Reklama

Reklama

Batman začíná

  • USA Batman Begins (více)
Trailer 1
USA / Velká Británie, 2005, 140 min

Jako malý chlapec je Bruce svědkem násilné smrti rodičů, kterou si trpce vyčítá. V dospělosti je ovládán vztekem a touhou po pomstě. Snaží se pochopit myšlení zločinců a bojuje s vlastními démony. Živí se drobnými krádežemi a ocitá se v horské věznici v Číně, kde se setkává s tajemným mužem Ducardem, který jej naučí bojovému umění nindžů. Zdejší výuka nakonec dopadne poněkud jinak a on se vrací do rodného Godham City. To se za těch pár let změnilo k nepoznání - ze všech stran vyvěrá kriminalita a korupce. Bruce s pomocí věrného komorníka a pár nových přátel, začíná žít dvojím životem. Stane se maskovaným bojovníkem Batmanem, který používá svoji sílu, inteligenci a řadu svých technických vymožeností k boji proti zlověstným silám, které ohrožují město. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (1 776)

Hakha 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohled na život Bruce Wayna od dítěte až po zrozeni Batmana. Po posledních dvou filmových Batmanech jsem si myslel, že se tento hrdina dostane na nějakou dobu do propadliště dějin, ale Batman begins navrátil této sérii velmi kvalitní úroveň. „People need dramatic examples to shake them out of apathy, and I can't do that as Bruce Wayne. As a man, I'm flesh and blood. I can be ignored, I can be destroyed. But as a symbol … as a symbol, I can be incorruptible. I can be everlasting.“ ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

U čtyř hvězdiček jsem zůstal vlastně jenom kvůli první, dejme tomu třetině, kdy se s "budoucím Batmanem" jenom tak seznamujeme a on nastupuje na svou cestu. Díky hercům (Bale, Neeson), kteří nepřehrávají, je to dobré. Pak začíná ta část, která mě u superhrdinských filmů baví nejvíc. "Přerod." Pak to začalo. Ani humor nebyl špatný. Na konci jsem téměř vrněl blahem. Jen jedna zásadní připomínka - nejlepší herec jako představitel Batmana je pro mě Michael Keaton - zatím pořád... ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Nevěděl jsem, co můžu čekat, navíc nemůžu srovnávat s jinými filmy o Batmanovi, protože jsem žádný neviděl (tenhle super hrdina mě prostě nikdy nějak nezajímal a do teď jsem měl nejraději přátelského Spidermana a tajemného V). Ale dočkal jsem se nadprůměrného filmu (avšak nemůžu říct, že nějakého dokonalého, nebo vynikajícího). Je fakt, že narozdíl od Spidermana, se zde snažil Nolan o mnohem větší realičnost (což sice oceňuju, ale s tím, jestli se mu to povedlo, si tak úplně jistý nejsem; spíš ne). Co se týče hereckých výkonů, jsem potěšen. Christiana jsem si poprvé všiml v Dokonalém triku, kde mile mě překvapil a i zde se ukázal v dobrém světlě, dále přátelský Michael Caine a můj oblíbenec Morgan (ikdyž ve značně vedlejší roli), ze záporáku mě ale docela nadchl, některými uživateli zatracovaný, Cillian Murphy (tenhle chlapík mě dokonale sedí na uvnitř slizkého a navenek skoro andělského záporáka). Zklamala mě Katie Holmesová (prostě zahrála špatně a nevěřil jsem jí její roli) a také Liam Neeson (ne snad, že by nezahrál dobře, to prr, předvedl slušný výkon, ale prostě já jsem v něm pořád viděl klaďase). Hudba výborná, kamera a triky obstojné, ale těch klišé co sem nastrkali :-(. No prostě hodnotím 4*, k plnému počtu to má daleko, ale těším se na Temného rytíře, na kterého se chystám do kina ve stejný den, ve kterém jsem viděl tento snímek (snad aspoň budu víc "pohlcený" v příběhu). ()

tron 

všechny recenze uživatele

"Ste v tom sám?" - "Teraz už sme dvaja." Nolan zatiaľ najlepšie spomedzi všetkých pochopil Batmana. O tom nemôže pochybovať nikto, kto sa v komiksoch vyzná. Už ten krásne dlhý priestor, na akom sa venuje Bruceovmu realistickému a pritom príjemne mystickému výcviku v horách. Toto je kľúčová vec, ktorú Burton úplne odignoroval, Bruce bol uňho proste akčným hrdinom "len tak", mávnutím čarovnej paličky. Nolan predstavil úchvatný reštart netopierej ságy, ktorú prizabil Schumacher Batmanom navždy a úplne zabil Batmanom a Robinom. Bombastický rozpočet umožnil režisérovi nízkorozpočtového Mementa (!) byť síce stokrát civilnejší, ako Burton, nevraviac o šialenom, z reťaze odtrhnutom Joelovi. Ale zároveň nezabudne jasne ukázať, do čoho peniaze putovali. Ibaže afektovane nevrážajú do očí pri prvej príležitosti, ale boli použité na nenápadné vylepšenie výpravy, bojových scén, či do presvedčivého stvárnenia Gothamu, ktorý je ponurý a temný, ale zároveň hmatateľný a uveriteľný, čosi medzi New Yorkom a Chicagom. Nolan zašiel tak ďaleko, že maska ústredného zlosyna je staré vrece na zemiaky. Snímka má veľmi chladnú atmosféru. Ľudskosť do studeného sveta vnášajú profesionáli Michael Caine a Morgan Freeman so svojimi džentlmenskými, hravými úsmevmi, ktorí sa s Bruceom doberajú na veľmi vtipnej a pôvabnej úrovni. Určite poteší silné zlo (pošahaný psychiater diabolsky krehkého Íra Cilliana Murphyho je ako z hororu). Na rozdiel od predchádzajúcich batmanoviek je tentokrát zaujímavo psychologicky prepracovanou postavou i samotný Batman. Film mohol byť smiešny (výcvik v horách) a trápne filozofujúci. Nakoniec to ale Nolan ustál a vety „takúto moc si nekúpiš, to je moc strachu“ fungujú na jednotku a nútia diváka rozmýšľať o systéme, policajnom zbore, politike, korupcii, svete zločinu atď. Nolanovi nečakane vyšlo i „porealističnenie“ veľmi nerealistických komiksových prvkov. Batmobil nevyzerá, ako tank. JE to tank. A potom už len „drobnosti“: od výborného Liama Neesona cez nečakané zvraty (identita Ra´s al Ghula) až po kvalitné hlášky („Nezabijem vás, ale ani vás nezachránim.“) a skvelé žmurknutia pre fanúšikov komiksu (čítal som stovky batmanovských príbehov, ale Scarecrown pracujúci pre Ra´s al Ghula, ktorého sa bojí aj sám mocný mafián Falcone, to je skutočne parádne divoká kombinácia, s akou som sa jakživ nestretol, potešilo i cameo šialeného vraha Zsasza). Nolan siahol po neokukaných Batmanových súperoch, vďaka čomu Batman začína rozhodne nie je len ďalší nudný origin, ale plnokrvné, životom a bolesťou tepúce svieže dielo. Moja najobľúbenejšia časť z trilógie (ale áno, akcia je fakt dosť mizerná, našťastie o ňu paradoxne temer vôbec nejde). ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Doufám, že tohle byl opravdu jen začátek a v Temném rytíři to na nás Nolan všechno rozbalí. Místy jsem měl přeci jen dojem, že si teprve osahává půdu vysokorozpočtové podívané. Slibně zní i fakt, že v druhém díle nebude paní Cruiseová, jediný to omyl v absolutně špičkovém obsazení. Těším se ohromně! P.S. červen 2013: Na plný počet bodů se to u mě asi nikdy nevyšplhá, ale stejně mám tenhle díl s každým zhlédnutím radši. Což je vlastně typický rys prakticky všech Nolanových filmů. ()

Galerie (276)

Zajímavosti (179)

  • Jako názvy jednotlivých stop soundtracku byly použity latinské názvy různých druhů netopýrů. (Decim28)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Nolan nevyloučil možnost natočení Star Wars

Nolan nevyloučil možnost natočení Star Wars

19.07.2023

Režisér Christopher Nolan si za ty roky v Hollywoodu vypěstoval pověst tvůrce, který má pevnou vizi, přesně ví, čeho a jak dosáhnout, a málokdy se co se kvality týče splete. Navíc se mu několik let… (více)

Christopher Nolan odhalil svůj příští film

Christopher Nolan odhalil svůj příští film

09.09.2021

Režisér Christopher Nolan byl jedním z prvních filmařů, kteří se loni rozhodli vyzkoušet sílu kin během pandemie, když de facto vlastnoručně protlačil svůj snímek Tenet k letní premiéře. Místo… (více)

Watchmen ve stylu Jokera?

Watchmen ve stylu Jokera?

05.01.2021

Dávno před tím, než komiksové Watchmen oživil svým seriálovým pokračováním scenárista Damon Lindelof (Ztraceni, Pozůstalí), nebo se o filmovou adaptaci původního komiksu pokusil Zack Snyder (Muž z… (více)

Reklama

Reklama