Reklama

Reklama

Zelená vlna

Československo, 1982, 87 min

Scénář:

Vladimír Kalina

Kamera:

Josef Vaniš

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Radovan Lukavský, Rudolf Jelínek, Josef Chvalina, Jiří Adamíra, Pavel Zedníček, Monika Hálová, Lukáš Bech, Jiří Bartoška, Veronika Jeníková, Karel Koloušek (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Poviedkový film o Prahe a Pražanoch a začínajúcom víkende. Veselé i vážne sekundy jedného piatočného popoludnia. Známa zvučka Zelenej vlny oznamuje obyvateľom Prahy, že sa začal víkend a s ním i tradičné "sťahovanie národa" do prírody. Zatiaľ čo policajné hliadky v helikoptére môžu iba konštatovať, ktorá z komunikácií je čiastočne alebo celkom neprejazdná, kamera nám v pestrej mozaike drobných príbehov približuje zážitky tých, ktorí uviazli v nekonečnej kolóne áut i v životných ťažkostiach. Stretávame sa s peknou Jiřinou a jej priateľom Milošom, ktorý po fláme nejaví najmenšiu chuť vstávať z postele, opustiť byt svojej vydatej priateľky a na radnici povedať inej žene svoje rozhodné manželské áno. Predstavia sa nám manželia, ktorí našli na starej odbočke z hlavnej cesty stratené spomienky, dávno zabudnutých priateľov i kúsok dávneho hrejivého šťastia. Poznáme i doktora Pelca z Linky dôvery. Chystal sa práve na výlet, keď zazvonil telefón a celkom zmenil jeho víkendové plány. Staneme sa svedkami "lovu" na papagája, ktorý uletel starým manželom, nepodareného vlúpania do bytu, z ktorého nie je čo vziať, prvého ľúbostného sklamania i nekonečného čakania naplneného obavami z prvej vážnej životnej skúšky... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (81)

carl.oesch 

všechny recenze uživatele

Tenhle film rozhodně není špatný a to i s ohleden na dobu svého vzniku. Je ne vždy zcela povedeným pokusem o filmové provedení stylu tehdy v literatuře populárního Arthura Hailyeho (Letiště a další), kdy je dílo složeno z hlavní linie, na kterou je ovšem navázáno množství často nesouvisejícíh vedlejších linií a epizod. Tady je jednoznačně hlavní linkou snaha najít potencionálního sebevraha a ostatní epizody s ním vůbec nesouvisí, i když se prolínají. Část má anekdotickou až groteskoidní polohu(Augusta, Kozderková), část tragikomickou (Vaculík), nechybí nostalgie (Adamíra), pikantní Miluše Šplechtová (dodnes odpuzující Jitce Asteroví bych zakázal se nejen ve filmech svlékat, ale i vůbec vystupovat) a snový závěr dvou roztomile potrhlých staříků, kteří vymyslí, jak nalákat papouška zpět do klece je až felliniovská. Jistě, filmu by se dalo vytknout mnohé, ale koukat se na to dá a je to docela příjemné. Takže nad ledasčím šlověk celkem snadno přimouří oko..... ()

harycek 

všechny recenze uživatele

No já jsem se docela dobře bavil!!A s odstupem času je to lepší než ty ameriské srágory, toto je náš HUMOR!!! P.S. tohle kdo v téhle době nežil a neznal ji a v tomto státě neexistoval, tento humor absolutně nemůže chápat!! ()

aannemer 

všechny recenze uživatele

Mozaika drobných příběhů a osudů běžných lidí, kteří tu žijí stejně jako my, jen v jiné době. Milé pokoukání na nedělní podvečer. ()

kokofek 

všechny recenze uživatele

Nevzpomínám si,že bych film za socialismu viděla.Možná mě nezaujal.Dnes má pro mě hodnotu výpovědi doby a přehlídka herců ,kteří už mnozí nejsou mezi námi.Radovan Lukavský a jeho hlas,nezapomenutelná Laďka Kozderková. ()

Dvojirakri 

všechny recenze uživatele

Zajímavý nápad se spoustou známých herců, pointy jednotlivých příběhů jsou tu milé, tu fádní, některé mi utkvěly na hodně dlouho, viz níže, na jiné jsem úplně zapomněl. Když čtu seznam herců, mnohá jména a jejich role si vůbec nevybavuju. Pobavil mne věkový rozdíl mezi ženichem a tatínkem, řekl bych max 10 let. Ale co je největším kladem tohoto filmu? Dle mě rozhodně rolička roztomilé Moniky Hálové, která za svým milým, kroutící si zrovna svoji povinnou službu na vojně, přijela s karavanem, inu není čas ztrácet čas, že, kor když svrbí. A pak bujná poprsí mladičkých Veroniky Jeníkové a Jitky Asterové. Dámy prominou, ale za toto hvězda navíc jako bič! ()

Robopes 

všechny recenze uživatele

Víte, co je na tom filmu super? Ten krásnej prostřih, v čem jsme žili, jezdili, bydleli, oblíkali se atd. na začátku osmdesátek. Prostě reál, jak vystřiženej. Ale je jasný, že pro každou generaci to vyzní jinak. Pro nás, co jsme byli v 80s teenageři, je to parádní vzpomínka. ()

tulen 

všechny recenze uživatele

Ani se neda rict, ze to byl povidkovy film, spis podivne setrihana smeska epizod, povetsinou spis trapnych nez vtipnych, nebo v podstate bez smyslu a bez pointy ... Hudba se k tomu moc nehodila, znacne pripominala serial Navstevnici. A asi nehorsi byl ten socialisticky moralismus podepreny zastavenim obrazu na tvari postavy doplneny vyraznym zvukovym podkresem ... ()

zekon 

všechny recenze uživatele

Takový velký zmatek díky kratkým a ještě kratším příběhům, či jen záběrům. 3* dávám jen za plejádu fantastických herců té doby. Viděl jsem to jako puberťák a viděl teď, dojalo mě že je to vystříháné :) ()

A.D.1959 

všechny recenze uživatele

Upejpaví srákorové dávajú smiešne bodíky, ale socik je tu náturou skutočný teda nature reál čo nepoznajú slovenčinu a tie rôzne bláboly o nulovom prínose si neznalí socíka dajte krásne za klobúčik třebas z kachního peří holoubkové 🐳😎 ()

vinducha 

všechny recenze uživatele

No je vidět , že pan Vorlíček , který si tam mimojiné mrsknul i kameo , neměl tentokrát po ruce parťáka pana Macourka a pan Kalina si vybral slabší chvilku. Jinak je to takový slepenec mikropříběhů , každopádně mě fascinovalo , jak se jim povedl ten takřka úplně přesný záběr na odlétající letadlo z Ruzyňského letiště , přesně jako v tom dílu Majora Zemana , který běží i v titulkách , akorát to nebyl tedy letoun Čsa ale Lufthansa . ()

rentier 

všechny recenze uživatele

Sledoval jsem ho ne úplně na stoprocentní pozornost, ale mě se líbil. Nápad i provedení. A tak odvážnou stopovací scénu i koupací s Dádou bych nečekal;) Trochu nostalgie s úsměvem a nadhledem nikdy neuškodí... ()

kozlos 

všechny recenze uživatele

Jednu hvězdičku za tolik známejch herců a druhou za ňadra Jitky Asterové a její kolegyňky. Jinak samozřejmě slátanina bez ladu a skladu. ()

Smells 

všechny recenze uživatele

Nechápu co touto slátaninou chtěli autoři říct.To mělo být jako vtipný,nebo to bylo myšleno vážně ??? Jsem fanda Československého filmu z minulé doby,ale toto bylo to nejhorší co jsem kdy viděl.Hvězdička snad jen za herecké obsazení. ()

JSYSMHJF 

všechny recenze uživatele

Mě film docela zaujal, mám ráda filmy ze "současnosti". Líbí se mi střihovost, nesourodost různých příběhů, groteskních, veselých, smutných, tragikomických, samozřejmě obsazení. Někdy jsou některé trochu přitažené za vlasy, ale jako celek, i když o celku se dá vlastně těžko hovořit, zajímavé, pokus (experiment je silné slovo) zobrazit jeden pátek některých z Pražanů, a myslím, že kdybychom viděli skutečnost, třeba i dneska, kdekoli, přineslo by to také řadu různých běžných i neběžných, uvěřitelných i neuvěřitelných příběhů každého z nás. ()

honza.g 

všechny recenze uživatele

Zajímavá všehochuť, spousta malých zápletek, které by se obtížně vešly do několika normálních filmů, žádná by nestačila na základ ani televizní inscenace. Ale je to slušně pospojováno a kvalitně řemeslně natočeno. Neurazí, pobaví, občas se zasmějete, občas to vyvolá zamyšlení. Ale taky žádný zásadní zážitek, nebudete dlouho vzpomínat. Přehlídka dobrých českých herců té doby. ()

waxtrax 

všechny recenze uživatele

Je to jakási feérie, jakýsi kaleidoskop drobných skečů a epizod, které spolu nesouvisí , mnohdy nemají ani pointu. nejedná se však o film povídkový. Některé skeče jsou zfilmovanými vtipy- se stejným principem se někteří odvážlivci mohli setkat v Kameňáku. Film má spád, divák se nenudí a herecká plejáda je skvostná. 2 hvězdy víc však ani ťuk. ()

gadjukin 

všechny recenze uživatele

Nesouhlasím, že se jedná o nejslabší film pana Vorlíčka. Jedná se o nádhernou koláž mikropříběhů s úžasným, někdy sice nepatrným, humorem. Možná bych to nazval jediným surrealistickým filmem VV. ()

Reklama

Reklama