána se až rituálně věnuje hygienickým úkonům, které ho stejně otravují jako uklidňují. Nerad vstává. Bojí se každého nového dne, předem se děsí kontaktů s nenáviděným vnějším světem, ale i s rozvedenou manželkou a dospívajícím synem. U jídla si pouští televizi a znechuceně reaguje na šarvátky poslanců v Sejmu, které ho jako polského vlastence urážejí. Sféra vysokých ideálů ho povznáší, přízemní každodennost ubíjí. Zejména ho pohoršuje všudypřítomná a vulgární reklama. I proto pilně polyká pilulky na zlepšení fyzické a intelektuální kondice. Permanentní nespokojenost si vybíjí impertinentním, až neurvalým chováním. Navykl si na samomluvu a monology, v nichž bohatě používá slovo "kurva", což výmluvně dokresluje nejen portrét, ale i hloubku mentálního propadu degradovaného intelektuála naší doby. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (244)

NALBERTik 

všechny recenze uživatele

Celkem brutální, dalo by se říct komedie faktu.... Kdybych mel hodnotit zvlášť oddělené epizodky, tak je to doslova kanonáda toho nejtvrdšího humoru, smích u tohodle filmu je jiný než třeba u Jay and Silent Bob, prostě husté... Kdybych měl hodnnotit film jako celek tak je to celkem depresivní kousek, znám dost lidí co vedou podobný život jako tady pan Adam...ale naštěstí asi nikdo si to tak dobře neuvjedomuje...jen pan Adam.....tak vzhůru k lepším zítřkům...du si zamíchat čaj... 3 krát doleva a 4x doprava.... :DDD ()

BMAJTZ 

všechny recenze uživatele

Opravdu vyborne utapeni v mysli jednoho cloveka ktery neni az tak uplne normalni. Vse je navic v lehkem satirickem a castecne vtipnem duchu. O hereckem obsazeni kdy se na obrazovce mihnou snad vsechny moderni i starsi hvezdy polskeho filmu nemluve. Musim podekovat snobovi za dobry tip. ()

ArdathBay 

všechny recenze uživatele

Skvělá komedie pro starší lidi z post komunistických zemí. Dost zažitých rituálů mám i já a některé jsou podobné těm, co má i hlavní hrdina. ()

darwin 

všechny recenze uživatele

Výborný pohled očima blázna, který byl do svého stavu vehnán společností a životem, který ho připravil o všechny iluze. "Kurwa, ja pierdolę!" :) Marek Kondrat znovu dokazuje, že je výborným hercem. ()

Malakal 

všechny recenze uživatele

Dostala mě ta scéna ve vlaku, kdy odmítl té ženské podat zavazadlo. Říkal jsem si... Moje řeč! A vůbec jsem si ním souhlasil nějak často :) ()

Autenticita 

všechny recenze uživatele

Hodnotím vysoko za procítěný scénář, který psal někdo, kdo má dobře napozorováno, anebo i odžito... Proto odpouštím v hodnocení i tu přemíru hrubých výrazů. Jinak o cvoka tu nejde, spíš o osamělejšího neurotického introverta, kterého zneklidňuje příliš mnoho situací, a uklidňuje se po svém. S přibývajícím věkem však znejisťujících myšlenek přibývá. Asi by to spravila ženská, ale její přítomnost by mu taky mohla vadit, takže ji od sebe i v myšlenkách odhání. Začarovaný kruh. ()

showxman 

všechny recenze uživatele

Paranoidní muž středního věku uvězněn ve svém světě/snu? Kdybych byl Polák a měl tak o dvacet let víc, hodnotím určitě výš. ()

Vaklaf 

všechny recenze uživatele

Tak tohle jsem si vybavoval jako výbornou černou komedii. Po mnoha letech později a v podstatně méně pozitivním rozpoložení bych to asi označil za ten nejnepříjemnější zombie horror, jaký jsem kdy viděl. Každopádně můžu stále jen doporučit. ()

Pštros 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších polských filmů, za posledních pár let, film doslova nabytý černým humorem a skepsí. Zároveň se jedná i o docela ostrou kritiku společnosti, konformity a stereotypů, které přejímáme. Kdo strávil nějakou část svého života v paneláku, se ve filmu možná sám pozná. Malé upozornění na závěr : " drsnejší styl humoru nemusí vyhovovat každému ". ()

Ixbalanke 

všechny recenze uživatele

První co mě napadlo, bylo jak jsem ráda, že už nebydlím v paneláku:) Žít tam celý život, bych se asi taky zbláznila. Líbí se mi reálnost filmu, který hodně dotváří nadávky kdykoliv na cokoliv (ale rozhodně to nekazí dojem z filmu). A slovo "rozmontovaný" si určitě chci zapamatovat. Konec mi připadal trochu moc zdlouhavý a už ne tak vtipný jako začátek, ale do celkového dojmu z filmu konec rozhodně přinesl tečku, která vše tak nějak vysvětlila. A myslím si, že co se povahy lidí týče tu popsané se Poláci a Češi moc neliší... ()

Schuldiner 

všechny recenze uživatele

Tohle je pořádnej cvok. Ale každej cvokař vám řekne, že je v podstatě úplně normální. Tedy pokud je normální jakákoliv skupina lidí, kterých se nachází ve společnosti 5-10%.. Černá komedie s něčím, co by se dalo nazvat zamyšlením nad životem a časem jako takovým. Jen je to zamyšlení v poněkud zvláštním kabátě. Ale proč ne... ()

Disease 

všechny recenze uživatele

Po cca 20 minutách jsem přestal počítat psychické poruchy a začal se soustředit na odhadnutí, které vlastně hlavní "hrdina" nemá. Co se týče interakcí s okolím - kromě sousedů - jsem se tedy také párkrát našel :-) Vcelku zábavná sonda, ale víc než na 3 to u mě nevydá. ()

vander19 

všechny recenze uživatele

Hlavne zo začiatku veľmi zaujímavý film, ktorý v sebe skrýva veľa hádaniek a synoním. Po čase, ale upadá do priemeru a žiaľ sa tam aj udržuje. Osobne ma to tak nepobavilo ako zvyšných užívateľov... ()

Cement73 

všechny recenze uživatele

Tak zdravo nasraného človeka ako je Adaś v tomto filme by si ťažko hľadal. Tak ako je to celé smiešne je si treba tiež uvedomiť, že každý by mohol sklznuť do takejto totálnej horkosti a pocitu absolútnej zbytočnosti. Rozvod, syn totálny kretén, samota a nedariaca sa práca... Scenárista to ale nezobral vo smere Falling Down z M. Douglasom ale urobil z toho úplne recesistickú komédiu. Originálna polština takmer povinná. ()

sestrad 

všechny recenze uživatele

No vlastně z toho pěkné mrazí, mezi vším tím smíchem. Fakt už z takového osudu není cesty ven? Ta čtyřka je za těch pár trochu zbytečně dlouhých scén v první části (záchodové scény, pokusy posadit se k práci...). ()

Související novinky

Psycho Film Praha 2009

Psycho Film Praha 2009

31.05.2009

„Psycho Film Praha“ je filmová přehlídka zaměřená na projekce filmů s tématy z oblasti psychiatrie, psychologie a sexuologie. 5. – 7. června 2009 se uskuteční už třetí ročník přehlídky, jehož zvolené… (více)

Reklama

Reklama