Reklama

Reklama

American Horror Story

(seriál)
  • USA American Horror Story (více)
Trailer 2
USA, (2011–2024), 100 h 14 min (Minutáž: 34–74 min)

Předloha:

Ryan Murphy (kniha), Brad Falchuk (kniha), Danielle Vega (kniha)

Hrají:

Sarah Paulson, Evan Peters, Lily Rabe, Jessica Lange, Denis O'Hare, Kathy Bates, Angela Bassett, Frances Conroy, Taissa Farmiga, Emma Roberts, Adina Porter (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(12) / Epizody(132)

Obsahy(1)

Seriál American Horror Story je, jak už název napovídá, hororovým seriálem. American Horror Story však není ledajaký seriál. Má tu zvláštnost, že každá série má stejné herce, ale úplně jiný příběh. Seriál nás zavede do strašidelného domu, psychiatrické léčebny, spolku čarodějnic v New Orleans, do panoptika, do tajemného hotelu a do Ameriky pod velením Donalda Trumpa. Těšte se. Budete se bát! (Bull)

(více)

Recenze uživatele filmfanouch k tomuto seriálu (41)

American Horror Story (2011) 

Každá série je svým stylem jiná a to vnáší skvělou atmosféru. Geniální herecké obsazení (Evan Peters, Jessica Lange, Wes Bentley, Zachary Quinto a další) a skvělý scénář. To jak si Murphy hraje s napětím a postavami je skvělé. ()

Pilot (2011) (S01E01) 

Shlédnutí seriálu jsem dlouho odkládal. Věděl jsem,že existuje ale nechtěl jsem čerpat svůj drahocený čas na zbytečný horrový seriál. Ale jednou jsem měl příležitost seriál si pustit a tak jsem si pustil Pilot. Tenhle seriál mě dostal do kolen. Naprosto skvělý díl. Navozuje atmosféru, dává nám tam okamžiky při kterých máme o hrdiny strach, máme tu sympatické postavy (Tate wins!) a twist který nalákává na další díly. American Horror Story: Awesome! ()

Vítejte v Briarcliffu (2012) (S02E01) 

Murder House nám skončil, hola hola Asylum volá. Rozjíždí se nám nová série která má jiný styl a více atmosferičtější horrová atmosféra. A začátek i závěr epizody vzbudí mrazivou atmosféru. Co jiného bychom chtěli?! ()

Cukr a bič (2012) (S02E02) 

American Horror Story: Exorcist. Mrazivé, temné a špinavé. To symbolizuje tuhle sérií. A daří se jí to. ()

Severovýchodní bouře (2012) (S02E03) 

American Horror Story: Arkham Break. Série graduje a graduje. ()

Kapitola první (2016) (S06E01) 

American Horror Story je můj nejoblíbenější seriál. Každá série je svým stylem totiž jiná a to vnáší skvělou atmosféru. A třeba to jak si seriál hraje s napětím a postavami je skvělé. A když tento skvělý seriál dostává již svojí šestou sérii nemohl jsem u toho chybě. Murphy navíc celou dobu tajil o čem tato šestá série je no a když jsem dneska konečně zjistil o čem je- celých pět minut jsem koukal s otevřenou pusou že to Murphymu vyšlo. Murder House, Asylum, Coven, Freak Show Hotel a nyní Roanoke.Murphy to dokázal. Mátl nás, lákal nás a to se mu podařilo. První díl této nové série je navíc jeden z nejmrazivějších. Například celá chemie mezi manželkým párem které ztvárňují Cuba Gooding Jr. a Sarah Paulson je skvělá. Závěr nalákává na další díl (takový twist umí jenom Murphy!) a American Horror Story i po šešti řadách dokáže překvapit. Další díly už se blíží! ()

Kapitola druhá (2016) (S06E02) 

Takže kde jsme to skončili............ Ryan Murphy se vrátil s šestou řadu American Horror Story a počáteční díl se jak jsme u něj zvyklý povedl. No a druhá epizoda v tomto trendu pokračuje. Murphy zase již od počátku navazuje skvělou atmosféru. A jak již bylo řečeno u předchozího dílu tato série se pomalu stává nejmrazivější sérii celého seriálu. A on i divák má o ty hrdiny strach. I když vzhledem k tomu, že hlavní tři postavy šesté řady jsou asi nejsympatičtější postavy které jsme kdy mohli v American Horror Story vidět to jistý smysl dává. Celé série se svým komornějším stylem vrací ke stylu první řady. Vzhledem k tomu, že nám do konce šesté řady zbývá ještě osm epizod stačí jen doufat, že se to časem nezhorší. A časem to možná tato série dotáhne na jednu z nejlepších ba či kompletně nejlepší. ()

Kapitola třetí (2016) (S06E03) 

Takže kde jsme to skončili......... Ryan Murphy se vrátil se šestou řadou a po dvou dílech to stále bylo skvěle. V tomto trendu pokračuje i třetí epizoda. Takže přes kopírák: Murphy si skvěle hraje s postavy i napětím. Diváka baví koukat se na příběh hlavních hrdinů. V tomto díle se opět dočkáme nápaditých zvratů. A jeden je opravdu podařený a vlastně nám vysvětluje důvod titulu celé této řady. V tomto díle jsme se dočkali trochu více těch paranomalních aktivit. A jedině snad Ryan Murphy dokáže s něčím takovým fungovat a nepůsobí to směsně. Do konce série nám zbývá ještě 7 dílů a zatím se to vyvíjí skvěle. A ten zvrat na konci- Murphy ty se vyznáš! ()

Kapitola čtvrtá (2016) (S06E04) 

Šestá série American Horror Story se již dočkala svého čtvrtého dílu. A kvalitu si to pořád udržuje. Murphy pořád v divákovi udržuje tu chladnou a mrazivou náladu, která se táhne celou sérií. A navíc nás pořád překvapuje tím, že se může stát cokoliv. Z téhle série opravdu mrazí. Atmosféra postupně vrcholí každým coulem a opět se může stát cokoliv a diváka to úplně ohromí. Když Murphy tvrdí, že má v šesté epizodě přijít velký zvrat, co tedy bylo tohle? V šestém díle to bude muset být opravdu něco velkého, jinak totiž tohle nejde překonat. Seriál má již příští týden mít svojí první půlku za sebou, ale byla potvrzena už i sedmá řada. Murphy ať sedmá řada překvapí minimálně tak jako tato! ()

Kapitola pátá (2016) (S06E05) 

Už ani mně samotného nebaví se po několikáté opakovat ale i pátý díl šesté řady se povedl. Podle mně šlo o zatím nejmrazivější díl. V samotném díle se toho stane tolik, že má divák pocit, jestli scénárista není tak šílený,že do sebe všechno tak skvěle zapadá. A také konečně došlo na to co je na seriálu tak skvěle- Propojování jedné série s druhou. A stále to dává smysl. A konec, který rozhodně není klasický happy end zamrzí. Když říkám happy end myslím tím, že tato série skončila?! Ne kdepak, první půlka teprve skončila a ta druhá už se blíží. A hlavně v příštím díle má přijít ten očekávaný zvrat. Tak ať to překvapí co nejvíce! ()

Kapitola šestá (2016) (S06E06) 

Šestá řada American Horror Story už se pomalu blíží ke svému konci což se dokazuje tím, že začala její druhá půlka. Hned na začátku přijde zvrat, který otočí celou sérii na jiný pohled. Některé postavy o kterých jsme si mysleli, že jsou perfektní ukážou že tak perfektní nejsou, zájem o peníze se preferuje před bezpečím a vše se postupně hromadí a hromadí. Všechno to je patřičně děsivé a mrazivé, díl opět nenudí ani sekundu a i když, odhalí něco co by diváka mohlo další díly strašit nakonec se ukáže, že i tak budete napjatí. Takže........... Kdo přežije celou hru bez problémů? ()

Kapitola sedmá (2016) (S06E07) 

První polovina šesté série American Horror Story se nesla v jednom jednoduchém stylu. Šestá epizoda, která zahájila druhou polovinu ,ale celou řadu otočila o tolik stupňů, že to prostě není možné. Dočkáme se jiného úhlu natáčení, jiného fungování postav a především atmosféry která by se dala krájet. Cliffhanger opět nabudí tolik očekávání a Kathy Bates si za výkon v téhle epizodě zaslouží Emmy. ()

Kapitola osmá (2016) (S06E08) 

Šestá řada American Horror Story stále dokáže šokovat po osmém dílu. Opět se dočkáme mrazivého vyprávění, překvapivých mrazivých zvratů, mrazivých výkonů a celkem úspěšného utahování si z klasických horrových klišé. ()

Kapitola devátá (2016) (S06E09) 

Šestá série American Horror Story se pomalu blíží ke svému konci. Už nám zbývá jenom jeden díl a pak zase čekat rok na novou (šokující!) řadu. Předtím si ale můžeme definitivně užít jedny z posledních dílů šesté řady. American Horror Story stále dokáže zaujmout novými nápady a geniálně podkreslenou zápletkou. Všechno je bezchybné. Je tu však jeden problém- To co se dělo od 6-9 epizody této řady až strašně vyčerpalo svůj potenciál. Naštěstí tato epizoda zakončí druhou dějovou linku šesté série a 10 epizoda bude třetí dějová linka. Pořád to ale je dostatečně dobré a zajímavé. ()

Kapitola desátá (2016) (S06E10) 

Tak a je to. Šestá řada American Horror Story je definitivně u konce a teď rok čekat na sedmou řadu. Dá se o desátém dílu říci že jaksi zalepil záplatu po posledních pár dílech a stylově zakončil sérii?! No, tak jednoduché to není. Je to přesně tak emotivní a přesně tak napínavé jak by mělo být. Tato epizoda je ale spíše dojezd/dodatek. Vše je zakončené,pokračovat se nemusí, vše je (jakž takž) dovysvětlené a slabší pasáž vyloženě chybí. Opět si to (nechtěně) utahuje z hororových klišé, je tam pár odkazů na ostatní série a konec dojme. Ale, nezbavíte se dojmu, že by něco šlo lépe rozpracovat nebo dovysvětlit a věnovat pár minut navíc něčemu jinému. Šestá řada tedy skončila včas a teď zbývá jen čekat na sedmou řadu. Tato řada byla fajn ale dle mého se jedná zatím o nejslabší sérii. ()

Den voleb (2017) (S07E01) 

Rok s rokem sešel a American Horror Story je znova tady. Seriál který je společně s Hrou o trůny prozatím nejlepší stále běžící seriál je zpět a opět se jde do jiného těsta. Začínáme zhurta kdy se nejhorší noční můra Američanů stále skutečnosti: Donald Trump je prezidentem USA. To ale teprve rozehrává seriál. Začínají úvodní titulky (který jsou strašně skvělý- https://www.youtube.com/watch?v=6yNRjCIlmgE) a po nich se ihned vrháme do akce. Twisty v podání Johna Carolla Lynche je zpátky a už jenom těch pár minut zaručuje, že je to pořád ten správný šílený klaun. Skvělé se rozehrávají postavy kde vedou stálice seriálu Sarah Paulson a Evan Peters- Ally Sarah Paulson se totiž musí potýkat s několika fobiemi a Kai Evana Peterse... je stejný magor jako většina předchozích Petersových postav v American Horror Story. Seriál pořád dokáže nalákat, pořád se nebojí nového stylu vyprávění a snad tedy bude radost těch dalších 10 dílů vidět. Už po jednom díle totiž cítím vzrušení a těším se jak se celá řada vyvine. Předchozí série my totiž vždy do sebe skvěle zapadly. ()

Konec špatných časů (2017) (S07E08) 

Omluvte můj prostoduchý slovník ale do prdele... Tenhle seriál nepřestává šokovat. Opět se dokázal vydat jiným směrem než se čekalo. ()

Charles (Manson) to zařídí (2017) (S07E10) 

Peters a jeho Kai vedou celou sérii........ Většího psychopata s duší by člověk pohledal. ()

Apocalypse (2018) (S08) 

American Horror Story stále zůstává jedním z nejzajímavějších seriálových projektů, který se za poslední roky vyloupl. Ryan Murphy, kterého všichni měli v paměti jako autora Glee prostě před 8 lety nadělil první řadu American Horror Story a nabídl perfektně napsaný, geniálně odvyprávěný příběh. Následně jsme se dočkali několik dalších sérii, které se vždy odehrávají v jiné době s jinými postavami (ale většinou stejnými herci) ale odehrávají se ve stejném světě. Po sériích Murder House, Asylum, Coven, Freak Show, Hotel, Roanoke a Cult nyní přišel crossover první a třetí řady: Apocalypse. Ryan Murphy drží tradici a American Horror Story: Apocalypse je zase něco výrazně jiného. Je to jakýsi mix staré (Murder House-Freak Show) a nové (Hotel- Cult) éry. Ze začátku to vypadalo, že tu rojí potenciál na nejlepší sérii vůbec... a to se úplně nevyrojilo. Ale k tomu se dostaneme až potom. Důležité je zmínit fakt, že American Horror Story stále zůstává dost možná nejlepší televizní zpracovanou antalogií. I přes to, že má tato řada pouhých 10 epizod, Murphy a spol. opět dokáží prodat všechny postavy, příběhy a zvraty. Stále dokáží vyvolat neuvěřitelný příval deprese, stále se jedná o totální mindfuckovou věc a stále to neuvěřitelný přesah a vypilovanou pointu. Problém v tom, že se nejedná o nejlepší sérii bude trošku složitější vysvětlit. Nejdřív si probereme základní fakta: Hlavní hvězdou série je bezpochyby Antikrist Michael Langdon v podání Codyho Ferna. Murphy do role zvolil Ferna velice dobře a Fern podává jeden z nejlepších hereckých výkonů v dějinách celé antalogie. Michael Langdon je sice zrůda, kterou bude divák už z principu nenávidět, zároveň je ale i přes své přirozené zlo neuvěřitelně sympaticky prodaný a občas dokonce vyvolá pocit lítosti. Vůbec se nejedná o kopii jeho otce Tate Langdona a je to jenom dobře, jelikož American Horror Story má na víc než kopírovat charakteristiky postav. American Horror Story: Apocalypse má pouhých 10 epizod a jedná se tedy společně se šestou sérii Roanoke o nejkratší sérii vůbec. To je možná trochu škoda, jelikož se dříve avizovalo klasických 13 epizod, které měli první čtyři série a právě příběh o Michaelu Langdonovi by si jistě zasloužil ještě o trochu víc času. Epizoda 1 s názvem The End se nese v duchu seznamování a celá úvodní sekvence je ukázka toho jak Apokalypsa vypukla, teprve po intru se poté rozjede postapokalyptický následek věci.Celá epizoda se pak nese v celkem poklidném duchu kde nejvtipnější scéna je ta když si obyvatelé bunkru uvědomí, že guláš, který jí je uvařený z jednoho z nich a kolem toho vznikne celkem tříminutová vtipná dohadovačka. Tohle už je celkem na hraně vkusu, naštěstí Murphy a spol. nikdy celou situaci nedoženou do totální kaše. Celé je to v rámci seriálu tak poklidné aby v závěrečné scéně dorazil Michael Langdon s hudebním podkresem Tonight You Belong to Me z Murder Houseu a připravil nás na to, že se budou dít velké věci. Epizoda 2 s názvem The Morning After už více ukazuje co můžeme od Michaela Langdona čekat a je o co stát. Cody Fern jako Langdon představuje jednoho z největších záporáků seriálu a především se v této epizodě vrací populární Rubber Man (Muž v latexu) a opět vykonává velké věci. Epizoda 3 s názvem Forbidden Fruit ukončuje jednu kapitolu série. Na konci epizody většina osazenstva postav seriál opustí aby se vrátili Cordelia, Madison a Myrtle z Covenu. Na jednu stranu je skvělé vidět návrat tak populárních postav, na druhou stranu se objevuje první velký problém této série, tudíž fakt, že je překombinovaná. Původně se počítalo s tím, že bude 8. řada čistě o postapokalyptické situaci a teprve 9. řada bude crossoverem první a třetí řady. Poté se měli řady přehodit a nakonec se stalo to, že byli oba nápady- postapo a crossover- vmíšený do jedné série. Epizoda 4 Could It Be.. Satan? nastartovává druhou kapitolu série a jedná se zatím o nejzajímavější přírůstek. Děj se vrací o 6 let nazpátek (3 roky před pádem jaderných bomb) a my vidíme počátky Michaela Langdona. Ten jako by by z oka vizáží vypadl svému otci Tateovi a poté co se objeví jeho moc stane se adeptem na to stát se nejvyšším čarodějem. V této sérii se také Michael poprvé setkává s čarodějnicemi z Covenu a bylo jasné, že se vše pořádně vyhrotí. Pátá epizoda Boy Wonder pokračuje v řádu epizody čtvrté a dalo by se vlastně říct, že jde o jednu velkou epizodu rozdělenou na dvě části. Cordelii dojde, že něco není s Michaelem v počátku a tak pošle svého špeha Madison Montgomeryovou na prohlídku na místo kde to vše začalo: Murder House. Šestá epizoda tak nese název Return to Murder House a já měl pocit, že nás čeká nejlepší díl série.... byl jsem bohužel ve výsledku trošku zklamán. Ne, pořád se jedná o jednu z těch lepších epizod série, na druhou stranu jsem zklamán z výsledku věci. Věděl jsem, že je Michael Langdon Satanovo dítko a bude proto velice zlý. Čekal jsem ale trochu víc od jeho vztahu s otcem Tatem, matkou Vivien, nevlastním otcem Benem či jeho babičkou Constance. Tady se mimochodem po 3 letech do seriálu vrátila Jessica Lange aby si zopakovala roli právě Constance a je prostě boží. Celé to ale krásně vyvrcholí (závěrečná scéna je dojárna slz) a celé to působí jako takový epilog k první sérii. Trošku jen zamrzí, že se série nevěnovala Murder Houseu trochu víc a nedočkali jsme se crossoverové série v pravém slova smyslu. Sedmá epizoda s názvem Traitor pak trocha vyrovná skóre jelikož čarodějnice již vědí jak se věci mají a trochu věcí zkomplikují. Touto epizodou taky končí 2. část této série a dostáváme se do závěrečné fáze. Osmá epizoda a přichází nejslabší epizoda série Sojourn. Sojourn je pořád velice pozitivním šílenstvím ale v rámci AHS je prostě průměr. Trošku nahoru to ale přece jenom vytáhla závěrečná scéna. Devátá epizoda Fire and Reign poté následuje frontu nastavenou Sojournem a dává do série hrátky s časem. K tomu se dostanu až za chvíli. No a desátá epizoda s názvem Apocalypse Then. Tady se jedná o finále seriálu a... nakonec to není vůbec zlé. Michael Langdon se sice mohl dočkat trochu důstojnějšího finále, ve výsledku je ale jeho dějové vyvrcholení dojímavé a k zamyšlení. Hrátky s časem tak trochu trpí syndromem Budoucí minulosti, kde se sice maže většina událostí, na druhou stranu ale fungují v rámci dějové struktury. Trochu náladu spraví až finále, které snad stejně jako finále první řady nevyjde na prázdno. To by bylo American Horror Story: Apocalypse nějak po bodech a teď sečteně: Nostalgickým způsobem nádherná série, na druhou stranu se pár věcí nevyvinulo úplně tím správným směrem a mohlo být údernějších a emotivnějších. U většiny to ale plně vyšlo a pořád se tedy jedná o výbornou práci. Otázka je však ta, že přece jenom kvalita AHS sérií klesá a je otázka kam se budou chtít tvůrci posunout s devátou a desátou řadou. Kvalitativní hodnocení epizod: 1.The End (8.1) 2.The Morning After (8.2) 3. Boy Wonder (8. 5) 4. Could It Be... Satan? (8.4.) 5. Return to Murder House (8. 6) 6. Forbidden Fruit (8. 3) 7. Traitor (8. 7) 8. Apocalypse Then (8. 10) 9. Fire and Reign (8. 9) 10. Sojourn (8. 8) Kvalitativní hodnocení sérii: 1. American Horror Story: Coven 2. American Horror Story: Freak Show 3. American Horror Story: Hotel 4. American Horror Story: Murder House 5. American Horror Story: Asylum 6. American Horror Story: Roanoke 7. American Horror Story: Cult 8. American Horror Story: Apocalypse Verdikt:4,66 z 5 () (méně) (více)

Konec (2018) (S08E01) 

Je tu dost silně nastavená látka na nejlepší sérii.. tak snad to neztratí šmak! ()

Související novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Netflix ulovil Ryana Murphyho

Netflix ulovil Ryana Murphyho

16.02.2018

Jméno Ryan Murphy vám možná nic neříká, určitě ale znáte Plastickou chirurgii s. r. o., Glee, American Horror Story nebo American Crime Story. Ano, tyhle seriálové hity pochází z Murphyho hlavy. A… (více)

Reklama

Reklama