Reklama

Reklama

Nedodržený slib

Trailer
Drama / Válečný / Sportovní / Životopisný
Slovensko / Česko / USA, 2009, 129 min

Scénář:

Jan Novák

Kamera:

Ján Ďuriš

Hrají:

Samuel Spišák, Peter Oszlík, Ondřej Vetchý, Ina Gogálová, Ľubomír Bukový, Norman Šáro, Daniel Fischer, Dávid Hartl, Jakub Spišák, Zuzana Porubjaková (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Drama skutečného osudu slovenského Žida Martina Friedmanna za druhé světové války. Talentovaný fotbalista z rozvětvené rodiny si zpočátku neuvědomuje blížící se nacistické nebezpečí a dobrovolně se vydává do pracovního tábora v Seredi, kde mu kamarád Fred zařídil místo ve fotbalovém týmu. Další cesta zavede Martina také do plicního sanatoria, do kláštera i k partyzánům, své židovství na mnoha z těchto míst musí zapírat. Snímek předkládá příběh mladého muže, který unikl smrti ne díky svému hrdinství, ale díky štěstí a fotbalovému talentu. Epizodická struktura filmu zachycuje všechny významné mezníky Martinova válečného období a soustředí se zejména na základní linii jeho touhy po přežití. (MFF KV) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (210)

campix 

všechny recenze uživatele

A je to tu zase, pro kinematografii velmi vděčné téma 2. Světové války a přesněji osudy židů, které byly zfilmovány již mnohokrát. Nedodržený slib z naší produkce má sice podobné téma jako například Schindlerův seznam nebo Pianista. Samozřejmě se nemůže s těmito hollywoodskými trháky rovnat, ale pro filmy tuzemské produkce mám trošku jiná kritéria a proto v tomto ohledu je to jeden z nejsilnějších filmů v tomto žánru z našich a Slovenských luhů a hájů za poslední dobu. Námětem je silný příběh žida Martina Friedmanna, který ovšem není pojat typicky velkolepě, ale spíše minimalisticky a to byl správný krok. ()

Danikaa 

všechny recenze uživatele

Nemôžem si pomôcť, ale chvíľami mi to pripadalo ako televízna inscenácia a nie film. Martinov príbeh, život a dospievanie počas vojny ma zaujal, ale nedojal tak, ako by som očakávala, hoci bol naozaj dramatický. Časť s patizánmi, bola dosť  nepochopiteľná a zbytočná. Pomohlo by, keby bol film ucelenejší a o 15 minút kratší. To čo režisér chcel povedať, by sa vošlo aj do 114-ich minút. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Je ťažké napísať niečo o tomto filme a nenaraziť pritom na najrôznejšie spoločenské limity a predsudky. Rovnako je ťažké posúdiť, či filmov o holokauste už bolo dosť a téma je vyčerpaná alebo je ešte priestor na vznik ďalších. Nedokážem ani posúdiť, či cena za českú koprodukciu v podobe neúspešného režiséra a povinne obsadzovaného Ondřeja Vetchého nebola príliš vysoká. Dobré je, že film vznikal podľa skutočnej postavy, aj keď jej pestrý osud spôsobil drobenie filmu na epizódy. Zlé je, že opúšťaním jedných klišé sa do témy vnášajú nové (idylický obraz židovskej rodiny, Slováci ako opilci iba uniformou odlíšiteľní od gardistov, partizáni ako banditi a pod.). Téma si vyžadovala, aby obraz protižidovských, ale aj vo všeobecnosti vojnových represálií bol omnoho krutejší a desivejší. Predsa nebolo úmyslom nakrútiť film o putovaní Martina Friedmanna. Film určite nie je prelomový a ani nesignalizuje príchod lepších časov slovenského filmu. Napriek tomu je v ňom možné nájsť množstvo pekne nasnímaných obrazov, zaujímavých scén, sem-tam sa prihodí aj dobrý dialóg a tolerantný divák potom odpustí neúčelne prehnanú stopáž, amatérske bojové scény i ďalšie zo sedadla dvíhajúce nedostatky. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Až na Slovensko musel český režisér Jiří Chlumský, aby realizoval svůj jednoznačně nejpodařenější film, když velmi chytře propojil dva blízké subžánry, konkrétně válečné drama o holocaustu s dramatem partyzánským. Subjektivně řadím víš onu druhou část této zajímavé filmové skládačky, neboť k naplněním diváckého očekávání u snímku o holocaustu jistě došlo, ale teprve partyzánská část umocnila hlubší podstatu tak iracionálního fenoménu, jakým je antisemitismus. Takto silné téma má zřejmou nevýhodou v tom, že bylo do podoby (nejen) celovečerního filmu zpracováno již nespočetně krát, což trochu ubralo konečnému vyznění první části z před a po odjezdu do sběrného internačního tábora, neboť podobné osudy byly k vidění již mnohokrát a pohled Jiřího Chlumského nebyl ničím originální, což ovšem zlomila právě druhá část snímku, která oprášila tak hojně zastoupené filmové příběhy o SNP (pro neznalé této kdysi legendární zkratky ozřejmím citací plného originálního názvu - Slovenské národné povstanie) a dodala jim ještě jakousi přidanou hodnotu v podobě židovského chlapce, který se musí v zájmu svého přežití vydávat za nežida, a přesto není sto uniknout antisemitským náladám. Silný příběh, o to víc, že je založen na skutečném curriculum vitae... ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Překvapivě povedené drama o anabázi slovenského Žida druhou světovou válkou a osudech celé jeho široké rodiny. Možná právě ono: "široké", je trochu kamenem úrazu, protože epizody a motivy se trošku tříští, takže i přes dlouhou stopáž mi chybí prostor pro ztotožnění se s myšlením hlavní postavy, nehledě k tomu, že se mi o něm autoři ani moc nesnaží povědět. Nicméně i tak to zůstává velice naprůměrným vyprávěním o slovenském, německém, ruském a polském antisemitismu. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (24)

  • Nápad natočit film o životě Martina Petráška dostal režisér po vzájemném setkání, které se uskutečnilo na žádost režiséra poté, co přečetl útlou knížku Petráškových pamětí. (HellFire)
  • V Bánovciach nad Bebravou, kde sa narodil hrdina biografického príbehu Martin Friedmann (Ondřej Vetchý), bol farárom Jozef Tiso. [Zdroj: Premiere] (Don Jebal)
  • Scéna vlakového transportu do koncentračného tábora sa odohráva vo filme na stanici v Bánovciach nad Bebravou. V skutočnosti ale bola nakrúcaná na vlakovej stanici v mestečku Lednice na Južnej Morave. (BathoryMan)

Reklama

Reklama