Reklama

Reklama

Americký gangster

  • USA American Gangster (více)
Trailer 1
USA / Velká Británie, 2007, 157 min (Special Edition: 176 min, Alternativní 151 min)

Režie:

Ridley Scott

Předloha:

Mark Jacobson (kniha)

Scénář:

Steven Zaillian

Kamera:

Harris Savides

Hrají:

Denzel Washington, Russell Crowe, Chiwetel Ejiofor, Josh Brolin, Lymari Nadal, Ted Levine, Roger Guenveur Smith, John Hawkes, RZA, Yul Vazquez (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Franka Lucase (Denzel Washington), nenápadného řidiče jednoho z předních černošských zločineckých bossů, si dříve nikdo nevšímal. Když však jeho šéf náhle zemře, Frank využije vzniklé díry v mocenské struktuře k vybudování vlastního impéria a stvoření vlastní verze amerického snu. Díky své odvaze, vynalézavosti a inteligenci dokáže záhy zaplavit ulice New Yorku bezkonkurečně nejlepší a přitom nejlevnější drogou. Richie Roberts (Russell Crowe) je bílou vránou mezi policisty, který má k ulicím dostatečně blízko na to, aby zaznamenal změnu ve zdejších mafiánských strukturách ovládajících drogové podsvětí. Smyčka se pomalu stahuje a blíží se den, kdy tyhle dvě individuality stanou tváří v tvář. Z té konfrontace však může vyjít jako vítěz jenom jeden. (Cinemax)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (1 210)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Tak zjišťuji, že z tvorby bratrů Scottových mě oslovuje více tvorba Tonyho Scotta. Samozřejmě, Ridleyho snímky jsou na vysoké úrovni, excelentně zpracované, obsahově i s potřebným vizuálem, ale... často mi v nich chybí to "Něco." To něco, kdy bych mohla říct něco jako "páni, tak to byl vážně nářez!", nebo bych měla pocit, že jsem právě zhlédla strhující dílo s výkony, které mě dokázaly "vypleskat." Nějak mi v Americkém gangsterovi chyběla hloubka, ztvárnění celého příběhu na mě působilo docela chladně, s odstupem. Je to skvěle natočený film, i zahraný, nebylo zde jediné místo, kde bych měla pocit nudy. Vše je propracované, scénář výborný, samotné scény působivé a efektní. Jen to "něco..." Je zajímavé, že film může mít všechno k tomu, aby byl téměř dokonalým, může se Vám i líbit, a přesto máte dojem, že mu něco chybí. ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Když jsem minulý týden psal komentář k "3:10 to Yuma" a opěvoval jsem návrat skvělých westernů, netušil jsem, že tak rychle přijde něco ještě lepšího... návrat starého dobrého gangsterského - mafiánského filmu.... Kdo se do tohohle žánru pustí, musí zákonitě počítat se srovnáváním. S mistrovskou trilogií Kmotrů, Tenkrát v Americe, Mafiány a dalšími skvělými (většinou už dost starými) filmy... Ridley Scott se odvážil a my můžeme být jenom rádi. Tenhle film totiž nebudete srovnávat o kolik je horší než uvedené legendy. Americký gangster se totiž postavil rázně vedle nich a v mnohém je i překonal. A i když mám Denzela a zvláště Russella moc rád, tady je v hlavní roli jednoznačně Ridley a já mu přeju minimálně nominaci na zlatou sošku. ... Skvělý film ! ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Success. It's got enemies. You can be successful and have enemies or you can be unsuccessful and have friends.“ Vzestup a pád podnikatele, kterému se povedlo výběrem vhodné komodity (na ulici je u heroinu vždycky větší marže, než u hot dogů) a razantním zkrácením dodavatelského řetězce několik let úspěšně odebírat teplo produkované kotly inferna drogové závislosti. Údajně z 99 % Hollywood, zbylé procento skutečný svět zla Franka Lucase, ale kdo by tu latentní glorifikaci zločince řešil, když Scott rozjíždí svou lokomotivu z bodu nula až do nejvyšších obrátek (zaujalo začlenění dobových historických událostí i cílevědomá režie bez zbytečného exhibování, což zároveň přineslo i tolik diskutovaný nedostatek žánrové originality). Až budu chtít jednou rozjet drogový byznys, následující filmové zkušenosti mi budou nápomocny: 1.) Nezačínej na Karlovarsku, mravenci a náčelník Vinklář tam nesou smrt, 2.) bez ohledu na ochránce přírody nechoď v kožichách z činčily na zápas boxu a když už tam v něm si, sedni si někam dozadu, 3.) když tě dostanou, všechny napráskej.. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Až na tých zhruba 50 záberov, v ktorých vidno zvukársky mikrofón (fakt ma to vytáčalo, dúfam, že na DVD to bude vyretušované), skutočne precízna, cieľavedomá, remeselne bechybná filmárčina (ale na to by sme si už asi u Ridleyho mali zvyknúť). Presný Denzel, nepredvádzajúci sa (čo kvitujem) Russell a haldy, skutočne haldy scén, ktoré sa budú citovať v iných filmoch a paródiách. "Takže... kde som to skončil?" Ja dúfam, že to skončí na oscarovom pódiu so soškou v ruke. Prinajmenšom za réžiu. Natočiť 157-minútový film, v ktorom nie je zbytočná ani jediná sekunda, to je skutočné umenie. ()

Bart 

všechny recenze uživatele

Jen stavme pomníky mafiánům a drogovým bosům a ukažme, že jsou to vlastně jen obyčejní lidé, kteří se chtějí mít dobře, že to dělají proto, aby se měla dobře jejich nade vše milovaná rodina, aby feťáci dostávali kvalitní materiál za výhodné ceny. Budiž jim země lehká. Těch pár mrtvých - čert je vem. Ovšem z filmařského hlediska precizní práce. ()

Galerie (121)

Zajímavosti (55)

  • Za spolupráci s policií a soudem byl Frankovi trest snížen na 15 let, v roce 1991 byl z vězení propuštěn. (Rodriguez)
  • Frank Lucas byl za organizování distribuce drog odsouzen na 70 let. (Rodriguez)
  • Skutečný Frank Lucas je jedním z nejvíce fascinujících zločinců americké historie. Producent Brian Grazer na otázku, proč se rozhodl koupit práva zrovna pro jeho životní příběh, řekl toto: "Ten kluk přišel bez peněz odnikud a kombinací chytrosti a drzosti se neskutečně vypracoval, byť na nesprávné straně zákona." (Camp_nou)

Související novinky

Denzel Washington vás naladí na trochu akce

Denzel Washington vás naladí na trochu akce

18.12.2011

Plány studia Sony natočit celovečerní film na motivy akčního seriálu z 80. let The Equalizer nejsou žádnou novinkou. Prvním kandidátem na hlavní roli byl Russell Crowe, ale momentálně jej jeho… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama